pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Ny användning av plastfickor för hockeybilder

Publicerad 2011-12-29 16:46:03 i Pyssel,

Ni vet de där plastfickorna som många samlat hockey- och fotbollsbilder i? Det har dykt upp andra, konstnärliga och unika bilder att samla i dem.

ATC står för Artist Trading Card. Bilderna får inte köpas utan man byter dem mellan varann. Egentligen är det ett äldre "påhitt". En schweizisk konstnär vid namn Vänci Stirnemann introducerade idéen på mitten av 1990-talet och letar man runt på nätet hittar man många bilder på dessa unika konstverk!

Quiltade ATC-kort från Nqt2009.

Scrappade ATC hos Clarys pysselhörn i världen.

ATC-kort med söta filuren hos Paradises Pysselvrå.

Jag gillar Snigelmammans förvaring av sina ATC-kort! Är det inte en fröjd för ögat?

Ett sött armband

Publicerad 2011-12-26 17:24:21 i Smycken,

Till en av tävlingarna på Pyssel.net's julcrop gjorde jag det här armbandet:

Det är memorywire som jag trätt en massa sötvattenpärlor på. Närmare bestämt 200 stycken... Men det blev en härlig färgblandning, eller vad tycker ni?

En värmande julhälsning

Publicerad 2011-12-25 17:03:15 i Stickning,

Till en mjuk tävling på Pyssel.net stickade jag de här pulsvärmarna:

Först hade jag tänkt brodera dit pärlor men pärlorna hamnade inte riktigt som jag ville så jag gav upp och broderade istället dit bokstäver. Den ena hann jag klar med i tid men tror ni maken till den är klar? Självklart inte.

Den rätta julstämningen har inte infunnit sig hos mig, hoppas den gjort det för er! Jag blänger skulden på många saker som hände just innan jul och att jag drog nitlotten och jobbar julhelgen. Jag fick i alla fall lite kort julfirande med en del av släkten på sambons sida igår efter jobbet.

Mårten och jag bestämde att skippa att byta julklappar i år. Vi har nämligen köpt en sak tillsammans men leveranstiden ligger på några månader så ni får vänta till april innan ni får se bilder på vad vi shoppat loss på!

En god jul för chokladälskare

Publicerad 2011-12-24 08:51:11 i Ätbart,

Igår stod jag och gjorde chokladpraliner! Men inte har jag och sambon så stor glädje av det, de är nu nedpackade för att ge bort i julklapp!

Inga gröna marmeladkulor här inte! Nej, det är praliner med polkagriskross!

Var bara tvungen att testa min nyaste form, rosor! Och de passade bra ner i kartongen.

Lådorna altrades tyvärr lite i en hast men jag blev ändå ganska nöjd!

Hoppas ni får en riktigt härlig, stilsamma jul!

Julklappstips - nr 9

Publicerad 2011-12-23 23:33:06 i Adventskalender,

Snart är det julafton och med ens inser man att man glömt att köpa julklapp till några! Varför inte göra små godispåsar att ta med?

Några skumtomtar, skorpor eller annat gott man har hemma läggs ner i en cellofanpåse och öppningen stängs med en liten julig hälsning!

Glittrande vinterlandskap

Publicerad 2011-12-22 17:53:35 i Scrapbooking,

De senaste två vintrarna har varit snörika i Norrköping och jag tror att jag tog den här bilden förra året.

Jag blev väldigt nöjd med den här LO'n! Den är enkel och det blev lagom mycket på den. Stjärnorna är embossade och bokstäverna har jag köpt på Panduro, de är lite glittriga.

Julklappstips - nr 8

Publicerad 2011-12-20 20:11:58 i Adventskalender,

Hihi, jag ligger visst ganska efter nu! Men någon eller några till julklappstips hoppas jag hinna visa innan lördag!

En populär julklapp är chokladkartonger. Det finns en hel del olika sorter att välja på och presenten går att göras lite extra rolig genom att altra kartongen. På det sättet blir den även smidigt inslagen!

Den smidigaste asken är den som är i form av en låda. Då är det bara att mäta sidorna och klippa ut papper i rätta mått. Den chokladasken jag gav mig på hade lite annorlunda form och då är det bra att göra en mall först av vanligt skrivarpapper (om det är tillräckligt stort)

Om du frestas till att altra en Aladdinask kan du göra det lite extra lätt för dig och först hälsa på hos Lindas korthus, som så snällt skrivit ut alla mått du behöver!

Header, Bloglovin och Google Analytic

Publicerad 2011-12-19 10:45:22 i Pyssel,

Jag har suttit med lite tekniskt pysslande. En del ser ni, en sak är bara för mig. Den första saken jag suttit ned med är Google Analytic. Det är ett statistikverktyg, som ger mig betydligt mycket bättre information än det som blogg.se erbjuder.

Google Analytic
Du behöver ett google-konto, men det är lätt och gratis att skaffa. Du lägger sedan upp adressen till din blogg och får tillbaka en kod som du ska lägga in på alla olika sidor på din blogg. Först blev jag lite frustrerad, jag såg inte klart OK och kunde sedan inte hitta tillbaka till stället där koden genererades. Men sedan gick det en dag och då jag loggade in visade sig att allt gått rätt till för nu började en del besökare registreras.

På blogg.se får jag bara statistik på antal besökare och sidvisningar. Google analytic erbjuder bland annat:
 • Översikt på nya och återkommande besökare
 • VAR besökarna kommer ifrån; land/stad och om det är direkt eller om de kommit via länk, sökmotor etc
 • Hur länge besökare än inne på sidan
 • Populära inlägg (dvs vilka inlägg som är mest lästa)
Bloglovin
Bloglovin är ett sätt att hålla koll på sina favoritbloggar. Först tänkte jag att det blir ju väldigt jobbigt, tänk att bli totalt mejlbombad då de olika bloggarna uppdateras! Men så fungerade det inte riktigt. Man får ETT mejl om dagen som sammanfattar favoritbloggarnas uppdateringar. Det är väldigt smart tänkt, då slipper man ju själv spara dem under favorit och klicka sig igenom alla.

Jag blev lite förvånad då jag sökte på min egna blogg, jag hade visst redan en del följare via Bloglovin! Nu har jag även lyft fram det på bloggen i högerspalten. Även med Bloglovin är det lätt att skapa sig ett konto och det finns även något bra du som läsare kan få ut av det - du kan tipsas om fler bloggar!
De som är följare av en blogg följer oftast flera andra. Det går inte att se just vem som följer en viss blogg men du kan tipsas om vilka fler bloggar den personen följer och på det sättet tipsas om likartade bloggar (som du annars kanske inte skulle hitta till!)

Instruktionen för att lägga upp "Följ bloggen" skyltar är enkelt och du är klar på bara någon minut.

bloglovin

Nya header
Jag hade tänkt fixa en ny header i början av december men som vanligt dyker annat upp! Den här är ganska julig så jag får väl lov att byta ut den inom någon vecka igen! I början jobbade jag i Paint, helt värdelöst. Jag kan varmt rekommendera Gimp, som är ett bra bildredigeringsprogram och även gratis.

En bra sida för att få hjälp att göra om designen på sin blogg är Designadinblogg.se

Ordning på pysseltidningar

Publicerad 2011-12-18 20:29:02 i Altrat,

Tiden för pyssel har varit väldigt liten på sistone men idag fick jag lite tid att sitta ner med papperspyssel innan sambon och jag skulle iväg på lill-jul (dvs lite för tidigt julfirande med en del av familjen på hans sida).

För ett tag sedan köpte jag en pärm full med Antik & Auktion. Tidningarna slängde jag men pärmen är jättebra att altra och sedan fylla med mina pysseltidningar! Det senaste tillskottet blev en pärm för smyckestidningar.

De andra två är redan fulla så det är väl bäst att skaffa flera pärmar, för sannolikheten är väldigt liten för att jag skulle sluta köpa pysseltidningar!

Shopping på beställning

Publicerad 2011-12-15 17:27:36 i Shoppat,

Just nu har Drops ett bra erbjudande på Alpacagarn, och det kan jag självklart inte motstå! Så idag ökade jag på mitt lager av Alpacanystan. Tidigare har jag köpt mest beige och grått i tre olika nyanser. Nu blev det mer satsning på färger.

Ljusgrönt, två nyanser av lila, rosa och två nyanser av blått. Svart hade jag knappt någonting av innan, och beige och grått är alltid bra att ha lite mer av i lager!

Just nu har jag några färdigstickade pulsvärmare till salu, men om du fastnar för en modell och hellre vill ha i någon av färgerna innan kan du höra av dig på pysselmani@gmail.com!

Tummen upp för lille systersonen

Publicerad 2011-12-13 20:43:28 i Stickning,

Min mamma har, precis som säkert många andra mammor, sparat en hel del av de kläder jag och min syster hade när vi var små. En del av dem kommer till användning igen nu när min syster blivit mamma. Någonting som min syster plockade ut var ett par vantar. Däremot gillade hon inte tummen, den lilla barnhanden ligger bättre i vanten utan den ansåg hon.

Så vad gör man? Jo man ber sin syster att fixa till det! Sagt och gjort, jag klippte av tummen högst upp och repade upp för att sedan sy ihop den längst ner. Nu ska jag ta tag i den andra vanten för att sedan skicka upp dem till lille söte Emil!

Dörrkrans till entrédörren

Publicerad 2011-12-10 14:19:35 i Naturmaterial,

I slutet av november fick jag en jätterolig förfrågan. Skulle jag vilja göra en krans till jobbets entrédörren? Jag var mitt uppe i bestyren till julmarknaden men det här kunde jag bara inte säga nej till!

Jag gjorde det dock (delvis) lätt för mig och tog bussen ut till Blomsterlandet och köpte olika buntar med ris. Tyvärr hade de ingen kransstomme som var större än 30 cm så jag fick lägga 1-2 timmar på att göra en egen! I min ovana på att göra en kransstomme själv tog det lite extratid, men den blev jättebra! Jag glömde mäta den, men tror den blev 40-50 cm. Stommen kläddes i mossa och sedan var det bara att börja linda fast riset i små buntar!

Jag blev väääldigt nöjd med resultatet! Däremot var det inte direkt en dröm att ta sig till jobbet med den på cykeln...

Kransen är upphängd i fisklinna men den töjde ut sig en del. Efter någon dag var det en kollega som fixade till det och nu syns även den frostade loggan i mitten av kransen .

Jag hade faktiskt planerat för det men inte trott att det skulle bli fullt så här bra!

I dessa juletider

Publicerad 2011-12-09 22:37:31 i Inredning,

Jag hade haft planer att varje dag, fram till julafton, tipsa om pyssliga julklappar men tyvärr känner jag att jag inte hinner med det, bredvid jobb och andra saker som måste hinnas med. Så jag tänkte trappa ner lite på pysslandet! Eh... Ja, jag kan ju försöka intala mig det!

Idag började jag så där okristligt tidigt, men å andra sidan slutade jag strax efter lunch så det väger upp det lite att kliva upp strax efter kl 4. Det var väldigt härligt att känna att jag hade energi till att äntligen ta tag i lite mer julpyntande här hemma. Nu har jag strykit alla julgardiner och hängt upp dem, och nyköpta timern till adventsljusstaken är programmerad.

Jag är väldigt nöjd med den här adventsljusstaken som vi köpte på Village!

Julklappstips - nr 7

Publicerad 2011-12-07 21:10:34 i Adventskalender,

Jag gillar att ge bort förbrukningsvaror i present. Det här tilltalar alla som gillar fetaost och soltorkade tomater.

Marinerad fetaost
 • Fetaost
 • Basilika eller andra örter så som timjan, rosmarin etc.
 • Vitlök (om man gillar sånt)
 • Pepparkorn; svart, vit, grön eller rosé
Jag förvällde vitlöksklyftor och örterna en kort stund (mindre än 1 minut) men eventuellt kan man skippa det steget. Detta varvades sedan med tärnad fetaost i en steriliserad glasburk. Sedan var det bara att hälla på olivoljan och det är klart!

Tomatpesto
 • 1 burk soltorkade tomater (avrunnen vikt ca 140 g)
 • 0,5-1 dl riven parmesan
 • Lite pinjenötter
 • Ett par basilikablad
 • 1-2 vitlöksklyftor (om man gillar sådant)
 • Lite salt och peppar
 • Olivolja
Släng ner allt i mixern och kör! Jag tog först 0,5 dl olivolja och hällde stegvis i mer tills konsistensen blev bra. Den här peston är jättegod på macka och blir perfekt som lätt förrätt.

Pulsvärmare till salu

Publicerad 2011-12-07 07:16:00 i Till salu,

Dessa pulsvärmare i Alpacagarn har jag färdigstickade men om du ser en modell du gillar men skulle vilja ha i annan färg så tar jag emot beställningar. Nu närmar dock julen sig och det är först i januari som jag har tid att börja med beställningar.


Nr 1 SÅLDA
Mått: 10 cm Χ ca 17,5 cm
Pris: 150 kr


Nr 2
Mått:
ca 10 cm Χ ca 18 cm (längden lite reglerbar pga av hur modellen är stickad)
Pris: 150 kr

Nr 3 SÅLDA
Mått: 12 cm Χ 18 cm
Pris:
165 kr

Nr 4
Mått:
11,5 cm Χ 18 cm
Pris: 150 kr

Nr 5 SÅLDA
Mått: 18 Χ 17 cm (tumhål ca 6cm, brukar passa de flesta)
Pris:
180 kr

Nr 6
Mått:
7 cm Χ 16-17 cm
Pris: 140 kr

Om du är intresserad av någon av pulsvärmarna så är det bara att lämna en kommentar alternativt skicka ett mejl tilll pysselmani@gmail.com. Ev porto tillkommer.

Julklappstips - nr 6

Publicerad 2011-12-06 22:55:24 i Adventskalender,

Det finns inneboenden man inte vill ha - ohyra. Förr i tiden var det väldigt vanligt med exempelvis lavendelpåsar bland kläderna. Det hade en praktisk funktion, mer än att kläderna luktade gott. Väldigt mycket ohyra tycker inte om den friska doften så man slår praktiskt taget två flugor i en smäll!

Att sy små doftpåsar är ganska enkelt och egentligen kan man variera formen hur mycket man vill. En enkel variant är att klippa till en remsa med tyg, vika den dubbel och sy ihop den i sidan.

Sedan är det bara att vränga den och fylla den med lavendel eller potpurri.

En alternativ påse är att klippa till två kvadratiska bitar med tyg och sy ihop dem tillsammans med ett rynkat band.

När man närmar sig slutet fyller man påsen innan den sista biten av band tråklas fast.

Julklappstips - nr 5

Publicerad 2011-12-05 21:48:17 i Adventskalender,

Att göra egen kroppspeeling är lätt och det kräver inte så mycket ingredienser.
Material:
 1. Havssalt
 2. Olja
 3. Tvålfärg
 4. Eterisk olja

Det här är en variant på kroppspeeling:
 • 250 g finkornigt salt
 • 100 ml olja (jag använde basolja, om du vill köpa i mataffär så satsa på en olja med lite neutral doft)
 • 10-15 droppar tvålfärg
 • 40 dr eterisk olja
Droppa i tvålfärgen i saltet och rör runt så det löser sig bra. Mät upp olja och eterisk olja och rör ner. Lägg över i en burk och sätt dit en etikett. Hållbarheten är ca 1 år.

Shenet finns det flera olika recept. Någon dag ska jag nog testa detta:
 • 0,5 dl strösocker
 • 2 tsk vegetabilisk olja
 • 2 tsk mjölk

Grattis till Maria

Publicerad 2011-12-05 21:26:44 i Blogcandy,

Intresset för handgjorda julkort var väldigt lågt men jag säger grattis till Maria!

Det verkar som att pulsvärmare är populärast att ha som blogcandy. Jag ska klura och se om jag är så snäll i vinter att jag lottar ut ännu ett par sådana!

Julklappstips - nr 4

Publicerad 2011-12-04 20:47:55 i Adventskalender,

Idag blir det ett till handarbetstips! Mobil har de flesta, varför inte virka en skyddande väska till den?

Material: garn och virknål.

Lägg upp luftmaskor som är ungefär lika lång som mobilens bredd. Virka fasta maskar runt i maskbågarna. Därefter virkar du runt, runt, runt tills väskan får önskad längd.

Jag följde ett mönster från Garnstudio, där man det sista varvet, med två trådar, virkar fasta maskor fast åt andra hållet. Hur man avslutar blir ju självklart en smakfråga.

Jag troklade fast ett par blommor på mobilväskan men det går lika bra att virka blomma eller annan figur.
Tidsåtgången ligger ungefär på en eftermiddag (beroende på hur snabbt man virkar och hur tjockt garnet är)

Julklappstips - nr 3

Publicerad 2011-12-03 21:04:25 i Adventskalender,

Ljus kan lätt få en lite mysigare touch och det finns tre olika sätt man kan fästa servettmotiv på ljus med.
 1. Decoupage - kräver decoupagelim (och pensel)
 2. Värma med sked - kräver kokplatta och en sked
 3. Embossing - embossfön och smörpapper
Nu är det lätt att hitta julservetter. Klipp eller riv försiktigt ut motivet och spara bara det yttersta arket.

Om du använder dig av decoupage så är det bäst att först pensla lite lim på ljuset, därefter lägga motivet på plats och med försiktiga tag pensla fast det med mer decoupagelim.

Ibland vill man dock använda sig av sådant som finns hemma och om man har en vanlig kokplatta är det bara att värma en sked på den och sedan stryka skeden mot ljuset i svepande rörelser. Tryck inte! Då blir det små groppar i ljuset.
Om man har en embossfön kan man fästa motiv med den. Lägg motivet mot ljuset och lägg ett smörpapper över. Håll ihop smörpappret hårt på baksidan och föna. Motivet smälter in i ljuset.

Det går även att stämpla motiv på vita servetter och fästa dem på ljus.

Julklappstips - nr 2

Publicerad 2011-12-02 11:54:06 i Adventskalender,

Ni som har hängt med ett tag kommer kanske ihåg det här halsbandet som jag gjorde förra året:

Detta blir en fin julklapp som faktiskt är ganska enkel att göra.

Material:
 • Plattång och ev avbitartång
 • Kedja och ringar
 • Berlockar enligt smak (exempelvis hjärtan, löv eller en blandning)

Måtta passande längd på kedjan och klipp av den, antingen med avbitartång men ibland går det även att med plattång öppna upp en länk.

Sätt dit en mindre ring i ändarna på kedjan och sätt den runt den större ringen. En mindre bit av kedjan fästes också i den stora ringen, det är på denna kedja som berlockerna sedan fästes.

Med hjälp av mindre ringar fästs berlocker i den mindre kedjan. Ett tips är att hålla upp smycket och dubbelkolla hur berlockerna kommer att hänga, ibland kan det vara väldigt lätt att få dem att hänga mer på ena sidan än den andra!

Tidsåtgången ligger kanske på ca 20-30 minuter.

På Panduro såldes en del hjärtan i packet med 2-4 stycken. Jag använde två berlocker för att göra matchande örhängen.

Jag ska erkänna att det här halsbandet kostade en del då alla delar köptes på Panduro men på nätet finns många bra smyckesbutiker där man kan välja att köpa saker och ting styckvis och det är oftast billigare än Panduro. Jag kan bland annat rekommendera Pagoni som jag handlat av ett flertal tillfällen.

Julklappstips - nr 1

Publicerad 2011-12-01 07:19:00 i Adventskalender,

Vi drar igång kalendern med ett pyssel som kan ta lite tid! Detta är en enkel modell som är väldigt flexibel i storlek.

Material: stickor och garn

Välj ut ett passande garn och anpassa stickstorleken till det (på garnetiketten står det alltid rekommenderad stickstorlek). Ett litet tjockare garn gör att pulsvärmarna blir mer snabbstickade.

Jag brukar lägga upp maskorna på en något större sticka (exempelvis använder jag en 3 mm sticka då jag lägger upp maskor till ett arbete som sedan stickas med 2,5 mm stickor). Antalet maskor anpassas till den längd man vill ha på pulsvärmaren. På 2,5 mm stickor lägger jag normalt sett upp 45-50 maskor.

Varv 1: Räta maskor.
Varv 2: Aviga maskor.
Varv 3: Räta maskor.
Du har nu avslutat en "dal" och det är dags att förändra mönstret!
Varv 4: Räta maskor.
Varv 5: Aviga maskor.
Varv 6: Räta maskor
Du har nu en "dal" och en "berg". Fortsätt sticka enligt mönstret.

Efter att tag växer ett tydligt berg-och-dal-mönster fram. En klar fördel med det här mönstret är att det är lätt anpassad till olika storlekar på händer.

När pulsvärmaren är tillräckligt lång är det dags att maska av.Sedan är det bara att sy ihop den och lämna ett hål för tummen.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela