pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Renovering av fönster

Publicerad 2012-07-31 10:38:00 i Pyssel,

Som nybliven villaägare blir man inte per automatik renoveringsexpert. Man får helt enkelt lära sig på vägen! Misstag kommer vi begå men ofta finns det vänner att rådfråga och det finns även en hel del böcker att slå upp saker och ting i.
 
På övervåningen har vi ett litet fönster till duschrummet. Det ser helt bedrövligt ut med flagnande färg! Så i förra veckan tog vi tag i det. Det behövs en hel del verktyg för att fixa i huset och trädgården och vi investerar i en eller två nya varje månad. Ett av de senaste tillskotten var en slipmaskin och den kom väl till pass då vi gav oss på fönstret.
Putsning, oljning och målning! Det har var faktiskt riktigt kul. Det är bra att börja med lite småprojekt. Steg för steg ser vi hur saker och ting blir bättre och vi sporras att fixa och snygga till andra saker i eller till huset.

Gör ett virknålsfodral av en bordstablett

Publicerad 2012-07-30 14:22:33 i Sömnad, Virkat,

På second hand hittade jag jättefina quiltade tallriksunderlägg. Tyvärr försvann en del av färgen i tvätten men även lite mattare i färgen tycker jag tyget är fint.
 
Jag sprätte bort kantbandet som gick runt den. Kanterna var rundade så jag skar till dem på min skärmatta. Sedan var det bara att skrida till verket! Jag började med att sicksacka kanterna och sy dit ett nytt kantband på den långsida som ska aggera ficka.
Med nålar markerade jag var fickorna skulle sys. De blev ca 3 cm breda.
För att få hjälp att sy rakt, utan att sätta hur många nålar som helst, använde jag mig av en liten linjal som jag höll lite framför pressarfoten. Jag fick självklart dra den allt närmre mig själv ju längre jag sydde och på slutet kunde jag använda nålen som referens.
Därefter nålade jag fast kantband runt om. På ena sidan stoppade jag in en bit dubbelvikt rött band under det gröna kantbandet. Detta blir mitt snöre som ska hålla ihop fodralet. Kom ihåg att den bit som sedan snurras ett varv runt det ihoprullade fodralet ska vara en bit längre och är det som ligger underst.
Färdig!
 
Det gick väldigt snabbt att sy det här fodralet och principen kan användas även till stickor. Nu kanske jag kan lyckas hålla lite bättre ordning på mina virknålar!

Dags att pila iväg

Publicerad 2012-07-29 21:26:49 i Odling,

Utanför vårt uterum har vi ett pilträd. Grenarna har växt sig höga och slår ibland mot taket. Vi har diskuterat en hel del vad vi ska göra med pilträdet och har nu i alla fall kommit fram till en sak: det ska beskäras.
Det gällde att se upp emellanåt!
 
Många grenar blev det, men de kom en kompis och hämtade så glatt! Grenen som vi fått ner på bilden var 2-3 gånger så lång som oss. Egentligen ett litet träd i sig, och hade vi satt ner det i jorden hade det säkert kunnat rota sig. Det är nämligen en lite rolig sak med pil - sätt ner en gren i marken och den kan rota sig och skicka nya skott!

Vi har lagt nytt hallgolv

Publicerad 2012-07-27 07:29:15 i Pyssel,

Plattorna i hallgolvet var lösa när vi flyttade in och att lägga nytt hallgolv var en sak vi bestämde att vi måste fixa innan hösten och vintern kom (det är inte bra att dra in massa fukt med skorna på ett golv som inte håller tätt).
 
Det blev ett semesterprojekt att fixa hallen. Det var faktiskt ganska kul att gå på golvet med kofoten för att få upp alla plattor!
 
Efter att alla plattor var borta putsade vi golvet under så att det var så jämt som det var möjligt. Sedan var det dags att plocka fram sågen och börja såga till det nya golvet.
 
Nami var snäll att hjälpa till. På sitt sätt. Trappan var lite småklurig, på grund av dess sneda vinkel. Men med ett lugnt arbetstempo så fick vi ihop det!
 
Vi satte en sista detalj på det hela - svarta lister runt om. Man ska lämna en liten springa i golvet mot väggen, det rör sig alltid i hus så lite marginal behövs på golvet. Med lister ser det färdiga resultatet bra ut, och luftspringan döljs.

Så får du avokadoplantan att grena ut sig

Publicerad 2012-07-23 13:52:22 i Odling,

Jag har två stycken avokadoplantor här hemma som jag drivit upp från kärna. Det är väldigt lätt att odla avokdo, bara att sätta ner en kärna i lite jord och vänta. Ibland har jag glömt bort den och upptäckte 2-3 månader senare att det kommit upp ett skott.
 
Mina avokadoplantor växer oftast bara rakt upp. Genom att toppa den ska man kunna få den att grena ut sig. Det har jag lyckats med en gång, men det blev bara en gren som växte snett rakt ut och det blev inte alls så buskigt som jag hoppats på.
 
Min yngst planta, som trivdes väldigt bra under tiden den stod i växtskåpet, har nu fått tråkiga blad så jag klippte av dem. Plantan står i en trång kruka på vår uteplats i söderläge. Där är det gott om sol och stundtals ganska varmt. Nu har det med ens hänt massor!
Små skott kommer upp i toppen.
 
Och även längre för stammen, där jag plockat bort vissna blad, kommer det ut nya skott. Med andra ord verkar sommartid vara en riktigt bra tillfälle att beskära avokadoplantan, och med ett soligt och varmt ställe kan resultatet bli riktigt bra!

Guld och gröna skogar

Publicerad 2012-07-21 19:01:34 i Ätbart,

Det går rykten att det är ett kanonår sett till kantareller. Många har redan burit hem liter av det gula guldet och i torsdags var jag själv tvungen att pröva lyckan.

Se vad som blygt tittade fram bland mossa och ris!
 
Tyvärr hittade jag inte så många, men det ska räcka till lite creps med svampstuvning ikväll för att fira att sambon kommer hem från sin Kinaresa!
 
Jag kom inte hem helt lottlös (okej, det var en del kantareller, kanske en halv liter men jag hade faktiskt hoppas på flera liter!). Medan jag knallade runt i skogen på jakt efter dessa blekgula sommarkantareller så passerade jag en del ris. Ris med stora saftiga blåbär! Detta blåa guld hamnade ner i en plastburk jag tagit med mig. Det var faktiskt glest i riset, precis som det gått rykten om. Vädret har varit bra, inte bara för kantareller utan även för blåbären. De bär som fanns på risen var inte bara stora utan även smakrika. Regelbundet med regn varvat med sol sätter bra smak på bären.
 
Och då vi ändå är inne på guld... Jag har även hittat lite rött guld. Min hallonsäsong är nämligen igång! Första gången kom jag hem med kanske 2-3 liter och även idag blev skörden god. Det är säkert 3 liter eller så.
Så söta och fina hallon! Det måste vara trädgårdshallon som förvildats för de är riktigt stora, inte små som skogshallon. Frysen börjar bli gansk välfylld nu med bär, hihi!

Saftig paj med en känsla av Grekland

Publicerad 2012-07-20 22:00:34 i Ätbart,

Det är skönt att ha ett gäng matlådor i frysen att ta av då man inte orkar ställa sig och laga mat. Något som är väldigt smidigt att göra är paj. Man kan variera det väldigt mycket och det blir alltid någon eller några bitar över som blir perfekt till matlådor!
 
Den här pajen kom jag på receptet till för några år sedan. Jag blev positivt överraskad hur bra oliver gjorde sig i paj.
Här finns receptet på olivpajen.
 

Så fixar du enkelt en nätdörr för katterna

Publicerad 2012-07-18 21:07:54 i Pyssel,

Vi stortrivs ute på vår inglasade uteplats. Tyvärr verkligen älskar kattösen att vara där ute. Hon bryr sig inte om temperaturen så låg upp mot 40-50 grader men vi tycker faktiskt det är lite väl mycket bastu över det hela och seriöst mår hon inte bra av att vistas i så varm luft.
 
Att stänga in katterna för att kunna öppna är uteslutet. Lilla Zoofii står på insidan av glasdörrarna att tittar längtansfullt ut och man känner sig som världens elakaste matte. Vi försökte sätta upp fisknät utanför ena skjutfönstrena men fick problem då båda katterna bestämde sig för att stå och balansera på fönsterkanten. Det löste vi genom att sätta dit ett kompostnät. Och sedan föddes en idé som nu förverkligast.
Vi köpte nya kompostnät och satte ihop dem två och två (praktiskt att de säljs just i fyrpack!). De når inte hela vägen upp men vi har inte sett någon tendens att de vill klättra på gallret. Nu öppnar jag bara skjutdörren och sätter ner gallret i skåran. Karmen och dörren håller det sedan på plats. Zoofii har försökt gräva sig ut så jag har sett att det faktiskt sitter på plats!

Tvättar tak men segt resultat

Publicerad 2012-07-17 19:40:00 i Pyssel,

En trevlig sak med att ha blivit husägare är att det dimper ner lite roliga tidningar i brevlådan som man inte räknat med. Med jämna mellanrum får vi två olika tidningar riktade till villaägare. I den ena hittade vi en annons om rengöring av taket. Genom att skicka iväg en intresseanmälan kom de hem till oss och gav oss kostnadsfritt en offert på hur mycket det skulle kosta att rengöra just vårt tak.
 
Killen som var hemma hos oss var jättetrevlig och beskrev hur allt skulle gå till. Något snabbt resultat ska vi inte vänta oss, det här är något som stegvis kommer märkas.
 
Företaget heter Takvård och med rotavdraget hamnade priset under 5000 kr. Nu är det bara att vänta och se under de kommande månaderna hur taket går och blir renare och renare. Det som de sprutade med tar nämligen död på mossa och lava och sedan, med regnets hjälp, så kommer plattorna bli allt renare. Nu kommer det inte kännas lite trängande att lägga om taket (för det kostar ju en aaaning mer!).

Det är i alla fall en bit på väg

Publicerad 2012-07-15 12:16:20 i Odling,

Jag kan väl tycka att det är okej med klöver i gräsmatten, så länge man inte har mer klöver än gräs. Jag och all prästkrage ska nog kunna komma överrens på sikt, så länge de små plantorna förstår att de inte ska komma för långt ut i trädgården! Idag började jag med att börja riva upp en del små plantor av just prästkrage. Jag tappade dock lite av orken efter att ha rivit upp en liten yta med prästkragar och insåg hur många fler jag hade runt omkring mig.
 
Nära dammen har vi ett annat ogräs och det är lite mer trängnade att ta tag i. För någon sommar sedan strövade jag runt i mina föräldrars trädgård tillsammans med mamma. Hon berättade om ett envist ogräs de har som är bäst att försöka begränsa. Det är en form av fibbla, tror den kan heta gråfibbla och just sådan har vi också i vår trädgård.
Den lite skygga solen behagade titta fram så jag satte mig ner i gräset och började riva lite igen. Högen växte ganska snabbt men...
...jag tror att det här på sin höjd är kanske 1/4 av all fibbla. Varje planta tycks skicka ut 1-5 revor så det blir snabbt många! Jag misstänker att det bara är att vara envis och bitvis kommer vi få bukt med dem och förhoppningsvis snart helt bli av med dem.

10 goda recept med jordgubbar

Publicerad 2012-07-14 17:01:36 i Smycken, Ätbart,

Det har varit en ovanligt lång jordgubbssäsong i år. Det är ju kul att det finns något positivt med den lite svala sommar vi haft. Det finns mycket gott man kan göra med jordgubbar och här tipsar jag om en del saker.
 
1. Gör egen sylt
 
Att göra egen sylt är lätt

Dan Sukker säljer syltsocker. Väg upp så mycket socker som behövs till bären och koka upp. Sylten ska bara koka några minuter och sedan är det bara att skumma av och hälla i rena burkar. Jag brukar mixa jordgubbarna så att det blir en slät sylt.
 
2. Gör egen marmelad
 
Genom att koka sylten lite längre blir det istället en god marmelad!
 
3. Saft så röd
Finns det något bättre än ett glas jordgubbssaft en skön sommardag?
 
Saften är rårörd, så det tar drygt en vecka innan den är klar men resultatet är väl värt att vänta på! Etiketten har jag gjort med hjälp av min Big shot och bokstavsstansar från Slöj-detaljer.
 
4. Smoothie
En smoothie fungerar vilken dag som helst på året!

Jordgubbar, mjölk och glass åkte ner i en blender. Sedan var det bara klicka i lite grädde, luta sig tillbaka och njuta!
 
5. Jordgubbar i sallad
 
Varför inte testa jordgubbar i en grönsakssallad?
 
6. Jordgubbspaj
Paj - uppskattad av de flesta!
 
Det finns många olika pajrecept. Det här hämtade jag ur boken Smulpajer till kaffe och dessert av Elisabet Johansson. Utöver jordgubbar är det bland annat choklad, sötmandel och rivet citronskal.
 
7. Hemgjord isglass
 
Isglass funkar lika bra en solig som regnig sommardag!

Islgassformen har jag köpt från Tupperware men tror det går att få tag i andra modeller ute i butik. Min glass består av mixade jordgubbar och jordgubbssaft.
 
8. Tårta
 
Given tårta på sommarkalas!
 
9. Torkade jordgubbar
 
Torkade jordgubbar behåller väldigt mycket smak.
 
Jag har torkat både jordgubbschips och hela, små jordgubbar i min frukttork från obh Nordica men det fungerar nog lika bra att torka i vanlig ugn. Glöm bara inte att lämna luckan lite på gläntan, och räkna med att det tar flera timmar.
 
10. Precis som de är

Men ibland är jordgubbar bäst - precis som de är!

Ett garn som ger mersmak

Publicerad 2012-07-13 09:57:50 i Stickning,

Att sticka med Cancan-garn är riktigt roligt och att jag har lagom gångavstånd till en bra garnaffär som säljer just det märket gör det inte dirket lättare att motstå.
Det var det här garnet som jag först fastnade för när jag såg en sådan här stickad halsduk men just då var det slut. När Strömma fick in mer av det kunde jag självklart inte låta bli! Det är ganska likt det garn som jag stickade min första halsduk i, fast det här har lite svart inslag istället.

Trädgårdsvy från ovan

Publicerad 2012-07-10 23:08:54 i Odling,

För någon vecka sedan var min sambo uppe på taket. Med min kamera.
 
Det är verkligen kul att följa sin trädgård för första säsongen. Ibland känns det som saker och ting händer jättesnabbt, i vissa fall känns det som en evighet innan växter blommar upp och jag ser vad det är för något.
 
Det är oerhört avkopplande att ströva runt och småfixa. Jag märker en stor skillnad mot förra året. Nu gör det inte så mycket om det regnar, ljudet blir jättemysigt mot taket på uteplatsen! Och så fort solen tittar fram är det bara att ta några få steg och jag är nere i trädgården och kan njuta av solen.
 
Ett litet tag efter att vi flyttat in köpte jag en fuchsia. Det ser ut som att den trivs ganska bra ute på vår uteplats (förutsett att jag kommer ihåg att vattna den ofta!) för den har växt en hel del på två månader.

Nu börjar det bli ordning i pysselrummet

Publicerad 2012-07-07 22:34:59 i Inredning,

Det har tagit lite tid för mig att få hyfsad ordning i vår gillestuga, som ska fungera som mitt pysselrum. Jag saknar fortfarande 2-3 möbler men det får bli allteftersom jag hittar den "perfekta" möbeln.
Det runda bordet har jag köpt på second hand och för någon vecka sedan hittade jag vitrinskåpet på en säljsida på Facebook.
Lagerhyllan är en tillfällig lösning. I det hörnet ska jag ha ett hörnskåp, jag ska bara hitta "det rätta". På second hand finns det gott om dem men sedan ska jag ju hitta det som känns rätt. I de vita lådorna finns det en hel del garn. Men det är bara en liten del av mitt lager...
 
Här får det plats lite mer!
På second hand hittade jag den här smarta avdelaren! Det visade sig vara en del till Billy-bokhyllor. Jag fick putsa av någon mm men sedan gick den in! Jag är riktigt nöjd med den då garnen nu ligger i prydliga rader och inte trillar omkull så fort man råkar peta på dem. Jag vill ha en till sådan här avdelare men de andra två som jag sett på second hand-affären var borta när jag var där nästa gång. Jag har inte hittat den på IKEAs hemsida så det finns risk att det är just second hand jag måste leta efter den på.
 
Skrivbordet som fungerar som sybord är kvar från de som bodde i huset innan oss. Den lilla träbokhyllan stod inne på kattvinden (betyder inte att det är katternas vind som de kan få vara på när de vill, men enligt dem är det så). Det är bara en tillfällig möbel, på sikt ska jag plocka bort den.
 
En Expedit-bokhylla från IKEA passar perfekt in i alkoven. Den hittade jag på Blocket för några hundralappar, helt klart överkomligt pris! Jag har delat upp facken i olika teman. Exempelvis: garn (dvs projekt som stickas eller virkas), sömnad, naturmaterial, smycken, ljus, tvålar & naturkosmetika, kort & scrap m.m. Japp, jag har en del böcker! Men självklart får några till plats...
I lådorna ovanpå bokhyllan är det fullt med tyg och i de två mörka lådorna är det grejer till tvåltillverkning respektive pärlor.
 
Utöver hörnbokhylla vill jag även ha tag i ett mindre skåp med massa små lådor (typ apotekarbänk). Tyvärr är det svårt att hitta sådana, i synnerhet om man inte vill betala flera tusen för det. Jag överväger även att köpa ett större skåp som många har exempelvis spikar och skruvar i (perfekt att sortera in blommor och charms i). Sen har jag kanske alla möbler jag behöver!
 

Investerat i en ny leksak

Publicerad 2012-07-06 20:49:14 i Shoppat,

Det har dykt upp en ny leksak i pysselrummet.
 
Det finns en liten nackdel med den här maskinen: det finns väldigt många schabloner som man kan köpa till den! En som står på inköpslistan är de blomschabloner som visas i det här youtube-klippet (som demostrerar hur själva maskinen fungerar)
 
 

Wok på gasspis

Publicerad 2012-07-04 19:04:59 i Pyssel,

Häromdan testade vi att woka på gasspisen.
Det blev massor med färska grönsaker; paprika, lök, sockerärtor, brocolli, morötter och även ingefära, lite citron, cashewnötter, bambuskott, nudlar och kokosmjölk.
Nudlarna fick koka i kokosmjölken och resultatet blir jättegott!

En perfekt dag att pyssla i trädgården

Publicerad 2012-07-03 21:58:07 i Odling,

Idag har vi nog haft en perfekt semesterdag. Allt har gått i en lagom takt och vi har hunnit med väldigt mycket. I härligt solsken och varma temperaturer pysslade vi i trädgården. Klöverängen har klippts ner och jag har rensat en del i rabatterna. Sambon tog upp kampen mot myrbona - kokande vatten med lite diskmedel i. Vi får se hur bra det funkar!
Trädgården i kvällssolen. Pionen har nu blommat över men snart slår funkian ut sina blommor. Rosorna blommar nu för fullt. Min favorit är nog en gula busken som växer nedanför uteplatsen.

Because we can (can)

Publicerad 2012-07-01 21:32:45 i Stickning,

Jag har hittat ett garn som är hur roligt som helst att sticka med! Det heter cancan och det blir jättehärliga halsdukar av det! Tyvärr finns det hur många olika färger som helst att välja bland...
Den här fick mamma av mig då vi var nere och hälsade på förra veckan.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela