pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Gör egna etiketter

Publicerad 2011-02-28 19:43:24 i Altrat,

Jag och sambon har handlat en hel del kryddor från Alpnaering. Deras kryddor har betydligt mycket mer smak än exempelvis Santa Marias kryddor. Förpackningarna är dock ganska stora. Jag misstänker att en burk med exempelvis citronpeppar rymmer lika mycket som fem stycken små glasburkar citronpeppar från Santa Maria. Jag är väldigt dålig på att slänga gamla kryddburkar så jag fyllde glasburkar och ställde på spiskanten så vi slipper ha de större burkarna framme.

Kryddburkarna har nu äntligen fått etiketter! Jag tycker det här pappret passar helt perfekt för sådana här etiketter. För att skydda etiketterna från missfärgande matos så plastade jag in dem innan de fästes på glasburken.

Det blev lite på bokrean trots allt!

Publicerad 2011-02-27 14:19:33 i Shoppat,

Jag måste erkänna att jag inte har fått den där reaboken ur tankarna! Igår blev det en kort sväng på stan - och den var kvar!!! Alltså var jag tvungen att köpa den. Jag hittade även en stickbok. Jag är lite osäker om jag någonsin kommer göra något ur den men den var så billig (mycket fint försvar, tycker jag!)

Den andra tror jag att jag kan få mycket inspiration ifrån! Många jag känner har skaffat barn eller ska snart få, självklart vill jag hellre göra presenterna än att köpa någon färdig produkt i butik!

 

Min syster sa för inte så länge sedan att det är svårt att köpa böcker till mig. Jag har ju allt i pysselväg. Jo, några böcker har jag hunnit samla på mig...

 

Men fler får självklart plats! Eller, nja... Jag får väl (återigen) klassa någon eller några böcker som inte pysselböcker och låta dem stå någon annanstans! De två nya ska ju få plats och så råkade jag visst beställa en ny bok från Bokus igår...


Panta mera

Publicerad 2011-02-25 21:12:21 i Altrat,

Jag vet inte om detta var en onödig sak att altra, det blir ju oftast att man handlar i samma veva som tomburkarna pantas och du betalar med de pengar man får tillbaka.

Jag stämplade på tyg med Versa Craft (stämpeldyna som passar speciellt till tyg). Det blev lite bling bling (aldrig fel!) och sedan limmade jag fast blommor för att få lite mer volym.

Jag funderar lite på att måla locket med grön akrylfärg, fast det kan bli lite för mycket grönt! Om det nu är möjligt...

 

Nu blir det fredagsmys i soffan med ena katten, en go film och ett nytt stickprojekt!

Det var den bokrean...

Publicerad 2011-02-23 15:34:02 i Pyssel,

Jag kan inte påstå att jag hittade så mycket intressant i bokreakatalogerna. Två böcker hos Åhlens fångade dock mitt intresse men självklart spanade jag in utbudet hos alla bokaffärer på stan! Och gick hem lottlös... Jag vet inte om bokrean har blivit sämre eller ifall mitt intresse har blivit vinklat åt ett annat håll. Det är väldigt sällan jag läser skönlitteratur, istället lägger jag pengarna på pysselböcker och utbudet på sådana är sparsamt på rean. Ett annat alternativ är att jag faktiskt råkar ha en hel del pysselböcker (men självklart inte tillräckligt många!) Besvikelsen att inte hitta någonting var dock stor. Sen är det kanske inte helt optimalt att gå på stan och vara shoppingsugen då man klev upp 3.40... Jo, en bok går jag och funderar lite på. Får se om jag ångrar mig senare i veckan och tar en sväng. Det fanns bara en kvar, och är den kvar till låt säga helgen så är den menad för mig!

Lite kaffe piggade upp när jag kom hem och med posten hade jag fått den senaste medlemstidningen från Skaparglädje. Jag är faktiskt frestad att beställa tre böcker därifrån (se, det finns pysselböcker kvar att köpa trots allt!). Jag hade även fått två kataloger.

Någon som beställt härifrån? Jag har snabbt hittat en massa måste-absolut-ha-dessa-grejer.

 

Jag fick även ett brev med posten idag. En fraktsedel... Visst låter det kul? Jag har äntligen tagit tag i att få min nya symaskin lagad. Hoppas de kan fixa till den så den går att sy med utan att nålen fastnar i spolen.

Anteckningsbok gjord från grunden

Publicerad 2011-02-22 20:30:30 i Altrat,

Jag har återigen gjort en anteckningsbok! Den här gången lekte jag lite med min BIA. Först skar jag ut pärmen i svart chipboard och dekorerade framsidan, bland annat med en stämpel från Paper Chill. Sidorna är vanligt skrivarpapper.

Tillredning för rent resultat

Publicerad 2011-02-21 12:05:07 i Hälsoprodukter,

Idag har jag lekt lite i köket! Jag började med att halvt om halvt bränna mig på brännässlor...

 

Jag kokade upp torkade brännässlor, åkerfräken och ringblommor i 1L vatten. Detta fick sedan stå och svalna under lock till 50 grader. Därefter silade jag bort örterna och mätte upp 7 dl av örtavkoket.

 

 

Nu ser det tyvärr inte alltför lockande ut att hälla det här i håret...

 

Jag mätte upp 2 tsk guarmjöl i en rostfri bunke och rörde ut det i 1 msk olivåterfettning. Därefter började jag hälla i lite i taget av örtavkoket samtidigt som jag rörde försiktigt.

 

Då guarmjölet och olivåterfettningen blandats bra med örtavkoket hällde jag i ½ tsk paraben och 1 tsk mjölksyra.

 

 

2dl laureth sulfat mättes upp och rördes ner i blandningen, därefter 1 dl sockertensid och schampot var klart! Visst låter det enkelt?

 

Receptet har jag hämtat från Strömsö och det var just det avsnittet som fick mig att börja testa att göra eget schampo. Det ska bli kul att se om det här schampot ger samma resultat som den sats jag gjorde förra året!

 

Schampot hälldes på flaska och därefter droppade jag 25 droppar eterisk olja i varje.

 

Jag tyckte först färgen blev orange-brun men väl upphälld på flaska ser schampot istället gulaktigt ut. Det blev fyra olika dofter:

  1. Lime
  2. Eukalyptus
  3. Litsea cubeba
  4. Lavendel
Till min besvikelse hade apelsin-oljan stelnat! Hade gärna testat den i en flaska. Jaja, jag får väl helt enkelt köpa på mig lite fler eteriska oljor så jag har mer att välja mellan nästa gång! Eller jag kanske ska säga mina elever... Jag har nämligen köpt hem så mycket ingredienser till schampo att det tar ett tag att förbruka det så jag tänkt under våren låta kompisgänget få testa att göra eget schampo, ifall de är intresserade!

 

 

 

 

Ett handikapp jag kan vara utan

Publicerad 2011-02-20 20:15:19 i Virkat,

Det har varit en riktigt skön helg, och det bästa är att jag har en extra lång helg. Jag är nämligen ledig även imorgon måndag!
Igår var jag väldigt produktiv i stickningen. Jag tog det lite lugnt i soffan med katterna och ett garnnystan. Jag började med att sitta och sticka till Stardust (klart sevärd film!) och sedan plockade jag ner Disneys Skönhetens och odjuret ur bokhyllan. Det var länge sedan jag såg den sist. Vår vhs-spelare kommer inte överrens med tv'n och filmen har varit slutsåld på dvd ett bra tag. Men den här kvällen kunde jag till slut sitta ner och citera mig igenom hela filmen. Någon mer än jag som har sett en film så många gånger att man kan alla repliker?

Efter ett tag tog det tyvärr stop för mig, eller snarare min ena hand. Högerhanden vägrade sticka något mer!

Det var väldigt irriterande, jag var ju nästan klar med den här! Det är även ett perfekt mönster att sitta framför tv'n med. 2 varv av 3 är räta, och så ett avigt. Jag behöver knappt titta på arbetet! Helt perfekt. Fast nu tyckte inte mina händer det. Det verkar som att jag inte får sitta och sticka för mycket på en dag och jag hatar det!

 

Jag gick och hämtade min virkning istället. Det funkade dock inte riktigt lika bra, jag måste titta mer på var jag gör... Givetvis dröjde det inte länge förrän högerhanden återigen började klaga och värka men vid det laget var jag faktiskt klar med bandet till haklappen!

Vad tycker ni? Är den inte härligt vår-grön?!

 

En viktig bok för den stickglade

Publicerad 2011-02-19 12:19:47 i Boktips,

Idag tänkte jag tipsa om en bok som är guld värd för den som gillar att sticka mönster! Författaren heter Eleanor Van Zandt och har skrivit Stickhandboken. Tråkigt nog går den inte längre att få tag i på svenska, men förhoppningsvis kommer de trycka upp den igen (för det är verkligen en himla bra bok!)

Jag beställde boken på engelska och den var inte alls dyr hos Bokus! Jag kan även se det som en fördel att ha en engelsk stickbok. Tack vare den här kanske jag kan bli bättre på att läsa de engelska beskrivningar jag har här hemma.

 

Boken innehåller en hel del tips på olika sticktekniker och även om din engelska är lite halvdålig är det inga problem att förstå för till texten finns väldigt tydliga bilder som gör att man ändå hänger med.

 

Boken är uppdelad i flera mönsterdelar. Det finns bland annat enkelt beskrivet mönster på spets, flätor och flerfärgsmönster! Till varje mönster finns en illustrativ bild.

Jag tycker det här gör det väldigt enkelt då man letar efter nytt mönster att testa (speciellt till ett par pulsvärmare!) men inte riktigt vet exakt vad man vill ha.

 

Varje mönster tar bara en sida i anspråk och även om det kan se komplicerat ut så är det faktiskt inte det. I början av boken finns en förteckning för vad förkortningarna står för men efter ett tag lär man sig sådant utantill och sedan är det bara att köra igång! Även om du är nybörjare eller har hållt på och stickat ett tag så är den här boken perfekt!

Gott till fredagsfikat

Publicerad 2011-02-17 20:44:12 i Ätbart,

Ikväll har jag fixat lite till fredagsfikat imorgon! Vi har en hink med pepparkakor här hemma och jag bestämde mig för att göra något av dem så det blev pepparkakspraliner! Tidigare har jag doppat dem i vit choklad och därefter rullat dem i pepparkakssmulor men det är väldigt omständigt och tidskrävande. Idag testade jag att på direkten rullade dem i smulorna och det blev riktigt bra!

Det blev även en sats med vit chokladpraliner med smak av vanilj och lime! Även här gjorde jag det enkelt för mig och hällde pralinsmeten direkt i formarna och strödde lite rivet limeskal över dem.

Jag tror jag kan våga mig på att redan nu säga att dessa uppskattas!

Vilket kommersiellt jippo

Publicerad 2011-02-15 09:23:07 i Pyssel,

Tanken med Alla hjärtans dag är fin men det känns mest som butikerna skor sig på denna dag. Okej, jag var faktiskt inne i en blomsterbutik efter jobbet igår (och jisses vad många män, och få kvinnor, det var). Köpte dock inte en blomma utan en krukväxt till sambon! Den kommer att stå sig länge!

För ett litet tag sedan fick jag hos Mönsterarkivet syn på det här underbara hjärtat:

Tyvärr hann jag inte göra det, men nästa år kanske?! Mönstret till det finns här.


Durkslaget, vår favoritkvarterskrog och tillika det ställe jag och sambon träffades på, hade dagen till ära öppet (annars är det stängt måndagar). Så vi var nere och åt en god trerätters middag på kvällen för att fira att vi den 14 februari hade varit sambos i två år!

Lite måste man ju klä upp sig då man ska ut och äta! Detta underbara smyckesset fick jag av min syster i födelsedagspresent! Ja, sen hjälpte hon mig även att sätta lite färg på tillvaron för mig (dvs håret). Väldigt nöjd med det resultatet.

En gosig ekorre flyttar in

Publicerad 2011-02-13 20:56:42 i Sömnad,

Idag har jag suttit och sytt ett gosedjur! Det är faktiskt inte så svårt och tar inte heller så lång tid. Jag gjorde den på en eftermiddag! Efter att ha klippt i plysch så kan jag konstatera att mina katter knappt hårar ner någonting alls här hemma...

 

Först sydde jag ihop svansen med kroppen och därefter den övre sömmen från huvudet och upp över svansen. Magen är utklippt i vitt fleecetyg och syddes fast mot plyschtyget. Därefter var det "bara" att vända på hela kroppen genom det lilla hål jag lämnat i mitten på det vita fleecetyget. Ett par ögon och öron syddes fast och kroppen stoppades med polyester.

Fluffig ekorre! Svansen blev hur bra som helst! Kroppen hade jag gärna haft ett lite mer korthårigt plyschtyg till men jag hade tur som hittade detta! Efterfrågan på sådana här tyger verkar inte vara så stor...

Min sambo tycker den ser lite farlig ut, kanske ligger lite i det?!

Kompisar!

Jag skulle vilja ha tag i vitt, svart, gult och ljusbrunt plysch så om någon vet var jag kan beställa sådant så hojta gärna till!

Vårstädning. Typ.

Publicerad 2011-02-12 16:57:56 i Pyssel,

Idag har jag och sambon varit flitiga! Det har plockats iordning, dammsugits, svabbats, tvättats, diskats, gått ut med soppor och just nu håller vi på att frosta av frysen! Lägenheten ser riktigt fin ut, ännu finare när jag strykit och hängt upp nya (gröna) gardiner. Nami sitter just nu på dem, tror han tycker han gör ett bra jobb med att pressa dem!

En nackdel med att det blir allt ljusare och solen visar sig (ja, det finns faktiskt EN nackdel!) är att det blir så uppenbart att vi behöver tvätta fönstrena. Det får dock vänta till mildare dagar!

Är det någon mer än jag som längtar något vansinnigt efter våren just nu? Mildare temperaturer, is- och snöfria trottoarer så det går att cykla igen och att det ska bli grönare...

Ser fram mot när Rhododenrodalen börjar blomma igen! Något jag nästan ser ännu mer fram mot är att plocka fram alla mina sommarhattar!

Visst passar jag himla bra i hatt?! Den här bilden togs vid ett av de bröllopen jag var på förra året. Perfekt bröllopshatt!
Nu när vi fått ordning på den andra datorn (helt enkelt genom att köpa en ny, men bärbar så alla jobbiga sladdar försvann, och kopplar de gamla hårddiskarna till den nya datorn) ska jag ta tag i att beställa foton från alla tre bröllopen vi var på och scrappa sida efter sida efter...

Trådgårdsapoteket på Svt

Publicerad 2011-02-11 19:15:19 i Pyssel,

Ikväll går sista avsnittet av Trådgårdsapoteket på Svt. Missar man programmen när de går på tv går det att titta på Svt play men tråkigt nog har det första avsnittet försvunnit.

James Wong förklarar på ett väldigt bra och intressant sätt. Jag sitter numera med ett anteckningsblock när jag tittar på avsnitten och antecknar recepten. Min hosta gav med sig till slut, annars hotade jag med att testa ett av hans recept: ett gurgelvatten gjort på lök, chilipeppar och citronsaft!!!

Nu har jag hittat något väldigt intressant på nätet:

Nu är frågan om jag ska köpa den första boken först eller passa på att beställa båda på en och samma gång!

James Wong har även en egen hemsida där han lagt upp några av sina recept.

Ett par sydda pulsvärmare

Publicerad 2011-02-11 16:10:23 i Sömnad,

I det senaste numret av 101 idéer tipsades det om att sy pulsvärmare i ullfilt. Till ett annat projekt köpte jag häromdan fleecefilt och jag bestämde mig för att testa att sy pulsvärmare av det. Detta blev resultatet:

Jag vet dock inte riktigt hur jag tänkte då jag köpte knappar till dem. Två stycken?! Hmm. Som tur var hade jag en gammal skjorta här hemma som skulle kasseras så jag snodde knappar från den. Jag gjorde öglor av broderiegarn men blev inte så nöjd med resultatet så ska någon dag ge mig på jakt efter bättre snöre.

 

Det trevliga är att dessa enkelt kan varieras i modellen! Det är bara en fråga om vilka band man väljer ut, nästa gång ska jag nog leka lite med pärlor.

Organisering av band och sygrejer

Publicerad 2011-02-08 15:59:54 i Inredning,

Jag har inte visat vad min rara sambo köpte till mig i julklapp!

Det var lite pilligt att få ner banden snyggt i de översta två facken, mest knepigt var det att få glaset på plats! Inuti är det tyvärr lite rörigt då de andra banden bara ligger huller om buller men jag har en plan för dem!

Bling på ljus

Publicerad 2011-02-07 17:11:38 i Altrat,

Svensk scrapbooking har månadsutmaningar och nytt för 2011 är alter, dvs att dekorera exempelvis askar, anteckningsböcker eller som utmaningen är för februari: ljus. Jag har tidigare testat att embossa på ljus men ville den här gången testa någon ny variant att dekorera ljus. Ögonen föll på ett pyramidljus som jag haft i flera år (med tanke på att jag har katter blir det sällan som ljus tänds här hemma). När jag väl bestämt mig för vilken ljus jag skulle altra var det bara att börja gräva bland alla dekorationer här hemma och en bling-swirl blev en utmaning att fästa på ett ljus!

Jag fick lägga lite extra lim på sidorna så den satt fast mot ljuset och blommorna limmades fast med limpistol (lyckades tyvärr smälta lite stearin som gick igenom blommor som syns som små blöta fläckar)

 

Jag gillar verkligen de här knapparna med text! Ljusveken var väldigt lång så jag hängde ett silverfärgat blad på den och fäste det genom att vika veken dubbel och linda tunn koppartråd runt den.

En klapp under hakan

Publicerad 2011-02-06 20:58:42 i Virkat,

Jag har tagit en liten paus från stickandet och istället plockat upp virknålen. Det tar en liten stund att göra klart en haklapp, men de är riktigt roliga att göra!

Jag satt och tänkte en hel del på finska flaggan när jag gjorde den här! Så jag bröt av med lite mörkare blått på bandet men... nu får jag repa upp. Suck. Varför? Det är väl uppenbart!

 

Trots att jag dubbelkollade (hade jag i alla fall för mig) blev det fel antal stolpar i halslinningen. Båda banden skulle komma upp på ovansidan. Så nu ska jag repa upp hela kråskanten runt om, och hoppas att stolparna i halslinningen var de sista jag la upp, inte innan jag la upp alla stolpar runt hela haklappen.

Ravelry

Publicerad 2011-02-06 14:58:59 i Stickning,

Jag har hittat ett ställe som jag tror kommer ge mig huuur mycket inspiration som helst! Det är Ravelry, en sajt som handlar om handarbete; stickning, virkning och vävning. De har över 1 miljon medlemmar världen över (numera hör jag också till den skaran!)

Jag har bara börjat titta runt lite granna men jag insåg snabbt att det är en sidan jag kan tillbringa många timmar på! Folk laddar upp bilder på sina projekt, det finns även möjlighet att ladda ner mönster gratis. Det är väldigt enkelt att bli medlem, och det är gratis! Surfa in här så kan du se lite screen-shots från ravelry, kanske inser du precis som jag att du missat något?!

En glasklar lösning

Publicerad 2011-02-05 08:56:05 i Ätbart,

Vi har nötter och frön liggande på två olika ställen i köket och det blir ofta lite grävande och rotande innan jag hittar just den sort jag vill ha. Nu har jag tröttnat och börjat samla dem i glasburkar.

Jag ska leta lite fler glasburkar på second hand till de andra (de små från IKEA har jag nämligen en annan plan för). Helst vill jag ha in dem i ett skåp men det kommer upp på väggen först när jag hittat en bokhylla till alla mina kokböcker (lite mission impossible då den måste se ut på ett speciellt sätt, så troligen står jag och bygger en fram mot sommaren!)

Snörning på flaska

Publicerad 2011-02-03 17:04:57 i Altrat,

Min syster blev väldigt förtjust i den jordgubbsaft som hon fick i julklapp av mig så när hon fyllde år i slutet av januari och var och hälsade på mig passade jag på att ge henne en ny flaska. Självklart var den tvungen att dekoreras!

Rhodosalbumet är äntligen färdigt

Publicerad 2011-02-02 19:07:57 i Scrapbooking,

Nästen 2½ år efter att jag åkte till Rhodos med min syster är albumet äntligen färdigt.

Tyvärr var albumet inte riktigt gjort för tjockare dekorationer! Pärmen har redan en del sprickor, jag får väl se hur länge den håller ihop... Alternativt funderar jag att någon dag binda om den!

Egentligen är albumet inte helt klart ännu. Jag har en sida kvar som det ska in text på.

Den högra var den sista sidan jag gjorde. På slutet kändes det lite som att de passande korten tog slut men med tanke på tjockleken på albumet är det kanske bara bra att de sista sidorna blev platta!

Vad är det för typiska grekiska rätter som finns? Grekisk sallad, souvlaki, mousakka...?

Och vinnaren är...

Publicerad 2011-02-01 13:20:00 i Blogcandy,

Vad roligt det varit att se så många kommentarer på min blogcandy! Jag tror bestämt jag måste göra en annan candy snart igen (och går redan och klurar på vad den ska innehålla!)

Nu till vinnaren! Tur att det finns lite hjälpmedel som random.org annars skulle det vara sååå svårt!

Och vinnaren är...







...












...









Nyfiken, va?






... Millan! Grattis!

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela