pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Självklart ska något gå sönder

Publicerad 2012-04-29 18:52:42 i Pyssel,

Folk säger att man ska ha en buffert då man flyttar till hus, ifall något skulle hända ganska snart. Varför säger man så? Det känns ju som bäddat för att något ska gå sönder!

I vårt kök finns två stycken kylskåp-frys kombinationer. Lampan till den ena frysen lyser rött, men vi fick höra från de som bodde här innan oss att det var inget fel på den frysen. Så vi fyllde den med saker från lägenheten. I förrgår skulle jag ta fram lite dill till en sås. Dillen var inte fryst. Jag får halvt panik och börjar rota igenom frysen.

Den hela laxen var till hälften tinad. Grönsaker längst ner var helt tinad och det var bara att slänga. En hel fryslåda var full med massor av bär som jag plockat förra året. Vi talar många kilo av jordgubbar, blåbär, klarbär, krusbär, lingon och även lite rabarber. Tiningsprocessen hade gått så långt att bärsaft läckt ut ur en del påsar. Hur länge hade det egentligen stått så här? Långsam tining sedan vi flyttade in?!

Jag har nu stått och gjort saft på drygt 1½ kg jordgubbar och det blev även några burkar jordgubbs- och lingonsylt. Blåbären får jag nog slänga nu, jag orkade inte stå och laga paj på dem... Och vet ni vad? Jag rensade självklart ut bland mina glasburkar i flytten! För inte skulle jag behöva något sådant på direkten...

Saften ska stå och gotta till sig i en vecka nu innan jag ska sila den. Den står helt perfekt i matkällaren!

Japp, vi har matkällare, jag är mycket glad för det! Men den är dumt planerad, källaren blir mörk och...hur korkad är man att man slår upp en vägg mitt emellan de två rummen? Varför inte bara ha ett enda rum som matkällare/förråd?

Sambon köpte en kofot på Ö&B idag. Han såg malligt lycklig ut. Nästan på direkten då vi kom hem försvann han ner i källaren...

Tips på en bra trädgårdsbok

Publicerad 2012-04-28 18:02:23 i Boktips,

Jag tror det var ca 2 år sedan jag köpte den här trädgårdsboken:

Nu äntligen kommer den till användning och den är verkligen full med en massa bra tips! Boken är bra uppdelat i olika kapitel. Den inleder med tips på hur man kan planera sin trädgård och tar upp olika former på trädgården och hur man kan göra empelvis en kilformad trädgård intressant.

Genom att täcka in områden som hur man anlägger en uteplats, bygger upp sin trädgård på höjden, lyckas med grönsaks- och fruktodling trots liten yta blir den här boken nästan oumbärlig för den nyblivna trädgårdsägaren. För den som gillar vatten så finns det faktiskt även ett kapitel om det!

Med en trädgård kan pengarna snabbt rusa iväg men det går ju faktiskt utmärkt att skaffa fler plantor av en del som man köpt. Det är även bra beskrivet hur man höst- och vårstädar trädgården.
Bilderna är väldigt tydliga med steg för steg moment och texterna är väldigt lätta att ta till sig.

Prismas stora bok om Den lilla trädgården är en bra investering, eller kanske perfekt som inflyttningspresent till nyblivna husägare?

En inte helt problemfri flytt

Publicerad 2012-04-26 09:10:23 i Pyssel,

Bloggen har varit lite vilande ett tag och det har inte bara berott på att det dröjde först tills igår som Telia behagade koppla in vårt bredband (otroligt att det ska ta två veckor för dem att aktivera det, hade vi vetat det hade vi sett till att gå och prata med dem för länge sedan!). Nej, flytten har verkligen tagit musten ur oss.

En flytt ska visst inte gå problemfritt. Problemet kom redan dag 1, dvs förra måndagen. Mötet på banken borde ha gått snabbt. Det gjorde det inte. Vi har en jättebra bankman men jag tyckte så synd om honom. Det tog 2 timmar på banken, majoriteten av tiden var vår bankman iväg för att räkna och flytta pengarna hit och dit efter säljarens önskemål. Ett litet tips till folk: se till att ha alla papper i ordning!!! Stackarn sa att vår husaffär var den värsta han varit med om.

Vi hade varit borta vid huset dagen innan för att läsa av mätarna och var sedan väldigt oroliga. Huset varit inte tömt och hur skulle de kunna hinna städa det?! Det hade de inte. Eller, i deras ögon var det städat men de förstod inte begreppet flyttstädning. Här ska jag pointera att mäklaren stod 100% på vår sida. Husaffären är lite komplicerad, de som bodde här är inte de som stod som ägare. Det gick tyvärr inte att resonera med de förra boendena och jag och sambon vi helt enkelt tröttnade och sa att vi sköter den biten själva. Vi ska inte gå in på hur många timmar vi lagt på att städa enbart köket...

Det var tur att vi båda hade semester förra veckan, den tiden har behövts. Vi har haft vänner på besök varje dag och det har verkligen hållit humöret uppe! Huset är inte i ordning men det viktigaste är gjort (entréplanet). Vi trivs redan riktigt bra i vårt hus. Grillen är redan inköpt och invigd och fingrarna kliar att få börja fixa i trädgården. Vi har verkligen flyttat in på den bästa tiden på året. Trädgården börjar vakna till liv...

Vår livs affär

Publicerad 2012-04-16 22:35:00 i Pyssel,

Vi har gått och väntat i runt 150 dagar men idag var det dags. Nycklarna överräcktes och vi kunde sätta foten innanför dörren. Husägare.

Husägare = trädgård. Vad jag har längtat efter att få gå och påta i land! För att inte tala om att sitta och mysa på vår inglasade uteplats...

Och vi har det finaste staketet på gatan, nej - i hela Norrköping!

Jag och sambon började titta på hus för två är sedan och jag tänkte dela med mig lite av vad vi lärt oss under tidens gång:
  • Folk säger att det är bra att gå och titta på flera hus - det stämmer! Ni får en känsla för vilken typ av hus ni föredrar och ganska snart även en känsla för vilket område ni helst vill bo i. Ni lär er även att titta efter fel som, om man har otur, kan leda till kostsamma åtgärder.
  • Tokspara! Ja, ifall ni inte redan råkar ha ett fett sparkonto eller sitter på en bostadsrätt som ökat i värde. Hus är förstås betydligt billigare i exempelvis stora delar av Norrland än i flera städer i Götaland och Svealand. Huspriser är också lägre ute på landet men då tillkommer ju kostnad för 1-2 bilar.
  • Vi fick höra att man måste titta på mååånga hus innan drömhuset dyker upp (om det ens finns något sådant). Husvisning nr 3 var vårt drömhus och lite osäkra som vi var då rann det oss genom fingrarna. Kanske inte så förvånandsvärt är vårt hus ganska likt det där vi såg för 2 år sedan (men vårt är självklart lite finare än det!)
  • Spela ut bankerna mot varandra! Ni tjänar ingenting på att vara er bank trogen!!! Ett tidigt besök visar er vilken prisklass ni kan titta i.
  • Vi var inte med i så många budgivningar så den biten har jag inte mycket råd att komma med utom ett - sätt upp en gräns för hur mycket ni tycker huset är värt och försök hålla er vid den! Det är lätt att ryckas med och slänga in 10 000 här, kanske 50 000 där men tänk efter - hur lång tid tar det dig att spara ihop till de summorna? Ni vill väl ha lite kvar att leva för och investera i huset?
  • Under våren blir lockelsen av trädgård stor hos många. Det var vid den här tiden som vi trängdes med mest människor på visningarna, under senhösten och i synnerhet vintern går marknaden ner, detsamma gäller husletarna. Jag tror att folk inte blir så lockade att flytta till hus då man ser snön komma. Men budgivarna är kanske inte så många då och det bästa av allt: inflytten blir troligen mot början av våren och sen sitter ni där i trädgården till sommarn! Köp hus under våren och om ni har otur får ni vänta enda till hösten tills det är dags för inflytten!

Grönskan spirar trots falnande ljus

Publicerad 2012-04-15 15:34:00 i Odling,

Ett av lysrören i mitt växtskåp har slocknat men än så länge har jag inte orkat ta tag i att fixa det. Växterna fortsätter dock att växa och frodos, tror de uppskattar den mer regelbundna vattningen jag ger dem sedan jag köpte en bättre duschflaska på Biltema.

Det är väldigt roligt att se hur min ena tillandsia har tagit sig:

För tre månader sedan var den lite mindre:

En ritglad period i mitt liv

Publicerad 2012-04-14 18:49:19 i Pyssel,

Att rensa igenom sina saker har sina fördelar. Jag hittade bland annat mina gamla ritblock.

Jag hade en period då jag gillade att rita djur.

Och Disney har legat mig varmt om hjärtat, inte bara angående filmerna utan även målarmässigt.


Och sedan lite från serietidningar... Manga fångade jag upp på senare år.


Den observante har lagt märket till en grå prick som finns med på de flesta av bilderna. Jag har rengjort linsen men det verkar vara något på insidan. Jag hade det inte innan jag lämnade in kameran så det verkar som det var någon smuts som kom in under servicen. Irriterande (och putsduken är självklart nerpackad nånstans...)

Ett fodral till ett paket pappersnäsdukar

Publicerad 2012-04-11 17:46:11 i Sömnad,

Jag har suttit med ett litet och enkelt syprojekt - ett näsduksfodral!

Och mina namnband passade väldigt bra på den! Tror bestämt jag måste sy fler sådana här. Kanske kan bli en bra present i förkylningstider?

Påskinspirerad dessert

Publicerad 2012-04-09 21:03:17 i Ätbart,

Hos Mitt skafferi hittade jag tips på en rolig dessert som passar i påsktider.

Min fyllning består av citronfromage och äppelmos (med gul hushållsfärg så det blir den rätta färgen).

Chokladägget är ett Kinderägg. Man får vara lite försiktig med att öppna i toppen så ägget inte går sönder. Fromagen spritsade jag ner och lät den stelna i kylskåpet. Sedan gjorde jag en liten grop och klickade ner äppelmoset.

Ett litet påskarrangemang

Publicerad 2012-04-07 08:21:52 i Naturmaterial,

Nu är det snart dags för mig att sätta mig på cykeln och trampa iväg till jobbet igen! Hoppas att ni har en lugn och skön påsk.

Det här arrangemanget gjorde jag för drygt två veckor sedan. Det står sig ganska länge ute på en inglasad balkong fast jag ska väl erkänna att nu, lagom till påsk, börjar det se lite risigt ut!

Personliga namnband

Publicerad 2012-04-04 19:19:24 i Stickning,

Jag har tittat runt lite på nätet efter snygga namnband och fastnade tillslut för minanamnband.se. Det tog minst två veckor innan jag fick min beställning med posten men jag var helt klart nöjd med dem!

Det blev bara ett litet problem. Det kändes inte självklart hur jag ska sy fast dem på mina pulsvärmare...

Den lila och svarta funkar men annars vet jag inte... Att vika den runt kanten skulle bara funka om det gick att läsa hela texten. Vad tycker ni? Ser det okej ut att ha den fullt synlig som på den gråa? Jag tänkte i så fall sy fast den på undersidan (vad som är undersida är lite mer uppenbart på andra modeller). Insidan är annars en tanke men det är väl inte fullt diskret jag tänkte namnbanden skulle vara.

Varför göra det svårare än det behöver vara?

Publicerad 2012-04-01 18:03:05 i Korttillverkning,

Igår var vi bjudna på bröllop. Sambon hade dragit på sig en förkylning och var lite för generös och delade med sig av den till mig. Jag var lite halvt däckad under lördagen men han bedömde han var tillräckligt frisk så han fick åka själv.

Brudparet hade inte önskat sig några saker, men de mottog gärna ett bidrag till en ny soffa. Det tycker jag är ganska smart tänkt. Förr behövdes det kanske samlas ihop till ett nytt hushåll men idag har nog många par det de behöver.

Ett kuvert kan däremot göras lite roligare med enkla medel. Jag hade några kuvert hemma där det redan var lite dekorationer på. Det enda som saknades var lite text och då fick jag lov att testa ett par nyköpta stämplar!

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela