pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

En virkad haklapp

Publicerad 2010-12-29 20:56:48 i Virkat,

Nu har jag testat det mönster mamma använt i sisådär 40 år. Det var kul att lägga undan stickorna och istället virka lite. Den här haklappen gick ganska fort att göra, speciellt då det var första gången för mig.

Det finns hur många olika färgkombinationer på den här haklappen så jag tror att det blir svårt att tröttna på att virka dem! Om intresse finns tar jag emot beställningar på sådana här, men först en bit in på nästa år. Just nu har jag nämligen en del beställning på pulsvärmare!

Julkort 2010

Publicerad 2010-12-28 21:21:58 i Korttillverkning,

Vid det här laget har alla julkorten definitivt kommit fram! I år gjorde jag det lite lätt för mig och hade en snarlik stil på julkorten. Ett har ni redan sett:

Det blev även ett annat ganska likt det:

På mässan i Göteborg köpte jag ett ark fullt med lite julinspirerande bilder. De användes till majoriteten av julkorten.

Tyvärr gick bilderna inte jämt ihop så till det sista kortet kopierade jag stilen på en av påsarna i adventskalendern jag gjorde.

 

Jag gjorde först en distressruta (rivet papper bildar en ram och sedan "masseras" distress ink-färg in i pappret med en blending tool). Här kunde jag ha varit smart och först embossat texten och därefter gjort distressrutan. Pappret är lite gropigt och embosspulvret fastnade gärna. Distress ink underlättar inte direkt då pappret blev "lite fuktigt" och embosspulvret fick ännu lättare att fastna där jag inte ville det skulle sitta kvar.

Hempysslade julklappar

Publicerad 2010-12-26 17:06:04 i Pyssel,

Sambon och jag åkte hem från Småland igår och det känns skönt att inte vara bland alla andra som idag ligger och kör på vägarna. En del julklappar var köpta men givetvis hade jag även producerat en del. Min syster är väldigt förtjust i whiskey, fast oftast har den inte den här färgen...

Jag blev sååå nöjd då jag insåg att vi hade både en liten och stor flaska av Grants whiskey (urdrucken) här hemma. Förra julen fick syrrans sambo en stor flaska med hemlagad jordgubbssaft av mig. Jag hade något vagt minne av att den varit så uppskattad att det inte blev så mycket över till syrran. Först fick hon den lilla flaskan i ett paket (det är precis så retliga vi är i min familj!) men den stora borde räcka ett tag.

Rutinen för i år var att alla paket delades ut och sedan började den personen som hade flest paket. Det var ju självklart synliga paket, om paket i paket hade räknats så skulle syrran ha fått börja. I en pappåse låg två paket, det ena paketet innehöll en altrad burk som i sin tur innehåll 5-10 småpaket. Japp. Det är min familj i ett nötskal det!

Jag är lite tjatig, får man kanske lov att säga. Mats, syrrans sambo, fick även i år saft. Jag har planerat hans paket länge. Närmare bestämt sedan kulturnatten. Då gick vi förbi en second hand affär som köpt upp Palace inventarie (gammalt uteställe i Norrköping som slog igen i år). Jag hittade däribland en hink med ölmärket Coronas logga. Min sambo "tvingades" offra sig och dricka upp tre flaskor med Coronaöl som jag sedan diskade ur och fyllde med saft.

Det blev även ett par handdukar med tryck.

Den här fick min mormor men jag gjorde även tre stycken till min sambo med badtema. Han brukar nämligen ta en handduk och använda som ryggstöd. Så jag gjorde en liten spin-off på badtema och köpte lite badkulor. Jodå, jag kan göra badbomber som blir riktigt bra men tid och material räckte inte till så då blev det en plan B!

En sak som min sambo gillar är gröna marmeladkulor. Tyvärr råkar jag också gilla dem (och blir lite smått besviken då de allt för fort försvinner). Det godiset är i alla fall en väldigt enkel sak att köpa till honom som uppskattas. Men nu är ju jag lite retlig av mig så... Jag pillade upp plastinslagningen väldigt försiktigt, tryckte försiktigt ner locket så det blev så lite synlig påverkan som vanligt och...tja, bytte ut ett par marmeladkulor mot något som definitivt inte ska konsumeras!

Asken lirkade jag självklart tillbaka i plastförpackningen och förslöt den innan asken slogs in med julpapper.

Lucka nr 24

Publicerad 2010-12-24 19:41:00 i Adventskalender,

Julmaten har avnjutits och snart ska en brasa tändas i kakelugnen. Jag räknar med att julmusiken ska flöda ut från stereon och paketen är alla inslagna och etiketterna är påskrivna. Hur gjorde ni? Gick ni ut och köpte? Jag använde mig av de jag gjorde förra året.

Det är så lite som behövs för att göra egna julklappsetiketter! Jag hade hoppats hinna sitta ner och göra lite nya, avancerade tags tills i år men tiden räckte inte till. Titta gärna in hos Tim Holtz och beskåda hans 12 juliga tags 2010!

Julrim i radiosändning

Publicerad 2010-12-23 20:40:00 i Pyssel,

Idag hade jag lite pyssel på jobbet. Jag pysslade ihop ett väderrim! Jag körde det i några av de olika P4-stationerna som jag medverkade i under torsdagsmorgonen. Här är ungefär vad jag sa till SR Östergötland i morse:

Med stormsteg vi närmar oss jul

Visst är det skönt, visst är det kul?!

Köpa klappar, pynta granen

Ja, så lyder handlingsplanen!

 

Det blir inga problem för tomtens släde att glida,

På marken finns gott om snö till pulka och skida.

Ett lågtryck söderifrån får met’rologen att sluta sitt hår

Ska det under julehelgen dra in? Ja, den frågan är svår!

 

Under julafton blir det inte mycket vind som ska vina

Däremot finns det lite chans att solen mellan molnen får skina.

 

Samtidigt som ni dricker er julemust,

Blir det lite snö längs med vår ostkust.

Och gillar du kyla blir du nog glader,

För det blir 8-13 minusgrader.

 

Ja, drömmer du om en vit jul blir du inte besviken

Men tänk på att det kan vara halt ute i juletrafiken.

 

Under juldagen bjuds det på snöigare väder,

Det blir fortsatt kallt så ta på er varma kläder!

Lucka nr 23

Publicerad 2010-12-23 13:40:51 i Adventskalender,

Den pyssliga personen fixar julpappret själv. Det som behövs är enfärgat inslagningspapper, stämplar och stämpeldynor.


Jag gjorde det enkelt men vill man lägga mer tid på det är det bara att stämpla med svart färg och sedan färglägga motivet.

Kontraktet uppfyllt!

Publicerad 2010-12-23 13:39:53 i Pyssel,

I somras då jag var på ett bröllop förekom det en liten lek. En påse med kuvert skickades runt medan det spelades musik. Då musiken tystnade skulle den som höll i påsen plocka upp ett kuvert och sedan skicka vidare. Så höll det på tills alla kuverten var slut. Självklart tystnade musiken då jag höll i påsen!

Mitt uppdrag bestod i att smycka brudparets julgran! Jag tror varken bruden eller brudgummen blev så missnöjda att den lotten föll på mig! Självklart innebär det att jag ska göra allt själv. Lite har ni sett men här kommer allting samlat.


Lucka nr 22

Publicerad 2010-12-22 22:23:26 i Adventskalender,

Bakom lucka nr 22 finns ett litet tips på handgjord julklapp!

Handmålade värmeljus som sedan förpackas i en cellofanpåse (Lagerhaus säljer sådana) tillsammans med en altrad tändsticksask.

Lucka nr 21

Publicerad 2010-12-21 10:18:03 i Adventskalender,

Varför inte göra det lite julfint i köket med en handmålad disktrasa?

Jag har använt mig av
 • Två stämplar
 • Versa Craft (stämpeldyna som funkar på textil men då jag bara använde den för att få konturer skulle nog vilken stämpeldyna som helst funka)
 • Textilfärg: grön, röd och grå
 • Pensel och stadig hand!

Lucka nr 20

Publicerad 2010-12-20 22:31:09 i Adventskalender,

Detta julpynt kan du med fördel göra av några gamla tapeter som ändå bara ligger och samlar damm på en hylla!

Klipp till en bit tapet till en strul och stämpla på tapetens insida innan den limmas ihop.

Jag har använt mig av en stämpel med noter som jag stämplade upprepade gånger och därefter lade till två andra stämplar, en som föreställde ett par fåglar och en god jul-stämpel.


På bandet limmade jag fast blingstenar (samma sort som jag använde till julgranskulorna.

Lucka nr 19

Publicerad 2010-12-19 22:47:49 i Adventskalender,

Varför inte sätta lite julprägel på fönstrena?

Detta är en schablon som jag köpt på Panduro. Det går snabbt och enkelt. Eller så startar man ett stort projekt som jag gjorde för något år sedan:

Motivet är i A3-format och tog sin lilla tid kan vi säga!

Lucka nr 18

Publicerad 2010-12-18 13:06:00 i Adventskalender,

Även bakom dagens lucka döljer sig lite tips på julgranspynt du kan göra själv.

Det som behövs är:

 • Två mönstrade papper
 • Tråd (jag använde mig av tjockare metalltråd)
 • Ev pärlor för dekoration
 • Band att hänga upp ornamentet i
Jag skar till 4 st remsor av varje papper i formatet ½''×2'' och 6 st remsor av varje papper i formatet ½''×3''. En instruktion på hur man går tillväga hittar ni här.

Några tips från mig till er:
 • Det är bra med en inte allt för styv metalltråd, det blir enklare då det emellanåt går att böja på den för att få på pappersremsorna.
 • Pappersremsorna vill gärna glida ihop, den ena in under en annan. Det är ganska svårt att rätta till så lägg en liten klick lim på varje remsa som träs på tråden.

Lucka nr 17

Publicerad 2010-12-17 19:40:14 i Adventskalender,

Idag är det bara en vecka kvar till julafton! När tycker ni att man ska klä julgranen? Är det okej nu eller ska man vänta till lite närmare julafton?

Jag tycker att julgranen ska kläs dagen innan julafton men innan dess ska man ju självklart se till att ha allt pynt hemma! Varför inte sätta sin egen personliga prägel på julgranspyntet?

Testa att blinga dina julgranskulor! Jag åkte dit på Panduros reklam och köpte en låda med stenar. Blir de inte mycket roligare med lite bling?

Ta gärna fram glitterlimmet och skapa mönster!

De stora stenarna fäste jag med limpistol men de små använde jag mig av vanligt lim. Ett litet tips är att lägga upp hela mönstret på bordet innan man börjar. Visst vore det trist om man nästan har dekorerat hela kulan och inser att det saknas en eller två stenar?

Stressad eller högpulsare?

Publicerad 2010-12-17 10:55:33 i Stickning,

Igår gjorde jag en hälsoprofil på mitt jobb. Allting så mycket bra ut. Bra värden, bra resultat på frågor om arbetet, återhämning och livet i allmänhet. Allt var bra utom...min puls. Jag är jättedålig på vad som är bra och dåligt men att ha en puls på 124 innan jag satte mig på motionscykeln var visst inte bra (blänger skulden på att jag gick i marchtempo till jobbet). Efter konditionstestet (som inte var det minsta ansträngande enligt mig men pulsen sa något annat) så hade jag och hon som kom från företagshälsovården ett samtal. Jag hade kvar pulsmätaren på mig och den gick aldrig under 90. Eller så var det kanske 100. Kan tilläggas att samtalet inte var ansträngande/jobbigt utan jag var avslappnad.

Genomsnittet på vilopuls i Sverige ligger på 70-75 och någon med normal kondition (det är jag det!) har normalt runt 60 (utom jag förstås). Så nu är frågan om jag är en högpulsare (någon som normalt ligger över medel, och i mitt fall inte mår dåligt av det) eller om jag är för stressad. Jag har faktiskt haft ett högt tempo ett bra tag. Först julmarknaden och sedan en massa saker som ska jag velat fixa under december. Nu är jag med ens väldigt medveten om hur min puls beter sig.

Idag är jag ledig. Det har blivit en, för mig, ovanligt lång sovmorgon. Jag har röjt på diskbänken (en faktor som skapar stress för mig) och nu ska jag ta med mig katterna ut i köket och sitta och sticka, lyssnades till Enya, Enigma och Sarah Brightman.

De svarta pulsvärmarna (Saffran från Garnstudio) var en beställning från en kollega som ofta brukade frysa på jobbet. Ett nytt projekt påbörjades på direkten, den här gången i Alpaca som är ett så härligt garn!

Lucka nr 16

Publicerad 2010-12-16 17:33:00 i Adventskalender,

Blommor som är självklara för mig under julen är amaryllis och hyacinter. För någon dag sedan visade jag vad man kan hitta på med amaryllis, idag blir det hyacinter!

Jag lade mossa i botten, ställde dit växterna och lade sedan mossa över dem. Snabbt och enkelt att göra sin egna lilla julgrupp!

Lucka nr 15

Publicerad 2010-12-15 14:30:00 i Adventskalender,

Nu är det hög tid att tänka på julkorten, senast imorgon ska julposten hamna på lådan!

Fint julpresentpapper funkar alldeles utmärkt att sätta på julkorten, eller vad tycker ni?

Lucka nr 14

Publicerad 2010-12-14 21:26:50 i Adventskalender,

Många har säkert börjat plocka fram julnötterna. Varför inte göra något kul med skalen efter att nöten ätits upp?

Detta är flytljus, ljus gjorda av valnötsskal! Jag har smält stearin (gamla ljusstumpar funkar alldeles utmärkt!) och sedan hällt i lite stearin i ett halvt valnötsskal. Visst är det lite pilligt för att få ljusveken att sitta perfekt men knepet ligger i att hälla lite stearin i botten, sätta dit ljusveken och låta det stelna till. Veken blir fixerad och sedan är det bara att hälla på mer stearin upp till kanten!

Tyvärr brinner inte ljusen så länge men de blir en rolig variation mot vanliga flytljus.

Lucka nr 13

Publicerad 2010-12-13 16:54:48 i Adventskalender,

Jag har lagt märket till att det dyker upp fler och fler varianter på dekorerade tändsticksaskar i affären, men visst är det roligare att sätta sin egna prägel på asken?!


 

Dessa är små tändsticksaskar, dekorerade med presentpapper! Man ska ta det man har hemma, alla gånger behöver man inte ge sig ut och köpa dyra papper...

Motivet behöver självklart inte vara juligt bara för att det lackar mot jul. Tändsticksaskar har ju en funktion året om!Lucka nr 12

Publicerad 2010-12-12 15:52:14 i Adventskalender,

Är du trött på "traditionell" plantering av amaryllis och vill ha ett alternativ till en vanlig kruka?

En oplanterad amaryllislök är billigare än de som sitter i kruka och ansträngningen blir väldigt liten. Jag hällde några små dekorationpärlor i botten på skålan, lade ner amaryllislöken och så hamnade det även två gipsfigurer i skålen. Löken får inget vatten utan all näring går åt att få upp blomstänglarna, vilket innebär kort stjälk.

Lucka nr 11

Publicerad 2010-12-11 16:56:50 i Adventskalender,

Något som jag anser hör julen väldigt mycket till är glögg. Min favorit är Blossa lättglögg. Starkglögg hör däremot inte till mina favoriter men nu har jag testat att göra egen glögg. Det kräver faktiskt inte så mycket ansträngning! Det som behövs är:
 • En flaska vin
 • Ett paket glöggkryddor
 • ca 1 dl socker


Koka upp alla ingredienser till 80 grader och låt det stå i en timme innan glöggen silas.

Ifall du vill pyssla lite mer vid glöggtillverkning så har Anna, som driver bloggen Pyssligt, ett aptitretande recept på hemlagad glögg.

Lucka nr 10

Publicerad 2010-12-10 22:02:59 i Adventskalender,

Jag har gjort en takkrona med hjälp av tjock ståltråd, vanlig grön blomtråd och mossa.

Jag började med att göra "bottenringen" först och klä den med mossa. Därefter tvinnade jag två trådar, fäste dem i ringen och klädde även dessa med mossa.

Små prismor fästes där de tre hängtrådarna var förankrade i mossringen.

Jag är dock inte helt nöjd med resultatet och funderar på att fortsätta dekorera kronan med pärlor. Ett annat alternativ är att fästa granris runt ringen. Då blir den lite tjockare och ser troligen lite intressantare ut på avstånd.

Emilia, som jag hade sällskap av på julmarknaden, gjorde några riktigt fina kronor som passar utmärkt som bordsdekoration!

Lucka nr 9

Publicerad 2010-12-09 20:59:46 i Adventskalender,

Idag är det pepparkakans dag och vad passar då bättre om inte ett par pepparkakspraliner?

Jag tror att jag hittade det här receptet hos Fazer för flera år sedan. Jag har ändrat det lite granna (till det bättre, självklart!).

 • 200 g pepparkakor
 • 50 g smör
 • 30 g mandelmassa
 • ca 4 msk glögg
Hacka sönder pepparkakorna i matberedaren och blanda med övriga ingredienser (mandelmassan blir bäst om den grovrivs först). Rulla till bollar och smält vit choklad i ett vattenbad, det behövs 50-100 g choklad. Rulla bollarna i pepparkakssmulor och låt dem stelna till i kylskåpet.

Det här receptet kan även med fördel användas som fyllning i dammsugare!

Vad säger ni? Ser de inte liiite godare ut än delicatos pepparkaksrullar?

Lucka nr 8

Publicerad 2010-12-08 18:22:51 i Adventskalender,

När jag var liten brukade jag göra sådana här stjärnor.

Den kallas för Froebelstjärna och en beskrivning på hur den görs finns här.
På exempelvis Panduro går det att köpa pappersremsor som är mönstrade på båda sidorna. Jag använde mig presentsnöre! Det fungerade faktiskt alldeles utmärkt och det är kanske något man har liggande hemma.

Lucka nr 7

Publicerad 2010-12-07 10:03:45 i Adventskalender,

Idag blir det lite pyssel för badrummet! Det är dags att ta fram pepparkaksformarna och tvålar...

Det här är inte en ätbar pepparkaka utan en tvål!

Om du inte har en tvålmassa hemma kan du ta en vanlig hård tvål och testa och smälta om den! Den gör du i en urdiskad konservburk över vattenbad. Tänk på att skumma av den flytande tvålmassan innan den hälls i formen.

Den här tvålmassan är färgad med kakao och jag hällde först bara lite tvålmassa i formen och tryckte ner tre stycken pärlor. Därefter fyllde jag upp till kanten på formen med tvålmassa och lät den stelna innan pepparkakstvålen trycktes ur ur formen.

Lucka nr 6

Publicerad 2010-12-06 18:13:03 i Adventskalender,

Har du bitsocker liggande i skafferiet men har slutat ta socker i kaffet? Varför inte göra denna lykta som döljer sig bakom lucka nr 6?

Det enda du behöver är bitsocker och limpistol! Börja med att lägga upp ett par bitar som bildar bottenringen. Ta så många som önskas för passande storlek. I min har jag 14 bitar. Ta fram limpistolen. Lägg en tunn limrand längst ut på en sockerbit och sätt den över två bitar i bottenringen. Bygg på hela ringen runt och fortsätt bygga på höjden tills den blir lagom hög.

Julpyntning

Publicerad 2010-12-05 19:50:19 i Pyssel,

Idag tog jag lite paus från allt pyssel och julpyntade lägenheten (eller klassas pyntandet som pyssel?)

Köket är den plats som har fått mest utsmyckning. Stjärnan i fönstret hittade jag på second hand, det köpet är jag väldigt nöjd med! Gardinerna får mig att tänka på Dumbledore eller Gandalf, men de känns också väldigt juliga. Duken hittade jag i kökssoffan där gardiner och dukar ligger. Jag tror aldrig vi använde den förra julen men den passar riktigt bra på köksbordet, i synnerhet nu när jag orkat stryka vaxduken och lägga på den igen!

Obs! Så här "rent" som bordet ser ut på bilden kommer det inte vara så länge till! Detta är ju faktiskt mitt pysselbord. Jag brukar dock försöka att hålla två platser tomma så vi får plats att sitta och äta vid bordet.

Tårtfatet är också ett fynd från second hand. Jag kan hitta väldigt stort användningsområde för det!

Tomtar har jag inte så många av. Det är de här två och...

...den här men det känns som det räcker. Jag har inte så mycket plats att ställa sådant här pynt på, speciellt med tanke på katterna. Granen har jag haft i jag vet inte hur många år. 15 år? Det är ett pynt som alltid kommer fram till jul!

Jag minns att jag köpte den här stjärnan första julen i Norrköping! Jag är sååå nöjd med den och i det här fönstret passar den verkligen perfekt. Den är satt på timer så "sköter sig själv".

 

Kattgardinerna fick ge plats för nya panellängder med julröd färg! Jag har ett par till av dessa röda gardiner, de hamnade i sovrummet!

En bild från min gamla lägenhet. För en kort stund får jag en känsla av saknad. Det var en trea på 75 kvm, helt lagom för mig och två katter! Som tur är har varje flytt jag gjort i livet resulterat i något bättre. Även om lägenheten jag bor i idag är riktigt fin och rymlig (med perfekt läge) längtar jag till nästa gång vi flyttar är färdiginflyttade. Då är det förhoppningsvis i en villa med stor trädgård och ett rum som jag kan ha som pysselrum *längtar*

Lucka nr 5

Publicerad 2010-12-05 13:49:12 i Adventskalender,

Idag är det 2a advent, ni kommer väl ihåg att tända ljusen?

Lite garn, filt och bjällror - mer behövs inte för att kunna göra sin egna adventsljusstake!

Om man inte har blockljus hemma men vanliga kan man göra en sådan här utsmyckning istället! Jag har använt en schablon, servett och stämpeldyna för att göra siffrorna. Därefter fäste jag dem på ljuset genom att linda bakplåtspapper om ljuset och siffran och värma med en embossfön.

Lucka nr 4

Publicerad 2010-12-04 21:06:45 i Adventskalender,

Varför ska man köpa pynt till julgranen då man likväl kan göra det själv? Dessa ornamentbollar är gjorda av julpapper och det har säkert många en del kvar från förra året, några kanske till och med har hunnit köpa nytt för i år.

Kanterna har jag först strukit med lim och därefter doppat i glitter. Enklast är att använda glitterlim.

Mall på hur du gör dessa bollar finns här.

Lucka nr 3

Publicerad 2010-12-03 20:39:39 i Adventskalender,

Vad sägs om ett väldoftande citrusljus?

Det här ljuset har jag gjort i en apelsin men vilken citrus som helst borde fungera bra (så länge den står bra av sig själv). Först gröp jag ut fruktköttet, därefter smälte jag stearin och hällde i det i det tomma skalet.

Lucka nr 2

Publicerad 2010-12-02 19:58:39 i Adventskalender,

Bakom lucka nr 2 gömmer sig ett par söta filttomtar!

För att kunna göra dessa tomtar behöver du:
 • Filt
 • Band
 • Träkulor
 • Broderigarn

Filten till armarna viks dubbel och limmas ihop, med varsin vante längst ut. Med hjälp av bandet limmas kroppen ihop till en kon och armarna sätts ner i de uppklippta jacken. Luvan sys ihop med broderitråden och tofsarna gjorde jag av samma garn. Limma fast träkulan och sätt på luvan och tomten är färdig! Enkelt, eller hur?

Inspirationen hittade jag i Hobbyidéer, en tidning som jag misstänker inte längre kommer ut, vilket är synd. De hade nämligen en hel del kul pyssel!

Lucka nr 1

Publicerad 2010-12-01 21:55:20 i Adventskalender,

Idag är det 1:a december och jag tänkte att jag skulle starta en adventskalender här på bloggen. Varje dag dyker det upp ett inlägg med lite julanknytning. Eftersom det är den 1:a idag blir det självklart en adventskalender!

Ni glömmer väl inte att julpost ska läggas på lådan senast den 16:e?
Om man inte har en massa pappåsar hemma men däremot en massa tändsticksaskar kan man alltid göra en sådana här adventskalender:

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela