pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

En uppiffning av balkongen

Publicerad 2010-02-28 09:57:28 i Inredning,

Vår balkong har skrikit lite "kom och hjälp" ett tag. Jag har haft en hel del gamla plantor som behövdes slängas men vi kom aldrig iväg till returpunkten med all kompost. Så nu har jag istället stått och lagt över all jord och torkade växtrester i våra små kompostpåsar. Det har blivit några vändor för att slänga men det ser helt klart mycket bättre ut nu! Igår upptäckte jag att det till och med går att vistas ute på balkongen utan att frysa ihjäl. Därför lämnade jag dörren öppen dit ut stor del av eftermiddagen och katterna verkade gilla det.

På kvällen, när det började bli lite kallare, påtalade Mårten att en infravärmare skulle vara helt perfekt och att vi inte skulle behöva ha igång den långa perioder. Kanske skulle ta tag i att köpa en?

På innerväggen har jag två korgar hängande som jag i somras hade jordgubbar och smultron i. Det ser lite tråkigt ut att ha dem hängande tomma så när jag ändå rensade ut passade jag på att återvända lite som fortfarande var fint.

Plantering

Jag blev riktigt nöjd med resultatet! Synd bara att detta inte syns från insidan.

Jag funderar på att bära ner lagerhyllan till källarförrådet. I sommar ska det bli mindre växter på balkongen, förra året var det för mycket och inbjöd inte så mycket till att sitta där ute eftersom det var lite svårt att komma fram men mest svårt att få plats två om man inte trängdes i soffan. Än så länge får lagerhyllan i alla fall stå kvar.

En uppiffning

Riset får nog liggar kvar en liten bit in på våren. Det enda kvar att ta tag i här är blomlådorna på nedersta hyllan. Ja, duken på bordet måste förståss strykas men hur mycket som helst orkar man inte fixa en lördags eftermiddag och kväll! Och planteringen i zinklådan är samma som jag gjorde i mitten av december! Det är först nu blommorna börjar slå ut. Schysst att de inte fryst ihjäl under de kalla vinterdagarna.

I lyktorna lade jag batteridrivna värmeljus. Det funkade verkligen riktigt bra! Längs balkongräcket står en liten bänk med några lyktor på samt den planteringslåda som jag förra året hade tomater i. I år blir det jordgubbsplator i den, hoppas jag kan få dem att trivas bättre i år än förra året! Då fick vi inte mycket till skörd. Annars tror jag att jag satsar mest på kryddväxter. Katterna ska nog få sin lilla del också, ifall jag hittar en passande klätterställning till dem. Att köpa en klätterställning till balkongen är faktiskt inte min idé!

Tidigt förra hösten gjorde jag en liten krans med rölleka, rönnbär och renfana. När den torkade krymte den tyvärr för mycket och den hamnade på en hylla och glömdes bort. Nu när jag städade rensades givetvis stommen ren. Nu råkade jag ju ha mossa över efter alla dörrkransar jag gjorde till julmarknaden. Så jag använde mig återigen av alla tillbehör jag har hemma och sedan fick denna krans pryda lagerhyllan.

Mosskrans

En annan mässa jag måste besöka

Publicerad 2010-02-27 11:26:55 i Pyssel,

Förra året var jag för första gången på Scrapmässa. Mässor är riktigt roliga att gå på, men det är inte alltid så lätt att ta sig iväg på dem. Förra helgen gick Syfestivalen av stapeln i Stockholm. Jag hade sett annons om den i tidningen men vädret var inte riktigt passande för att ge sig iväg.

Idag satt jag och läste lite vad det var för workshops som förekommit under mässan. Jag hittade en hel del jag velat gå och titta på och testa. Kanske tur egentligen att jag inte fick chans att gå men nu funderar jag på om jag kan lyckas komma iväg till Borås i september eller Stockholm i november.

En styck tröja klar!

Publicerad 2010-02-24 20:52:56 i Stickning,

Den här tröjan gick ganska fort att göra, och enkel var den också! Jag stickade den på rundstickor så det blev aldrig tal om att sy ihop några sidor - underbart! Mönstret är från garnstudio och anledningen till att jag först lade märket till den var färgen. Modellen hade nämligen på sig en grön variant av den här tröjan... Garnet jag använde var inte det rekommenderade men det passade helt perfekt då det bestod av två trådar, en lite mohairliknande och en som var lite glittrig av sig.

Ett nytt projekt är självklart påbörjat! (5 minuter efter att jag maskat av kragen kliade det redan i fingrarna) Med stickor nr 10 växer det arbetet väldigt fort!

En näckros som aldrig vissnar

Publicerad 2010-02-16 18:09:16 i Pyssel,

Detta är en sak som jag hittade inspiration till i en av alla pysseltidningar jag samlat på mig. Lite småpilligt emellanåt men tycker den blir väldigt söt när den väl är klar!

Näckros i papper

Och givetvis har bandet en funktion, den går nämligen att stänga men behöver lite hjälp för att fortsätta att vara stängd.

Ett utvikbart scrapalbum

Publicerad 2010-02-11 12:25:44 i Scrapbooking,

Ur boken "Nya scrapidéer" av Cathrine Rein Carlson och Turid Eide fick jag inspirationen att göra ett utvikbart scrapalbum. Jag påbörjade det för ett tag sedan, tanken var att det skulle bli en julklapp men jag tog inte riktigt tag i det förra året. Nu blir det istället en födelsedagspresent!

Albumet

Albumet är ihopsatt av 3 stycken 12 tumspapper. Det blev en del planerande innan jag till slut började dekorera. I boken tror jag de bara hade dekorerat ena sidan av albumet, men jag använde mig av både fram och baksidan.

Framsidan

Framsidan tog ett tag, speciellt eftersom jag först var i valet och kvalet hur det skulle se ut. Jag tycker väldigt mycket om att jobba med blommor när jag scrappar men eftersom albumet skulle kunna vikas ihop bra fick jag bara använda mig av blommor på framsidan.

Insidan

Jag höll mig till kronologisk ordning så den ena sidan tog upp en hel del bilder på lilla Nami.

Baksidan

Men på baksidan blev det lite mer blandat! Det var lite svårt att lyckas hitta fotografier som i storlek passade in på albumets "sidor" men jag tycker det löste sig ganska bra!

Detaljbild

Embossing är kul men det kom märkligt nog bara med på ett ställe! Idag har Nami inte längre en sån här stor vattenskål...

Detaljbild

Det är lite roligt att lyckas få med historier om mina små busfrön. Bilden på Nami påminner mig om varför jag alltid plockar undan snören (utom mitt stickgarn, det är i alla fall han snäll och låter bli). I början bodde Nami och jag tillsammans med min syster och hennes katt Pillo i Uppsala. Pillo älskade verkligen att leka med lädersnören! Jag hade en period när jag använde sådant i håret, och var då noga med att lägga ner det i bland annat lådan till nattduksbordet. En låda Pillo lärde sig öppna... Ingen fara med det, han lekte ju bara med dem! Men Nami åt dem... De var väl lika smarriga som ett par kolasnören, antar jag. Idag har jag inga lädersnören kvar, undrar hur det kan komma sig?

Detaljbild

När jag började scrappa tyckte jag det var lite läskigt att klippa i fotograferierna, men numera ser jag bara fördelar med det!

Detaljbild

Så mycket platta dekorationer hade jag inte men blev väldigt nöjd med albumet ändå! Jag försökte göra de olika bilderna på varierande sätt och jag hoppas att Britt kommer att gilla det! Det är hon som fött upp mina två raringar och jag tänkte på det här viset visa henne hur de har det.

Detta var första tillfället som jag använde mig av julklappen från älskling, det vill säga scrapväskan. Den var verkligen hur bra som helst att ha! Det blev mindre grejer på bordet än vad det annars skulle ha varit och jag fick även bättre kontroll på var sakerna var. Ja, det innebar givetvis inte att köksbordet såg rent ut när jag inte satt och pysslade! Tur att vi har ett stort bord...

Litet tillägg... På sista sidan står följande text (som jag någon gång lyckades hitta nånstans på nätet)

  1. Du skall inga andra katter hava jämte mig.
  2. Du ska aldrig ignorera mig och min vilja!
  3. Du får ej glömma att fylla på mat & vatten
  4. Alla dörrar ska vara öppen till mitt förfogande
  5. Du ska offra din varma sitt plats för min bekvämlighet.
  6. Du ska slösa din lön på min mat, kattsand och leksaker
  7. Ditt knä är min värmedyna och sovplats.
  8. Du överlåter din kudde till mig, själv sover du utan
  9. Jag kommer och går utan att du fråga, var?
  10. Viktigast "Min vilja är din lag."

 


Att göra en blomrosett

Publicerad 2010-02-07 09:41:26 i Pyssel,

Nu har jag testat att göra en blomrosett med hjälp av boken jag köpte för ett litet tag sedan! Det är faktiskt ganska enkelt. Jag ritade av ett hexagram och fäste bandet med nålar.

När det var klart tråklade jag längs sidorna och lossade därefter nålarna. Tidigt lärde jag mig att kanten på banden inte fick klippas av allt för nära den tråklade tråden, annars blev nästa moment lite väl trådigt.

Det är bara att dra i trådarna så dras bandet samman till en liten ros. Jag gjorde detta två gånger, den ena mindra än den andra. Sedan var det bara att sy ihop dem!

Jag blev positivt överraskad av resultatet, det band jag hade köpt blev riktigt bra! Boken innehåller fler varianter av blommor men jag tror jag testar det med satinband. Sedan ska jag bara komma på vad jag ska gör med alla blommor!

Måla på värmeljus

Publicerad 2010-02-06 12:48:09 i Målade värmeljus,

För ett tag sedan var det någon som föreslog att jag kunde måla på värmeljus (kunde vara något att göra och sälja om jag beslutar mig för att stå på julmarknad i år igen). Sådana saker ska man inte säga till mig, för det slutar med att jag går och köper det jag behöver!

Igår tog jag mig en sväng på stan och köpte bland annat lite allmogefärg och en liten pensel. Lite pilligt är det men jag tror jag ska träna upp mig lite och köpa fler färger. Och en ännu finare pensel.

Målade värmeljus

Jag blev dock inte så nöjd men övning ger färdighet!

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela