pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Lite födelsedagslyx

Publicerad 2010-01-31 11:16:07 i Pyssel,

I onsdags fyllde jag år men den riktiga födelsedagskänslan infann sig inte helt. Det kan ha berott på att jag började kl 5 och det blev lite häktisk dag på jobbet. Fast Jonas på SR Sörmland sjöng faktiskt lite för mig och grattade mig live i radion!
Tårta blev det senare efter jobbet på stan när jag träffade en barndomskompis och jag köpte mig ett par skidor med tillhörande tillbehör i födelsedagspresent till mig själv. Eftersom det var mitt i veckan hade vi bestämt att vi skulle fixa lite god mat hemma och på fredagen gå ut och äta. Så detta blev middagen i onsdags:

Fiiiiisk

Nästa gång ska vi testa att tillaga en hel fisk liggande direkt på plåten, inte i ett foliepaket.
Och älskling körde genom en snöstorm för att köpa en present till mig! Innehållet är mumsigt och kistan det ligger i är jag väldigt förtjust i!

Chokladfylld skattkista

Tyvärr gillar katterna att tugga på de lila blommorna så den har hamnat uppe på en av bokhyllorna, lite trist.
Igår var vi på en dagsutflykt till Uppsala för att fira syster som fyllde dagen efter mig. Och mig lite på ett hörn också förstås. Av syrrans sambo fick jag två lottopaket, det ena skrapade jag efter frukosten idag.

Vinstchans onormalt stor

Lite kul att alla lotter sitter ihop! Men var är oddsen att få vinst på varenda lott?!?!?!? Visst, lägsta möjliga vinst men ändå...

Ett enklare recept

Publicerad 2010-01-25 20:24:16 i Ätbart,

Det har gått ett litet tag sedan jag började göra hemlagad saft och bland svartvinbär, körsbär och jordgubbssaft är nog svartvinbären liiite godare än de andra två. Nu har jag testat att göra apelsinsaft och tidsåtgången var en aning kortare.

Även om det ser lite så ut är det här inte rivna morötter!

Det kändes lite i handen redan efter en apelsin och det här är resultatet av fem stora apelsiner. Sedan blandas de med socker och citronsyra och ser med ens lite mer lockande ut att äta!

Kanske lite för sött dock... På med kokhett vatten och sen fick jag röra i omgångar tills sockret hade löst sig. Det skulle sedan svalna och därefter hällas i saften från apelsinerna och silas. Resultatet blev riktigt gott! Med risk att vara skrytsam är det en av de godaste apelsinsafterna jag någonsin druckit. Sambon gav den också riktigt bra betyg. Nästa gång ska jag testa att ha lite citron i. Eller kanske göra limesaft?! Blodapelsin har jag också varit inne på.
Men men, det blir när vi druckit upp det mesta av all den saft vi har hemma. Tror jag får lov att fortsätta ge bort saft, syrrans sambo var väldigt nöjd med sin julklapp (en stor flaska jordgubbssaft). Undrar om han är snäll och delar med sig av innehållet i den här flaskan till syster?

Apelsinsaft

Dags att lära mig ett nytt språk!

Publicerad 2010-01-22 17:34:38 i Shoppat,

Idag blev det lite shopping på stan efter jobbet. Jag sprang på en kollega som tipsade mig om Expert som hade billigt pris på några filmer jag saknar. Men först till tygaffären som hade rea! Flyttrea. Först trodde jag att de skulle flytta till en annan lokal i stan men tji fick jag. Stockholm! Suck. Sen finns det typ ingen tygaffär kvar i stan.
Jag köpte ett jätteläckert tyg jag glömde fota men det blev även lite annat kul, bland annat den här boken

Det är bara att börja lära sig kinesiska nu! I alla fall tror jag det är kinesiska...

Fick en "hemsk" idé idag när jag surfade runt på pysselforumet. Jag är hattfreak, varför gör jag inte mina egna hattar?! Nu har jag ju en bok med tips på dekorationer till dem!

Ett gott och nyttigt (?) mellanmål

Publicerad 2010-01-21 17:31:25 i Ätbart,

Jag tycker det är väldigt skönt att kunna slappna av med en kopp kaffe när jag kommer hem efter jobbet. Idag var det normala arbetstider och då känns det lagom med ett litet lätt mellanmål innan det är dags att laga middagen.

Senast vi var och handlade hamnade ett nät med avocado i vagnen. De har nu mognat och jag verkar kunna gotta mig rejält i mitt favoritmellanmål under de kommande dagarna. Riskaka (helst med smak), keso och avocado. Det kan inte bli enklare och det bästa är att sötsuget försvinner!

Det finns inget som heter "för mycket"

Publicerad 2010-01-19 19:43:45 i Stickning,

För ett tag sedan hittade jag till Strömmafabriken (tack för att ni satte en annons i Nt!). Jag och Linda tog idag en paus från pysslandet och gick över dit. Jag var lite intresserad av tyg men hittade inget som passande. Däremot hittade jag något annat jag ville ha...

En låda med garn

Detta och två andra garnsorter ska stickas samman till en ny poncho!

Lite grönt

Jag är väldigt svag för grönt och kunde inte låta bli utan var tvungen att köpa ett nystan av det här! Bredvid syns kameraväskan till min nya kompakta kamera. Inte så förvånad av färgvalet va?

Lite garn...

Nej, jag har inte mycket garn hemma. Bara några nystan i en låda under sängen.

Och lite till

Och i en låda inne i det andra rummet. Men egentligen är det inte alls mycket garn. Jag får nog lov att köpa lite mer!

Räkor uppskattas av oss alla

Publicerad 2010-01-18 15:30:32 i Ätbart,

Jag har tidigare inte varit förtjust i räkor, men smaken kan väl ändras? Blir det inte för mycket av det har jag inga problem att äta det och jag tror det blir fler rätter framöver med räkor!
Förra veckan slängde vi ihop en soppa som blev väldigt lyckad!

Räksoppa

Vi hade Keldas tomatsoppa som grund och sen slängde vi i sockerärtor, morötter, palsternacka, potatis, chili och räkor. Till maten hade vi bröd. Favoriten är bagette i ugnen med vitlökssmör. Sååå gott!

Räktokig katt

Det finns någon mer som gillar räkor här... Lillasyster vill inte ha men den här rackarn är snabb att roffa åt sig! Mårten har fått känna på vad Nami gör när han verkligen vill ha något: två tassar, gärna med klorna ute, greppar tag om handen som håller i smarriga biten och så drar han till sig hela handen! Kattrackarn är bortskämd, när vi köper färsk fisk blir det emellanåt en påse med lite räkor till katten. Förra veckan plockade Mårten på sig en påse med små, skalade räkor. Det var Namis påse. 400 g?!?! Nja, det tycker matte är liiite för mycket för kissen.

GI med räkor

Igår var det dags för en ny rätt med räkor! Receptet har jag tagit från en bilaga till Expressen som innehöll en massa GI-recept. Här blandades sallad, quinoa, mango, avokado, fänkål, räkor, dill och coctailtomater och sedan lite pressad citron ovanpå. Det var väldigt gott! Kattrackarn var givetvis uppe på kökbänken och hoppades kunna sno lite räkor ur salladsskålen. Inget hyfs där inte!

Avslutat arbete

Publicerad 2010-01-17 21:10:42 i Stickning,

Jag bestämde mig för att avsluta ett par pulsvärmare som jag stickat klart för...typ 2 år sedan eller nått. Så roligt tycker jag det är att sy ihop mina färdiga alster!

Pulsvärmare i Alpaca

De är stickade i Alpaca och längst upp har jag virkat en mudd med ett garn som heter Pudel. Det ger en fin effekt men gräsligt att virka med! På ovansidan är det ett flätat mönster och även på ena långsidan finns det ett flätat mönster, fast enklare än det som skymtas. Mönstret hittade jag på Garnstudio men modifierade det då beskrivningen verkligen inte passade min omkrets på handled! Hmm. Undrar om beskrivningen ens hade passat sambons händer... Sett ur omkretssynvinkel, inte vad som skulle passa på honom ;)

Lite shopping

Publicerad 2010-01-17 16:15:10 i Shoppat,

Fredagen var min lediga dag innan jobbhelgen och då passade jag på att göra några korta ärenden på stan. Första prio var knästrumpor. Det blir på tok för kallt med ankelhöga strumpor nu och cykeln har blivit stående sedan slutet av december. Imorgon ska jag fixa vinterdäck på en av dem (råkar äga två). De flesta dagar tänker jag gå till och från jobbet men när jag börjar 5 eller 4.30 är det inte sååå roligt att gå upp ännu tidigare för att jag måste promenera. Vägarna har efter helgens lite mildare temperaturer torkat upp fint men som kollegan sa idag, cykel och gångvägarna är väldigt dåligt plogade!
Rea är trevligt och det var precis vad Lindex hade på knästrumpor så det blev en liten hög. Cervera hade inte "hamburgarpressen" så det får bli en annan dag! Av en "händelse" gick jag in på KontorAB och någonting ska jag ju lägga pengarna på och allvarligt talat, det var länge sedan jag köpte stämplar! Lika bra att slå till.

Stämplar

Råkade visst bli två... Har en idé vad jag vill göra med kattstämplarna. Eventuellt tar jag tag i den idén på tisdag, då är jag ledig igen och är laddad för pyssel! Just nu har orken tillfälligt gått ur mig. Jag började kl 6 imorse och efter en kopp kaffe när jag kom var det dags att ta tag i köttbullslagningen. Nu ligger de och svalna, det blev lite mer än 1½ kg så vi klarar oss väl ett litet tag!
Nej, det kliar verkligen i pysselfingrarna! Måste gå och göra något...

Ut med julen

Publicerad 2010-01-15 09:23:20 i Pyssel,

Så fort julen är över får julpyntet gärna försvinna ut. Dock är det lite svårt om det kommer mycket jobb emellan, sjukdom och årets första lediga och friska helg försvinner på en kryssning. Men men, till slut dyker lite ledig tid upp när orken även finns med. Idag är en sådan dag. Nu ska de ynka julpynt som finns kvar bort! Dit hör väl även den här målningen på balkongdörren...

Julmålning

Mandelmassa är alltid gott i godis

Publicerad 2010-01-07 18:36:39 i Ätbart,

Jag hade tittat ut flera recept på godis jag ville testa till jul. Det gick inte så bra att baka det i tid... Men men, bättre sent än aldrig! Detta går ner, trots att julen passerat.

Mandelmassa+nougat+choklad

Mandelmassa blandat med rivet apelsinskal, nougat, choklad och hackade pistagenötter ovanpå. Först lite middag, och sedan smarrig dessert!

En julklapp som varar hela året

Publicerad 2010-01-06 21:00:22 i Pyssel,

Mina hobbies är många och en som jag tog till mig för några år sedan är origami. Det behöver inte var att vika djur utan det får också gärna vara olika former som bollar. Nu kan jag få lite enkla origamifigurer att göra. Varje dag. Hela året! Är inte det här en toppenjulklapp eller vad?! Perfekt till mig i alla fall!

Origamikalender

Det är en ganska praktisk låda, som går att ställa stadigt på bordet.

Origami

Så jag tar gårdagens datum och viker en ny origamifigur av det pappret! Verkligen en himla kul grej! Undrar om det ens går att hitta sådant här i Sverige? Denna är införskaffad i Skottland när syster och mamma var där i höstas. Det var inte den enda julklappen därifrån som jag fick, jag fick en annan som var lite mer skotsk. En ny slips! Med typiskt kiltmönster!!! Jag äger fler slipsar än älskling, enligt mamsen säkert även fler än pappa!
Men åter till origami! Figurerna är ganska enkla (än så länge?) att vika och instruktionerna tydliga.

Några origamifigurer

Regnjackan, som den så fint hette, var dagens vikning. Eller kanske var det vikningen för den 5:e? Ska fundera på det, en dag när jag inte varit uppe sedan innan tuppen. Imorgon använder jag i alla fall instruktionsbladet för regnjackan för att vika nästa figur. Optimalast är att ha den här kalendern stående på köksbordet. Tji fick Mårten som trodde en scrapväska skulle hindra mig från att belamra köksbordet!

Test av öronljus

Publicerad 2010-01-03 21:12:52 i Pyssel,

Idag har jag lekt med ljus! Jag har inte gjort det själv utan köpte i en hälsokostbutik, men jag har en bekant som rullat tidningspapper och använt det på samma sätt. Vet inte om jag skulle rekommendera det...
Kort och gott och jag satt ett ljus i älsklings öra och tänt det! Vet inte om det är bara jag som tycker det ser lite sjukt ut?

Öronljus

Det går att ana sig till ett rött streck en bit ner, när ljuset brunnit hit ner släckte vi det och... Alltså, det är äckligt hur mycket skit man kan ha i örat!!! Ljuset liksom sög upp allt skräp så det fastnade inuti ljuset (det är ihåligt). Under de närmsta dagarna måste jag ner på stan och köpa och testa själv! Vem vet, hörseln kanske blir lite bättre :D Om inte annat får jag precis som Mårten en känsla av renhet.

Pepparkaksdammsugare

Publicerad 2010-01-03 15:45:58 i Ätbart,

Ute i butiken finns dammsugare med pepparkakssmak. Jag har varit lite frestad att köpa dem, dammsugare är ju min stora svaghet... Men icke! Efter att jag väl en gång bakat dammsugare här hemma ska det bara vara hembakta! Och runt jul tjatades det om pepparkaksdammsugare... Det har varit lite ont om pysseltid (och ork) på sistone men numera äter vi sådana här till kaffet!

Dammsugare med pepparkaksmak

Smeten inuti är samma som i pepparkakspralinerna. Först var jag inne på att färga mandelmassan röd men jag råkar ju faktiskt ha brun karamellfärg hemma!

Ett pyssligt 2009

Publicerad 2010-01-01 23:21:25 i Pyssel,

Såg att Linda hade gjort en kul grej i sin blogg, nämligen sammanställt 2009! Tror bestämt jag ska härma henne lite!

JANUARI

Jag gjorde mitt första scrapbookingalbum! Det handlade om syrrans "lilla" katt Pillo och syrran fick det i födelsedagspresent.

Lilla Pillo

Nååågot större än mina katter!

FEBRUARI
Jag blev sambo! Min trea på 75 kvm byttes till en lite mer central trea på ca 90 kvm = mer plats för pyssel!!!

MARS
Chokladmässa i Linköping där jag köpte en pralinform som blivit flitigt använd i år!

APRIL
Nytt scrapbookingalbum! Den här gången till mor när hon fyllde, även den full med kattbilder! En annan sak var att jag startade bloggen efter en lång tids övervägande!

Scrapalbum om en busig katt

MAJ
Vår balkong blir inglasad! Riktigt skönt, sedan går det att ha öppet dit ut utan att hela tiden ha koll på vad katterna gör.

Mys på balkongen



JUNI
Balkongen fylls med en massa växter. Det blev riktigt grönt och fint men kanske liiite för mycket växter!

JULI
En ny hobby läggs till samlingen: tvålar! Och jag börjar efterhand även göra andra kroppsprodukter som badsalt och kroppspeeling.

AUGUSTI
Mitt stora stickningsprojekt är äntligen färdigt! En stor, varm och skön poncho i gröna färger. Den är så praktisk att ha att jag snart troligen påbörjar en till fast en annan modell.
Bär och frukter börjar mogna. Jag lagar saft och testar att göra hemlagad sylt. Plommonträdet på jobbet plundras och det bakas väldigt goda plommonmuffins!

Saft och sylt


SEPTEMBER
Jag bokar in mig på en julmarknad och massproduktionen inleds.
För första gången går jag på en scrapmässa och lättar på plånboken. Det ger mersmak...

OKTOBER
Scrap och stämpelmässa i Göteborg! Jag gillade den i Uppsala månaden innan men nu var det 3-4 gånger fler utställare! Mycket inspiration att hämta.

NOVEMBER
Julmarknad i Värmekyrkan. Det gick inte fullt så bra som jag hoppats men blev av med lite mer grejer i efterhand. En väldigt rolig erfarenhet och kanske bokar jag in mig på en plats även nästa år... Jag testar även att gjuta och dekorera ljus.

DECEMBER
Pysselorken börjar sakteligen komma tillbaka. Jag tar tag i ett hemligt projekt vars resultat visas längre in under 2010.




Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela