pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Trivseldag på Kolmården

Publicerad 2011-05-31 21:49:41 i Pyssel,

Idag har jag varit på Kolmården med kollegorna och, precis som i höstas då vi var ute i skärgården, fixade vi även den här gången kanonbra väder! Kamerabatteriet var fulladdat och minneskortet formaterat, sen var det bara att börja fota!

Påfåglar är helt otroligt vackra och den här hanen visade gladeligen upp alla sina fjädrar.

Mer fåglar blev det på fågelvisningen. Jag får kasta många bilder, det var ju svårt att hinna ställa in skärpan...

Men en och annan kanonbra bild blev det...

Den här unga tigern var den enda som var nära, resten låg i skuggen längre in. Det var ganska förståeligt, för temperaturen började stiga upp mot 25 grader.
Att fota under delfinshowen var en större utmaningen än rovfåglarna!
Efter delfinshowen blev det lunch och därefter rörde vi oss mot Kolmårdens nya attraktion: linbanan. 
Vi hade turen att se lite fart på björnarna! Annars låg djuren mest och vilade i värmen.
Giraffer är nästan mina favoriter! Med linbanan kändes det som vi kom väldigt nära.
Utsikten var riktigt härlig, men jag måste erkänna att jag i början fick lite höjdskräck. Som tur var gick det snabbt över!
Efter linbanan blev det aporna och därefter savanndjuren. Sen var det dags att börja röra sig mot utgången.

Jag hade varit duktig och använt en starkare sollotion men även haft en tunn tröja som täckte halva armarna. Ändå har jag gått och bränt mig! Detta blev min räddning när jag kom hem:

Alovera! Det svalkade och lindrade brännan och nu när sommarmånaderna är här känns det skönt att kunna ta till denna växt när jag råkat vara ute för mycket i solen.

Trädgårdsdag på Färgargården

Publicerad 2011-05-29 18:28:32 i Pyssel,

Under lördagen var det marknad på Färgargården som ligger längsmed Strömmen. Stundtals var vädret riktigt härligt och det var väldigt mycket folk som gick runt bland de ca 50 utställarna. Det fanns mycket blommor till försäljning men även ätbara saker, prydnadssaker m m. Jag kom hem med tagetes, rökt kalkon och en grytvante.

Altrad trådrulle

Publicerad 2011-05-27 22:13:28 i Altrat,

För ett tag sedan såg jag en jättefin altrad spole hos Tesa prickiformar och lockades till att göra min egna trådrulle. Jag hittade en smal papprulle men får man inte tag i det kan man använda diverse plaströr eller rullar från hushållspapper.

Jag började med att stämpla noter på ett beigefärgat papper och embossade därefter en swirl i guld i över och nederkant.

Jag skar ut två stycken cirklar i chipboard och klädde dem med brunt papper.

Två nya cirklar av det bruna pappret klipptes till och fästes på brickornas undersida så invikningarna doldes. Därefter var det bara att limma ihop allt!

Förvaring av vaxduk

Publicerad 2011-05-25 21:14:54 i Pyssel,

Vaxduken blir inte fin att ha ihopviken i en låda. Istället är det bättre att rulla upp den på ett rör. Du slipper irriterande veck som är svåra att räta ut och det kan även bli en snygg förvaring.

Vaxdukarna hålls kvar på rullen av två band och spännen.

Det frodas på balkongen

Publicerad 2011-05-24 17:27:32 i Odling,

Nu kan jag märka förändringar på balkongen från den ena dagen till den andra!

Smultronplantorna växer och jag har redan sett en blomknopp! Jag hoppas plantorna breder ut sig och ger mycket bär i sommar!

 

Både dillen och salladen är nu redo för omplantering. Persiljan var lite seg men nu äntligen har den också kommit upp en bit.

Sockerärtorna har tittat upp. Efter att de först tittade upp ur jorden tycker jag de har växt minst 1 cm om den! Det är nog bara en tidsfråga innan jag måste bygga en spalje till dem. För något år sedan satte jag sockerärtor men jag fick inte så mycket skörd på dem. I år sitter de i en stor låda så förhoppningsvis blir skörden bättre.

Ugglor i mossen

Publicerad 2011-05-21 10:30:53 i Smycken,

Igår firade vi en kompis som fyller år. Hon hade pratat om att vi inte skulle ta med presenter men jag hade en som planerats flera månader i förväg så det gick ju inte för sig att komma lottlös!

Linda är väldigt glad i ugglor och det började med att jag hittade två små som blev till ett par örhängen. På syfestivalen hittade jag en stor uggla som blev hänget på ett långt halsband.

Jag klippte till en bit fleece som jag fäste örhängena i och gömde halva halskedjan under den. Egentligen hade den stora ugglan inga blingögon utan den såg först ut så här:

Asken fick en enkel dekoration.


Ny säsong av Strömsö

Publicerad 2011-05-18 17:19:21 i Pyssel,

Ikväll visas säsongens första avsnittet av Strömsö på SVT1. Programmet tar upp en hel del intressanta saker. Det blir en stor blandning från köket, till verkstaden och vidare till pysselrummet. Det finns mycket att tilltalas och inspireras av (det var det här programmet som fick mig att göra mitt eget schampo!).

Programmet går tyvärr inte på SvtPlay men som tur är går det i repris på torsdagar och lördagar, så missar du sändningen på onsdagar kl 18.15 är det bara att slå sig ner vid tv'n vid ett annat tillfälle!

Bilden visar programledarna och jag hämtade den från deras hemsida, som jag varmt kan rekommendera att besöka!

Nytt till balkongen

Publicerad 2011-05-17 12:58:29 i Odling,

Igår övertalade jag en kollega att ta en tur till Blomsterlandet (hon var väldigt lättövertalad). Jag var på jakt efter en kraftig tomatplanta och citronmeliss.

Tomatplantan ska få en omplantering väldigt snart så den fortsätter att växa och med tanke på alla blommor är det bäst att jag emellanåt öppnar fönstrena ute på balkongen. Det gäller bara att ha dem stängda så fort lillkissen är ute. Att vara ute och gå på balkongräcket är inte okej!

Utöver en fin citronmelissplanta blev det även oregano som fick en omplantering under förmiddagen. Hoppas den sprider ut sig ordentligt och ger riklig med skörd! Jag köpte även två plantor månadssmultron som jag räknar med ska ge mycket smultron i sommar! Det är ju så himla gott...

Det pågår även odling här hemma. Dill, sallad, gräslök och basilika har kommit upp en bit och den lite sega persiljan börjar äntligen komma igång. Jag hoppas jag kan få dem att trivas så de frodas. Tidigare år har det inte gått så värst bra men det kan ha berott på en på tok för varm balkong. Jag ska snart dra igång projekt Näta in balkongen. Trodde inglasning av balkongen skulle leda till att jag slapp bry mig om sådant men då man inte litar på sin lilla katt, inte ens med en liten vädringsglipa, så finns det inte så mycket annat val!

Halvvägs

Publicerad 2011-05-16 21:28:25 i Stickning,

Jag har nu äntligen kommit halvvägs med min bolero! Tack vare bloggen kan jag tyvärr konstatera att det är ett år sedan jag köpte garnet och troligen påbörjade jag stickningen någon månad därefter.

Helt uppenbart att detta är en halv bolero, eller hur? Den var riktigt tråkig att sticka då jag var klar med ärmen och skulle påbörja fram och bakstycket. Ett varv tog jag lång tid... Förhoppningsvis tar jag tag i andra halvan snart. Först ska jag dock sticka klart en pulsvärmare!

Blomma gjord av tyg

Publicerad 2011-05-14 10:12:00 i Sömnad,

I en av mina japanska böcker finns beskrivning på att göra blommor av tygbitar. Det är ganska pilligt och tålamodsprövande och jag vet inte om jag har gjort rätt eftersom jag bara kan följa bilderna och inte läsa den tillhörande texten. Detta blev i alla fall resultatet av mitt försök:

Lite övning och sedan kan jag nog börja experimentera med olika varianter!

Nytt projekt

Publicerad 2011-05-13 18:05:20 i Shoppat,

Jag har idag haft en väldigt produktiv, ledig dag. Utöver städning och tvättning och roligare saker som pyssel hann jag med en tur ner på stan. Jag skulle egentligen inte handla något men "råkade" gå in på KontorAB och hittade precis sådant brunt, tunt papper jag behövde till ett påbörjat projekt. Nu råkade det pappret vara i deras rea-avdelning, där det bara kostade 5 kr/st. Jag tyckte det var lite synd att inte passa på att ta 4 för 10 kr så jag gick igenom hela stället.

Det kändes helt okej att välja ut julpapper en solig majdag! I december gjorde jag ett julpynt som jag senare i år tänker göra fler av med de här papprena.

 

Det fanns lite andra roliga saker som var på rea. I en välfylld kundvagn hittade jag ett album men påsen hade gått sönder så jag hittade inte ringen som ska hålla ihop det. Fick ett väldigt bra pris på det och en ring går alltid att hitta nån annanstans. Tänkte fylla albumet med bilder på mina två söta katter!

 

Jag har börjat skriva upp alla kommande projekt i min egengjorda anteckningsbok. Det är väldigt smidigt att samla alla pysseltankar i den! Fast listan på projekt växer snabbt lång...

Halsband med mönsterjigg

Publicerad 2011-05-11 10:16:29 i Smycken,

För ett tag sedan plockade jag fram min mönsterjigg, vilket är en platta med hål som man sätter ner piggar i och därefter snurrar smyckestråd runt. Det är ett kul sätt att bygga upp halsband, armband eller örhängen på ett annorlunda och unikt sätt.

Slöjd-detaljer säljer mönsterjiggen och då medföljer även en instruktion på hur man använder den.

Pysselträff i Norrköping

Publicerad 2011-05-08 20:03:00 i Pyssel,

Under söndagen var vi ett glatt gäng som pysslade loss i SMHI's matsal. Vi blev inte så många, bara 8 personer med mig inräknat men vi hade hur trevligt som helst! Vi hade gott om utrymme att bre ut oss på och plats är väldigt viktigt när man skapar! Jag lärde känna en ny pysslare, Ingmarie, som driver JitKon Scrapperi. Butiken ligger vid Vrinnevipark så om du är korttillverkare eller scrappare, hälsa gärna på hos henne.

Jag tänker absolut anordna fler träffar och min förhoppning är att vi då blir många fler. Planen ligger att anordna en under hösten, under sommaren känns det som att många redan har en hel del planer.

Ficktjuvsskyddad väska

Publicerad 2011-05-08 09:35:49 i Sömnad,

Förra året sydde jag en tygväska till mig själv och den har verkligen varit en favorit! Det finns bara en liten nackdel och det är den stora öppningen. Med hjälp av en (självklart grön) lång dragkedja är det problemet numera löst!

Jag fick plocka fram mormors gamla Huskvarna som jag fortfarande har stående här hemma. Huskvarna är verkligen väldigt bra. Maskinen är betydligt kraftigare än Bernette 46, och det har aldrig varit några problem att sy över knappnålar. Tyvärr är jag inte så haj på att ställa in rattarna på Huskvarnamaskinen, det är därför jag har velat köpa en ny och nu sitter jag och tittar på vad jag ska byta ut min Bernette mot.

Tidigare hade det varit sååå lätt för en ficktjuv att bara stoppa ner handen i min väska och fiska upp plånbok, mobil eller nycklar.

Försommarcrop på Pyssel.net

Publicerad 2011-05-06 18:46:21 i Pyssel,

Mitt favoritforum har startat en försommarcrop! Det innebär att vi som är medlemmar får utmaningar som efter en viss tid redovisas. Den här gången är det hela 12 utmaningar. Jag får se hur många jag hinner med den här gången. Sist tror jag att jag gjorde 8 av 10 utmaningar. Kan jag slå det den här gången måntro?

Ska jag gråta eller skratta?

Publicerad 2011-05-05 21:23:04 i Pyssel,

Idag plockade jag fram symaskinen för första gången sedan den kom hem från servicen. Jag hann bara sy drygt 10 cm innan nålen, precis som tidigare, går snett ner och fastnar. Symaskinen kan inte hantera att jag nålar det som ska sys ihop. Att sitta och dra ut varje nål innan synålen ska passera över är helt orimligt.

Det är nog väldigt svårt att se det men nålen är av. Det gjorde den då jag försökte lirka loss synålen. Väskans tyg är tunt. Tyget till dragkedjan är tunt. Vi sammanfattar det med att den här symaskinen är helt värdelös. Vad jag ångrar detta köp...

Har pysselfyndat lite granna

Publicerad 2011-05-03 20:07:57 i Shoppat,

Angående mitt tidigare inlägg med de blåstickade babyskorna måste jag bara visa vad jag köpte för ett par veckor sedan!

Jag hade hittat det söta garnet med rosa bastråd i en realåda och fastnade självklart för det. Sedan hittade jag en annan låda där det stod "Pysselpåse 25 kr/st". I en av dessa påsar låg det blåa garnet! Självklart var jag tvungen att ha det! Sedan medföljde lite andra trevliga saker. Det blev meter efter meter av band, lite vaxduk och ett grönt möbeltyg som jag nu lagt på hög till mitt kappa-projekt.

 

I mitten av april började jag sticka de blå babyskorna och de blev ju söta så självklart letade jag efter fler nystan nästa gång jag var förbi Strömmafabriken. Och jag hittade ett blått nystan i realådan! Sedan såg jag att det fyllts på med pysselpåsar...

Jag hittade ett till rosa garnnysta! Det innehöll även 4 nystan av märket Boa, som jag för övrigt stått och pillat på några minuter tidigare (och de kostade 25 kr/st...) Ifall ni undrar hur det kommer sig att det går att komma över så här bra paket kanske denna bild kan förklara ett och annat:

De borde heta trasselboa! Zoofii försöker uppriktigt hjälpa till att reda ut härvan.

Imorgon blir det en runda till second hand och Strömmafabriken efter jobbet. Får se om det dykt upp något nytt kul i fyndlådan!

Något sött blått

Publicerad 2011-05-02 21:55:42 i Stickning,

Jag hittade för ett tag sedan ett jättegulligt garn där bastråden var blå och sedan satt det likt små tussar i gult och rosa på garnet! Jag var bara tvungen att sticka ett par babyskor i det och se om de blev så söta som jag trodde.

Jag hittade senare ett par knappar som matchade garnet riktigt bra.

Blev de inte för söta?! Förhoppningsvis passade de min kusins lille son helt perfekt.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela