pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Stämpel och scrapmässa i Göteborg

Publicerad 2010-10-31 12:42:40 i Shoppat,

Den 30-31 oktober är det stämpel och scrapmässa i Göteborg. Förra året åkte jag och Linda dit och shoppade loss, i år fick vi även med oss Emilia! Vi klev på Bus4you i fredags förmiddag och kom fram runt halv tre på eftermiddagen. Efter att ha checkat in på hotellet blev det en sen lunch på stan följt av shopping. Jag vet inte om det får kallas för uppvärmning inför lördagen. Det kan hända att jag handlade mer på stan än på mässan, men kläder behövs, eller hur?! Tyckte dock Linda och Emilia var lite taskiga som inte lät mig köpa den här jackan:

Hmm. Märklig min jag gör... Ska ge mig ut och leta möbeltyger och sy en själv. Råkade tyvärr inte gå runt med dryga 4000 kr på kontot. Fick tyvärr lite andra "kan göra själv" idéer under vår tur på stan, undrar när jag ska ha tid att göra allt?

På lördagen köpte vi med oss lite mat och tog sedan bussen ut till mässhallen, återigen laddade för shopping! Tack o lov kunde vi dumpa lite väskor och påsar i ett låst bagagerum på hotellet, annars hade det blivit mycket att släpa på!

Jag måste tyvärr erkänna att jag blev besviken!!! Det kändes som färre utställare i år jämfört med förra året och om det är en stämpel och scrapmässa, hur kommer det sig att det fanns TRE utställare som bara hade pärlor?! Det fanns även en fotograf där, inte riktigt vad jag var intresserad av (och de flesta andra var också mer intresserade av de som sålde pysselgrejer).

Då jag är lite inne på gnällbiten så måste jag även beklaga mig över utrymmet!!! Det var riktigt trångt i allas bås och gångarna var på tok för smala mellan dem! Lägg märket till balkarna till vänster. Där de börjar slutade alla bås. Det finns gott om utrymme fram till ytterväggen. Jag tror även att utställarna stod lite längre fram förra året. Så ett sista gnäll: väldigt långa köer till alla kassor och de trånga utrymmena gjorde att man blev väldigt trött på all trängsel. Jag tyckte så synd om tjejen i rullstol och kvinnan med rullator!!!

Nåväl, över till shoppingrapporten!

Det blev en hel del papper! Cardstocken kostade 40 kr för 10 stycken, så det var lika bra att plocka på sig en massa av! Den främre raden var lite "köpa grisen i säcken". 10 stycken mönstrade papper var nerstoppade i en igentejpad plastpåse. De kostade 35 kr/påsen och det blev lite av en överraskning vad som låg i. Så jag tog två påsar! Ett papper blev jag faktiskt missnöjd med, annars har jag redan en del idéer igång!

Jag älskar masker!!! Fastnade snabbt för de med lite Halloweentema. Jag hittade även lite Tim Holtz metallgrejer. De översta till höger funderar jag på att sätta på mina lådor med garn. Egentligen vill jag ha med handtag så jag kan dra ut dem, och sådana beslag har jag några av här hemma så jag får väl se vad jag till slut beslutar mig för!

Ner till höger är det små ben, perfekta att sätta på exempelvis en chokladask! Har sett en del pysslare som gjort riktigt snygga lådor med sådana här och har verkligen längtat efter att få lägga vantarna på ett par.
De vita arken är schabloner. Jag tror bestämt jag har börjat få dille på sådana! Jag var först väldigt inne på textiltryck men insåg att dessa, och de andra jag har här hemma, passar ju faktiskt utmärkt till att färga in mönster på cardstock!

Det blev förvånandsvärt få stämplar i år! Men annars lite gott och blandat! Akrylfärgen har jag redan hunnit testa och undrar varför jag inte köpt sådant tidigare.

Titta vad för kul jag hittade! Jag har haft mina funderingar på att scrappa en egen tavla, nu har jag två stommar att börja gå lös på.

Jag vet att jag gnällde lite att det var så många pärlförsäljare men en hade jag sett fram mot att besöka och det var Pagoni. De har visst sysslat med lite scrapbookingförsäljning men ska nu sluta med det så det fanns lite utförsäljning av sådant. Ormen tänkte jag fixa ett enkelt halsband av men resten är i scrap/kort/altringsyfte.

Halloweenpynt del 1

Publicerad 2010-10-30 12:59:00 i Pyssel,

Halloween närmar sig och det finns enkla, billiga men även kostsamma dekorationer. Detta är ett billigt alternativ.

Du behöver bara vita ljus och ett rött ljus. Droppa stearin från det röda ljuset över de vita och voilá! Du har bloddekorerade ljus!

Stämpla och emboss på filt

Publicerad 2010-10-29 08:59:13 i Pyssel,

Jag har testat att använda mina stämplar och embosspulver på filt. Resultetat blir ganska intressant, eller vad tycker ni?

Denna lilla blomma (självklart med grön bakgrund) hade jag till en dekorerad tesil.

Nu ska jag slänga ner det sista i väskan innan det bär av till Göteborg! Imorgon är det mäss och shoppa-loss-dags! Blogg.se har lagt till en liten intressant sak som möjliggör för mig att uppdatera bloggen även om jag inte är hemma. Så nu ska jag testa om tidsstyrt inlägg funkar!

Pappret åker på stryk

Publicerad 2010-10-28 21:12:31 i Pyssel,

Att arbeta med distress är kul och kan varieras på många sett. Tidigare har jag använt distress ink till att stämpla motiv eller färga papper med hjälp av en minimister. Minimistern användes den här gången också med först efter pappret kommit i kontakt med stämpeldynan.

Jag skrynklade ihop en tag, rätade ut den och strök med stämpeldynan över den. Alla berg fångade upp mycket färg och som avslutning blev det en lätt dusch med minimistern. Det gjorde att färgen flöt ut lite granna. Visst blev det stor skillnad mellan färgad och ofärgad tag?

Nu blev ju tagen väldigt skrynklig men det rådde jag bot med ett strykjärn! Eftersom jag faktiskt emellanåt stryker bland annat kläder med det strykjärnet så använde jag en bit bakplåtspapper som skydd.

Jag saknade pins vid dekoreringen. Tror det får hamna på inköpslisten på mässan nu i helgen!

Paket med posten

Publicerad 2010-10-27 19:39:51 i Shoppat,

I måndags lade jag en beställning på en symaskin. Inom en timme hade jag fått både automatisk bekräftelse och bekräftelse på att den var på väg hem till mig. Igår åkte jag till Vadstena på konferens och då pep det till i mobilen. Jag hade ett paket att hämta ut. Tala om snabbt leverens! Och att jag längtade hem så jag kunde hämta ut den och börja leka...

Idag, när jag kom hem, traskade jag över till Hemköp och hämtade ut mitt paket. Den kändes förvånandsvärt lätt! Och så här ser den ut, snygg va?!

Jag fastnade på direkten för designen på den!

Läckert mönster, va? Den här symaskin känns väldigt mycket Alex!!!

Min söta sambo sa åt mig att sitta ner och leka lite med den, testa att sy. Tyvärr måste jag läsa i manualen för den skiljer sig en del från Husqvarna. Däremot fick jag ganska snart ett lite problem...

Det går inte att sy med den här myskatten i knät! Så jag får nog invänta morgondagen. Jag tror bestämt att både Nami och Zoofii har saknat mig, och då har jag bara varit borta en natt! Undrar hur missnöjda de blir när jag åker till Göteborg på fredag?

En ny blomma

Publicerad 2010-10-26 09:02:16 i Pyssel,

Mina blommor gjorda av utstansade hjärtan var visst populära! Men är det inte lite trist när man ser något fint man vill göra att det måste resultera i att gå och köpa något? Så här kommer en liten tutorial på en blomma du bara behöver linjal, sax, papper och tålamod att göra!

Du behöver fem olika storlekar på pappret: 3,25'' 3,75''  4,25''  5'' och 6''
Jag har använt mig av creppapper. Jag fördrar det pappret eftersom det ger lite extra nyans/struktur till den färdiga blomman. Vad som är väldigt viktigt att tänka på är att pappret måste vara lätt att forma. Jag har testat detta med papper i tjocklek av papper till skrivaren. Det blir inte bra.

Här syns de olika vikningarna till en färdig blomma men vi tar dem steg för steg.

Börja med att vika de fyra hörnen in till mitten. Upprepa detta en gång till och därefter vänd på pappret.

Återigen viks hörnen in till mitten. Därefter ska toppen på de nya hörnen vikas in en bit. Vik så att vecket blir en tredjedel ner till mitten. Hängde ni med?

Håll tummen mot den nervikta fliken och dra försiktigt upp kronbladet från baksidan. Upprepa på alla fyra hörnen.

Om du gjort rätt kommer baksidan se ut så här (du behöver dra upp bladen liiite till på ovansidan för att underlätta nästa steg). Nu kommer vi till det stadiet då man verkligen måste vara försiktig. De 4 flikar som finns kvar på baksidan/undersidan ska nu försiktigt dras upp. Det är i det här steget det blir väldigt svårt att göra en sådana här blomma i ett för tjockt papper, man drar lätt sönder kronblad.

Upprepa detta på alla 5 delar. Och ja, den minsta blir väääldigt pillig att vika på slutet! När allt är klart är det dags att sätta ihop blomman. Jag brukar ta en tjockare metalltråd och göra en ögla. Därefter tar jag en tunn koppartråd, fäster den i öglan och trär några små pärlor på tråden. Tråden träs genom öglan, nya pärlor på tråden och genom öglan igen och så vidare tills jag är nöjd.

Det finns nu ett bra stop i form av en pistill. Metalltråden sticks genom mitten på den minsta blomman, därefter genom den näst minsta. Jag försöker sätta blommorna lite vridna mot varann, dvs de första uppdragna kronbladen sitter inte på rad blomma efter blomma ner.

Se till att fixa till varje ny adderad blomma så den sitter bra ihop med de tidigare påträdda på tråden innan nästa läggs till!

Så här blev min färdiga ros! Det går att skymta några pärlor i mitten. Självklart går det att strunta i pärlorna om man inte har sådana hemma!

Kronbladen har jag försiktigt böjt ner i efterhand och format till dem så jag blev nöjd.

Mycket nöje! Och trevlig tålamodsträning...

En ny teburk

Publicerad 2010-10-25 11:35:55 i Altrat,

Nu har jag altrat klart en teburk. Den är väldigt lik en annan teburk som jag gjorde för några månader sedan. Tyvärr blev jag lite mer nöjd med infärgningen av pappret på den burken än den här...

Pappret var ursprungligen vitt. Jag har färgat in det med hjälp av distress ink - en himla kul teknik! Klockan är en mask från Tim Holtz och motivet har jag fått att växa fram genom att använda en blending tool och mer av distress ink. Texten är stämplad med bokstavsstämplar som jag "vann" på en auktion för ett tag sedan. Jag är sååå nöjd med de stämplarna!!!

Fjärilarna kommer från Kort & Godt och jag köpte dem i en scrapbookingaffär i Uppsala. Det är hur många som helst i påsen och tur är det för jag älskar verkligen dessa fjärilar!

Skarven är egentligen det enda jag är missnöjd med. Jag hoppas att stämpeln tar bort lite av uppmärksamheten från den.

Här syns det ganska tydligt hur det blir när bara en del av ett papper färgas in med distress ink! Den här resten passade perfekt att stämpla en swirl på och sedan embossa. Jag använde mig av en kopparfärgad stämpeldyna och hologramembosspulver. Jag tyckte nästan det var snyggare innan jag embossade...

Så där! Nu var det hela burken runt! Dessa blommor är så tacksamma att använda på altrade saker! Tur att jag har ett helt gäng till. Den lilla knappen med "Smile" på har min syster köpt till mig, visst är den söt?! Jag måste försöka få tag i mer i stil med den. Jag använde även upp de sista ljusgula pärlorna jag hade här hemma.

Jo, en sak var kvar att visa: locket!

Här fick jag till lite mer variation på färgen. Jag tror jag lämnar det så här. Att sätta 3D-dekorationer på ett lock kan jag tycka är lite klumpigt. Botten behöver jag dock göra något åt. Där finns det nämligen text från det som burken en gång i tiden innehåll (chokladpinnar).

Inte riktigt som jag tänkt mig

Publicerad 2010-10-24 15:12:09 i Stickning,

Idag blev jag klar med en pulsvärmare som jag påbörjade för ett par dagar sedan. Jag är tyvärr inte helt nöjd.

Den ser ju bara ut som en mörkgrå tub!

Jag vill ju att den ljusgråa färgen ska synas men pulsvärmaren drar bara ihop sig. Jag ska se om jag kan forma till den mellan två fuktiga handdukar. Hoppas hoppas.

5 veckor kvar

Publicerad 2010-10-23 20:33:27 i Pyssel,

Idag är det 5 veckor tills jag ska stå på julmarknaden. Vid den här tiden förra året hade jag producerat en hel del! Och jag som tänkt att jag skulle vara ute i god tid i år så jag inte behövde stressa på slutet. Men har jag gjort en massa? Näää.

Julmarknad i Värmekyrkan

Så här såg mitt bord ut förra året.
Så här kommer inte mitt bord se ut i år! Jag ska försöka begränsa mig, ha lite mindre olika saker så det snabbt går att se vad jag har. Det får nog bli symaskinen imorn och på måndag. Pulsvärmarna gick fort förra året men då stickade jag med 3-4 mm stickor, nu sitter jag med 2,5 mm. Alla som har stickat med den storleken vet att det går lååångsamt! Jag undrar om jag inte ska lägga upp på ett bord allt som jag faktiskt har gjort. Jag misstänker det faktiskt är en del, även om det inte känns så.

Utstansade hjärtan blir blommor

Publicerad 2010-10-23 10:10:53 i Pyssel,

Användningsområdet för punchar/stansar kan vara väldigt stort. För ett tag sedan såg jag jättefina bilder på blommor, gjorda av en massa hjärtan. Igår trillade jag dit på det och köpte till slut sådana stansar.

Jag testade på tunt, färgat papper. De var enkla att trassla ihop till en boll och efter att jag rätat ut dem strök jag med en stämpeldyna över dem. På det sättet fick jag lite färgvariation.

Jag började trä på små hjärtan på ett par jungfruben. Några av de stora hjärtanen hade jag skurit av lite på längst ner. På det sättet blev kronbladen stekvis större. Det är sedan bara att börja vika upp dem, en och en med början med de minsta. När det är klart viker jag försiktigt ner toppen på dem.

 

Den högra gjorde jag igår och det blev lite för få kronblad på den, enligt mitt tycke.

 

Så den blev en rosknopp istället!

Bordsdekoration med halloweentema

Publicerad 2010-10-22 17:27:34 i Naturmaterial,

På väg hem från cykelaffären (och en numera bra rullande cykel) passade jag på att slänga lite löv i cykelkorgen. Dessa arrangerades sedan i botten på det trådfat som jag beställde från Panduro för ett tag sedan.

Naturen är full med trevligt och färgrikt material just nu!

Jag vet inte om de gula äppleliknade frukterna är kvitten, någon som känner igen dem? Annars blev det päron och kastanjer som jag har liggande på balkongen. Pumpan hittade jag på Ica tidigare idag. Det finns stor risk att den går samma öde till mötes som en liknande jag köpte förra året. Jag har även testat att göra ett blomsterarrangemang i en pumpa. Det var också kul och något jag måste testa att göra igen!

En motig shoppingrunda

Publicerad 2010-10-22 14:43:16 i Shoppat,

Idag fick jag lite extra motion. Visst var det ganska trevligt men jag rekommenderar inte att släpa på en cykel med punka på en sträcka av ca 5 km. Jag var lite frestad att bara släpa hem cykeln efter ärendet jag hade på förmiddagen men det var ju väldigt nära till Hageby Centrum, där Panduro ligger, och jag behövde faktiskt muntra upp mig själv lite (punka är ju inget vidare roligt). Fast egentligen var jag tvungen att köpa en ny stekpanna och visste vore det dumt att strunta i ett sådant viktigt köp? Att Panduro råkar ligga där bredvid, tja - det är väl inte mitt fel?!

Sedan tycker faktiskt jag att det var väldigt ekonomiskt tänkt av mig att handla på Panduro. Jag hade faktiskt en 20% rabattcheck och det är väl dumt att inte utnyttja den, eller hur?

Nu är bara frågan om jag ska
 • scrappa
 • leka med decopage för första gången någonsin (va?! Skulle jag inte testa den hobbyn? Nä, nått sånt har jag aldrig sagt till mig själv)
 • testa att blanda Palette glitterfärg med en textilfärg jag har här hemma och leka lite med tyg
 • tillverka smycken
 • slå in julklappar göra julstjärnor med pappersremsor
 • tillverka blommor med mina nya punchisar
Så många idéer, så lite tid...

Embossing på smala ljus

Publicerad 2010-10-21 21:03:10 i Pyssel,

Ikväll testade jag att embossa på långa, smala ljus. Jag klippte ut ett par tomtar från en servett och lade mot varsitt ljus som jag sedan lindade bakplåtspapper om. Hårt. Därefter värmde jag försiktigt, inte för nära, med min embossfön. Förra gången jag testade att göra sådant här, fast på ett blockljus, så blev det för varmt. Lite avstånd med embossfön är nog att föredra.
Jag undrar hur långt ner jag vågar elda ljusen?

Detta kanske kan bli en bra julklapp, eller vad tror ni? Enkelt, men snyggt! Motivet har smält in bra och det går inte att se servettkanten.

Nästan, nästan så jag frestas till att fixa sådana här ljus och sälja på julmarknaden!

Två komplicerade operationer

Publicerad 2010-10-20 19:17:30 i Odling,

Idag tog jag mig fram i djungeln som har det exotiska namnet Källarförrådet på jakt efter Två Större Krukor. Beväpnade med dessa, en stor hink med jord och en sekatör tog jag mig an vad som kunde bli en smärtsam uppgift.

I nästan ett halvår har jag haft en trevlig planta boende hos mig. Från början omgavs den lilla kärnan av ett mörkt skal och grönt saftigt kött men det åt jag glupskt upp. Kärnan blev istället satt i lite jord och slog efter några veckor rot. Det var tur för den annars hade den efter sisådär 1-2 månader hamnat i komposten, växternas soptipp. Istället hamnade den återigen i jord och bestämde sig då att skicka upp ett litet grönt skott och den växte och växte och växte. Något som dock inte växte var krukan...

Situationen blev ohållbar och jag var tvungen att klippa upp botten för att lirka ut rötterna. 3 stycken små rötter trillade av men frågan är: kan det vara som så att plantan klarar sig på de som fanns inne i krukan?

Jag tror att svaret på den frågan är ja...

Avokadoplantan har nu flyttat in i en mer än dubbel så stor bostad. Betyder det att den snabbt går och blir dubbelt så stor? Jag hoppas det.

 

En annan planta flyttade också in för ca ett halvt år sedan. Eller... Ja, skalpen flytta ner i en kruka med jord. Resten råkade visst också ut för jätten Glufs Glufs.

Den andra operationen var kanske mer komplicerad. En "liten" bäbis skulle tas från sin moder.

 

Vita pilen visar på "mamman" (ursprungligen normalstor ananas, alltså ingen miniananas!) Jag tror det är klart dags för ungen att flytta hemifrån! Det är knappt så jag minns när den var väääldigt liten.

 

Enligt en bok som jag har här hemma som heter "Att sätta kärnor och frön" står det att sidoskott (som jag hade turen att få) bör bli åtminstone 15-20 cm hög innan den försiktigt dras loss från moderplantan.

 

Eh... Jag säger nog pass. Mamman blev lite *host* skalperad och hela den här klumpen satte jag ner i ny jord, i en något större kruka. Jag tror ananas klarar sig bra i en ganska liten kruka. Det är ju inte direkt mycket rötter...

 

Jag känner mig nöjd med resultatet. Hoppas mina "patienter" gör detsamma.

 

Eftersom Zoofii har fått visa upp sin söta sida tidigare idag tänkte jag även låta Nami visa sin nya sovplats. Jag har aldrig tidigare sett honom ligga på det här stället i soffan!

 

Kattjäkel!

Publicerad 2010-10-20 15:30:55 i Pyssel,

Jag och Zoofii sitter i kökssoffan och har det mysigt. Matte slösurfar och dricker lite kaffe och börjar även lägga upp maskor till ett par nya pulsvärmare. Det ska bli riktigt spännande att se hur de blir. Jag ska nämligen för första gången testa att sticka med pärlor!

Det tog sin tid att trä pärlorna på garnet för det måste göras innan maskorna läggs på stickorna. Jag har inte så många, bara 60 stycken men det tog ändå ett bra tag att trä upp dem. Plötsligt hör jag ett litet krasmande ljud bredvid mig. Zoofii har dragit in en bit av garnet under filten som hon krypit in under. Snabbt försöker jag hindra henne men...

Kattjäkeln har tuggat av garnet precis efter alla pärlor!!!

Zoofii - ser väldigt söt och snäll ut men skenet kan bedra!

Godisburk med nytt omslag

Publicerad 2010-10-19 20:55:22 i Altrat,

Är det någon mer än jag som emellanåt köper lösviktsgodis i en pappburk med plastlock? Jag behöll en sådan efter att innehållets tömts och gav det ett litet nytt utseende.

Texten "Dripp Dropp regnet faller sakta..." passade bra in på årstiden! Jag har använt distress ink och minimister för att få färgvariationen på pappret. Eftersom pappret inte räckte hela vägen runt bestämde jag mig för att dekorera burken i lappteknikstuk. Jag skar till olika storlekar och former av pappret och fäste dem.

Till locket använde jag samma bruna cardstock som texten på burken. Här embossade jag även "enjoy". Blommorna har gjorda med en teknik som kallas för quilling.

Jag lade även dit några röda små pärlor. Trevligt att få lite användning för alla pärlor jag har liggande här hemma! Nu ska jag bara ta mig över till affären någon dag och fylla godisburken...

Rosa bandet inspirerat äpplemos?

Publicerad 2010-10-18 20:50:29 i Ätbart,

Jag var väldigt produktiv innan jobbet idag. Det blev bland annat äpplemos!

Det blir nästan som ett konstverk att använda den här äppleklyvaren! Och den här gången brydde jag mig inte om att skala dem för...

...jag har hittat en sådan här på second hand! Jag tror den kallas för passervagga. Jag visste faktiskt inte om att det fanns sådant här smart verktyg, om inte en kompis visat mig hennes och berättat hur bra den är. Och vet ni hur mycket den kostade? Ynka 10 kr. Kändes som ett skämt... Det gjorde jobbet väldigt smidigt men nu när moset är klart och paketerat undrar jag bara en sak.

Ser det inte lite rosafärgat ut?

Snyggare framsida

Publicerad 2010-10-18 08:50:22 i Altrat,

Jag var häromdan på jakt efter en ny bok att skriva ner lite tankar och funderingar i och blev väldigt förvånad vilka priser det är på söta anteckningsböcker. Priset låg på över hundralappen och det tyckte jag var lite för dyrt. Inne på Clas Ohlson hittade jag böcker med spiralrygg och enfärgat omslag för 30 kr. Det är ganska stor skillnad i pris och då insåg jag att jag faktiskt kan fixa till omslaget själv.

Texten är embossad och sedan utklippt.

Detta är första gången jag testat mina Flower soft! Det är ungefär som ett strössel som ger härlig effekt på exempelvis stämplar.

Och så här blev framsidan! Kompassen är en mask från Tim Holtz som jag använt distress ink på och därefter satt dit en stickers som jag köpt på Panduro. Garntrådarna kommer faktiskt inte från mina lådor, även om sådant gärna får finnas i dem. Min kompis Linda var förbi igår och hon hade en påse full med små garntussar som jag plundrade lite.

Måla på ljus, den smala lösningen

Publicerad 2010-10-17 11:42:57 i Pyssel,

Jag har testat att måla på värmeljus och dekorera blockljus men det finns ett visst slags ljus jag inte har gett mig på och det är vanliga, smala ljus.

Jag provade två lösningar. Den nedre järneken är först stämplad och därefter målad. Till den övre hade jag först stämplat på papper och skurit ut bladen. Därefter använde jag pappret som en schablon.

Att stämpla på ljus är lite knepigt. Det är lätt att glida med stämpel så färgen smetas ut.
Schablonmönster funkade sådär. Visst kom konturerna fram men även här upplevde jag en risk för utsmetat motiv.

Övning ger färdighet?

Krya på dig-piller

Publicerad 2010-10-16 17:36:05 i Altrat,

Så här i hösttider är det många som känner sig lite småkrassliga, då kan det passa bra med lite pigga-upp-sig-piller!

Tidigare var det Treo i röret men numera med lite lättnad för en värkande hals! Texten har jag embossat och därefter klippt ut och limmat fast.

Fredagsmys

Publicerad 2010-10-15 21:09:34 i Pyssel,

Fredagsstämningen började infinna sig strax innan nio imorse men nu känns det definitivt som fredag (följt av ledig helg). Jag och sambon lyckades släpa oss iväg till gymmet och när vi kom hem tog jag mig tid att koppla av.

Det är inte så mycket som egentligen behövs. Ett varmt bad och en badbomb (faktiskt en av dem som jag gjorde för ca 1 år, funkar fortfarande alldeles utmärkt!) Lite härligt doftande, hemgjort, schampo och sedan anammade jag en sak från spa:et. Jag tog en liten handduk, lade en (hemgjord) tvål i den och masserade in tvålen i huden.

Jag tror det väldigt snart får lov att bli en ny beställning från CreArome! Jag har länge tänkt beställa nya produkter men det har liksom inte riktigt blivit av... Men nu har vi bara en flaska schampo kvar och inte 17singen tänker jag gå tillbaka till affären och köpa vanligt schampo! Nej, tacka vet jag hemgjort som är hundra gånger bättre än det som står i hyllorna på ICA och andra butiker!

En solig höstdag

Publicerad 2010-10-15 16:07:48 i Shoppat,

...passar perfekt för fotografering och lite shopping efter jobbet! Cykelturen ner på stan tog dock ett litet tag eftersom jag titt som tätt stannade för att fota lite härliga höstbilder.


Bilden med spårvagnen i bakgrunden tror jag att jag ska framkalla och göra en LO av!

Nere på stan finns en tygaffär med jättegullig personal! Och de har tyvärr väldigt intressanta böcker med mycket inspiration i. Jag var inne där förra veckan och kom hem med en bok. Idag blev det några till...

Mer japanska böcker! Den ena handlar bara om att sy i jeanstyg och jag har flera kasserade jeans här hemma som bara väntar på att angripas av saxen och nål och tråd!


Jag hittade även lite fina band som bara vär tvugna att följa med hem!Jag måste komma på en lösning på alla band som jag har liggande här hemma. Jag tror de ligger utspridda på 2-3 ställen. Det blir lite svårt att ha koll på vad jag har! Jag har sett en del olika förvaringar och börjar luta åt att förvara dem i glasburkar. Frågan är bara var jag ska ställa alla burkar...
Det ena bandet gav mig en idé till pulsvärmarna. Vad tror ni om att sy fast det antingen bara högst upp eller både runt övre och under kanten? Något ska jag i alla fall hitta på med dessa för jag ogillar att de har rullat sig.

Målade disktrasor

Publicerad 2010-10-13 20:58:06 i Pyssel,

Textilfärg borde funka lika bra på disktrasor som på handdukar, tänkte jag. Så jag skred till verket och började leka lite med de nya textilfärgerna som jag har köpt. Jag tror det får bli ett besök på Panduro snart för att köpa flera färger. Passande nog fick jag idag en 20% rabattkupong i en bokklubbstidning!

Lite blåa fiskar men en och annan fick lite extra färg.

Den här fick både rosa och lite grönt. Tror effekten blir bättre på en vit disktrasa, men var hittar man sådana?!

Detta är nog min favorit. Jag ska fixera färgen med strykjärnet och sedan är det bara att börja smutsa ner dem! Känns dock lite synd...

Jultidningarna har kommit

Publicerad 2010-10-13 19:22:03 i Shoppat,

Idag har jag varit och hälsat på hos Vädret på Svt i Stockholm! Det var väldigt intressant att följa dem en heldag och se hur de arbetar. Det är väldigt annorlunda mot hur vi gör på min arbetsplats och nu vet jag lite bättre hur jag ska kunna serva meteorologerna där med information.

Jag hade gott om tid innan mitt tåg skulle gå så jag passade på att titta in hos Pressbyrån på stationen. De hade faktiskt lite bättre utbud än Pressbyrån här hemma, och då är de ändå väldigt bra här i Norrköping. Jag fick i alla fall lite att läsa på tåget hem!

På vägen hem passade jag på att handla lite till middagen och fick syn på Allers jultidning. Det ska bli kul att slappna av lite ikväll med den och en kopp te!

Embossa på ljus

Publicerad 2010-10-12 07:51:28 i Pyssel,

Jag har hört talas om att man kan stämpla på ljus men inte riktigt kommit mig för att testa. För ett par dagar sedan såg jag ett par jättefina blockljus hos Petra, Trolletspyssel, och hon beskrev det sååå enkelt så nu var jag bara tvungen att själv prova på!

Så enkelt... Stämpla på en servett, skala av det yttersta bladet och lägg det mot ljuset och sedan lite bakplåtspapper och föna. Voila - ett snyggare ljus! Frågan är bara om man måste vara observant när ljuset brunnit ner till det tunna pappret...

Pyssel på datorn

Publicerad 2010-10-11 19:05:01 i Pyssel,

Häromdan försökte jag göra om headern på bloggen och jag kunde för mitt liv inte förstå varför bilden jag laddade upp bara fyllde halvan utrymmet! Jag testade säkert 2-3 olika bilder men icke. Idag lade jag lite generat märket till att jag vid uppladdningen av bilden skulle ange bredden. Host host, lite ouppmärksamt men nu har jag i alla fall fått upp den!

Designa din blogg är en väldigt bra sida! Där fick jag många bra tips hur jag ändrar saker och ting. Egentligen är det ganska kul att sitta och pyssla på datorn så jag tror jag fortsätter efter en liten paus på gymmet. Tills dess har mitt internet kanske börjat uppföra sig. Det är lite jobbigt att det tar 2-5 minuter att ladda upp en sida på Designa din blogg för att sedan ta mindre än en minut att fixa ändringen i stilmallen på bloggen.

En liten bit på väg

Publicerad 2010-10-10 21:51:55 i Sömnad,

Jag fick en del gjort framför symaskinen idag. Tyvärr blev bara en tygkasse helt färdig.

Någon som känner igen tyget? Det är faktiskt bordstablett från IKEA!!! Jag har även blått och grönt. Den blå är halvklar, jag saknar bara blått innerfodertyg. Den gröna är allt uppklippt till, ska bara ha tid att sitta ner vid symaskinen.

Jag fattar inte varför jag blivit så envis att jag bara ska ha hembakt bröd, att köpebröd inte längre fungerar. Jag har mig själv att skylla att klockan nästan är tio på kvällen och först nu är sista plåten med bröd inne i ugnen!

Ge mig fiiiiiiisk!

Publicerad 2010-10-10 11:14:10 i Pyssel,

För ett tag sedan gjorde jag ett ihopvikbart scrapalbum om mina två sötnosar som jag skickade till Britt, hon som fött upp dem. En av bilderna visar Nami, min äldsta katt, som är lite smått galen när fisken tillreds i mikron. Nami ska varje morgon ha burkmat när vi kliver upp. Om jag går upp innan min sambon ska han, och lillasyster Zoofii, ha av mig. Nami har minne som en guldfisk. När Mårten kliver upp ska katten ha av honom också.

Idag blev det lite problem. Burkmaten var slut! Men räddningen fanns, i form av fisk i frysen. Så det såg lite ut så här imorse:

Nej, nu ska jag hem till en kompis och sitta och sy i några timmar!

Babyskor och doppresent

Publicerad 2010-10-09 12:08:13 i Korttillverkning,

Idag ska jag och sambon gå på hans systersons dop! Självklart kan doppresenten inte se för enkel ut!

Babyskor

Jag började med att göra ett par babyskor, visst blev de söta?! Mallen för dem hittade jag hos Nina och Nillas Scrapbooking.
Ett kort hör ju till, även det fick gå i blått.

Och insidan:

Det blev ett ganska enkelt men snabbgjort kort. Efter att vi signerat kortet bestämde jag mig för att sätta lite extra färg på en av stämplarna.

Lite mer blått men det gjorde en hel del!

Babyskorna fäste jag på paketet med lite dubbelhäftande tejp på undersidan. Presenterna bestod av en sagobok och två jättesöta haklappar som min mamma virkat (och jag glömt ge mamman, men nu passar det ju perfekt!)
Nami hjälpte självklart till! Som tur var fick jag ostört fixa med presentsnöret.

Någonstans här hemma har jag mönstret på dessa. Mamma ha virkat dessa i hur många år som helst. Jag tror jag ska åka ner till Småland och gå igenom mönstret med henne och sedan börja virka dessa själv.

Detta kommer att sluta illa!

Publicerad 2010-10-09 08:00:39 i Pyssel,

Jag surfade runt lite på morgonkvisten och passade på att kolla vilka företag som ska komma till Scrap och Stämpelmässan i Göteborg i slutet av månaden. Nästan på direkten fick jag syn på ett företag som inte var där förra året. Jag inser att detta kommer att sluta illa... Pagoni ska dit! Få se nu...
 1. Jag sysslar knappt med smyckestillverkning, har på tok för mycket som knappt används och behöver inte köpa mer.
 2. Smyckesdetaljer funkar inte på LO och kort och altrade produkter.
 3. Jag har aldrig hört talas om att pärlor kan stickas in i plagg.
 4. Det är omöjligt att fästa smyckesdetaljer på sydda produkter.
Medan jag bodde i Uppsala köpte jag en hel del från Pagoni. Jag gillar verkligen deras utbud men om jag knappt pysslar med smycken kanske jag borde låta bli? Jag får helt enkelt shoppa loss på alla scrap och stämpelprylar! Jag behöver en skärmaskin, massa papper, lite stämpeldynor, Promakers, stämplar (köpte nya plastfickor att förvara stämplar i igår, de måste ju fyllas!). Jo, jag kan nog lyckas bli pank på allt annat, utanför Pagonis stånd!

Surfar in på Pagonis sida (stort misstag). Jag inser två saker:
 1. De har gjort om hemsidan - väldigt snyggt!
 2. De ska stå på fler mässor, bland annat Syfestivalen i Stockholm.
Jag ska ju till Syfestivalen! Aaaah! Arma plånbok...

Många nya pysselgrejer!

Publicerad 2010-10-07 21:51:20 i Shoppat,

Ikväll åkte jag och sambon hem till två vänner för att planera en stundande fest. De saker som jag, Linda och en annan kompis hade beställt från Panduro har äntligen kommit och trots att jag visste vad det var kändes det lite som julafton!

Det blev två nya wall deco! Vi har redan en annan variant i sovrummet med jättefina fåglar men självklart finns det plats för fler! Det är bara lite synd att vi har målade väggar endast i sovrummet och hallen. Sovrumsväggarna är jag väldigt nöjd med färgen (ehm, just det ja, de är gröna). När vi flyttade in var de...rosa. Prinsessrosa! Och sisådär 60 borrhål i väggen. Ommålning kändes som ett måste!

Någonting gick och blev lite fel med min beställning. Julgranskulorna skulle ju ha varit små! Jag tror det blir liiite för stort att använda dessa i julkransarna, eller vad tror ni?
Flaskorna är textilfärg och så blev det några nya schabloner! I de små plastpåsarna ligger det strasspärlor att fästa på tyg.

Även på jobbet var det lite av en julafton för mig. En kollega var igår på IKEA och jag hade lagt en liten beställning... Om handdukarna kostade 5 kr/st kunde hon köpa 8 st åt mig. Men om de kostade ynka 2 kr/st, ja då kunde jag nöja mig med bara 10 st! Så högen består av 10 st handdukar som jag tänkte gå loss på med schablon och textilfärg!

Burken. Ja, den är en "present" från en kollega. Den är självklart tom men för mig helt perfekt. Alpnaering har tokgoda produkter! Jag sitter just nu och dricker deras citronmelisste. Burken ska jag diska ur och altra. Det var en sådan här burk jag dekorerade till en teburk för ett tag sedan.

Nu är jag inte enormt slarvig av mig och tappar bort kundvagnsmynt till höger och vänster. Jag är ett pysselfreak! Jag tänkte helt enkelt att delarna blir perfekta till pyssel. Baksidan på myntet är en silverfärgad tia, tänk vad snyggt det kan bli på en LO eller något altrat! Och den där haken? Perfekt att hänga en amigurumi på eller annat kul.

Ett projekt åt gången?

Publicerad 2010-10-07 17:59:42 i Stickning,

Jag borde verkligen lära mig att avsluta ett projekt innan jag påbörjar nästa!

Ole dole doff... Hmm. Insåg precis att det ligger ett annat stickprojekt i en låda. Wops! Nej, det får nog bli de gråa som avslutas först. Jag måste plocka upp avmaskningen då det blev för hårt och sedan göra en till pulsvärmare med samma mönster. Därefter kanske jag skulle avsluta de långa puls/armvärmarna och först efter julmarknaden ge mig i kast med boleron jag har på rundstickor.

Jag har 2-3 idéer på andra pulsvärmare som jag vill påbörja nuuu! Inte bra. I köket ligger ett annat projekt fast där handlar det om sytråd. Den kassen borde jag verkligen sy klart snarast för den behöver jag redan nu. Dygnet har för få timmar!!!

Dekorationsinsamling

Publicerad 2010-10-06 19:01:42 i Pyssel,

Idag blev det en lunchpromenad och lite mer äppleplockning. Jag undrar om det blir gott att göra äpplemos på syrliga äpplen? Jag vill ju inte att de ska ligga och bli dåliga och äpplemos vore gott att ha i frysen...

Egentligen var jag främst på jakt efter något annat. Ett äppleträd ska man vara försiktig när man går under nu när många är mogna och lätt trillar ner, det kan sluta med huvudvärk! Fast det andra trädet gör det nog faktiskt aningens ondare om något trillar ner!

Kastanjeträdet nära lägenheten har tyvärr släta skal, de här känns lite mer effektfulla! Tyvärr glömde jag bort att leta lav i skogen så dörrkransen jag har planer på att göra får kanske vänta någon dag till. Skogsturen blev något av en besvikelse. Jag hittade typ inga kantareller alls! Det räckte bara till en väldigt liten macka. Trist. Så istället plockade jag svamp jag ska testa att torka och ha i dekorationer samt tallkottar, även det dekorationer.

Grundmålning pågår

Publicerad 2010-10-05 09:12:00 i Målade värmeljus,

Det finns för och nackdelar med att arbeta skifttider. Idag känns det helt okej att arbeta kväll. Det blev, jämfört med den senaste veckan, sovmorgon idag och efter frukosten plockade jag fram värmeljus, allmogefärg och pensel.

Ett antal små värmeljus har blivit grundmålade men de får nog ligga och torka till under dagen innan jag fortsätter måla dem. Jag har bara 13 stycken omålade kvar. Kanske ska jag nöja mig med att bara måla dem också. Därefter stryka målade värmeljus från att-göra-listan?

Dessa målade jag till...ja, det syns nog! Alla värmeljus ska inte få julmotiv utan en del ska kunna funka när som på året.
Nej, nu klias det i pysselfingrarna igen! Jag har två timmar på mig att pyssla innan det är dags att fixa iordning väskan och trampa till jobbet. Här ska kreaktiviteten flöda!

Julmarknadsknalle för 2:a året

Publicerad 2010-10-04 18:44:32 i Pyssel,

Just nu sitter jag och väntar på post där det svart på vitt står att jag har en plats på julmarknaden i år. Förra året stod jag i Värmekyrkan i Norrköping. Det var helt perfekt, den andra dagen var det bara att promenera ner. Jag var där på nolltid! I år pågår reperation av Värmekyrkan men ett alternativ är fixat.

Jag tror faktiskt att det kan bli bättre i år. Den 27 och 28 november ska jag stå i en av Galleriorna i stan (även dit går det fort att promenera). Bord och stol fixar arrangören och det bästa av allt är att jag inte kommer stå och frysa! Jag misstänker även att det är lite mer folk på stan vid julskyltning än vad som kommer och besöker Värmekyrkan. Jag själv hade ingen aning om vad den där byggnaden var som jag gick förbi på väg till gymmet innan jag började titta efter julmarknadsställen förra året.

En annan liten skillnad i år mot förra är att jag får sällskap! En kompis ska också stå och sälja saker i år, så nu får hon och jag börja massproducera!

Förra året hade jag på tok för många grejer. Jag ville liksom testa allt. På en och samma gång. Inte så bra... Så i år blir det ett bantat utbud men istället något nytt.
Målade värmeljus Dörrkrans nr3 Pulsvärmare i Alpaca Pulsvärmare med dödskalle Dörrkrans Tygkassar Dörrkrans nr 2

Så tanken är att det ska bli:
 1. Målade värmeljus (både små och stora)
 2. Tygkassar i olika storlekar
 3. Pulsvärmare (just nu är det främst i alpaca som jag stickar)
 4. Dörrkransar men även juligt dekorerade stövlar
 5. Altrade teburkar (ett fåtal)
Vad tror ni? Kan det tänkas gå hem? Med lite tur blir det lätt att se vad jag har (till skillnad mot förra året)

Japanskt spa

Publicerad 2010-10-03 16:50:15 i Pyssel,

Den här helgen pysslade jag om mig själv istället för att pyssla. I fredags slutade både jag och sambon tidigare och runt halv fyra anlände vi till vår destination.

Min sambo hade fått en helgvistelse hos Yasuragi på Hasseludden och i den presenten inkluderades även jag. Vi hade inte riktigt förstått hur stort det var förrän vi kom fram. Parkeringen låg en bit ner och den här fina entrén välkomnade oss efter en kort promenad.

Inomhus var det stort och luftigt. Vårt rum var i normalstorlek. Sängen var lite lägre än vi är vana vid och dörren in till badrummet var en skjutdörr istället för våra mer normala dörrar. På sängen låg varsin yukata som är en japansk bomullsrock. Den enda skillnaden mellan en yukata och kimono är att kimonon är gjord i siden och vår var som sagt av bomull. I receptionen hämtade vi badkläder och tofflor. Utanför rummet stod det tomma korgar.Så här gick vi klädda hela helgen. Tofflorna är inte direkt gjorda för att gå snabbt i och vi kom därför väldigt snart in i en behaglig lunk och varvade ner. I korgen lade vi vår stora handduk och det fanns även små handdukar som vi titt som tätt gick och hämtade mer av.

Omklädnings- och tvagningsrummen var uppdelade i herr och dam avdelningar. Det fanns även ett alternativ på tyst avdelning och det var det alternativet som både Mårten och jag använde oss av.

När man kom in i tvagningsrummet ställde man ner pallen, lade ut en liten handduk på pallen och satte sig sedan ner. Hinken fylldes med vatten och sedan hälldes den över huvudet. En andra liten handduk hälldes det tvagningstvål på och sedan masserade man sig ren, utifrån och upp mot hjärtat. Det är en långsam och ganska tidskrävande process, hinken tar ju självklart en stund att fylla varje gång. Jag tror att 30-60 minuter var fullt normal tid att hålla på. Det fanns vanliga duschar också, men det här sättet var riktigt trevligt och avkopplande. När du var klar vände du på pallen och ställde hinken ovanpå. Den ena handduken slängdes i en tvättkorg, den andra kunde med fördel sköljas i kallt vatten och sedan tas med in i ångbastun (som var gemensam för herr och dam)

Bredvid tvagningsstället fanns två varma källor, de var riktigt härliga! Jag försökte ta en kall handduk och lägga den på pannan medan jag satt där men det blev inte så bekvämt för nacken. Annars var kontrasten varmt och svalt väldigt skönt.

Utanför tvagningsrummet fanns en bassäng. Den kändes faktiskt ganska kall efter man legat i den varma källan. På motstående vägg fanns flera stolar och där kunde man slå sig ner och koppla av. Sedan fanns det även möjlighet till att gå ut.

Detta var tre stycken varma bassänger. Badet hade lång öppetid, från kl 6 till 22. Både på lördagen och söndagen klev vi upp kl 6. Det var knappt någon annan uppe så tidigt och speciellt utomhusbassängerna var riktigt härliga att ha helt för sig själva. När man kommer ut känns det väldigt kallt och sedan kliva ner i 40 gradigt vatten var helt u n d e r b a r t!

Den sista bilden är från den första morgonen. Då ångade det extra mycket från källorna!

Denna bilden tog jag på väg tillbaka till rummet på lördagen. Skorstensen såg ut som att den var byggd uppe bland molnen!

Det finns flera olika aktiveteter som anordnas. Jag ville snudd på gå på allihopa men ganska tidigt insåg vi att det faktiskt är svårt att hinna med det. Att passa en tid blev väldigt jobbigt och det blev svårare att slappna av. Första kvällen gick vi på grönt te provning. Det var väldigt intressant, och gott, att höra om japanskt te och även prova några sorter.

Vi hade en behandling bokad. På lördagförmiddagen provade vi på floating. Vi fick gå in och lägga oss i kapsel som såg ut som ett ägg. Vattnet var väldigt salt så det var bara att ligga och flyta omkring. Mårten tyckte det var riktigt härligt men när det var min tur fick jag ganska snart en klaustrofobisk känsla. När jag satte mig upp rann lite saltvatten ner i ansiktet och jag fick även i ena ögat (det svider!). Till slut fick jag ge upp. Instruktören berättade sedan att folk reagerar olika på floating. En del somnar, andra blir illamående. Jag hörde tyvärr lite till de som blir illamående.

Vi hann med en aktivetet till: sushiskola! Vi testade att göra makirullar och nigiri. Vi har lagat det hemma men nu fick vi en hel del bra tips!

Det finns flera terasser. Lite synd var det att det var lite kyligt när vi var där men jag misstänker att det var en hel del som satt här i somras och tittade på Finlandsbåtarna som åkte förbi!

Maten var verkligen en upplevelse! Den första kvällen åt vi trerätters i restaurang Tokyo. Till förrätt tog jag sushi och vårrullar, huvudrätt var en helt otroligt god hjortytterfilé och till den serverades risbollar! Desserten var limepaj vilket blev en väldigt fresh avslutning.

Det fanns två olika restauranger och på lördagen åt vi både lunch och middag i restaurang Teppanyaki. Mest imponerande var middagen. Då tände kocken eld på maten! Vi var åtta personer som satt runt bordet där maten tillagades och det var riktigt trevliga människor som vi hade väldigt roligt med.

Förrätt och huvudrätt tillagade vår kock Tim rakt framför oss och det var väldigt kul att se hela processen. Johan tog hand om oss med beställningar och servering av dricka till maten. Tyvärr gick drickat inte riktigt i samklang med maten så aperitifen fick vi ungefär samtidigt som förrätten, och drickat som skulle vara till det. Med Cava, sake och vin låg jag en bit efter när tillredning av varmrätten (och nytt glas vin) kom in.


Något annat som var väldigt gott var frukosten som serverades i restaurang Tokyo båda mornarna. Frukostbordet hade mycket gott att erbjuda och det är det bästa jag någonsin varit med om! Bröd, pålägg, yoghurt, smoothies, fruktbord, sushi etc. Man gick inte därifrån hungrig, det är ett som är säkert!

Det är inte bara ett lugnt som kommer över en på det här spa:et, det är även en helt underbart härlig renhet! Jag hoppas jag kan behålla den sköna känslan nu när den mörkare årstiden närmar sig.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela