pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Dagliga julklappstips

Publicerad 2011-11-30 19:55:37 i Pyssel,

Imorgon är det 1e december! Förra året körde jag en liten adventskalender på bloggen och jag tänkte göra samma sak i år. I år blir det dock ett tema - julklappstips! Så tills imorgon får ni nöja er med några bilder från förra året.

Mosstövlar till salu

Publicerad 2011-11-29 21:04:25 i Till salu,

Innan marknaden började i lördags var jag ute och fotade mosstövlarna i dagsljus. Det var inte så enkelt för det hade redan börjat blåsa.

Detta är en liten stövel, tror sulan var ca 10 cm! Den är väldigt gullig och jag är nääästan besviken att jag sålde denna på marknaden.

Tyvärr blev de störra mosstövlarna kvar. De är ca storlek 29. Riset sitter i oasis så man kan väldigt lätt duscha ner i stöveln så står sig riset resten av året och säkert en bra bit in under nästa år! Mossan står sig garanterat till nästa jul, det är bara att ta fram den sen igen och duscha den.

Pris: 75 kr/st




Avslutningsvis en gruppbild! Sen gav jag upp, de ville inte så upprätta i vinden mycket längre!

Rapport från julmarknaden

Publicerad 2011-11-28 22:11:00 i Pyssel,

I helgen stod jag på marknad i Värmekyrkan. Den har blivit riktigt fin efter renoveringen!

Marknaden var öppen 11-16 både lördagen och söndagen. Mest folk var det på lördagen men det var faktiskt en hel del som vågade sig ut i blåsten på söndagen!

Min kompis Emilia hade gjort jättefina händer att visa upp mina pulsvärmare på!

Jag fick många positiva kommentarer om bland annat mosstövlarna och pulsvärmarna men jag sålde väldigt dåligt. Jag trodde faktiskt det skulle gå bättre att vara tillbaka i Värmekyrkan men jag sålde sämre i år än förra året. Efter ett tag började vi lägga märket till att mycket av folket som gick ut från Värmekyrkan inte hade några påsar. Det verkade med andra ord som att folk ville gå på julmarknad för att få julstämningen, men inte för att shoppa.

Vinn 4 handgjorda julkort

Publicerad 2011-11-27 17:02:31 i Blogcandy,

Idag är det 1a advent, tänk vad fort tiden går! Det ska julpyntas, julklappar ska köpas och så ska man inte heller glömma att posta julkorten senast den 16 december!

I juletider ska man vara snäll och därför tänkte jag lotta ut 4 stycken handgjorda julkort!

Tävlingen pågår till och med söndag 2a advent, måndag den 5 december drar jag en vinnare.

  1. För att ta en lott, kommentera i detta inlägg.
  2. Om du har en egen blogg, länka till detta inlägg och lämna en kommentar där du skriver att du länkat till mig och du har två lotter.
  3. Har du inte blogg men Facebook? Länka till detta inlägg och skriv det i en kommentar och du har två lotter!
Tyvärr vill inte Facebook längre känna av bilder kopplade till inlägg på blogg.se men genom att efter länken klistra in denna kod så kommer bildern med:
https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/1133190/images/2011/bloggcandy_julkort_176741505.jpg

Förberedelser inför julmarknaden

Publicerad 2011-11-25 16:02:11 i Pyssel,

Imorgon är det dags för julmarknad i Värmekyrkan! Det ska bli jättespännande att vara tillbaka där! Förra året var det nere på stan i Lindéngallerian (jag trodde det skulle gå mycket bättre där men folk vill gå på stan och julmarknad någon annanstans!) men året innan dess stod jag i Värmekyrkan. Nu har de renoverat den färdigt och jag kan knappt vänta tills imorn då jag äntligen får se hur det blev.

Just nu springer jag runt lite som en yr höna och försöker förbereda allt för imorgon. Det är inte bara att producera saker att sälja, många andra saker runt omkring måste också planeras:
  • Bordsduk och ska jag ha några lådor att bygga på höjd med?
  • Kassaskrin, växel och prismärkning är bra att komma ihåg!
  • Påsar att lägga varorna i (så var är rullen med små plastpåsar som jag köpte för två år sedan?!)
  • Behövs redskap för att visa upp varorna?
  • Visitkort! (jag är så glad att jag beställde egna visitkort det förra året)
Jag försöker ringa in mitt område då jag står på marknad (det här blir faktiskt fjärde gången för mig!). Det är dock svårt, jag gillar ju att pyssla med så mycket olika. Med detta är vad jag ska bara ner imorgon:
  • Dörrkransar och mosstövlar (har dock redan blivit av med två kransar!)
  • Pulsvärmare, stickade och sydda (hade hoppats på 15-20 par men bara hunnit med 10, och jag tror majoriteten försvinner!)
  • Virkade haklappar och virkade alt stickade babyskor
  • Målade värmeljus och vanliga ljus med decoupagemotiv
Nästa år hoppas jag kunna erbjuda nästan enbart stickade pulsvärmare men vi får se, vore lite kul att lägga tid på att sticka lite åt mig själv emellanåt!

Ett julkort i gröna toner

Publicerad 2011-11-24 17:30:27 i Korttillverkning,

Häromdan var min kompis Linda förbi med grejer jag beställt från Slöjd-detaljer. Det var bland annat jättefina bilder med julmotiv, perfekta till julkort, och även en låda med bokstavsstansar (nu har jag ett komplett svenskt alfabet som jag smidigt kan fixa bokstäver av).

Jag hade även frestats till att köpa ett fempack med kort och kuvert, självklart i gröna toner! Ganska snabbt fixade jag iordning det här julkortet:

Jag blev väldigt nöjd med kortet! Kan ha lite med att jag är väldigt förtjust i grönt och järnek... Funderar på att skicka in detta som bidrag till Svensk scrapbookings novemberutmaning.

4 mosstövlar är julpyntade

Publicerad 2011-11-22 11:10:32 i Naturmaterial,

Idag på förmiddagen fick jag lite gjort! Fyra stycken mosstövlar är nu pyntade med ris och diverse pynt. Jag är dock inte helt nöjd, på väg till jobbet ska jag plocka på mig lite lingonris och blåbärsris.



Julgodis i mandelmassa och marsipan

Publicerad 2011-11-20 18:39:47 i Ätbart,

Jag har återigen tagit över stafettpinnen på Julstafetten, i går var det Innerligen av Clara som pysslade i krypplast.

Förra gången gjorde jag mossklädda stövlar men den här gången blir det något sötare!

När jag var liten brukade vi till jul göra julgodis av mandelmassa. Detta är ett roligt (och gott!) pyssel som tilltalar gamla som unga! Detta är med andra ord ett perfekt pyssel att göra med barn.

Jag har färgat mandelmassa med hushållsfärg. I butik går det att hitta vanliga färger som gult, rött och grönt, även blått har börjat komma nu på senare år. Den bruna färgen har jag hittat i en specialbutik i Norrköping. Orange = gult+rött och lila = blått+rött.

Jag har kört mandelmassan i matberedaren tillsammans med någon msk florsocker (då blir den mindre klippig). Gör gärna det här i förväg, det tar lite tid om man ska färga flera olika färger (och glöm inte att diska ur matberedaren emellanåt så det inte blir missfärgat!).

Bara fantasin sätter sedan gränsen på vad man hittar på!

De små "kuddarna" i nedre vänstra hörnet är kulor som jag plattat till med en gaffel. Mycket enkelt då fantasin tryter. Jag har doppat gaffeln i florsocker innan, då lossnar gaffeln lättare.

Då jag ändå hade regnbågens alla färger kunde jag inte låta bli utan det blev en del dammsugare...

Jag föredrar att äta mandelmassa, det är lite godare än marsipan enligt mig. Sedan finns det dock väldigt söta figurer att köpa på konditori i marsipan.

Detta är marsipanfigurer som jag målat med hushållsfärg. Apelsin blir helt perfekt med en nejlika i toppen!

Vill man göra lite mer avancerade figurer kan man alltid göra en marsipangris!

  • Forma marsipan till ett ägg och tryck in lite på sidorna med fingrarna.
  • Skär upp en mun med en vass kniv och sätt dit en marsipankula (här har jag dock använt mig av min röda mandelmassa)
  • Gör två hål i trynet med hjälp av en tandpetare.
  • Snurra en knorr som fästs där bak.

Med lite strössel gjorde jag ögon, här kan man använda silverkulor om man har sådana.
Öronen är formade ungefär som en trekant och fästs försiktigt genom att trycka lätt med tapetare mot huvudet på grisen.

Sedan kan man ju självklart doppa bakdelen i choklad!

Sådär! Det var allt för mig, förät er inte nu på sötsakerna! Imorgon är det dags för Gall-Erry att föra stafettpinnen vidare. Hela bloggschemat för Pysselstafetten hittar ni här!

2 kg brysselkål på vår ytterdörr

Publicerad 2011-11-18 20:59:27 i Naturmaterial,

Jag hade faktiskt tänkt att dörrkransen med höstlöv skulle få hänga på ytterdörren till första advent och sedan byta till en juldörrkrans. Sedan fick vi reklamen och jag såg ett väldigt bra erbjudande på...brysselkål! 2 påsar á 1 kg damp ner i kundkorgen och sedan var det bara att knalla hem och dra fram limpistolen (jag testade att stifta dem på blomstertråd men de satt faktiskt inte så bra med det).

2 kg och en del lim senare:

På vårt våningsplan finns det tre lägenheter, vår ligger längst till vänster vilket innebär att man ser en hel del av sidan av kransen när man kliver ur hissen. Den här gången tänkte jag på det...

Längst fram finns en brysselkål-ros. Jag rullade försiktigt ner de yttersta bladen och blev ganska nöjd med resultatet!

Det har även blivit lite julkransar idag, men bilder på dem får ni se imorgon, efter att jag fotat dem i dagsljus (och gjort klart den sista).

Långhelg = långpysselhelg!

Publicerad 2011-11-17 21:33:09 i Korttillverkning,

Det var så skönt då det sjönk in under seneftermiddagen att jag nu har helg! Min lediga fredag kommer vigas åt att få cykellyset fixat men mest av allt - pyssel! Jag vet, det kommer som en stor överraskning...

På söndag är det återigen min tur i Pysselstafetten och jag hade tänkt börja pyssla med något sött redan imorgon (man ska inte stressa, så lika bra att börja i god tid!). Jag sitter även med en beställning jag fått av syrran som jag hoppas kunna lägga sista handen på imorgon och sen är det dags att "slänga ihop" de sista julkransarna! Jag är även lite frestad att göra något mer julkort...

Det här julkortet var ett alternativ till en tävling på Pyssel.net, men det som jag skickade in var snarlikt, med söt kattstämpel a la Penny Black.

Första julkransen är klar!

Publicerad 2011-11-16 10:58:25 i Naturmaterial,

Jag har fått lite gjort den här lediga förmiddagen! Jag har äntligen virkat klart den andra blomman till ett par pulsvärmare och sytt fast dem och sen tog jag tag i julkransarna!

Jag fick tyvärr en del kransar över från julmarknaden förra året. Dekorationerna plockade jag bort och sedan har kransarna fått ligga nere i förrådet. Det är inget fel på mossan, trots att det är ett år sedan den surrades fast på halmkransen!

Jag duschade den först med vatten så den inte var så torr och sedan var det bara att köra igång! Jag har samlat på mig lite ris till dekoration och det är bara att kombinera efter smak!

I det milda vädret har nyponen hållt sig fina och det är ett kanonhärligt färginslag i en dörrkrans!

Och så här blev resultatet! Jag ska om någon dag hänga upp den på ytterdörren och fixera en del av de spretiga grenarna. Det använder jag grön blomtråd till. Kastanjerna är stiftade på samma typ av tråd så det är bara att trycka fast dem i kransen. Busenkelt! Tidsåtgången låg kanske på 10-15 minuter.

Det blir eventuellt bara 4 dörrkransar totalt i år. Resten ska jag se till att göra nu i veckan, tillsammans med mosstövlarna.

Purrfekta muddar matte!

Publicerad 2011-11-14 21:11:40 i Stickning,

Lilla Zoofii hade inga problem att hjälpa matte visa upp de senaste pulsvärmarna!



Helt klart purr-fekta! Det är svårt att fånga det på bild, men mönstret är som rutor. Det är bara räta och aviga maskor men lite knepigt mönster ändå. Inspirationen fick jag återigen från Stickhandboken.

Julig inslagning

Publicerad 2011-11-13 18:04:42 i Altrat,

Jag har dekorerat två stycken askar som passar till mina sydda pulsvärmare.

Nu är det bara 2 veckor kvar till 1a advent! Det känns helt otroligt att det snart är dags för julmarknad. Jag tror bestämt det börjar bli dags att ta tag i att dekorera julkransar och summera hur mycket jag egentligen har till marknaden.

Så gick det med min bonsai

Publicerad 2011-11-11 10:56:10 i Odling,

Kommer ni ihåg den bonsai jag gjorde för några månader sedan? Det gick inte så bra sedan...

Men jag ger inte upp! Jag ska testa igen. Kanske blev den lite för stressad av att bli nerklippt och omplanterad på en och samma gång...

Något annat som går bra är min senaste avokadoplanta!

Jag kommer inte riktigt ihåg hur gammal den här är, men det ligger nog på lite mindre än ett år. Den stortrivs i mitt ormbunkeskåp (extraljus, schysst temp och luftfuktighet på 70-90%). Idag såg jag tyvärr att det kröp ohyra på den. Jag såg inte till något på ormbunkarna, tillandsian eller de två orkidéerna så jag hoppas det är en ohyra som bara trivs på avokadon. Nu ska den få stå i karantän utanför skåpet ett tag.

Jag har faktiskt en till, som är ca 1½ år gammal. Den tycker sin placering är lite sisådär och nu...mår den inte så bra!

Även den har fått ohyra på sig. Båda skulle må bra av omplantering...

Vad man kan göra med 1 kg vitlök

Publicerad 2011-11-10 18:47:43 i Ätbart,

Vitlökskransen vi hade på dörren runt Halloween hängde inte uppe så länge och det var bara någon vitlöksklyfta i den inre ringen som blev skadad. Det känns lite trist att bara slänga all vitlök...

Så jag började skala dem... Tyvärr hade en hel del klyftor börjat växa och dem rensade jag bort (jag hade ju trots allt en hel del!). Det blev ändå en del kvar:

Jag testade lite olika varianter på inlagda vitlöksklyftor.

Burk nr 1
Vitlöksklyftorna kokades 5 minuter i lättsaltat vatten, sköldes i kallt vatten och därefter skalade jag dem. De lades ner i en steriliserad glasburk (dvs jag hade kokat burken i vatten ett par minuter). Vitlöken varvades med färsk dill. Därefter kokade jag en lag och hällde den över allt.
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk ättika 12%
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
Burk 2
Vitlöksklyftorna skalades och bryndes i lite olivolja. Jag kryddade med torkad basilika, timjan och rosmarin samt färsk persilja. Vitt matlagningsvin hälldes över allt och det fick småkoka tills klyftorna mjuknat en del.

Burk 3
Samma som ovan men jag lade till lite rosépeppar som kort stund fick koka med innan allt hälldes upp på glasburk. Här gjorde jag nog ett misstag... Jag hällde i efterhand på lite solrosolja och den skiktade sig mot den andra vätskan.

Burk 4

Klyftorna bryndes i olivolja, sedan hällde jag i lite svarta pepparkorn, på med vitt matlagningsvin och la i skivad ingefära.

Nu ska allt stå och gotta till sig i kylskåpet någon dag innan vi provsmakar!

Mönstrade pulsvärmare

Publicerad 2011-11-09 20:39:49 i Stickning,

Just nu håller jag på med...tre olika pulsvärmare! Man kan tycka att jag borde göra dem en i taget... Den här kräver dock en hel del fokusering (och därmed går det inte att sitta med den framför tv'n)

Mönstret hittade jag i Stickhandboken av Eleanor Van Zandt.

Snygg bokhylla till kokböckerna

Publicerad 2011-11-08 20:27:06 i Inredning,

Idag var jag helslut efter att ha jobbat nio dagar i rad! Efter jobbet mötte jag upp sambon på stan och vi spanade in en möbelbutik som vi glömt bort. Där hittade vi den bokhylla vi letat efter! Vi såg den för första gången på Chilli men var dumma nog och väntade till löning med att köpa den. Då var den slut... Men nu hittade vi den i en annan butik och balanserande på en cykel fick vi hem den!

En bok är lite längre på djupet än alla de andra. Mårten ställde den först på en egen hylla och sen upptäckte vi hur snyggt det blev så där fick den stå kvar! Nu är det i alla fall uppenbart vad för typ av böcker vi inte behöver köpa mer av...

Bokhyllan är lutad mot väggen. Det går att förankra den i väggen och med tanke på katterna är det nog bäst att vi gör det!

Äntligen fick jag lov att städa av på bänken där kokböckerna tidigare legat travade på varann! Vi har ett bra tag haft en plan för vad som egentligen ska stå där.

Oljor och vinäger står kvar men nu får vi plats med vårt proteinpulver och shakers! Locken till shakersen har jag gömt inne i skåpet. På det sättet blir det schysst ordning och reda!

Återhämtning

Publicerad 2011-11-07 09:13:32 i Korttillverkning,

Just nu försöker jag att inte känna efter hur trött jag är. En kollega var sjuk i helgen och jag täckte upp för henne. Det blir totalt 9 arbetsdagar i rad innan jag blir ledig men sen är jag ledig två dagar på raken så det blir bra återhämtning! Men det börjar på onsdag och jag ska hålla mig flytande fram tills dess...

Vad ger er energi? Jag mottar gärna tips på avstressande och energigivande saker! Pyssel är en bra sak för mig, och träffa goa vänner är en annan! Efter jobbet igår var jag hemma hos en kompis på en pysselträff. Vi var fyra tjejer som satt med varierande pyssel och jag fick en hel del gjort! Det blev bland annat ett julkort som jag idag har satt ihop (jag glömde ju självklart den dubbelhäftande tejpen hemma!)

Okej, det är inte helt färdigt! Jag ska fixa en ruta att sätta bredvid katten där jag kan skriva vem kortet är ifrån och sedan vill jag gärna ha någon liten detalj på den första raden. Tyvärr är blommorna jag har här hemma lite för stora. Stackars lilla mig, tror jag måste iväg och shoppa lite!

Kortvikningen är en variant av dragspelskort och hos Lindas korthus hittar du en bra mall på hur du viker det! Stafettpinnen på Pysselstafetten är även just nu hos Linda så hälsa gärna på henne idag och se vad hon pysslar ihop för julpyssel!

Hänglåssmycke

Publicerad 2011-11-05 08:32:38 i Smycken,

För några månader sedan frågade min mamma om jag inte kunde göra ett hänglåssmycke. Hon hade nämligen sett att det var en del som hade ett smycke hängande på sitt hänglås på gymmet och det blev betydligt mycket lättare att hålla koll på vems skåp som var ens eget!

När vi var på Syfestivalen på Elmia valde mamma ut en smyckesdel men sedan dess har jag bara suttit och stirrat på den och undrat hur jag ska gå vidare. Så här blev det till slut:

Jag blev själv väldigt förtjust i den gröna "frukten"!

Tyvärr fick jag inte till någon bra bild på vindruvsklasen i omklädningsrummet. Det var tidig morgon med knappt några andra morgonpigga träningskvinnor men hur normal känner man sig då man stor och fotar ett skåp?! (omklädningsrummet var ju självklart tomt så när som på mig då jag hade kameran framme)

Här är den i alla fall fotad hemma på balkongen (en dag ska jag ta tag i att måla om det där vattenskadade bordet!).
Det är lila pärlor som jag har sytt ihop med en smyckestråd. Det var en liten tålamodsprövning att få till det så jag blev nöjd... Jag blev riktigt nöjd med bladen, de passade riktigt bra ihop med vindruvorna!

Tutorial på julig mosstövel

Publicerad 2011-11-03 10:10:00 i Naturmaterial,

Idag övertar jag pysselstafettpinnen från Anita som igår visade jättefina pimpade pepparkaksburkar!

Dagens tutorial handlar om återvinning och naturmaterial.

Du behöver:
  • Stövel, helst barnstorlek (om du inte har egna barn vars urväxta stövlar du kan ta finns det alltid på second hand)
  • Mossa i stora flak
  • Limpistol
  • Ris och pynt efter smak
Om du inte har limpistol går det att använda sytråd att fästa mossan med men limpistol ger det snabbaste, smidigaste och snyggaste resultatet.

Klipp av den lilla flärpen längst upp. Börja nerifrån och arbeta dig upp över stöveln.

Limma fast mossan stegvis. Jag började först längst fram och arbetade mig vidare på sidorna. Limmet är väldigt varmt men det är inga problem att trycka fast mossan på det varma limmet, mossan blir lite isolerande så man kommer inte att bränna sig.

Fortsätt att bygga på stöveln med mossa uppåt. På det sättet får du ett bra fall på mossan och du ser tidigt till att få det snyggt i kanten längst ner. Jag trimmade efterhand mossan nere vid sulan så att stöveln kunde stå plant men var även försiktigt så jag inte drog bort för mycket så den rosa färgen kom fram.

Längst upp tog jag lite extra mossa så det gick att vika ner lite mossa på insidan. Nu är vi framme vid den roligaste delen: dekoration!

Vill man att ris och kvistar ska sitta extra stadigt kan man sätta ner en bit oasis i stövelskaftet. Börja med att sätta ner ris av gran, tall, blåbär, lingon eller annat som kan tänkas passa in.

Förslag på dekorationer:

  • tallkottar
  • kastanjer
  • kanelstänger
  • små julgranskulor
  • små bjällror
  • röda band
  • glitter


Stjärnorna har jag klippt ut i tjock filt (det blir mycket billigare än att gå och köpa färdigutskurna dekorationer i blomsterbutiker)

Det går att göra undersidan lite snyggare genom att klippa till en sula av filt och limma fast den med limpistol. Sedan är det bara att ställa ut den på trappan och den blir ett fint välkomnande!

Imorgon är det Veronicas tur att föra vidare stafettpinnen!

Pyssliga bestyr

Publicerad 2011-11-02 20:07:15 i Pyssel,

Imorgon är det min tur i Pysselstafetten (bloggschema hittar ni här) så alldeles strax ska jag börja förbereda min tutorial som publiceras imorgon.

Det kändes nästan lite skrattretande då jag idag råkade se att Blogg.se återigen lyft fram mig på sin förstasida!

En av de som kommenterat idag undrade om jag kommer lägga upp bilder på en juldörrkrans. Självklart kommer jag göra det! Och det kommer bli fler än en. Jag ska nämligen stå på julmarknad första advent och sälja en del handgjorda saker. Det dröjer väl dock någon vecka till innan jag börjar med årets kransar.

Om någon redan nu vill ha inspiration på hur man kan dekorera sina dörrkransar så kan ni surfa in här:

Dörrkransar jul 2009
Dörrkransar jul 2010



Gör snabbt enkel höstdörrkrans

Publicerad 2011-11-01 16:23:05 i Naturmaterial,

Nu är det förste november och det är dags att byta ut Halloweendörrkransen! Det här är en väldigt enkel dörrkrans som går jättesnabbt att göra!

Du behöver fina höstlöv, en halmkrans (hittar du exempelvis på Blomsterlandet), tunn metalltråd och en avbitartång (en vanlig sax funkar också eftersom tråden är så tunn).

Snurra fast trådänden runt kransen och surra fast löven ett i taget.

Ta helst inte för stora löv, jag tyckte resultatet blev bäst med mellanstora lönnlöv, de "rullade" sig bäst runt kransen. Skaften klippte jag av en bit på.

Så här blev det färdiga resultatet! Är man smart så klipper man inte av den första trådänden utan sparar den så man kan fästa den andra trådänden i den. Jag tänkte inte så långt när jag började men fäste tråden istället i kroken jag satt på baksidan av kransen.

Och så här blev den på ytterdörren! Kastanjerna är "stiftade" dvs jag har satt i en bit ståltråd på undersidan. Detta gjorde jag då kastanjerna var nyplockade, då är det lättare att göra hål i dem. Ett alternativ är att limma fast dem med limpistol eller limma fast en bit ståltråd på undersidan och därefter trycka fast dem i kransen.

Tidsåtgång: ca 10 minuter!

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela