pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Jordgubbar och skönsjungande kollegor

Publicerad 2011-06-30 19:36:23 i Pyssel,

Direkt efter jobbet drog jag iväg till jordgubbssjälvplocken med tre vänner. Idag plockade vi corona och de var godare än zefyr som vi plockade förra gången. 3 liter dränktes i 4 kg socker och 2 liter kokande vatten. Om en vecka kan jag sila saften och det ska bli sååå gott!

För ett par kronor kunde jag köpa en jättepraktisk plocklåda. Den rymmer 10 liter jordgubbar och bären blir inte mosade under sin egen vikt. Jag funderar på att ta med mig denna ut i skogen då blåbären är mogna. Att rensa jordgubbar är lite småtrist men på en solig balkong gick det bra! Första hälften i alla fall...

När jag gick ifrån jobbet var mina kollegor Lisa och Lovisa i full gång med att kompinera ihop en sjungande väderprognos till Aftonbladet. Min kollega Elin som bloggar hos dem i sommar la upp den i väderbloggen.


Är de inte duktiga?!

Aktivera katten - låt den leka med maten!

Publicerad 2011-06-29 07:32:00 i Pyssel,

Jag är duktig på att skämma bort mina katter, men det tycker jag de är värda! Den senaste presenten är en foderautomat. Den består av flera olika våningar och katten får knuffa ner bitarna på en bottenplatta innan han/hon kan äta dem.

Jag har lite problem med mina två katter. Den ena vill helst bara ha blötmat om han får bestämma och ska det vara torrfoder ska det vara nyupphällt och påsen får inte stå för länge (den katten äter verkligen med doftsinnet!)

Lillkatten är sin storebrors motsats. Hon är inte så jätteförtjust i blötmat (läckert, säger storebror, hon lämnar en del av frukosten till mig!). Däremot är Zoofii duktig på att småäta så hon har blivit lite extra kramgo medan storebror, enligt matte, gärna får lägga på sig lite.

Nu har jag hittat något som förhoppningsvis tilltalar dem båda två. Nami gillar att aktiveras med utmaning och Zoofii kanske äter lite långsammare och känner därmed mättnad tidigare.


- Jaha, matte har köpt en låda - kul!
- Hrm, näää, inte riktigt!


Mums! Här fanns det ju mat! Hmm. Goda, färsk pyllor! Det här gillar jag.

*Sniff* Det finns ju mat här uppe också. Gott luktar den också...
Om...jag...
...sträcker in tassen här...
...så kanske...
Jag såg den först! Den är min!

Jag har även köpt en vattenautomat till dem. Den har varit ett ganska svalt intresse. Synd. Speciellt Nami gillar annars att dricka rinnande vatten i badkaret, trodde han skulle uppskatta denna:

Jag har dock fått rekommendation att flytta den bort från maten, att katter helst inte vill dricka på samma ställe som de äter. Fick fylla på den när jag kom hem på tisdagkvällen. Visst är det varmt men jag har svårt att tro det avdunstat så mycket!

En stickad gräsmatta?

Publicerad 2011-06-28 10:35:24 i Stickning,

För ett tag sedan blev jag klar med en stickad kofta. Mönstret är från Garnstudio men bilden på deras färdigstickade kofta var inte alls samma som min! Jag hade nämligen stickat i ett helt annat garn! Jag har en förkärlek till "jobbiga" garn. Den här koftan är stickad i ett garn som heter Wilma och garnet kan beskrivas som trådigt. Resultatet blir ett ganska varmt plagg som lite granna påminner om en päls - perfekt en sval sommareftermiddag och kväll!

En evig blombukett

Publicerad 2011-06-25 21:19:45 i Pyssel,

Svensk scrapbooking har just nu en midsommarcrop och jag är äntligen klar med mitt bidrag till en av tävlingarna! Utmaningen gick ut på att göra en blombukett av egentillverkade blommor.

Alla blommor är gjorda av tunt skrivarpapper men bladen är från slaktade ljusmanschetter. Nyfiken på hur man kan göra dessa blommor själv? Tja, ta då en titt här nedan!

Kungsljus
Dessa tar tid att göra, och kräver även lite tålamod... Du behöver två olika typer av punchare, liten pärla och tunn koppartråd.

Stjälken till kungsljuset består av en tjockare koppartråd. Gör en ögla högst upp och fäst tre blommor i den. Därefter lindas de fast en och en stjälken ner tills de blir lagom långa. Jag lindade därefter stjälken med grön blomstertejp upp till blommorna.

Tusenskönor

Till dessa blommor hade jag en annan blompunch, med lite mer rundade kronblad. I övrigt samma saker som till kungsljusen.

De lindas sedan ihop till en bukett. Mina bestod av 9 stycken blommor i varje bukett.

Liten blomma
Tillvägagångsättet var detsamma som på de föregående blommorna och jag använde mig av dessa blomdelar:


Rosor

Ihopskrynglade hjärtan som jag, efter att ha vecklat ut dem, strök över med olika stämpeldynor. Jag har redan lagt upp en instruktion på denna blomma, och den kan ni hitta här.

Gentiana
Detta är en origamiblomma som faktiskt är ganska lätt att vika. Instruktion på hur man viker den finns i boken Origami flowers.

Blompistillerna köpte jag på Tiimari och nu i efterhand ångrar jag att jag inte köpte fler innan de stängde! Dock har jag sett sådana på en del scrapbutiker på nätet.

Glad midsommar!

Publicerad 2011-06-24 16:05:41 i Pyssel,

Hoppas ni får en trevlig midsommar! Lite regn har det varit lite här och var och mer är att vänta! Oj oj vad jag har fått mycket frågor om regn på jobbet under morgonen och förmiddagen men radiokanalerna och journalisterna tog det med gott mod, det är ju ändå lite typiskt svenskt midsommarväder med lite skurar! (fast förra året med sol och 20-25 grader i Götaland och Svealand var himla gött!)

Vissa har varit uppe sedan kl 4 imorse så något pyssligt till midsommar har jag inte orkat med eller haft tid till. Annars önskar jag att jag hade hunnit göra en sådan här krans i år igen:

Det är små blombuketter fastsatta på ett diadem! Jättesmidigt och det blir ju ungefär hälften så mycket blommor som om man skulle göra en rund krans!

Nu ska jag göra mig iordning för lite trevligt umgänge med vännerna! Är dock lite avis på min sambo som ringde imorse. Han hade omkring halvklart och 32 grader! Så vill man ha det får man dra iväg till Kina! (fast södra delarna av Europa har också trevligt väder just nu, och det är ju lite närmre)

Pågående projekt

Publicerad 2011-06-23 17:00:38 i Pyssel,

Just nu sitter jag och pysslar med lite papper. Jag har suttit ett par kvällar med detta projekt så det tar en del tid att bli klar! Tyvärr ska blogg.se krångla så jag kan inte ladda upp bild på lite av det som redan är klart. Men under helgen hoppas jag bli helt färdig med projektet.

Hoppas ni får en trevlig midsommarafton!

Självplock på jordgubbar har börjat

Publicerad 2011-06-21 20:22:42 i Ätbart,

Självplocken på jordgubbar började extra tidigt i år. Ringstad gård, som jag var ute och plockade på förra året, öppnar först på måndag men Lundby gård har öppnat och där var jag idag efter jobbet.

Och bär var det gott om... Jag tog en mindre hink, på bara 5L. Det är ganska lagom mängd att sedan stå och rensa. Sedan finns det fördelen att det inte blir för stor vikt så de i botten mosas.

Det blev kaffe och jordgubbar med vispgrädde när jag kom hem! Och middagen bestod av pannkakor och jordgubbar. Imorgon blir det youghurt och jordgubbar till frukost, för det kan inte bli för mycket jordgubbar!!!

Jag har hört ryktes om att det blir ett bra jordgubbsår. Förutsättningarna var bra i början och blickar jag framåt blir det lite regn emellanåt och inte så enormt varma temperaturer. Det måste vara optimalt väder för jordgubbarna! Förra året blev säsongen oerhört kort då det var kruttorrt och sol med värme efter midsommar.

Jag ser rött!

Publicerad 2011-06-20 18:38:00 i Odling,

Det är något som försöker gömma sig bland allt det gröna men jag såg den nog allt!

Och om jag bara böjer undan några blad så syns det tydligt!

En del av det andra på balkongen växer också. Mina sockerärtor har jag fått försöka hjälpa på vägen till den primitiva klätterställningen.

Hoppas det börjar dyka upp lite blommor snart.

Jag har fått ett pysselbord!

Publicerad 2011-06-19 18:04:48 i Inredning,

Idag har det varit perfekt fixa-och-dona-väder, dvs regn! Vi har idag möblerat om här hemma och jag tror jag kommer vara väldigt nöjd med resultatet efter jag "bott in mig". I vårt datarum/bibliotek har vi haft en skänk (givetvis fullproppad med pysselgrejer). Den har nu fått flytta ut i vardagsrummet och istället har vi skruvat ihop Mårtens gamla skrivbord. Tidigare belamrade jag konstant vårt stora köksbord och oftast blev det att vi då satt i varsin ände av lägenheten (han vid vår andra dator och jag med pysslet i köket). Numera kan vi vara lite mer "sociala", sittandes bredvid varandra.

Draken ska egentligen hänga på väggen (vilket den efter drygt två år fortfarande inte gör...).

Nya lådor ska införskaffas till stämpeldynor och embosspulver och den lilla orange byrån ska bli ommålad i sommar.

Nej, nu tror jag att jag måste inviga mitt pysselbord! Svensk scrapbooking har en midsommarcrop och en av utmaningarna finner jag väldigt lockande. Det ska bli kul med lite papperspyssel, på sistone har det blivit mest garn, och lite tyg förstås!

Sy en kylväska av gamla jeans

Publicerad 2011-06-16 07:30:00 i Sömnad,

Idag tar jag över stafettpinnen från Stjernfall som igår visade hur man virkar en glasstrut! För att hitta hela schemat över pysselstafetten klicka här.Jag tänkte visa hur man kan sy en kylväska av ett par jeans. Kylväskan tar en stund att sy så detta pyssel rekommenderas för något ostadigare sommardagar.

Material:
jeans
vaxduk
mellanlägg
kantband nästan 3m
dragkedja 75 cm
stark sytråd

Redskap:
skärmatta + kniv
symaskin
sax
måttband

Börja med att klippa till jeanstyget. Jag använde mig av ett par av sambons gamla avlagda jeans som inte var så slitna. Det blev ganska mycket tyg så det räckte med ett par jeans till hela kylväskan.

Kylväskan består av två delar samt två band.

Sidstycket – 2 kortsidor och framsida
Detta klippte jag ut i ett stycke som mätte 75 * 20 cm. (måtten är annars 20×20, 35×20, 20×20 cm men lägg till sömnsmån)

Botten – bakstycke – lock
Det andra stycket gjorde jag i tre delar. Botten och locket är lika stora och mäter 36×20 cm, baksidan är 37×20 cm. Dessa tre delar sys ihop med 1 cm sömnsmån längs med långsidan.

Banden
Dessa måste man skarva men försök dela det i så få delar som möjligt, det blir nämligen lite jobbigt senare när de ska vrängas.

Klipp till jeanstyg med bredd på 9 cm. Banden mäter sedan 85 respektive 125 cm.

Skärmattan är egentligen inte måste men det gör arbetet hundra gånger enklare!

Mina delades upp i tre bitar/band. Det kortare var 25+35+25 cm och det längre 45+35+45 cm.
Vik bandet dubbelt och sy ihop. Pressa vecket och vräng. Tips: en sticka var till stor hjälp!

Sy fast banden
Det kortare bandet sys fast på sidstycket, 27 cm in från sidan. Sy fast det från bottenkanten och 15 cm upp och stabilisera bandet genom att sy ett kryss högst upp.


Det andra bandet sys fast 7 cm in från sidan på bottenplatten (detta för att ge ökat stöd i botten på väskan). Sy fast det nästan hela vägen upp på väskans baksida (lämna 5 cm upp till skarven mot locket). Sy även här ett kryss på varje banddel.


Eventuell ficka
Om man vill kan man lägga till lite detaljer på jeanstyget. Jag återanvände ännu mer av jeansen genom att klippa till en bakficka och sy fast den på det som sedan ska bli kylväskans ena kortsida.

Insidan
Klipp till två bitar vaxduk som är lika stora som jeanstyget dvs 75×20 cm respektive 60×35 cm.

Mellanlägg
Skär till så den är lite mindre än jeanstyget och vaxduken. Lägg det mellan jeanstyget och vaxduken. Nåla ihop och sicksacka runt om.


Dragkedjan
Sy fast dragkedjan på lockets insida samt längs sidstyckets ovansida.

Sy ihop väskan
Nåla ihop sidstyckets kortsidor med baksidans kortsidor och sidstyckets nederkant med bottenplattan. Sy ihop (det blir emellanåt ganska tjockt så se till att arbeta på en symaskin som är stark!)

Kantband
Välj ut passande kantband som är 2 cm breda. Till sidstyckets ovansida går det åt ca 75 cm.
Tips: Jag sydde fast detta först efter jag sytt ihop hela väskan men jag tror det blir bättre om detta görs först, därefter sy ihop de två väskdelarna!
Till resten av väskan behövs lite mer än 190 cm kantband.

En liten detalj man kan lägga till, men det måste i så fall göras innan jeanstyg, mellanlägg och vaxduk sys ihop!

Vill man ha något som tål lite sommarskurar bättre än jeans blir det säkert bra om hela väskan sys i vaxduk. Det som jag använde som modell var en gammal, sliten kylväska som hade ett material som påminde om vaxduk. Med sådant material blir det troligen betydligt mycket lättare att sy dit kantbanden.

 

Nu lämnar jag över stafettpinnen till Stinas pysselblogg!

Gör roliga kylskåpsmagneter

Publicerad 2011-06-14 21:41:23 i Pyssel,

På Clas Ohlson kan man köpa magneter i form av pusselbitar. Bara formen på magneterna tycker jag är kul men de blir ännu roligare med lite mönster på!

Det enda som behövs är dubbelhäftande tejp (jag rekommenderar Biltemas som är väldigt bred) och ett mönstrat papper.

Vi har några svarta, runda magneter på kylskåpet och ett par av dem fick lite ny färg. Enklast är att klippa ut formen innan den tejpas på magneten. Med pusselbitarna tejpade jag dem på pappret och därefter skar ut kanterna. Det blev ganska pilligt, i synnerhet på de rundade ställena.

Min favorit blev grodan! Jag funderar på att göra om paraplyet på ett blåmönstrat papper. Den vita bakgrunden blev ganska tråkig...

En hjälpande sticka

Publicerad 2011-06-12 20:35:34 i Stickning,

Jag har äntligen fått tillbaka lusten att sticka den pulsvärmare som måste vara favoriten. I början av året lottade jag ut ett par här på bloggen, till julmarknaden hade jag stickat 2 par och strax därefter fått beställning på ytterligare 2 par. Ja, många blev det men de är så fina så jag är väldigt glad att de återigen är roliga att sticka.

Mönstret hittade jag på Garnstudio för några år sedan men jag kan aldrig följa mönstret till punkt och pricka utan tar varje gång en liten egen väg fram till slutresultatet.

Den här gången hade jag lite extra hjälp som underlättade att sticka flätorna.

Det är en böjd sticka som maskorna mellanlandar på. Jag förstår inte varför jag inte skaffat mig sådan här sticka tidigare. Istället har jag använt en av mina strumpstickor men då är det lätt hänt att jag tappar den och så måste man plocka upp lösa maskor.

Om man kanske är lite slarvig med sina strumpstickor och slarvat bort en eller två stycken kan man säkert enkelt böja till någon av de kvarvarande och slipper därmed köpa sådan här i affären (istället kan man lägga pengarna på att köpa nya strumpstickor så man har rätt antal hemma, samt en buffert...)

En roligare kruka till tomatplantan

Publicerad 2011-06-10 10:06:09 i Altrat,

På Blomsterlandet går det ibland att köpa de svarta hinkar de får snittblommor i. De är väldigt bra att odla tomat i, och jag misstänker även potatis även om jag inte försökt mig på det. Svart är en enkel färg men ibland är det roligare att ha någon annan färg på krukan! Så jag plockade fram tapetrullarna.

Eftersom tapeten har ett vertikalt mönster blev det inte bra att klippa till tapeten i ett stycke. Istället blev det två stora bitar som jag började med att limma fast. Därefter klippte jag till två smala remsor som limmades över skarven.

När jag var liten var jag väääldigt ofta lockad till att måla på en av tapeterna hemma hos mina föräldrar. Jag har fått en liten rulle av just den tapeten och jag gick lös på den med mina promakers. Ena sidan av krukan fick därför lite färg!

I botten på krukan/hinken gjorde jag ett par hål så det blir dränering. Nu är det bara att hoppas tomatplantan trivs och växer ännu mer! Förutsättningarna är i alla fall betydligt bättre, innan satt den i en väldigt liten kruka och tomater tycker om gott om utrymme!

I spy...

Publicerad 2011-06-07 22:17:51 i Altrat,

Jag tror jag har slutat förvåna min sambo. Då vi var på Borgen för några veckor sedan köpte vi små pringelsrör. Jag tog med mig den tomma burken hem... Den har nu fått ett nytt utseende!


Och innehållet? Ja, låg oss säga det är något iögonfallande!

Jag kan rekommendera Love Knitting vid köp av säkerhetsögon. Det är bra priser och bra leveranstider.

Tips till kattägare

Publicerad 2011-06-06 21:14:34 i Pyssel,

För ett tag sedan läste jag hos Nakit att gummihandskar var jättebra att få bort katthåren från soffan. Detta var jag bara tvungen att testa och nu under helgen gick jag lös på katternas favorit-klätterställning.Det blev en viss skillnad! Sedan dröjde det inte länge tills jag fick syn på lillan:

Jag hoppas hon var nöjd och inte sur på mig för att jag plockat bort all päls som hon och hennes bror hjälpts åt att spara ihop i korgen...

Jag kan även rekommendera Furminator! Det är en helt otroligt bra borste som fångar upp all lös päls som katten ändå kommer släppa på golvet, soffan, stryka av sig på byxbenet... Bara efter ett borsttag över kattryggen fick jag plocka av en massa lös päls som fastnat. Båda katterna lämnade stora bollar efter sig då jag kammade dem. Zoofii gillade det inte, men tror det berodde på att hon var tvungen att vara stilla och den katten har ofta ganska svårt för just det!

Överkonsumtion?

Publicerad 2011-06-04 08:53:15 i Pyssel,

Sex dagar i veckan trillar en dagstidning ner i vår hall. Det är väldigt trevligt att bläddra i den till frukosten och jag tror jag skulle ha svårt att avstå från en dagstidning idag. Emellanåt följer det med en bilaga och helgens bilaga heter Paus. Jag har verkligen fastnat för Emilie Wallstens krönikor om sitt Köpstopp för ett år. Så fort en hel kalendermånad är passerad kommer hon med en rapport. Det får mig verkligen att tänka till angående min egen konsumtion och shoppingturer. Dagens krönika var lite vinklad mot presenter.

"Att fixa presenter utan shopping tar både tid och kräver viss tankemöda. Men det verkar som att det är fler än jag som tröttnat på att få ytterligare en pryl att skapa plats för"


Jag instämmer med Emilie i det här! Jag har börjat favorisera förbrukningsvaror i present till folk. Något ätbart är egentligen det bästa men något praktiskt och välbehövligt gillar jag också att ge bort i present. Det är kanske inte så förvånandsvärt att jag börjat favorisera att tillverka presenterna själv? Fast är det alla gånger billigare/enklare alternativ än roffa åt sig något i en butik, betala och kanske få det inslaget på plats?

Min studietid ligger fortfarande inte allt för långt bakåt i tiden men jag tänker tillbaka till den och undrar hur jag egentligen klarade mig på 7400 kr i månaden. Fast de första 2½ åren var kanske lite värre. Då levde jag på studiebidraget och betalade räkningar som hyra med sparade pengar. Snålt blev det men så dröjde det innan jag började låna pengar från CSN och i dagsläget är jag väldigt glad åt det. Med jobb och inkomst har jag börjat lära mig unna mig saker. Men frågan är om det är för lätt att shoppa ibland? Jag älskar verkligen att pyssla och det syns här hemma. Lådor med tyg, många pysselinspirerande böcker och tidningar, garnpaket i mängder. Det är kanske dags för en inventering innan jag lockas köpa ännu ett 10-pack med garn till ett väldigt bra pris hos Strömmafabriken?

Det finns en pysselkategori som jag egentligen undrar hur jag resonerar med mig själv om. Scrapbooking. Att scrappa eller skräpa är ett kul sätt att visa upp sina fotografier. Men borde det inte handla om att återanvända sådant som man har hemma??? Istället går jag ut och köper papper, dekorationer och stämplar i drivor. Vi ska nog inte försöka summera vad allt det har kostat mig...

Jag försöker ibland tänka lite praktiskt och tittar gärna på sätt att återanvända saker. Just nu ligger det en trave med urvuxna och slitna jeans i en låda och väntar på att jag ska gå lös på dem med sax och sytråd. Något gammalt blir till något nytt. En gammal skjorta som jag anser inte går att skänka till second hand plundras på knapparna och hamnar i en låda, ljusmanchetter plundras och användas till scrapbooking och korttillverkning (kostnaden blir en bråkdel av att köpa en färdig påse med blommor i en scrap-butik). Nej, bättre att försöka hitta återvinningslösningar och spara pengarna. Eller är det fel? Är det meningen att vi ska överkonsumera?

En ny kortvikning

Publicerad 2011-06-02 12:49:52 i Korttillverkning,

På pysselträffen i maj blev jag inspirerad att testa en ny kortvikning. För ovanlighetens skull gjorde jag ett lila kort!

Pysselträffar är väldigt bra då man får tips på exempelvis kortvikning eller personer som Emilia håller kurs i att göra rosetter. Stämpeln på framsidan lånade jag av Ingmarie som driver Jitkon och swirlstämpeln på insidan var ett lån av Linda!

Pysselstafett

Publicerad 2011-06-01 10:02:00 i Pyssel,

Idag drar Pysselstafetten med sommartema igång. Det är Sagolikt Pyssel som dragit igång den här roliga idén där olika bloggare tipsar om saker man kan göra. Varje dag är det någon som lägger upp en beskrivning på sin blogg och länkar vidare till nästa dags pysslare.
Schemat för stafetten finns här!

Och jodå, jag har hoppat på tåget! Den 16e juni är det min tur.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela