pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Uppdatering i Rhodosalbumet

Publicerad 2009-08-30 18:02:02 i Scrapbooking,

Jag har framkallat lite fler bilder från Rhodosresan förra året, jag passade på att sno lite från syrrans kamera. Kan ju var lite trevligt med bildbevis på att jag också var med på resan!
Andra dagen åkte syster och jag på en liten utflykt till Rhodos stad.

Rhodos stad

Jag blev riktigt nöjd när jag hittade de blåa blommorna på Pysselpassion! Himla tråkigt att de nu har slagit igen här i stan...

På väg in till Rhodos gamla stad

Det blev en hel del promenerande innan vi slutligen kom fram till en av ingångarna till Rhodos gamla stad. Rakt fram, runt en krök, gå gå gå och sedan kom nog en krök till och ett massande gående igen och... Kort och gott, vi gick en massa för att komma dit vi ville!

Jag blev väldigt nöjd med hur jag satte ihop de två korten! Lite kul att använda en gemensam detalj, i det här fallet trädgrenarna.

Gata upp och ner med butiker

Jag tror att det var medan vi gick här som resans enda regn föll! Perfekt väder för stadspromenad: molnigt.

 

Glass i Rhodos stad

En glass och lite vila, sedan var det dags att försöka luska ut hur vi skulle komma tillbaka till Ixia! Jovisst, det fanns en busshållplats. Eller snarare en del på en gata där alla bussar stannade, men hur visst vi vilken vi skulle på? Till slut fick vi i alla fall bli packade likt sardiner och återigen få se den fina kuststräckan ner mot Ixia.

Lite altrat

Publicerad 2009-08-25 12:33:34 i Altrat,

För flera år sedan arbetade jag på ett lager och en dag var det fritt fram att ta med sig stora paket av tändsticksaskar hem. Så jag tog med mig en bunt, det var väl ungefär 20 stycken i en. Praktiskt taget alla askar har legat hemma hos mor och far men när jag i slutet av förra veckan var nere på en kortvisit tog jag med dem hem. Detta var vad som hände en av dem...
Altrad tändsticksask
För ett tag sedan hittade jag bild på en altrad After eight ask och det kändes så inspirerande så givetvis var jag tvungen att testa själv! Lite pilligt blev det men trots det gick det förvånandsvärt smidigt.
Altrad After Eight
Först var jag lite inne på kinesiskt tema men hade inget papper hemma som passade så det blev lite höstligt istället!
Quillingmönster
Jag fick återigen testa mitt quillingverktyg och jag är fortfarande sååå nöjd! Lite kul att testa med lite starkare färger den här gången.
Kortsidan
På kortsidan ville jag bryta av lite och brunt passade bra in mot de gula, orange och röda färgerna. Pricken över i:et blev de lövstickers jag haft så länge men inte hittat tillfälle att använda.
Andra kortsidan

Egendesignade disktrasor

Publicerad 2009-08-23 17:29:49 i Pyssel,

Versa Craft är en stämpeldyna som kan användas på tyg men det är inget som är lätt att hitta! Så givetvis blev det ett litet jippie inne på Panduro Outlet i Ullared när jag hittade en grön stämpeldyna där. Till väldigt tilltalande pris. Disktrasor hade jag redan köpt inne på Gekås... Idag skred jag till verket och valde ut stämplar för att testa.

Disktrasa med fiskmotiv
Smile crocodile!
Smile crocodile-disktrasa
Om man stryker motivet så fastnar det. Jag kände mig inte alls konstig när jag stod och strök disktrasor... Läste någonstans att tyg måste tvättas innan stämpelfärg används, annars skulle det inte fästa. Får se om det stämmer även på disktrasor. Jag var lite för otålig och orkade inte tvätta dem innan... Men nu vill jag ha fler färger och även textilpennor. Funderar lite på om jag kan använda schablon och dutta på färg. Något som helt klart måste testas!

Bröllopskort

Publicerad 2009-08-22 21:07:07 i Korttillverkning,

En av systers universitetskursare gifte sig idag. Jag har själv träffat både Linda och Fredrik flera gånger och de är några av världens raraste människor. Så när syster bad mig göra ett bröllopskort till dem fick jag huvudbry och jag fick verkligen gå och fundera länge på hur jag skulle bygga upp det. Det här blev resultatet:

Bröllopskort, framsida
Den söta stämpeln fick jag låna av en kompis, kommer från Pysselpassions stämplar.
Bröllopsklockor med quilling
Detta var första gången jag testade mitt nya roliga verktyg, ett quillingverktyg! Det var jättesmidigt att rulla upp papper och därefter forma det så nu måste jag leka ännu mer med den här tekniken. Pärlorna gav en fin extra touch, tycker i alla fall jag. Det är roligt när det går att kombinera saker från olika hobbies. Pärlor behöver inte bara förknippas med smycken.
Bröllopskort med sedelfack
Ett litet sedelfack och det gröna pappret fick följa med som en röd tråd i kortet. Rosorna och hjärtat är en peel off som jag målat och därefter klippt ut. Lite pilligt men väl värt det.

Syster gjorde brudens smycken, de bli så fina! Eller avgör själv här.

Smultronbiskvier

Publicerad 2009-08-19 16:39:39 i Ätbart,

Valet stod mellan tuttifrutti och smultron. Smultron gick segrande ur kampen! Tror faktiskt jag var mer nöjd med de jag gjorde sist med päronarom. De smakade lite mer.
Den här gången testade jag ett annat recept på biskvibotten. Istället för att använda mandelmassa som sist blev det nu sötmandel. Lättare smet att klicka ut på plåt men jag gjorde dem nog för tunna. Får testa en annan gång, annars är kanske den med mandelmassa bäst...

Smultronbiskvier
En annan skillnad från sist var att jag använde mig av en mindre pensel för att pensla dit chokladen. Nästa gång måste jag testa med mörk choklad, se om det är lättare.

Mer till Rhodosalbumet

Publicerad 2009-08-15 18:37:37 i Scrapbooking,

Idag satte jag mig återigen ner med bilderna från Rhodosalbumet. Även den här gången blev det en bild på syster som jag valde ut att scrappa. Chipboarden har jag embossat, det blev första gången jag använde mig nya gula färg! Måste använda mina embossfärger oftare. Och kanske köpa lite fler! Det finns alltid utrymme för mer saker.

Rhodos och de 7 källorna

Presenter till mor

Publicerad 2009-08-10 21:54:49 i Naturmaterial,

När mamma såg den krans jag gjorde under semestern var hennes kommentar "ha-begär". Hon borde veta vid det här laget att hon inte ska säga så till mig...
En dörrkrans i höstfärger
Stommen var aaaningens tjockare den här gången! En flätad krans som renfana, rölleka och ännu rödare rönnbär än sist fästes vid, samt några nypon. Nyponen trädde jag på ståltråd så att de kom upp en bit. Blommorna lindades fast med blomstertejp, det ser riktigt bra ut på undersidan! Hoppas det sitter lika bra när blommorna torkat...

Mamma ska få den här nästa vecka när jag åker ner på en kortvisit. Mamsen och jag ska åka till Ullared! Tror det var 2001 vi åkte dit för första gången, och därefter har det blivit en till två gånger om året. En liten rolig familjeutflykt, ibland har till och med pappa varit med men oftast är det jag, mamma och syster.

I Ullared har det öppnat en ny butik utanför Gekås. En Panduro-butik. En outlet-butik. Dregel dregel. Nu lät tyvärr mamma lite skeptisk till att gå in där. Kanske för att hon gissar att det där kommer spenderas en del tid och/eller att jag kommer bli lite fint fattig. Eller fattigare, innan dess kommer vi ju ha varit inne på Gekås och där blir det alltid över tusenlappen men i alla fall inte i närheten av de summorna en del kan lägga där inne (så billigt är faktiskt inte allt). Så jag har köpt en present till mor.
Dekorativ inslagning
Är det okej att muta sin egen mamma? Ingen aning. Jag bryr mig inte. Hur som helst är det här något hon bara måste ha. Jag vet att hon kommer tycka om innehållet...

En altrad tändsticksask

Publicerad 2009-08-09 09:08:51 i Altrat,

Jag vet att jag är ute i god tid, och det brukar jag vara vissa år. Jag tänker på julen (vilket känns jättekonstigt då solen lyser ute och ännu en varm dag utlovas). Men tycker man om att göra saker själv får man lov att vara ute i god tid! Tror det var förra julen som jag gjorde den här tändsticksasken till syrran. Ganska enkel men rolig sak! Nu har jag mest små askar här hemma, tror jag ska ta några stycken av dem och altra lite en dag!
Altrad tändsticksask

Lite godis gjort på torkad frukt

Publicerad 2009-08-06 18:20:02 i Ätbart,

Idag var jag ledig och passade på att njuta lite av vädret, göra lite ärenden och testa något nytt! Smakaromlagret är nu påfyllt med två nya smaker (smultron och tutti-frutti). Någon dag framöver ska jag göra biskvier igen. Men dagens pyssel i köket blev det här:
Godis på torkad frukt
Jag har idag testat att göra ett mjukt kulprov. För den som inte vet vad det innebär kan jag berätta att socker (med kryddor) ska koka upp till 115 grader. De sista graderna ovanför 100 strecket tog lång tid. Testet görs genom att lite av sockerkoket droppas ner i kallt vatten. Kan man bilda en liten kul som går att platta till är det klart. Men det var det inte för mig. Därefter skulle det återigen kokas, med torkad frukt. Kastrullen ställde jag sedan ner i kallt vattenbad och sedan en efter en togs bitarna upp och rullades i florsocker.

Jag lärde mig en sak till nästa gång. Kastrullen kan tas upp ur vattenbadet efter en liten stund. Annars stelnar sockret liiiite för snabbt. Ett socker som för övrigt var väldigt gott. Lite juligt, som Mårten sa. Godast var det innan det stelnade helt, sedan känns det bara väldigt sockrigt i konsistensen även om smaken fortfarande är väldigt god!

Äntligen färdig med ponchon!

Publicerad 2009-08-04 21:48:39 i Stickning,

I maj påbörjade jag en stor poncho och nu är den äntligen färdig! Det har verkligen tagit lång tid och mot slutet var jag nära att ge upp. Jag tror faktiskt att blomdetaljerna längst ner tog lika lång tid att fixa till och sy dit som det tog mig att sticka ett fram- eller bakstycke på ponchon!

Stor hemstickad poncho
Jag är lite svag för grönt! (det är bara en slump att mina byxor är gröna och strumporna, som inte syns, är gröna) Garnet köpte jag för två år sedan och till min besvikelse räckte det inte till alla blommorna! Fast egentligen tycker jag det blev snyggare att bryta av med en annan grön ton längst ner.
Detalj på ponchon
Mitt fram och mitt bak är det ett fint hålmönster, som skapats genom att jag gjort ökningarna med ett omslag på varsin sida av mitten på arbetet. Blommorna är virkade (tusen tack mamsen för hjälpen med tolkning av beskrivningen!). Det är totalt 22 stycken blommor och de tog lite mer än 30 minuter var att virka. Sedan skulle de sys ihop med varann och därefter fästas vid nederkanten på ponchon. Det tog tid... Och så skulle fransarna klippas till och fästas. Jag kan uttrycka det så här: jag kom hem strax efter halv två idag och blev klar för en stund sedan. Större delen av min lediga dag har gått åt till det här. Det var det helt klart värt men nu är jag rejält trött!

Semestern är slut men inte pysslandet!

Publicerad 2009-08-03 21:40:35 i Ätbart,

Bara för att semestern är slut tänker jag inte sluta med allt pysslande. Ja, det var väl inte ett alternativ förstås, men en nerskärning vore kanske rimligt. Men icke! SMHI ligger i en gammal fruktträdgård och körsbären är väääldigt fina nu! Så jag var tvungen att testa körsbärssaft... Lite pill var det allt att få bort en del av kärnorna men nu står det och drar till sig! Om 8 dagar är det dags att sila saften, jag kan knappt vänta. Det är mest röda körsbär men även nästan 1 liter svarta. De svarta har redan gett väldigt mycket färg åt saften.

Igår lämnade jag av lite saft och sylt till Anna och fick med mig rabarber hem. De gjorde jag en sockerkaka på och tog med till jobbet idag. Vi har fått en ny kollega och det måste ju firas! Passade på att bjuda lite på hemgjord saft. Inget av dem fick direkt dåligt betyg, hihi!

Badsalt med nypon

Publicerad 2009-08-01 17:31:55 i Hälsoprodukter,

På internet går det att hitta inspiration här och var. Häromdan fick jag syn på badsalt med rosblad. Givetvis ville jag också testa detta! Efter en stunds fundering bestämde jag mig för att använda blad från nyponros. För många år sedan plockade jag fullt med sådana och lät dem torka. De luktade så gott! Och som vanligt ska jag givetvis komma på saker och ting i slutet av säsongen. Tursamt nog fanns det några blommor kvar. Nyponen börjar annars bli mogna. Någon dag framöver ska jag återigen trampa bort mot min gamla lägenhet och plocka lite nypon för dekorationssyfte.

badsalt med nyponblad
Jag använde min lila tvålfärg i saltet men det syns inte. Det blev mer grönton på det! Märkligt. Tvålarna blev i alla fall lila! Jag är också besviken för jag fick ta många droppar och trots det är färgen inte så tydlig.

Först hade jag tänkt ta i timjan tillsammans med nyponrosbladen. Finns en risk att det inte blir bra men jag hade redan klippt av några kvistar av timjan och jag kan inte med att slänga sådant. Så det örtsaltet jag gjorde för någon månad sedan fick ett litet örttillskott. Jag är faktiskt inte så nöjd med det örtsaltet. Hushållsfärg är ingen bra idé, blågrön färg fastnade på huden!

Första men inte sista gången jag gör saft

Publicerad 2009-08-01 14:16:09 i Ätbart,

När väl alla grejer och ingredienser införskaffats var det väldigt enkelt att göra saft. Socker är väldigt bra på att konservera så det blev en del sådant...
Socker och vinbär
I botten ligger det en himla massa bär, de blev mer synliga när jag hällde på det kokande vattnet! Därefter ställde jag hinken åt sidan (garderoben fick fungera som svalt och mörkt ställe). Ca 1 gång om dagen har jag gått och rört runt i saften och efter lite mer än en vecka var det dags att montera ihop saftsilen!
Det dropp dropp droppar från saftsilen
Det här momentet kräver inte alls mycket ansträngning. Jag hällde upp saften i silen och det rann igenom fort. Mot slutet går det mycket långsammare och då fick jag röra runt emellanåt så saften rann ner till bottnen av silen. Emellanåt flyttade jag silen till hinken som saften saftat till sig i och hällde upp den avrunna saften på flaskor. Det blev till slut några stycken!
Flaskor med hemlagad svartvinbärssaft
Mamma har massor av tomma plastflaskor där hemma! Tror detta är en tredjedel av de jag lånade med mig. Det betyder att jag kan göra två saftsatser till!!! Skulle vilja göra blandsaft men vet inte riktigt på vad för bär... Glasflaskan ska kollegan Anna få!

Solen skiner utomhus, tror det är dags att ta reda på hur blåbärsbeståendet i Vrinneviskogen ser ut! Och sedan kanske jag borde titta efter om det finns några hallon kvar. Hallonmuffins är himla goda och bäst blev de när jag gjorde på färska hallon. Hmm. Jordgubbar, hallon och blåbär, undrar hur det skulle bli i en saftblandning?

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela