pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Nu drar pysselstafetten igång!

Publicerad 2011-10-31 17:45:27 i Pyssel,

Sagolikt pyssel har anordnat ett par pysselstaffeter där olika bloggare ger tips på pyssel. Nu har startskottet för pysselstafett nr 5 gått och jag tror många kan hitta minst en sak att inspireras av! Temat är självklart jul!

Klicka på bilden så kommer ni till bloggschemat!

Sagolikt pyssel börjar idag med en tutorial på en liten jultavla. På torsdag är det min tur! Det kommer bli något med mossa och förberedelserna är redan igång så jag ska slippa stressa med att få det färdigt.

Hårresande Halloweenfirande

Publicerad 2011-10-30 11:24:31 i Pyssel,

Jag började tidigt att göra mig iordning igår men det tog verkligen tid! En del säger att man inte kan göra så mycket när man har väldigt långt hår men det går visst! Jag fick låna ett pulver av en kompis som var till kanonbra hjälp då jag tuperade håret! Underhåret fick verkligen en känsla av svinto... Men sedan satt håret också uppe! Kan också ha berott på en hel del extra strark hårspray...

I en leksaksaffär hittade jag vit ansiktsfärg så jag blev blek i ansiktet men framhävde ögonen med svarta och gråa nyanser. Häxnaglarna var tyvärr svåra att få att sitta kvar så de åkte av efter fotograferingen...

Det var så jag kände mig lite som Bellatrix från Harry Potter!

En häxa måste ha en katt!

En av vännerna (florist!) hade med sig en jättefin bordsdekoration!

Och även en annorlunda salladsskål! Värdinnan hade blivit inspirerad av mina ljus (fast med tre katter som sprang runt fick vi av och till hjärtat i halsgropen då svansar kom farligt nära de senare tända ljusen!)

Vi avslutar med en gruppbild på mina små spöken! De var riktigt goda! I smeten hade jag även haft i lite nougatkräm, tyckte dock inte den smaken blev så jätteframträdande.

Spöklig sötsak

Publicerad 2011-10-29 18:47:43 i Ätbart,

Jag gjorde en sats chokladbollar som formades lite avlånga. Därefter hällde jag vit choklad över och mörk choklad blev ögon.

nu ska vi dra iväg men imorn  får ni se bilder på årets hårresande utstyrsel!

Armband av kinesiska mynt

Publicerad 2011-10-28 20:54:04 i Smycken,

Pyssel.net's höstcrop skulle man skapa ett smycke inspirerad av den här bilden:

Jag kom ganska snart att tänka på de kinesiska mynt som jag hade här hemma och med lite makrame blev det snabbt ett armband!

Vampyrer vik hädan!

Publicerad 2011-10-27 22:22:18 i Naturmaterial,

Jag har gjort en dörrkrans i Halloweentema, och den håller även effektivt vampyrer borta! Tidsåtgången ligger på 20-30 minuter.

Du behöver följande material:
  1. Halmkrans
  2. Grillpinnar
  3. Vitlök
Börja med att göra en krok. Använd exempelvis spoltråd. Stick igenom trådändarna genom kransen så de kommer ut på framsidan. Böj dem åt sidan och tryck tillbaka ner i halmkransen. Hängkroken är nu förankrad.

Klipp av några cm av grillpinnen och stick ner i kransen, lämna så spetsen kommer upp och tryck fast en vitlök. Arbeta dig kransen runt.

I leksaksaffärer går det nu att hitta spindelväv. Jag hade lite kvar från förra året (sådant är jättedrygt!) så kransen fick lite extra dekoration innan det var dags att hänga den på dörren.

Och en liten närbild:

Pysselmani på Blogg.se. Igen.

Publicerad 2011-10-27 09:34:40 i Pyssel,

För en månad sedan lyfte Blogg.se fram mitt inlägg om kantarellrecept på sin framsida. Idag hamnade jag där igen!

Ett flertal nya besökare har redan trillat in, varmt välkomna! Hoppas att ni hittar lite att inspireras av. Jag vill även passa på att tacka de som kommenterar, jag blir så glad! Och på det sättet kan jag även hitta tillbaka till er som har en egen blogg.

En del undrar kanske hur det kommer sig att jag hamnat på Blogg.se startsida två gånger på så kort tid? Jo, man kan tipsa redaktören och det är faktiskt vad jag har gjort! Men jag gör det inte ofta, utan jag väljer ut specifika inlägg. Jag har tipsat hittils tre gånger och haft två inlägg som lyfts fram. Det känns med andra ord som jag har en bra taktik! Men nu är det ju inte bara sig själv man kan tipsa om! Redaktören vill nog jättegärna ha tips om många intressanta bloggar så om du hittar en kul blogg som ligger på blogg.se så tipsa dem gärna!

Halloween närmar sig

Publicerad 2011-10-26 18:13:27 i Pyssel,

Oktober närmar sig sitt slut och det är dags för Halloween! Vem kan motstå att klä ut sig? Jag längtar till vår Halloweenfest på lördag, det mesta till utstyrseln är införskaffat och jag går nu och klurar på vad jag och sambon ska ta med på knytis. Här får ni lite bilder från förra året att kanske inspireras av!

Vanliga ljus som jag droppat rött stearin över.

Skär ut mallar och pudra florsocker över kakor, enkelt och snyggt!

Gör pumpor av orange silkespapper och fyll med godis, kanske något för de mindre?

Baconlindad kötthand med naglar av sötmandel! Den här bilden har många reagerat på, majoriteten med ett uuuuh! Så den är med andra ord lyckad!

Och här kommer lite tips på vad man kan göra med pumpor:Jag har en lite pysslig plan för smyckning av ytterdörren. Får se om jag hinner fixa den idag eller imorn. Och efter lördag ska ni förhoppningsvis få se lite mer Halloween-bilder!

Stressa ner istället för upp

Publicerad 2011-10-25 21:27:18 i Hälsoprodukter,

Det finns saker och ting som jag vill göra, och sedan finns det saker och ting som har ett "måste" på sig. Ibland kan de två krocka och det känns som jag har haft så en längre period nu. Saker och ting som jag vet är roliga och som är kul att göra har en del gånger fått en måste-stämpel på sig. Då är någonting väldigt fel och det är dags för en förändring! Dra ner på pyssel vill jag inte göra. Däremot krävs det en omställning i tankesättet.

Jag tror inte jag är en sådan person som kan slänga att-göra-listan och bara koppla/stressa av. Nej, jag måste bli av med dem, en sak i taget! Jag har fått lite rykte om mig att ha mer än 24 timmar på mina dygn, ibland har det kanske legat upp mot 48 timmar. Det är lyxigt! Men produktiviteten har dalat (tror det började direkt efter semestern). Igår kändes det som den kom igen. Några "måste" betades av och lite "vore kul att göra" gjordes. När jag väl gick och la mig insåg jag att jag varit igång i 20 timmar!!! Men det kändes bra och stressnivån blev låg.

jag har fått oordning i pysselsakerna här hemma och jag fick leta länge innan jag hittade alla ingredienser.

Att göra schampo är kul och relativt enkelt. Det var andra gången jag gjorde just det här receptet. Förra gången hade jag ett örtavkok men jag blev faktiskt inte så nöjd med det resultatet.

En sats med schampo räcker ganska länge! Förra satsen var i februari i år och gången innan dess april 2010.

Det är en lagom lugn kväll som ska avnjutas med en kopp indiskt te över lite papperspyssel. En till måste-sak är fixad och jag ser framför mig två möjligheter som känns mer och mer tilltalande ju mer jag tänker på dem. Stressfaktorn minskas ytterligare då jag imorgon lagt mitt sociala liv på is. Sambon ska ut på kvällen och äta med ett par kunder på besök. Jag och katterna ska ta en filmkväll i soffan. Lugnt och skönt! Precis vad jag behöver.

Ny modell i grå toner

Publicerad 2011-10-24 18:39:09 i Stickning,

Jag har gjort en ny variant på pulsvärmare! Efter julmarknaden i Värmekyrkan för två år sedan fick jag tips av min syster att satsa på pulsvärmare i neutrala färger, som lätt går att kombinera ihop med dagens outfit. Det tipset tog jag till mig och därför blir majoriteten av muddarna i gråa toner samt beige.

Inspirationen till den här mudden fann jag i Stickhandboken, vilket blivit en enormt stor inspirationskälla för mig!

Ska ta tag i att sy ihop den andra, men ni vet ju hur roligt jag brukar tycka sådant är...

Varning för lakritsförgiftning

Publicerad 2011-10-22 09:20:12 i Ätbart,

En kompis fyllde år igår och det är ibland ofta svårt att komma på vad man ska köpa till en kille. Men så kom jag på det. Vår kompis ääälskar lakrits!

Korgen hittade vi inne på second hand-butiken, samma ställe som där jag köpte den stora presentkorgen till syrran, hennes sambo och systersonen. Det finns bra butiker här i Norrköping!

Majoriteten av allt lakritsgodis köpte vi på Candyland. Det tog ett litet tag innan kassören reagerade på vårt urval... Den stora tuben är lakritssås, tyvärr var 1 kg-förpackningarna med lakritsströssel slut. Fast Uffe överlever kanske ändå? Korgen var tung så det är säkert 4-5 kg!

Förvaring av schabloner

Publicerad 2011-10-21 14:27:36 i Altrat,

Jag har börjat samla på mig en del schabloner vid det här laget och de har haft behov av att organiseras lite bättre. Jag köpte en ny svart pärm på Clas Ohlson, samma typ som jag har till förvaringen av stämplarna.

Schablonerna stoppades ner i plastfickor med ett svart papper bakom så det är lättare att se motivet. Pärmen dekorerade jag självklart efter innehållet!

Det börjar bli ett par pärmar på översta hyllan på pysselbordet! En dag skulle jag behöva sitta ner och organisera om stämplarna (de fyra svarta pärmarna med tapetborder). Det börjar bli en del, och fler kommer det bli framöver. Så det är dags att köpa en ny pärm...

LO i gula toner

Publicerad 2011-10-20 20:35:47 i Scrapbooking,

Detta är resultatet till en annan utmaning på Pyssel.net's höstcrop som jag var med i.

Nami och de gula och orange färgerna passade bra ihop!
Fick tidigare idag ett mejl från Fuji att det var portofritt just nu. Funderar på att framkalla lite mer foton och scrappa. Ska bara hitta tid för det... Saknar mina 48 timmars dygn. De senaste 2-3 månaderna har energin inte riktigt legat på topp.

En trådig dammsugare

Publicerad 2011-10-18 21:36:12 i Stickning,

När jag var nere i Småland i september och träffade släkten berättade min ena kusin att hon gärna skulle vilja ha sådana där söta, virkade bakverk. Jag kom att tänka på ett mönster som fanns i ett gammalt nummer av 101 idéer som jag hade hemma. Det är inget virkmönster utan detta bakverk skulle stickas. Efter lite letande i garnlådorna (jisses vad garn jag har!) hittade jag två färger som passade bra till ändamålet.

Det bruna är aviga maskor som stickas på rätsidan (räta på avigsidan). Det gröna, marsipanen, är slätstickning (dvs räta maskor på rätsidan och aviga maskor på avigsidan).

Gör en egen receptbok

Publicerad 2011-10-16 10:25:35 i Altrat,

Min syster frågade mig för ett bra tag sedan om jag inte kunde göra en receptbok till henne. Ibland tar det ett tag innan mina idéer sätts till verklighet men höstcroppen på Pyssel.net var en bra spark i baken! En av utmaningarna handlade nämligen om just recept.

Jag använde mig av pärmen till en gammal almanacka som jag målade vit. Ett beige tyg fick pryda framsidan och här använde jag mig av flera olika tekniker. Det blev decoupage:

Jag har även testat att embossa på tyg! Det funkar men som ni ser fastnar det väldigt lätt i trådarna och då försökte jag så gott det gick att pensla bort pulvret innan jag embossade.

Jag har även för första gången testat att sy i papper.

Och så här blev framsidan!

Klockan är dekoration från Tim Holtz och fjärilen är från Kort & Godt.

Insidan är gjord med hjälp av min BIA, bind it all. Om man tycker om att göra egna block kan jag rekommendera att köpa en sådan maskin. Den gör hålen åt dig och spiraler går att köpa i flera olika storlekar som du sen sätter ihop blockets sidor med i BIAn.

Receptboken är uppdelad i två delar, en matrecept och en för desserter.

En del av sidorna fick även dekorationer.

Och jag har även gjort två "bokmärken"

Jag blev väldigt nöjd då jag hittade det här pappret här hemma! Det passade perfekt som avgränsare till dessert-delen.

Och även här blev det några dekorationer. Jag har först stämplat motiven och därefter färglagt med akvarell. Sidorna i receptboken är akvarellpapper. De blir lite tjockare och text på den ena sidan borde inte lysa igenom till baksidan.

Beroende av Wordfeud

Publicerad 2011-10-14 19:17:00 i Pyssel,

Jag har hittat något nytt att pyssla med. Wordfeud. Ett flertal kollegor har suttit och spelat det på rasterna och häromdan laddade jag själv hem appen. Nu är jag fast! Det går snabbt att hitta bekanta som också har spelet eller så skickar man bara ut en förfrågan att starta ett spel med en främling.

Någon mer än jag som bara älskar det här ordpusslet?

Minnen från Yasuragi

Publicerad 2011-10-12 21:28:01 i Scrapbooking,

Det har gått ett år sedan jag och sambon var på japanskt spa. Nu som först har jag framkallat en del bilder och börjat scrappa!

Pappret har jag nog haft i 2-3 år, väntandes på det rätta tillfället (vilket nu infann sig!)

Nu inser jag att LO'n kunde blivit lite bättre om fotot fått en ram med samma papper som texten...

Nya pulsvärmare i fleece

Publicerad 2011-10-11 15:44:13 i Sömnad,

just nu varvar jag stickningen med sömnad. Dessa fleecemuddar blev jag klar med i helgen. Jag trodde tyvärr att det skulle gå snabbare att sy muddar än att sticka men jag lade ändå ner en hel del tid på dessa.

Det som tog längst tid var att brodera fast seed beads. Jag fick använda mig av en speciell nål som passar sig bra till smyckestillverkning men inte att sy i fleece. En vanlig synål var tyvärr lite för tjock och det var bara en bråkdel av pärlorna som hade tillräckligt stora hål för att en synål skulle funka.

Även om det tog extra mycket tid och var lite omständigt tycker jag ändå det var värt det. Pärlorna syns inte på direkten men ger helt klart en finare detalj till mudden. Blomman på mitten gör att den här mudden inte är fullt så diskret som de jag gjorde sist, men man måste ju variera sig!

Jag hittade ett par kartonger här hemma som fleecemuddarna passade perfekt i! Så det blir att altra några sådana här. Tyvärr passar inte mina stickade pulsvärmare något vidare i dessa men jag hoppas Linda har lite bättre lådor som hon tänkte altra till julmarknaden. För visst vore det väl bra med en paketlösning? Snygg julklapp redan paketerad i en snygg kartong!

En blomstrande flaska

Publicerad 2011-10-09 11:57:37 i Altrat,

Svensk scrapbooking har just nu en födelsedagscrop. Den sträcker sig mellan 7 och 9 oktober. Tyvärr känner jag inte att jag hinner med så många av utmaningarna men igår satt jag plockade lite med en del blommor och hux flux hade en flaska med skumpa fått lite dekorationer!

Jag har fäst en bit oasis på flaskhalsen och därefter fäst blommorna i den. De som hänger ner har fått stjälk av grön koppartråd.

En solros runt halsen

Publicerad 2011-10-08 10:09:30 i Smycken,

En av smyckesutmaningarna hos Pyssel.net's höstcrop var att skapa ett smycke i höstens färger. Så jag satte mig med ett riktigt pillgöra och fick till slut ihop det här halsbandet:

Jag lyckades faktiskt även knyta bandet så jag kan korrigera längden på halsbandet! Det blev jag extra nöjd med. Jag använde mig av det här smycket som stomme:

Tro mig, det var inte lätt alla gånger att linda fast seed beads så de skulle sitta kvar! Jag använde mig av en tunn smyckestråd i metall och då blev det lättare att forma dem.

Jag påbörjade det här smycket hemma hos min syster och lilla Naja var snabb att erbjuda sin hjälp!

Visst är hon söt? Men vi kan diskutera hur pass hjälpsam hon var... Det där svarta runt ena tassen är det ursprungliga halsbandet till smycket. Något var jag tvungen att distrahera henne med...

Mer orkidéutställning

Publicerad 2011-10-05 18:46:03 i Naturmaterial,

När jag var i Uppsala i september passade jag på att gå på orkidéutställningen på Blomsterlandet. Det är en utställning som flyttar på sig och just nu befinner den sig i Norrköping! Vad passar bättre en ledig dag än att ta bussen dit ut och beundra skönheterna?
De här brudorkidéerna var riktigt stora - och det var gott om rötter!!! Om du funderar på att köpa orkidéer finns det en del som kan vara bra att tänka på. Självklart ska du vara tilltalad av hur blommorna ser ut men titta inte bara på det. Du vill ju säkert att det är en bra planta, som gärna får blomma om igen. De här plantorna mår bra, de har gott om rötter och de ser inte alls uttorkade och skrumpna ut utan perfekt gröna. Även bladen är bra att titta på och se så de ser friska ut.

Plantera gärna om brudorkidé, eller Phalaenopsis som de egentligen heter. De trivs riktigt bra i en genomskinlig kruka med lecakulor. Ha gärna lite vatten i botten. Det ger fuktighet till rötterna och det gillar de! Se bara till när du planterar om den att rötterna inte går hela vägen ner till botten på krukan för de mår inte bra av att hela tiden ligga i vatten.

Det var nära att den här lilla raringen följde med mig hem! Jag tror den skulle passa väldigt bra i mitt ormbunkeskåp som en krypväxande orkidé.

Det här är vaniljplantor som faktiskt är en typ av orkidé! Trivs den kan den gå och bli väldigt stor. Det kan min syster intyga om som har haft ett riktigt praktexemplar.


Vanda är en väldigt vacker orkidé men tro inte att du kan ha den stående på fönsterbrädan...

Den har rötter. Massor av rötter. Min syster har haft en hängandes ner i en stor cylinderformad glasvas. Jag har hört talas om en del som duschar med sina vandor. Det gillar de visst! Mycket fuktighet på rötterna ska det vara...
köper du en planta som den här bör du plantera om den så snart den blommat klart (eller plantera om den på direkten men risken finns att plantan blir stressad och tappar blommorna).

Jag gillar dendrobium (väldigt synd om mig, syrran har avslöjat att det finns massor med olika sorter inom släktet dendrobium att välja på). Om jag hade köpt någon idag hade den här kunnat locka mig. Varför? Jo, den har nya skott på gång och nästa år skulle de kunna ge blommor.

Den här kom jag hem med! En tillandsia, något som passar perfekt in i mitt ormbunkeskåp! Får jag till luftfuktigheten bra kanske den till och med blommar för mig.

Jag vet inte hur det gick till när den här masdevalian följde med mig hem, den måste ha hoppat ner i kassen helt av sig själv! Hmm. Kanske borde ringa syrran och ge henne en utskällning? Det skulle vara ormbunkar i skåpet, inte orkidéer. Okej, nu är ställningen 6 ormbunkar, 1 tillandsia och 2 orkidéer (eller 3 om vi räknar den som var monterad på roten som följde med skåpet).

Ute i god tid

Publicerad 2011-10-05 08:59:50 i Korttillverkning,

I en av utmaningarna på Pyssel.net's höstcrop var det att man skulle göra ett kort med spotlight-teknik. Idéen att göra ett julkort dök upp på direkten.

Man ska ju vara ute i god tid med julkorten! Älskar verkligen den här stämpeln från Penny Black, den är så lik min systers katt Pillo!

En lottning jag gillar

Publicerad 2011-10-03 21:36:23 i Pyssel,

Idag var omröstningen klar på Pyssel.net's höstcrop och alla bidragen redovisades. Det finns jättemycket fint att titta på och inspireras av och vet ni vad? Jag vann faktiskt! Inte bara en gång utan två gånger! Det var förstås via lottning. Varje sponsrade företag hade två utmaningar och var man med på båda så hade man chans på ett lottningspris, och två sådana vann jag! Det här var en mycket bättre lottning än den jag var med på senast! Då var det vem som skulle jobba julhelgen. Gissa vilken lott jag drog... =(

Nu i veckan ska jag börja visa upp de utmaningar jag var med på, men nu blir det lite stickande på en ny variant på pulsvärmare (vänta bara tills ni får se den, den kommer nog bli jättefin!). Sedan blir det att sova, det har varit slitsamt att jobba helgen och jag längtar efter min lediga onsdag (läs pysseldag!)

Annorlunda sockerbitar

Publicerad 2011-10-02 15:38:13 i Ätbart,

Hos Penny's place blev jag tipsad om att göra egna sockerbitar. Hon hade i sin tur hittat tips på hur man ska göra här.

Jag har färgat strösocker med hushållsfärg och sedan haft i lite vatten. Jag använde mig av en pralinform (stjärnorna) men de andra är iskubsformar. Bananerna och ananasen blev jag riktigt nöjd med! Att få till dem med olika färger var faktiskt inte så svårt.

Nu är bara frågan vad jag ska göra med de här? Vi har ju inte något socker i kaffet...

Virkad påsklilja

Publicerad 2011-10-01 17:30:32 i Virkat,

Jag har testat ännu ett mönster från 100 blommor att sticka och virka. Den här gången blev det en påsklilja!

Garnet är lite melerat och jag tyckte resultatet blev lite bättre av det!

Zoofii tyckte den var intressant, dock antagligen ganska doftfri!

Nej, den luktade visst något ändå - leksak!

Dags att busa iväg!

Vet inte vad det är med Zoofii och virkade figurer men det är nog bäst att göra några leksaker till henne! Så jag (om jag har tur) får ha det andra ifred.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela