pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Skuggan av ett mönster

Publicerad 2012-02-29 08:33:30 i Stickning,

Jag har testat ett nytt mönster från boken "Pulsvärmare". Det använder sig av en stickteknik som kallas för skuggstickning.

Mönstret ser lite annorlunda ut beroende på vilken vinkel man tittar på den. Någon dag framöver ska jag testa att göra den i andra färger (gillade syrrans förslag på grönt och gult) och då ska jag även krympa mönstret lite. Jag har ganska smala handleder och den här storleken blev aningen lös för mig. Men det är inga problem, de hamnar i stället i lådan för julmarknaden 2012!

För envis för mitt eget bästa?

Publicerad 2012-02-27 19:24:54 i Virkat,

Jag håller just nu på att testa att virka ett par pulsvärmare! Mönstret är ganska kul men det går så lååångsamt! Och mudden känns så himla kompakt! Hmm. Jag känner ett visst missnöje...

Mönstret säger att jag ska använda Boye nr 1 eller motsvarande. Någon nr 1 hade jag inte men däremot en nr 2 men seriöst - den virknålen är ju riktigt liten! Så nu gjorde jag ett litet test och virkade en liten bit med en större virknål och det blev helt klart skillnad! Det känns mer elastiskt och inte så tjockt.

Hmm. Tror jag ska sitta och teststicka ett mönster medan jag funderar på om jag ska repa upp den här virkade mudden... Nejdå, jag är inte alls en perfektionist!

Jag maskar

Publicerad 2012-02-25 08:53:28 i Korttillverkning,

Det finns en teknik med stämplar som kallas för maskning. Jag har inte testat det så mycket men det ger väldigt trevlig effekt!

Man använder sig av samma stämpel eller flera olika. Det går ut på att först stämpla ett motiv två gånger, det ena klipper man ut och lägger över det andra och sedan stämplar man nya stämplar över det. På det sättet får man mer dimemsion på motivet. Hänger ni med? Låt mig förtydliga med en bild...

Jag har använt mig av två stämplar - en ros och en textstämpel. Till höger hamnar text över rosen och resultatet är inte så tilltalande. Men istället har jag till vänster använt mig av en mask (väldigt jobbig att klippa ut eftersom den hade så många fina detaljer men klart värt det!). Här hamnar rosen lite "ovanför" texten.

Nya pulsvärmare klara

Publicerad 2012-02-23 21:11:34 i Stickning,

Idag överlämnade jag ett par pulsvärmare till en kollega. Det var riktigt kul att se hur nöjd hon blev! Modellen har ni sett tidigare...

De fick två stycken virkade detaljer - längst ner har jag virkat fm vilket ger stadga till pulsvärmaren. Längst upp blev det en ny variant på krås:

Tidigare har jag gjort 1 fm, 3 lm, 1 fm men den här blir inte så "ihålig". Det är 1 fm, 2 st stolpar, 1 fm.

Jag är snart klar med ett par nya pulsvärmare i ny modell och idéer för flera nya har redan dykt upp i tankarna!

Är bokreans tid förbi?

Publicerad 2012-02-22 18:03:25 i Pyssel,

Idag körde bokrean igång! Passade du på att ta dig en tur i bokhandlarna på jakt efter fynd?
Har bokrean spelat ut sin funktion? Förr handlade det om att bokaffären ville tömma sina lager för att fylla med nya varor. Det känns inte riktigt så längre... Många böcker kommer tillbaka på rean år efter år och rea kommer ju vid andra tillfällen på året också. Är den i slutet av februari så speciell?

Jag mötte inte så mycket folk på stan med kassar fulla med böcker. Egentligen såg jag knappt några påsar alls märkta med "bokrea"!

En bok hittade jag, Mia Bengtssons andra amigurumibok. Jag handlar inte så ofta i fysiska bokaffärer, det blir för det mesta bokköp via nätet där jag tycker priserna är mer rimliga.

En alien i skåpet?

Publicerad 2012-02-21 18:52:31 i Odling,

Det var ungefär så min sambo beskrev ett av mina köp för dagen! Jag hade tagit en trip ut till Ingelsta och hoppades hitta en ny ormbunke till skåpet på Blomsterlandet (fast egentligen har jag inget bra ställe att sätta en ny ormbunke på, speciellt om den är planterad i något större än minikruka...). Någon ormbunke blev det inte - men däremot hittade jag en ny tillandsia!

Jag hade några korkbitar här hemma, för flera år sedan satt det någon monterad orkidé på dem. En av dem passade helt perfekt till dessa små plantor. Tyvärr var de i total avsaknad av rötter så nu hoppas jag de tar sig i skåpet! Lite vitmossa runt dem ska förhoppningsvis ge tillräckligt med fukt för att stimulera rottillväxt.

Designa din egen blomkruka

Publicerad 2012-02-18 09:34:57 i Pyssel,

För ett tag sedan målade jag en av mina krukor vita. Tanken var att jag sedan skulle dekorera den men...det var ett sådant där projekt som hamnade lite i skymundan i förmån för ett annat mer lockande projekt. Jag borde verkligen lära mig att avsluta ett projekt innan jag påbörjar ett nytt!

Igår satt jag och klippte lite i ett par servetter och njöt av solen på balkongen medan jag limmade fast motivet på krukan med decoupagelim. Resultatet blev helt godkänt, enligt mig.


Rosorna fick en lite skrovlig yta men jag tycker det är lite charm i det. Sedan lärde jag mig att inte lägga ner hela motivet mot krukan på direkten. Istället tryckte jag ner den stegvis och på det sättet blev det inga veck på fjärilarna.

Småfix, namnsdag och balkongmys

Publicerad 2012-02-17 15:57:40 i Pyssel,

I skrivande stund sitter jag och Zoofii ute på vår balkong. Termometern visar på 12 grader men jag tror det är lite varmare än så i hörnet där vi sitter. Solen lyser från en ljusblå himmel och det droppar från taket. Det känns helt fantastiskt och jag tror vi blir sittande här ett tag!

Jag har inte haft så mycket pysseltid den här veckan, andra saker har upptagit min tid men jag har i alla fall äntligen nystat upp garnhärvan på två nystan. Ormbunksskåpet har också fått lite omsorg. Jag har tömt vattendelen och rengjort den (den hade gått och blivit lite smutsig med gamla växtrester). Och min orkidé har äntligen blivit montera på grenen! Typiskt nog hittade jag inte fiskelinan utan fick använda mig av en kraftigare sytråd.

Nu är min vitmossa så gott som slut så nu får det gärna lov att bli mildare så jag kan ge mig ut och leta ny!

Idag fick jag lite rolig post! Mamma har alltid koll på min namnsdag och jag fick en jättefin tygkasse med posten. Sedan damp det även ner ett nytt nummer av 101 idéer, perfekt läsning ute på balkongen!

Nej, nu ska jag nog luta mig tillbaka med min stickning. Jag satt tidigare idag och tittade igenom mina mönstertidningar och inser att det är sååå många tröjor jag vill sticka till mig själv! Frågan är bara vad jag ska ta tag i för projekt efter att de här pulsvärmarna är klara... Jag brukar nämligen redan ha påbörjat ett nytt projekt i tankarna innan det pågående projektet är färdigt.

Spegelbilden är inte lika lockande

Publicerad 2012-02-16 17:58:29 i Stickning,

Så var en klar och det är dags att påbörja den andra!

Det är nackdelen med pulsvärmare. Den första är oftast roligast att göra, den andra känns ibland som...ett tvång. Imorgon är jag ledig så det får väl bli lite slötittande på tv medan jag stickar! Tyvärr råkade jag surfa in på Garnstudio.com idag och såg att det dykt upp några nya mönster. Jag hittade en "måste absolut sticka den här"-kofta.

Firar 3 år som sambos

Publicerad 2012-02-14 18:10:11 i Pyssel,

Idag, passande nog på alla hjärtans dag, firar jag och M 3 år som sambos!

Visst, vi fick tillträde till lägenheten redan den 1e februari, men det var just den 14e som alla möbler flyttades och vi båda två började bo i vår nya, gemensamma lya. Tänk vad fort tiden går...

Veckans pysselmål

Publicerad 2012-02-13 09:09:29 i Pyssel,

Jag har hur många avslutade pysselprojekt som helst som bara ligger här hemma och veckans pyssel får därför bara omfatta att avsluta flertalet av dem!

Och självklart hittar jag ganska snart fler, oavslutade projekt än de här. Nåväl, nu har jag i alla fall lite att ta tag i att göra färdigt under den här veckan. Sen får jag lov att påbörja något nytt.

Aladdinask med egna praliner

Publicerad 2012-02-11 20:24:07 i Altrat,

Idag har vi haft finbesök! Mina föräldrar kom upp från Småland och min syster, svåger och systerson kom ner från Uppland. Det känns som en evighet sedan vi hade dem på besök samtidigt och det var roligt att få fira min och syrrans födelsedag, fast i lite efterskott.

Jag vill göra på tok för mycket, jag erkänner! Och jag kan inte sätta gränser för mig själv! Så det var kanske inte så konstigt att jag satt uppe till halv två för att försöka få allt klart. Jag misslyckades. Men inte helt! Två av tre fixade jag, och det är väl inte så dåligt ändå?

Det här är en Aladdinask, men i lite nytt utseende. Grunden är vitt cardstock, det gick åt 2 stycken 12"Χ12", ytterligare ett om du vill pynta insidan av locket.


Locket är sparsamt dekorerad med vita band, blommor, blad och pins. Jag har bara gått och väntat på ett tillfälle att använda den här stämpel! Kanterna eldade jag lite på, så det blev lite avbrott i allt det vita.

Något extra annorlunda mot den enkla Aladdinasken är att min ask har fått fötter! Dessa köpte jag på en scrap och stämpelmässa för något år sedan men jag tror att Panduro börjat ta hem dem nu. Det är Tim Holtz som står bakom designen på dem - spana gärna in hans grejer! De är riktigt snygga. För ett tag sedan använde jag en av hans klockor som dekoration på en receptbok.

Men en chokladkartong måste ju fyllas med något och de ursprungliga chokladpralinerna är för länge sedan uppätna (jag är udda på jobbet - kollegorna äter pralinerna och jag kastar mig över den tomma kartongen!)

Här kommer lite goda recept:

Pepparkakspraliner
 • 200 g pepparkakor
 • 30 g riven mandelmassa
 • 50 g smör
 • 2 msk glögg
Kör pepparkakorna till smulor i matberedaren och tillsätt resten av ingredienserna. Forma till små kulor och rulla i pepparkakssmulor.

Små juliga dammsugare
Använd receptet till pepparkakspraliner och rulla till stavar som du klär in i mandelmassa. Doppa i choklad.

Vit limetryffel

 • 200 g vit choklad
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 msk smör
 • 1 vaniljstång
 • pressad saft av ½ lime
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur den. Lägg ner det i en kastrull med smöret och vispgrädden. Koka upp och dra åt sidan. Efter 5 minuter plockar du upp vaniljstången och kokar upp grädden igen. Rör ner finhackad vit choklad och rör till en jämn smet. Tillsätt limesaften. Häll upp i knäckformar och dekorera eventuellt med rivet limeskal.

Chokladpralin med flingsalt
Temperera choklad och häll i en pralinform. Låt den svalna och gör sedan tryffelsmeten.
 • 200 g mörk choklad
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 msk smör
Jag gjorde inte så många utan halverade receptet. Fyll pralinskalet med tryffelsmet och strö flingsalt över dem. Det är viktigt att göra detta snart efter du hällt i tryffelsmeten. Hinner den stelna kommer flingsaltet inte att fastna.

Lakritspraliner
Samma som receptet för chokladpraliner med flingsalt men jag tillsatte lakritsgranulat till tryffelsmeten (och skippade flingsaltet).

Chokladdoppad ingefära
Köp en burk syltad ingefära och dela i bitar. Doppa i tempererad choklad och låt stelna på smörpapper.


Ni vet hur Aladdinasken alltid innehåller en bit som man inte vill ha? Det gjorde även den här hemmagjorda chokladasken. Min syster såg däremot inte så missnöjd ut, men det kan bero på att hon (till skillnad mot mig) tycker att whiskey är gott.

En enkel LO

Publicerad 2012-02-08 20:09:17 i Scrapbooking,

Jag scrappade den här för ett litet tag sedan men det är något litet som saknas. Jag kan tyvärr inte sätta fingret på vad!

Jag vill tyvärr inte bygga för mycket volym på höjden då den ska få plats bra i ett album. Jag får helt enkelt fortsätta klura medan jag sitter med mitt stora projekt! Med lite tur kommer ni få se vad det är om ett par dagar.

Dags för en ny pysselstafett

Publicerad 2012-02-06 13:52:42 i Pyssel,

Snart drar en ny pysselstafett igång! Jag har varit med tre gånger tidigare. Första gången visade jag hur man kan sy en kylväska av gamla jeans, och i slutet av förra året hade jag med två bidrag till julstafetten. Det var om mossklädda stövlar och julgodis med mandelmassa och marsipan.

Pysselstafett nr 6 drar igång 1 mars och om du precis som jag vill vara med och inspirera så har du till måndag den 13e på dig att anmäla dig. Surfa in på pysselstafetten.blogspot.com och läsa mer eller låt dig bara inspireras av de tidigare stafetterna.

Nyheter i skåpet

Publicerad 2012-02-04 17:18:25 i Odling,

När jag kom hem ifrån jobbet idag hade det dykt upp lite nyheter i ormbunksskåpet!

Sambon tyckte det vore fint med lite färg bland allt det gröna. Och visst tittar man lite extra då det dyker upp någon mer färg än bara grönt... Och jag blev så stolt över honom! Han hade valt ut den finaste orkidéen, inte bara till blommorna sett - han hade även tittat på rötterna!

Färgrika tofsar

Publicerad 2012-02-03 20:18:51 i Pyssel,

Idag plockade jag fram min BIA och lite hård kartong. Ganska snabbt fixade jag en enkel översikt på de alpacagarn jag har hemma.

Men nu har ju Drops ännu fler färger... Tror dock jag inväntar sommarrean innan jag fyller på förrådet. Fram tills dess klarar jag mig på de ca 20 olika nystan jag har hemma.

Ett par färgglada pulsvärmare

Publicerad 2012-02-01 21:00:48 i Stickning,

Jag har gjort ett nytt par pulsvärmare av ett väldigt jobbigt mönster. Förra gången gjorde jag det i bara gråa toner, vilket bidrog stor del till att de var så jobbiga. Ibland var det nästan omöjligt att se vilken nyans av grått jag stickat med på föregående varv!

Den här gången blev det i alla fall stor variation på färger. Och det var ganska kul att sticka i någon annan färg än beige eller grått.


Jag är faktiskt frestad till att göra ett par till, i lila, rosa och blått. Vad tror ni om det?

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela