pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

En stickutmaning jag inte kan motstå

Publicerad 2012-10-28 10:28:42 i Stickning,

Ni som hängt med ett tag vet att jag har en modell på pulsvärmare som är kanske poppis och som jag stickar lite då och då. Tyvärr kan den bli lite tråkig att sticka, bara för att den är så uppskattad och jag sitter och gör den hyfsat ofta (3-4 par på ett år får räknas som ofta!)
 
Häromdan så undrade min syster om jag någon gång gjort den modellen i två färger. Det har jag ju faktiskt inte och en sådan utmaning kunde jag inte låta bli att testa. Så snart ett annat litet projekt var klart åkte lite restgarn fram och så här blev resultatet:
Provbiten såg lovande ut, tyckte jag, och nu måste jag testa den på en hel pulsvärmare! Sedan är bara frågan vilka färgkombinationer som skulle se snyggast ut. Jag stickar ofta i beige eller två olika nyanser av grått, mest för att de är så neutrala och därmed gångbara. Men frågan är om jag inte ska plocka upp lite mer färg i muddarna jag stickar (Alpaca-garnet finns i många snygga färger!).

Enkel dörrkrans med äpple

Publicerad 2012-10-26 18:03:57 i Naturmaterial,

För ett tag sedan gjorde jag den här kransen:
Äpplena står sig förvånadsvärt länge! Några blev dåliga efter kanske 2-3 veckor men då var det bara att byta ut dem. Kransen är dock ganska tung med alla äpplen så det gäller att ha en stark krok och öglan i kransen måste vara väl fastsatt!
Material
 • Halmkrans
 • Äpplen
 • Blomstertråd
 • Avbitartång

Äpplena har jag satt dit med grön blomstertråd. Jag klippte till bitar av blomstertråden, böjde till en krok i ena änden och drog den genom äpplet. Sedan var det bara att trycka den vidare genom halmkransen!

Tips på saker till Halloween

Publicerad 2012-10-24 21:47:57 i Pyssel,

Nästa vecka lider oktober mot sitt slut och på onsdag är det Halloween. Hur många av er firar Halloween? Förr tyckte jag det var lite sådär, vi har Allhelgona i Sverige, varför sno ett firande från USA? Fast... Vem gillar inte att klä ut sig?
 
Jag tänkte bildbomba er lite med tips på saker man kan göra till Halloween, både ätliga och icke-ätliga.
Halva nöjet är ju att klä ut sig. Så här spökade jag ut mig förra året:
Och ingen häxa utan katt (så jag lånade för kvällen en av värdinnans katter, som tyvärr tyckte mina naglar var lite för intressanta...)
Japp. Det var lite från tidigare år! Men jag lovar att det nästa vecka kommer upp lite bilder på 2012 års nya varianter på dekorationer!
 
 

Serietidningsgömma på vinden

Publicerad 2012-10-22 21:14:10 i Pyssel,

För några veckor sedan kom svärmor med en lagerhylla. Hon tänkte vi hade användning för den, och det har vi verkligen! Först tänkte jag att vi skulle ställa den i källaren och lägga en del verktyg där. Sedan tänkte jag om, mätte lite och sedan åkte sågen fram!
Det var inte så lätt att få till rätt höjd på den ena sidan pga det lutande taket inne på vår kattvind men till slut fick jag till det bra. Det bästa är att ena sidan sitter så bra mot taket att jag inte måste skruva fast hyllan i väggen!
 
När mina föräldrar var uppe på besök för...en månad sedan kanske?...så hade de med sig lådor med serietidningar. Sedan var orken lite si och så, det var först nu i helgen som jag packade upp lådorna. För flera år sedan samlade jag på...Fantomentidningar! Jag prenumrerade men köpte även begagnat och det hann bli ett gäng.
Det är bara tre stycken tidskriftssamlare som är tomma... Det är en hyfsat komplett samling från 1997 och ner till 1979, sedan är det lite sporadiskt under resten av 70-talet. Min mamma prenumrerade faktiskt då hon var yngre. Synd att hennes samling bara försvann, annars hade jag haft en finfin samling! Mina klänningar hänger nu på plats på stången i taket så det är nästan så man missar den här seriegömman!

Jultidningarna är här

Publicerad 2012-10-19 18:26:00 i Shoppat,

Nu har julpyntet börjat dyka upp i en del affärer och även jultidningarna är här. Tycker du det är för tidigt?
Själv tyckte jag det var ganska mysigt att krypa ner i soffan och kurera min förkylning med lite trevliga tidningar! Jag tyckte alla innehöll roliga idéer och ett virkmönster i Allers julmagasin måste jag testa snarast! Dekorerationerna med kottar i Isabellas var inte heller fy skam. Kanske kommer alla kottar jag sparat från tallen i vår trädgård till användning?
 
Adventsfloristik är en tysk tidning som jag köpt tidigare. Den hittar man på Pressbyrån, med en gnutta tur. Tyvärr återanvänder de en del material så efter ett tag känns den tidningen lite överflödig. Så kan fallet ibland även bli med andra pysseltidningar. Till stor besvikelse för ett pysselfreak som hela tiden är på jakt efter ny inspiration.

En gräddig tårta med blomdekor

Publicerad 2012-10-17 09:04:00 i Altrat,

Scrapbooking handlade i alla fall från början att skapa med...skräp! Idag har det växt till en stor industri och du kan köpa det mest i butik eller webbshoppar. Det är lätt att ryckas med och vilja köpa mer och mer och mer.
 
Till en av utmaningarna på Svensk scrapbooking bestämde jag mig för att inte köpa några delar för att kunna göra den. Så jag tittade mig omkring här hemma vad jag hade i lådväg och annat material och efter en hel del sågande, klippande, tejpande och limmande så stod den där. Färdig.
Och så här såg det ut från början:
Jag använde mig av en plasthink, en kartongburk och ett papprör. Alla sågades av så de fick en höjd på 8 cm (plasthinken var jobbigast!). De två översta fick jag göra varsitt lock till.
 
I vårt trädgårdsskjul hittade jag ett par rullar med tapet. De är lite...bubbliga i sin textur (ni vet, sådant där som man ville trycka på när man var liten!). Denna tapet klippte jag till och fäste på lådorna. Hinken var knepigast för väggen var inte helt rak utan lutade. Men jag hade gått om tapet så det var bara att slösa!
 
Jag använde en Martha Stewart-stans och fixade bårder till kanterna på tårtans tre våningarna. Tyvärr glömde jag fota innan jag började dekorera men sett från baksidan ser man ganska tydligt hur de tre våningarna blev:
Jag fäste ett tunt satinband för att dölja den lite halvfula skarven mellan de olika våningsplanen.
 
Angående blommorna... Dessa är från slaktade ljusmanschetter och även från en bukett med blommor som jag köpte på second hand för ett tag sedan och plockade isär. Pistillerna köpte jag på en mässa tidigare i år. Så egentligen kan man säga att dessa blommor är en budgettvariant!
Och så tar vi en framifrån igen, bara för att den blev så himla snygg.
Sedan kommer frågan: vad gör jag med den nu? Den ska ju självklart stå framme så man kan beskåda den (och får ett sockersug). Så det blev lite ommöblering och sedan fick den ett eget "tittskåp"
 
 

Ett halvår i huset

Publicerad 2012-10-16 21:17:06 i Pyssel,

Idag är det ett halvår sedan vi fick husnycklarna i handen! Tänk vad tiden har gått fort. Och sedan börjar jag tänka efter vad vi har hunnit göra på den här tiden...
 
En liten tråkig sak var att vi snart upptäckte att ena halvfrysen var trasig! Så mitt "jippie, jag har fått fin löneökning som kommer retroaktivt flera månader!" åkte rakt in i ny frys medan sambons "schysst, jag har fått bra ersättning för den där arbetsresan till Kina" försvann in i en ny kyl. Jaja, vi fick tidigt inse att saker och ting dyker upp för husägare och det är bara att bita i det sura äpplet och öppna plånboken!
 
En försäljare ringde efter någon vecka på dörren och huxflux hade vi ett hemlarm! Det känns riktigt tryggt och den lilla startkostnaden känns klart värt det.
 
Som husägare dimper det ner lite nya saker i ens brevlåda. I en av de två gratis villatidningar vi får hittade vi en annons om att få taket tvättat. I somras kom de och sprutade det! Mossan dog ganska på direkten och nu under de kommande månaderna är tanken att regnet kommer tvätta det rent. Vi får väl se hur det ser ut! Så här såg det i alla fall ut i somras:
Alla husägare verkar dra igång något renoveringsprojekt när de flyttar in. Ja, vi skulle väl inte avvika från mängden! Vi har investerat i ett nytt halvgolv, men bara för att det gamla var "sprucket" och skulle ha lett till problem i höst och vinter när vi drar in extra fukt.
Före.
Efter.
Ett av fönstrena var i stort behov att fixas till så då fick vi träna på att putsa, måla och även byta glas (för ett av fönstrena gick ju självklart sönder när det plockades ner!)
Men det blir skillnad när man gör något åt sig själv - det här var ju kul!
Så fick jag äntligen en egen trädgård att påta i, vad jag längtat! Men det behövs en del saker för att hålla en trädgård fin... Gräsklippare, trimmer, häcktrimmer (mycket viktigt då man har mååånga thujahäckar!) och en kompostkvarn kommer också till bra användning. En del saker har faktiskt försvunnit från trädgården och nästa år kommer vi fortsätta sätta vår egen prägel på trädgården.
 
Apropå verktyg... Det behövs ju inomhus också! Såg, slipmaskin och efter ett tag behövdes även ett verktyg som kunde såga i tegel. Jo, lite renovering behövdes faktiskt. Tidigt tog sambon tag i att riva bort två små förråd i källaren och vilken skillnad det blev efteråt! Här kan ni se hur det hela såg ut när vi flyttade in. Det var den lätta biten. Det gamla köket på andra sidan gången tog lite längre tid att få bort...
 
Så här såg det ut för ett par dagar sedan... Rummet känns större och ljusare. Nu syns verkligen potentialen med detta rum! Det blir ett höst- och vinterprojekt att få det iordning.
 
En fantastisk sak med vårt hus är att jag har fått ett pysselrum!!! Ett eget rum, fullt med bara pysselsaker. Det var lite frustrerande i början med bristen på möbler men nu har det tagit sig, och så här blev det. Det kändes inte så jättelockande att sitta nere i gillestugan under sommaren men nu under regniga höstdagar har jag hittat dit och jag älskar det!
 
Vi har faktiskt gjort en inverstering till till huset! Ett stort matbord. Tyvärr är det lite lång leveranstid på det, de bygger nämligen först när man lagt beställningen. Men om en månad, då blir det riktigt läckert i vardagsrummet!
 
Kan nog våga på att säga vi hunnit med en hel del dessa första 6 månader! Ska bli intressant att se hur mycket mer vi fått gjort om ytterligare ett halvår.

Finn 25 saker från A till Ö!

Publicerad 2012-10-15 18:22:00 i Scrapbooking,

En av alla utmaningar på Svensk scrapbooking var verkligen en riktig utmaning! Man skulle skapa en LO (layout) där alla  bokstäver i alfabetet skulle vara representerade (undantag q,w och z). Det här krävde helt klart en hel del tänkande, i synnerhet då jag inte ville LO'n skulle se för plottrig ut.
 
Så här blev till slut mitt resultet:
Hittar ni allt?
Jag använde mig av några typiska scrapbooktermer som
 • cardstock (pappret)
 • distress (speciell stämpeldyna som jag färgade pappret med under titeln)
 • embossing (upphöjt mönster, här i form av en blomma, i nedre högra hörnet)
 • journaling (en lite beskrivande text)
 • peel off (dekoration med klister på undersidan, tycker de oftast är guld eller silverfärgade, min var i form av ett hörn på fotots övre vänstra hörn)
Update...
Tomtens dotter (spana gärna in hennes blogg om du börjar längta efter jul!) var snabb på att sätta många rätt, frågan är om ni kan hitta de sista? Här kommer de rätta svaren :)
A - ?
B - blomma
C - cardstock
D - distress
E - embossing
F - foto
G - ?
H - ?
I - igelkott
J - journaling
K - ?
L - lyckta
M - mus
N - nyckel
O - ?
P - peel off
R - ?
S - spets
T - titel
U - ur
V - vattenkanna
Y - yin yang
Å - årtal
Ä - ?
Ö - ?
 

Ett album fullt med tags

Publicerad 2012-10-14 12:28:09 i Altrat, Scrapbooking,

I Svensk scrapbookings CC finns det en utmaning där man ska göra ett minialbum med tags eller där tags är väl representerade. Jag gick och klurade ett litet tag på vad jag ville göra. Så kom jag på att jag har ett litet album (ca 18 cm brett och 13 cm högt). Jag har haft det i några år men liksom inte kommit på vad jag ska göra.
 
Jag använde mig av papper från Panduro med trädgårdstema, etiketter från min big shoot som gjordes om till tags. Dessa dekorerades med söta bilder på änglar men även med stämplar från Slöjd-detaljer. Jag använde även tags från serien Once upon a springtime.
 
 

Svamplycka

Publicerad 2012-10-12 14:46:54 i Ätbart,

Häromdan var det sådant fint väder och jag kände att jag behövde komma ut lite och rensa tankarna. Så jag tog vår lilla pärla (vi är numera med bil!) och gav mig ut i skogen. Och visst hade trattisarna kommit, även om de först verkade lite blyga. När jag väl fått ett tränat öga såg jag dem typ överallt. Korgen blev efter ett tag ganska tung och det kändes dags att börja röra sig mot bilen. Efter jag tagit hand om de här:
Sedan när man kommer hem väntar det roliga:rensning.
Även om jag var duktig i skogen och försökte plocka bort det mesta av skräpet så tog det sin lilla tid! Tack och lov för infravärme... Nu ligger ett stort gäng på torkning i pysselrummet där vi har golvvärme. Middagen igår var en av de godaste:
Risotto på ris, svamp, lök och falukorv. Allt blandades med lite vispgrädde och kryddor och serverades med lite ruccola. Mums!

Första julkortet - Änglarnas julhälsning

Publicerad 2012-10-10 11:29:00 i Korttillverkning,

Ett försök att minska lite stress i min vardag är att planera tidigt inför julen. Förhoppningen är att jag redan i november ska vara klar med alla årets julkort.
 
Just nu har Svensk scrapbooking en tävling och i en av utmaningarna var det en lite speciell kortvikning. Den tyckte jag passade bra att göra ett julkort av och passade då på att använda lite papper jag nyligen köpt på Panduro.

Lyfter fram några av mina stämplar

Publicerad 2012-10-09 18:24:37 i Korttillverkning,

I början av året gjorde jag 4 stycken ATC-kort. Jag har tänkt att jag skulle ha gjort fler men...det har liksom inte blivit av! I helgen satt jag däremot och småpysslade lite och igårkväll la jag sista handen på den ena av mina två nya ATC-kort.
Precis när jag hällde på embosspulvret kom jag på att jag tagit fram det guldfärgade för ett annat projekt, egentligen skulle jag ha haft brunt på det här kortet. Kugghjulen är från en stencil och mönstret färgade jag in med distress ink. Stämpeln har jag köpt från Slöjd-detaljer.
Sedan blev det även en stämpel som jag fått när jag köpte en tidning för ett tag sedan. Jag har nu fått tag i plastfickor att sätta ner ATC-korten och stämplarna i så förhoppningsvis ska jag framöver få inspiration att göra lite illustrativa bilder till mina stämplar!
 

Ett långsamt pågående projekt

Publicerad 2012-10-06 09:23:06 i Inredning, Pyssel,

I vårt bibliotek, som ligger bredvid köket, finns ett skåp som man lätt missar. Där vill jag ge väggarna en liten ansiktslyftning.
Väggarna ska få nytt mönster med hjälp av självhäftande hyllpapper och även hyllplanen ska få lite ny färg. Tyvärr går de inte att plocka ut så även de ska jag för enkelheten skull klä med hyllpapper, men i enfärgat. Projektet tar dog tid.
Sådant här läckert papper har jag hittat! Att plocka bort det gamla pappret tar däremot en hel del tid och det är bara sidorna som består av lösa delar. Så en efter en tar jag ut dem och pillar loss pappret och klär med nytt. Innerväggen blir nog en utmaning att få till snyggt! För att inte tröttna tar jag en eller två delar lite då och då. Så det är som sagt var ett långsamt projekt...

Äntligen lite pyssel i pysselstugan!

Publicerad 2012-10-04 19:44:23 i Pyssel, Stickning,

Idag, för första gången på över 2 månader, tillbringade jag lite tid i mitt pysselrum. Först fick jag börja med att städa för det var en hel del damm som dragit in från resten av källaren, där sambon håller på att riva väggar. Mycket av pysslandet gick ut på att få lite bättre ordning och reda!
Men jag hann även med lite målning! Det kändes himla bra att sitta nere i källaren och att det var grått och trist utomhos bekom mig inte så mycket.
Jag har även haft lust/ork att fästa trådändarna i den senaste cancan-halsduken! Och en ny är påbörjad. Och ett nytt stickprojekt är påbörjat. Japp, idag känns det som att min pysselmani kom tillbaka och det kändes sååå bra! Undrar om det går att beställa en repris på denna dag tills imorn? Men gärna med lite mera sol.

Unika fat och glas med decoupage

Publicerad 2012-10-02 08:19:00 i Pyssel,

Idag tar jag över stafettpinnen från Henriettas pyssel och katter som igår lockade med ett sockerkaksrecept! Dagens pyssel består istället att fixa bland annat ett unikt fat till kanske just Henriettas smarriga sockerkakan, eller varför inte testa mitt recept på chokladbollar med kexchoklad?
 
Med hjälp av decoupage kan du göra egna, unika set. Eftersom pysselstafetten har hösttema har jag valt ut ett höstligt motiv på servetter. Den väldigt enkla beskrivningen kommer en bit ner.
 
Material:
 • Tallrik, skål, glas eller vad som önskas piffas till
 • Servett
 • Decoupagelim
 • Pensel eller svampliknande verktyg
 • Ev lack för att efteråt skydda motivet
 1. Servetten består oftast av tre lager. Ta bort två stycken lager så du endast har det översta lagret kvar, det som har motivet på sig.
 2. Dutta/pensla decoupagelim på exempelvis en tallrik (jag gjorde på undersidan, på glasen är motivet fäst på utsidan)
 3. Lägg motivet mot glaset och börja nu "dutta" fast det med mer lim. Limmet på tallriken gör att servetten fastnar mot underlaget och genom att dutta på mer lim fixerar du motivet. Att dutta dit limmet är att föredra, en pensel kan lätt dra sönder servetten som blir extra skör då limmet blöter ner det.
Detta har blivit mitt favoritverktyg att få dit decoupagelimmet med! De finns på Panduro, bland textilfärgen.
 
På både tallriken och skålen lyckades jag inte få bort det andra papperslagret på servetten. Motivet blev med det inte lika genomskinligt som på glasen, däremot går det åt extra mycket lim.
 
Tips och trix
 • Titta på second hand, där hittar du mycket i glasväg som inte kostar så mycket.
 • Jag klippte inte bort servetten som stack ut över kanten på varken tallriken, skålen eller glasen förrän limmet torkat helt. Då var det ganska lätt att klippa så det blev en fin kant. Om servetten lossnat lite mot kanten är det bara att ta på mer lim!
 • Passa in motivet innan du börjar! Det gäller i synnerhet då man gör glasen, där skarven önskas synas så lite som möjligt.
 • Börja gärna från mitten och arbeta dig utåt.
 • Blir motivet lite för genomskinligt? Måla med ex vit färg på baksidan av motivet.
Med den här lite höstmysiga bilden lämnar jag över stafettpinnen till Mest virkat.

Hela schemat till Pysselstafetten (som håller på till 9/11!) hittar ni här.
 
 

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela