pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Självplock för den late

Publicerad 2012-06-30 20:41:26 i Ätbart,

Igår funderade jag på att ta mig ut till någon av jordgubbsodlingarna som finns runt Norrköping. En kollega avslöjade dock att det var lite regn på ingång så jag tog den enkla, snabba lösningen. Borta vid mataffären (5 minuter promenadväg hemifrån) står Ringstad gård och säljer sina jordgubbar.
Det här är lagom självplock: välja ut finaste lådan och sedan bära hem den! Det blev 12 liter för 220 kr. Vi har redan ätit massor av dem och en laddning saft står nu och gottar till sig.

Så gör du ett växtstöd av pil

Publicerad 2012-06-28 15:17:55 i Naturmaterial, Odling,

På vår tomt har vi ett pilträd. Jag har fått två olika reaktioner på det:
- Oh, vad roligt! Man kan göra så mycket kul med pil!
- Det där är inte bra. Pil söker sig till vatten, ni har väl inga vattenledningar där? Rötterna kan göra hål på dem.
 
Vi får se hur länge trädet får stå kvar, under tiden tänker jag roa mig med det! Vår midsommarstång av pil har ni redan sett men några dagar tidigare beslutade jag mig för att rädda våra stackars pioner.
Bedrövligt... Det fanns några växtstöd i metall i trädgården men de räckte inte på långa vägar. Nu kommer pilen till användning!
  1. Klipp av lång grenar som inte är för smala.
  2. Rensa av alla blad och småskott.
  3. Mjuka upp grenen, dvs böj den försiktigt. Börja i ena änden och arbeta dig till slutet. Böj inte för mycket på en gång, då kan grenen gå av.
  4. Testa att böja grenen till en vid båge och stick sedan ner den i jorden.
Jag satte mina bågar lite omlott och surrade ihop några med grön blomstertråd.
Och så här blev resultatet! Det bästa är att göra det här tidigt på säsongen. Då kommer pionen växa upp inuti växtstödet och risken att bryta av någon blomma (som var mitt problem) är obetydlig till obefintlig.

Halsduk med loopy-garn

Publicerad 2012-06-27 12:45:00 i Stickning,

Då min syster var på besök i maj lade hon en beställning på en halsduk. Garnet hon valde ut heter Loopy. Det blir ett ganska nätigt resultat:
Jag passade även på att sy fast ett av mina namnband på den.

Ett kort för presentkort

Publicerad 2012-06-26 09:31:00 i Korttillverkning,

Idag fyller min pappa år! I söndags åkte vi ner över dagen och hälsade på. På vägen stannade vi till i en blomsteraffär och på Jula. Hemma hade jag gjort ett kort som på insidan fick en ficka till ett presentkort.
Retligt nog lyckades visst ett "s" trilla bort på vägen.
Jag har en stämpel med noter som jag är väldigt förtjust i. Jag stämplade med den två gånger, först med svart och sedan med guld som embossades.
Det tog sin lilla tid att skriva citet av Georg Christoph Lichtenberg med peel off-bokstäver.

Försökte rädda blommorna från att drukna

Publicerad 2012-06-25 20:31:18 i Pyssel,

Ett omfattande regnområde skulle dra in under natten till idag. Det kändes som att jag var tvungen att göra något för att hindra mina blommor i balkonglådorna från att drunka. Jag testade helt enkelt att klä in dem i plast!
Jag fäste stora bitar med plast på fram- och baksidan av lådorna. Det fungerade faktiskt ganska bra, i alla fall på 3 av 4 lådor, den sista försökte jag sätta dit plasten tre gånger innan den till slut satt kvar. Den lilla krukan fungerade det att bara trä en påse över, men det var knappt växterna fick plats!
 
Förhoppningsvis kommer det inte så här sjukt mycket regn igen på en och samma dag under resten av sommaren. Regnmätarn på jobbet har visst registrerat ca 40 mm men det kan ha kommit mer än så på vår sida av stan. En dag ska jag köpa oss en regnmätare. Fast ibland undrar jag om man vill veta!

Rivna sidor ur bok blev ett kort

Publicerad 2012-06-24 10:10:00 i Korttillverkning,

På internet kan man hitta mycket inspiration. För ett tag sedan fick jag hos Whiff of Joy syn på ett kort med annorlunda bakgrund. Böcker är lite heliga för mig. Jag har svårt att slänga dem, och än mindre riva ut sidor ur dem! Det finns dock ett undantag och det är om jag har köpt en bok för att faktiskt riva sönder den! Då är second hand perfekt ställe att gå till.
 
Jag rev ut bitar från sidorna i boken och lade dem lite omlott på ett underlag. Där "limmades" de fast med decoupagelim.
 
Sedan trimmade jag kanterna och satte igång med att skapa ett gratulationskort till en kompis som nyligen fyllde år.

Vi gjorde en midsommarstång av pil

Publicerad 2012-06-23 17:44:43 i Naturmaterial,

Inför midsommarfirandet pyntades det en del här hemma. Jag och en kompis kom på idén att göra en midsommarstång av pil!
 
Det var faktiskt väldigt enkelt. Vi sågade ner en ganska tjock gren. De små gröna kvistarna fick vara kvar, de lindade vi fast med grönt snöre runt stammen. En lite tunnar gren blev tvärslån och ringarna gjorde vi av böjda pilgrenar.

Så binder du din midsommarkrans

Publicerad 2012-06-20 09:57:32 i Naturmaterial,

Nu är det inte långt kvar till midsommar! Något som verkligen hänger i upp med midsommar är en blomsterkrans på huvudet och de är faktiskt ganska lätta att göra
 
Du behöver:
  • Spoltråd alternativ grön blomstertråd men då får du ta några extra varv.
  • Blommor i mängder från naturen (om man vill slippa lägga ut en massa pengar i blomsteraffären). Plocka med dig mer än du tror går åt.
  • Snöre att linda fast blommorna med. Jag tog det jag hade hemma - tunnt bomullsgarn.
Jag började med att forma till spoltråden så den passade mitt huvud och tejpade sedan ihop den och lindade avslutande grön blomstertejp runt hela ringen.
 
Plocka ihop en liten bukett blommor och knyt fast den runt ringen. Jag lämnade en bit snöre så jag skulle få det lättare att knyta ihop hela kransen när den väl var färdig.
 
Lägg en bukett ömsom åt höger och ömsom åt vänster. På det sättet får du en tät, kompakt krans. Sedan är det bara att fortsätta tills hela stommen är fylld med blommor.
Jag använde mig av hundkex, prästkrage, rödklöver och kråkvicker.
Förhoppningsvis känns det tillräckligt varmt på fredag så jag kan ha på mig min nya klänning! Kransen ligger så länge på ett fat med vatten och står sig förhoppningsvis.
Klänningen och underklänningen är köpta på Vera Moda.

Bland pioner och garn

Publicerad 2012-06-19 11:53:39 i Odling, Stickning,

Avsluta stickjobb står väldigt lågt på min pyssellista, det är ju så himla tråkigt!!! Men nu är ett par pulsvärmare färdiga.
Och våra pioner är i full blom. Svala junidagar är ett par pulsvärmare faktiskt inte helt fel.

Invigning av syrummet

Publicerad 2012-06-17 19:42:19 i Inredning, Sömnad,

Idag har jag invigt min syhörna i pysselrummet! Bordet köpte vi av de förra husockupanterna.
Det är riktigt smidigt att ha tvättstugan precis bredvid gillestugan - strykbräda och strykjärn är bara några steg bort!

Fyndat på second hand

Publicerad 2012-06-16 19:58:28 i Shoppat,

Jag trodde knappt mina ögon när jag fick syn på ett scrapalbum inne på second hand-affären! Självklart kastade jag mig omedelbart över det. Det såg helt oanvänt ut och kostade bara 30 kr. Nypris har legat på 180 kr tror jag, var något sådant jag gav för ett exakt likadant album för ett par månader sedan. 

På second hand kan man hitta mycket kul, fast man ska ju självklart ha en gnutta tur också. Jag har tidigare tipsat om att slakta ljusmanchetter och använda till scrapbooking. För 30 kr fick jag en hel del blommor ochen liten vit kruka till mina saint paulia!

Nu kommer tid för pyssel och fix

Publicerad 2012-06-16 09:21:17 i Pyssel,

Igår satt jag och räknade ner timmarna tills jag skulle sluta. Eller närmare bestämt: tills jag skulle gå på semester!

Efter jobbet fick jag hjälp av en kompis att åka och hämta ett vitrinskåp som jag köpt. Det är precis det går in på höjden i pysselrummet men resultatet blev jättebra! Pysselrummet har nu fått tre stycken ny möbler sedan vi flyttade in: en stor bokhylla, bord och stolar och nu vitrinskåp. Förhoppningsvis ska jag nu äntligen få lite ordning och reda där nere i gillestugan och sedan ska ni få se hur fint det är!

Semester... Jag kommer säkert försöka boka in på tok för mycket under dessa fyra veckor! Nu har det ju även tillkommit en sak som tar upp lite tid: ett hus. Tror bestämt det blir en trädgårdsfixarvecka nästa vecka! Helgen blir perfekt att fixa och pyssla inomhus men nästa vecka ser det ut att bli ganska schysst väder. Tidig semester känns just nu som ett himla trevligt val!

Måla på handduk

Publicerad 2012-06-14 10:45:44 i Pyssel,

Häromdan fick jag syn på de handdukar som jag tryckte motiv på för ett tag sedan. Med ens fick jag lust att göra fler! Sagt och gjort, färger, mall och handduk plockades fram och snabbt dök ett färgglatt motiv upp på den annars vita handduken.Så här blev resultatet:

Det fortsätter växa i trädgården

Publicerad 2012-06-12 18:16:50 i Odling,

Syrenen har nästan helt blommat över och plommon-, äppel- och körsbärsträden är nu helt gröna. Just nu är huvudfärgen i trädgården just grönt men det är också en trevlig, avkopplande färg att sitta och titta ut över.

Runt dammen är det riktigt frodigt och snart kommer pionen slå ut sina knoppar och även i funkian börjar jag skymta knoppar.

Under en kort sväng på stan idag så passade jag på att köpa en liten dekoration till dammen.

Dammen är rengjord och jag tror att vi ska ge det ett försök igen att fylla den. De första två gångerna försvann vattnet så snabbt att vi misstänker att det läcker någonstans. Eller så försvinner helt enkelt väääldigt mycket av vattnet då det är soligt och riktigt varmt (vi har med andra ord inte gjort något försök att fylla den nu i juni)


Vid trappan upp till uteplatsen har de här blommorna slagit ut. Eventuellt kommer vi redan under semestern att rensa upp i den rabatten. Den lilla rhododendron som växte där har nämligen hastigt och lustigt gått och dött under våren. Istället kommer vi fylla den delen med succulenter, växter som kan trivas ganska bra i (torrt) söderläge.

Nedanför den lilla muren växer någon form av marktäckare. Den vill jag gärna spara och sedan flytta upp. På det sättet behöver jag inte lägga massor av pengar på växter utan kan istället plocka ihop vad jag hittar i trädgården.

Dessa söta blommor har tittat fram i trädgårdslandet. Det var tur jag fick syn på knopparna för några veckor sedan, först trodde jag det var överblommad scilla och det var risk att de åkte upp då jag rensade landet!

Det här är en lavendel som växer vid äppleträdet. Den har aldrig blivit beskuren och man kan se tjocka grenar som ligger längsmed marken. Här blir det nog ett räddningsförsök framöver... Lavendel är en trevlig växt och det är synd att bara gräva upp och slänga den, bara för att växten blivit övervuxen.

Örhängen av filttyg

Publicerad 2012-06-10 18:50:33 i Smycken,

Dessa örhängen var lite småpilliga att göra men med en stor skopa tålamod lyckades jag till slut!

Varje kronblad är en bit vikt filttyg som sedan limmats fast på en rund bricka.

Nytt försök på bonsai

Publicerad 2012-06-08 09:47:44 i Odling,

Förra året försökte jag göra en egen bonsai, men det gick inte så bra... Jag har dock inte gett upp och häromdagen köpte jag mig en ny planta. Den här gången tänkte jag dock ta det stegvis, och förhoppningsvis med det inte stressa ihjäl den stackars växten.

I första skedet har jag rensat bort en massa gammalt barr och smågrenar. Tanken är att till slut bara ha kvar gröna grenar i toppen.

Äntligen är balkonglådorna på plats

Publicerad 2012-06-06 20:58:32 i Odling,

Det tog sin lilla tid, först att plantera alla växterna och sedan att få upp dem till balkongen. Jag var även lite extra försiktig, med tanke på hur kyligt det har varit. Balkonglådorna har under tiden stått bra i carporten. Nu hoppas jag de kommer frodas och det blir fantastisk färgprakt i sommar!


Det är 4 stycken stora balkonglådor, en på var kortsida och två på räcket framtill. Jag funderar lite på att köpa två till av den lilla, som man bara hänger på räcket. Leker lite med tanken att sätta dem i hörnen. Får se dock hur mycket blommor det blir senare i sommar, efterhand ska det nämligen även hamna krasse i lådorna som ska trängas med marguriter, lobelia och petunia.

Återbruk av stor kartong

Publicerad 2012-06-05 16:20:52 i Pyssel,

Jag var på väg att skära ner kartongen vi fick hem gräsklipparen i när jag kom på att den kanske rymde dynorna till soffan.

Perfekt storlek! Det var väldigt skönt att få upp dem från golvet. På sikt ska vi skaffa en riktigt dynlåda men för tillfället duger den här alldeles utmärkt.

Nya möbler till sovrummet

Publicerad 2012-06-04 21:05:20 i Inredning,

Då jag kom hem från jobbet stod redan bilen från Sängjätten och väntade på mig. Det är så härligt med hemkörning!

Vi har skaffat oss en ottoman! Den här kommer vi vara väldigt nöjda med. Överkastet stuvar vi nattetid smidigt undan i lådan och vi får en perfekt yta att lägga fram kläderna till dagen efter på.

Matchande nattduksbord. Nyansen på de nya möblerna är något mörkare än sängen men det känns som de matchar bra ändå. Det känns väldigt bra att äntligen ha schyssta nattduksbord. I lägenheten hade vi en "ihopplocklösning" men de små borden hivade vi ut i flytten. Det ska bli skönt att slippa hoppa ner på golvet imorn bitti för att stänga av väckarklockan (lite svårt ibland att komma upp snabbt och smidigt då man har två små katter tryckta tätt intill sig).

Förvara stämplar i en ampel

Publicerad 2012-06-03 21:02:21 i Inredning,

Det har blivit ett gäng clearstamps med åren, och de tar upp en hel del plats i pärmarna.

Systemet fungerar inte så bra, ofta får jag leta igenom nästa alla pärmar innan jag hittar den jag letar efter.
Idag var jag därför på jakt efter en låda att förvara alla mina clearstamps i. Jag bestämde mig till slut för...en ampel.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela