pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Te-adventskalender och andra julkalendrar

Publicerad 2012-11-29 14:58:28 i Adventskalender, Altrat, Pyssel,

Hos Annas Jul hittade jag för ett tag sedan ett kul inlägg om te-adventskalender. Jag har en kollega som har varit ett enormt stort stöd för mig då jag tidigare i år gick in i väggen. Han är väldigt förtjust i te och jag kunde inte låta bli utan var tvungen att göra en adventskalender till honom!
Jag använde mig av en kartong som jag hade här hemma och klädde om locket med presentpapper. God jul-texten är stämplad och sedan embossad. Bokstäverna på framsidan har jag stansat ut och klistrat fast på en kartongbit som tidigare låg i botten på lådan, så det är samma färg som övriga kartongen. Lådan fick en ny kartongbotten, men nu med guldpapper.
24 stycken svarta cirklar skars ut och på Panduro hittade jag perfekta siffror med klistrig baksida. Panduro säljer även små zippåsar och de använde jag mig av för att fylla med te.
Många te-sorter är ganska unika. Det är en hel del te från Kina, som min sambo har köpt på sina arbetsresor (och de vet jag att kollegan är lite extra svag för!). Sedan finns det en del "vanligare" löste och till dessa har jag i botten av lådan lagt engångs-tepåsar. Det finns även en del te som kommer från Indien (även det från en av sambons resor) Lucka nr 24 är lite speciell, det är en te-boll. De är helt fantastiska att titta på! Man lägger ner dem i en glaskanna fylld med te-vatten och långsamt öppnar den upp sig till en blomma. Sådana går att få tag i i Sverige, men de kostar lite. Helt klart värt priset ändå, enligt mig.
Påsarna radade upp sig helt perfekt i lådan! 
 
Jag har gjort andra adventskalendrar tidigare år.
Dekorerade papperspåsar, enkelt och snyggt upphängda med klänypor på ett tunnare rep.
Vill man göra en mindre kalender kan man alltid använda sig av tändsticksaskar!
Det går ju självklart att köpa färdiga adventskalendrar. Den här kunde jag inte låta bli:
Ja, vi skämmer bort våra katter! Men hade det varit något annat märke hade jag faktiskt struntat i den. En av våra katter är otroligt kräsen och äter numera snudd på bara detta märke på burkmat.
 
Adventskalender på bloggen!
2010 körde jag en julkalender på bloggen. Varje dag var det ett pyssligt jultips. Jag startade faktiskt den med adventskalendern av papperspåsar. Förra året hade jag tänkt köra på ett tema: julklappstips. Efter dryg en vecka fick jag faktiskt lov att inse att jag inte hann med, det blir mer stressigt och jobbigt än roligt. Men jag är envis som in i Norden och vägrar ge mig. I år gör jag nytt försök, men den här gången har jag planerat sedan i somras och börjat tiiidigt. I skrivande stund är mer än hälften klart och jag försöker tänka en hel del på "inte för tidskrävande saker". Tanken är ju att förhoppningsvis inspirera några av er att göra egna varianter.
 
I april flyttade vi till hus och jag har länge sagt att när vi har hus ska vi ha julgran till jul! Och pysselfreak som jag är ska jag självklart göra en hel del av julpyntet själv. Nu kanske ni förstår vad temat blir på Pysselmanis adventskalender 2012?
 
 
Julgranspynt!

Tips på tidning med julpyssel

Publicerad 2012-11-28 13:16:28 i Pyssel,

Jag satt och surfade runt lite granna och snubblade över den här tidningen:
Klicka på bilden så kommer ni till tidningen! Jag fastnade självklart för julpyntet på framsidan. Tyvärr behöver man stämplar och dies för att kunna göra den. Fast om man bara har passande stämplar kan man ju alltid sitta och klippa ut dem, om man orkar...
 
Jag hittade riktigt bra video på hur man gör den:
 
 
 
Vill ha vill ha vill ha...
 

Pulsvärmare med keltiskt mönster

Publicerad 2012-11-25 10:29:00 i Stickning,

Dessa pulsvärmare blev jag klar med för ett par veckor sedan. Det är inte så lätt att sticka i svart garn när man har ett mönster att följa men det gick! Det svåraste var nog att sy ihop den.
Mönstret är taget ur The Knitter's Bible som jag lånat på biblioteket. Den är minst lika bra som Stickhandboken, som är en av mina favoritböcker, perfekt när man vill skapa sina egna mönster.

Julpyssel i stugan

Publicerad 2012-11-24 08:23:19 i Pyssel,

De senaste dagarna har jag ägnat en hel del tid nere i vår gillestuga, även kallat pysselrummet (eller Zoofiis, lillkattens, rum med tanke på hur mycket hon hänger där nere). Det har blivit en hel del julpysslande och för att inte sitta och pyssla i hel tysthet så har jag faktiskt startat igång julmusiken! Många tycker säkert det är på tok för tidigt (men idag är det faktiskt en månad kvar till julafton!!!). När ni väl tycker det skulle kunna passa med julmusiker så rekommenderar jag att lyssna på Tha Baseballs julalbum!
 
Ni får dock vänta tills nästa vecka innan jag börjar lägga upp bilder på det jag gjort under de senaste dagarna men istället slänger jag in en bild på två julklappsetiketter som jag gjorde till utställningsmontern på jobbet:
 

Pulsvärmare för den som gillar lila

Publicerad 2012-11-20 20:21:41 i Stickning,

Jag har under ett par månaders tid haft lust att göra ett par pulsvärmare med olika nyanser av lila. För någon vecka sedan köpte jag lite mera garn och för ett par dagar sedan påbörjade jag ett nytt projekt. Jag har redan kommit mer än halvvägs på maken till den här:
Det är synd att det mörklila inte riktigt kommer till sin rätt på bild. 
 
Ibland är jag lite slarvig och hoppar över att nåla upp mitt stickalster och fukta det. Med den här pulsvärmaren är det ett krav, annars rullar den ihop sig. Efter ett dygn lossade jag på nålarna och mudden är nu rak och fin. Första gången jag gjorde den här modellen var den riktigt jobbig, för färgskillnaden var så liten att jag lätt tappade bort mig i mönstret.
I början av året gjorde jag istället ett nytt par med större färgkontraster. Det var ganska kul!

Gör något fint av den tomma chokladkartongen

Publicerad 2012-11-18 09:41:39 i Altrat,

För ett tag sedan köpte jag en trekantig ask fylld med chokladklädda mandlar. De var jättegoda, och asken hade en kul form som var värd att göra något nytt med.
Före:
Efter:
Jag har använt mig av en Martha Stewart-stans (runt fönstret på kartongens framsida), papper från Panduro och blommorna kommer från slaktade ljusmanschetter men bladet var från en julblandning som jag köpt i en scrapbutik.

Tapas och pumpakarvning

Publicerad 2012-11-14 15:07:02 i Naturmaterial, Ätbart,

Första helgen i november hade vi ett gäng vänner över på lite snabbt fixad tapas och vi hade även köpt hem lite pumpor som de fick roa sig med efter maten.
Det gröna är ost. Pestoost!

Dammar av mossig stövel och julpyntar

Publicerad 2012-11-13 19:03:07 i Naturmaterial,

Jag har en liten julig utställning i två montrar på jobbet och till det plockade jag fram en av mina mossklädda stövlar från tidigare år. Det var bara att duscha lite vatten på mossan och den ser riktigt fin ut igen! Dekorationen tog mig nog mindre än 10 minuter. Helt okej tidsåtgång!
 

Stort, större, störst

Publicerad 2012-11-12 17:19:09 i Scrapbooking,

Självklart glömmer/orkar jag inte fota saker och ting i dagsljus så idag slänger jag in en bild på en layout jag gjorde förra månaden. Svensk scrapbooking hade en tävling där man skulle göra en LO och tänka stort. Allt skulle vara stort, eller större; kort, dekorationer etc. Så jag klurade lite och plockade sedan fram min favoritfärg:
Bilden är faktiskt från en trädgårdstidning! Vad säger att man alltid ska scrappa foton? Texten är en schablon från Panduro och blommorna är slaktade ljusmanschetter. Jag börjar favorisera dessa blommor mer och mer. De är...mjukare än många pappersblommor som man köper i pysselbutiker.

Total makeover av bloggen

Publicerad 2012-11-06 18:30:15 i Pyssel,

Jag har ingen aning om vad som har hänt men min blogg är helt borta från sökmotorerna. Det blev snabbt uppenbart för ett par dagar sedan då jag såg min besökstatistik:
Vad hände liksom på siste oktober??? Blogg.se har en hjälpdesk och jag har skickat meddelande fram och tillbaka till dem. Det enda rådet jag har fått är att ställa tillbaka mina kodmallar. Ha! Skitkul, milt sagt. Jag har ju gjort ändringar men har iiingen aning om var i koden dessa ändringar finns. Vissa saker går självklart att leta upp igen. Jag har genom åren haft stor hjälp av Designa Dina Blogg som har otroligt många bra tips med tydliga beskrivningar hur man går till väga. Ett litet krux har dock varit att lyckas identifiera koden till mitt google analytic-konto. Igår kväll lyckades jag äntligen luska fram var den var och nu har jag till slut tryckt på "återställ".
 
Blogglusten har verkligen sjunkit till botten tillsammans med besökantalet till bloggen. Det är lite trist, jag har massor med nytt att visa upp! Men förhoppningsvis kommer saker och ting fungera som det ska nu och blogglusten kommer tillbaka med det. Bloggen fick också en rejäl förändring i designen. Jag valde en ny stilmall... Så efter 3½ år har jag tillslut tagit ett steg bort från den härligt gröna layouten (jag älskar grönt så det känns lite märkligt för mig just nu!).
 
Jag har snabbt upptäckt en sak som ändrats till det bättre. Nu fungerar sökfunktionen i min blogg igen! Den har legat nere jag vet inte hur länge. Jag är lite orolig att den kanske kanske försvann när jag lade in koden för google analytic men det ger sig när jag börjar lägga tillbaka koder igen.
 
När jag kollade förhandsgranskningen innan jag publicerar detta så såg jag ännu en schysst sak: ser ni länkningen jag gjort här ovan? Den syns ju jättebra! Det gillar jag, klar förbättring mot innan.
 
De snabba ändringar jag gjort får dock räcka för ikväll, jag har en stickning som lockar...

Gör egna gravdekorationer till Allhegona

Publicerad 2012-11-02 15:45:03 i Naturmaterial,

Imorgon är det allhelgona. De senaste åren har jag och sambon tillsammans gått till kyrkogården den här dagen. Idag har jag gjort i ordning gravdekorationer som vi ska ta med, och ljusen är självklart redan inköpta.
I blomsteraffärer kan man hitta mosshjärtan, som man därefter dekorerar som man själv vill. Den här veckan har varit extra jobbig, för i måndags fick jag beskedet att min mormor inte längre finns bland oss. Min rara mormor älskade phalaenopsis så det var självklart att jag skulle dekorera hjärtat med just den blomman.
 

Decoupage på galger

Publicerad 2012-11-01 19:27:04 i Pyssel,

I somras stod jag och målade ett par trägalger vita och för några veckor sedan klippte jag ut servettmotiv och fäste det med decoupagelim. Jag blev ganska nöjd med resultatet!
Vad säger att man inte kan ha snygga galger till sina kläder?
 
Förresten, någon annan med blogg.se-konto som tappat oerhört många av sina besökare? Idag och igår har jag haft en femtedel av vad som normalt hälsar på på min blogg. Testar jag att googla saker som jag gjort så dyker de inte upp, verkar som att min blogg blivit helt utestängd från sökmotorer...

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela