pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Städning av balkongen

Publicerad 2011-07-31 20:26:29 i Inredning,

Idag tröttnade jag och gjorde storstädning av balkongen. Bland annat åkte docksängen som jag använt som odlingslåda ut. En ordnad dag hade det kanske sett ut så här men nu försvann en del växter och detta blev resultatet:
Jag har äntligen tejpat upp delar av "molntaket" som hängt ner. Biltemas dubbelhäftande tejp är hur bra som helst, och jag undrar hur jag lyckats klara mig utan den tidigare...

Nu finns väldigt lite kvar i lagerhyllan och imorgon åker den ner till förrådet så det ska bli ännu tommare på balkongen!
Zoofii, i nuläget lyckligt ovetande att hennes älskade hylla ska försvinna...
Bordet gillar hon annars med (även om detta är ett av få tillfällen jag sett henne ligga på det, annars används det flitigt till att stå och titta ut). Bordet ska vara kvar. Soffan ska däremot ersättas och Namis korgstol ska åka ut. Tror dock båda katterna kommer gilla det nya som ska komma in!

Det här vattenskadade bordet har jag länge haft planer på att måla om. Jag funderar på vitt, eller vad tror ni? Nya balkongmöblerna kommer vara mörka... Funderar på att måla det ute på balkongen (men självklart lägga något skyddande under!). Har dock ingen aning om hur lång torktiden är (Zoofii kommer hata att vara utestängd/innestängd från sin älskade balkong under den tiden)

Gör en egen bonsai

Publicerad 2011-07-28 21:32:12 i Odling,

Före

Efter

Jag är inte helt nöjd men får se det här som första experiment! Egentligen är det nog inte så svårt.
Jag rensade bort mycket av jorden och rötterna var inte så långa så jag lät bli att klippa dem (fattar det som att det annars är ganska vanligt). Jag plockade fram en mindre kruka och i brist på riktig bonsaijord tog jag vad jag hade hemma - lecakulor och reptilbark.

Jag fäste två bitar spoltråd i botten på krukan. Dessa användes sedan att fästa plantan med (den var lite sidtung så det var extra välbehövligt!).

Spoltråd stoppades ner i jorden och därefter lindade jag dem runt grenarna och formade dem som jag ville. Tjockare stammar behövde 2-3 spoltrådar för att hyfsat behålla den form jag böjde dem till. Nu återstår det att se om busken överlevde transformationen till en primitiv bonsai!

Rapport från marknad i Söderköping

Publicerad 2011-07-27 09:23:07 i Pyssel,

Igår var det bra marknadsväder i Söderköping! Mycket moln, uppehåll (fram till tjugo-kvart i sju på kvällen) och skapliga temperaturer.

Vi var på plats lite efter klockan 10 och började göra iordning vårt bord. Det var jag, Linda och Emilia som delade på ett marknadsbord och det gjorde dagen roligare samt gav möjlighet till att gå runt och titta lite själv!

Nära Slussen hade Centerpartiet, som var med och anordnade Hantverksmarknaden, ställt upp färdiga bord med tak till utställarna. Jag tror att det totalt var 53 utställare på plats under tisdagen.

Utställarna stod ända bort till Creperiet men här var det utställare som tagit med sina egna bord (och därmed varit på plats några timmar tidigare än oss!)

Det var stor blandning på hantverken som såldes. Det fanns en utställare som hade jättefina handdukar med broderier på men jag håller med en av de från Centerpartiet som vi pratade med under eftermiddagen; att programmera en symaskin och trycka på "brodera" är kanske inte riktigt ett hantverk. Det är trots allt symaskinen som gör hela jobbet... En utställare med sockor och remmar dök upp mitt i allt, vilket vi tyckte var märkligt. Men så fick vi svaret på det: de skulle inte ha varit där idag men de som anordnade marknaden var snälla och lät dem stanna. Annars var det verkligen hantverk och jag imponerades av hur många duktiga och kreaktiva människor det finns.

Ett marknadsstånd hade säkert tilltalat min syster! De sålde handgjorda smycken men även pärlor så den kreaktive kunde göra sina egna!

Vårt tillhåll var högst upp här, nära kanalen så vi såg alla båtar som var på väg in i Slussen!

Eftersom vi var tre stycken som pysslar med lite olika blev det ett blandat marknadsbord men med en bra blandning, enligt oss!

Emilia kom dagen innan på ett jättebra sätt att visa upp mina handvirkade haklappar: ett nätgaller och hårklämmar! Perfekt sätt att få dem att synas på håll.

Emilias jättefina betongblad med en kakelplatta i mitten drog många blickar till sig och många spekulanter. Tyvärr väger det en hel del och förståeligt nog drog sig folk att köpa det under början av deras rundtur. Jag och Linda sa att hon skulle få det sålt innan dagens slut och visst försvann det under eftermiddagen!

Det var en riktigt trevlig dag med många trevliga besökare och en hel del pratstunder. Stämningen kändes lite trevligare än när jag stått på julmarknad men tyvärr fick jag väldigt lite sålt. Till min besvikelse sålde jag bara en enda haklapp men konstigt nog försvann ett par pulsvärmare inom 10 minuter! Jag trodde inte det fanns någon marknad för pulsvärmare mitt i sommaren men jag hade visst fel! Nu är dock siktet inställt på julmarknad och det är dags att börja producera pulsvärmare igen!

Virkad conversesko

Publicerad 2011-07-24 19:13:10 i Virkat,

På nätet kan man hitta en del mönster på virkade converse. Jag tror att det var det här mönstret jag använt mig av. Fast jag följde det inte till ord och prickar, i synnerhet sulan och sidorna av skon gjorde jag lite som jag tyckte blev snyggast.

Virkade detaljer

Publicerad 2011-07-23 12:02:43 i Virkat,

Att göra små virkade detaljer kan ge ganska stor effekt till stickade saker. Just nu stickar och virkar jag väldigt mycket (men samma saker) till marknaden på tisdag. Ett par babyskor tyckte jag blev ganska tråkiga i enfärgat, så jag plockade fram virknålen!

Det är bara fasta maskor som jag virkat runt kanterna. Ger skorna ett lite mer intressant intryck, eller vad tycker ni?

Även pulsvärmare kan se väldigt annorlunda ut med hjälp av virknålen.

Den högra är i mina ögon ganska trist men med ett virkat krås i överkanten och en virkad blomma händer det lite mer och pulsvärmarna blir lite sötare.

Jag har testat att variera mig lite i mönstret på babyskorna. Ett par fick en framhävning av sulan.

Jag anser mig nog färdig med stickade babyskor till marknaden och nu i helgen funderar jag på att testa ett nytt mönster!

Ny hobby? Igen?

Publicerad 2011-07-20 14:35:32 i Pyssel,

Det känns som ett tag sedan jag skaffade mig en ny hobby så jag tror det är dags att hitta något mer att gräva ner mig i! Det finns en sak som alltid lockat mig men jag har inte försökt mig på det. Än.Har du någon hobby? Kanske någon som jag inte redan har samlat på mig men säkert skulle gilla? Tipsa mig gärna!

Inget terrarie för ormar

Publicerad 2011-07-18 22:11:03 i Odling,

I torsdags förra veckan plockade min syster upp mig för resa ner till våra föräldrar som bor i norra delarna av Småland. Först tömde hon dock bagagen hemma hos oss. Sambon och jag fick bära och kånka. Det gällde att vara försiktigt, det var mycket glas...

Idag har jag stått och skrubbat skåpet hyfsat rent från kalk. Det är nämligen väldigt gott om sådant i Uppsala!

Exempelvis är det vita på stenarna just kalk. I Norrköping har vi inte lika mycket kalk i vattnet så jag hoppas det på sikt löses upp. Jag vill nämligen inte gå på med kniven och skrapa på stenarna, för då följer säkert en del av färgen med. Fallet är nämligen inte alls uppbyggt av riktiga stenar som är ihoplimmade. Jag är lite osäker exakt vad min syster gjorde detta av men formen är gjuten med hjälp av riktiga stenar.

Det här skåpet kommer inte få någon inneboende i form av:
  • orm (har halvt ormfobi)
  • spindlar (huuu, nej tack!)
  • grodor (dock finns det en del väldigt söta)
Nej, det här ska bli precis samma sak som det var i Uppsala: ett växtskåp!

I botten finns en glasskiva som delar bottendelen i två delar. Till höger ska jag ha vatten men i den vänstra delen ska en del växter frodas (det är i alla fall planen). Så jag och sambon trotsade regnet och cyklade ut till Plantagen som enligt min syster har bäst pris på lecakulor. Jag har stått och sköljt 20L i badkaret och att skölja lecakulorna är mycket viktigt - de är nämligen väldigt smutsiga!

Grenen följde med från syster. Det finns faktiskt en orkidé som växer på den. Förhoppningsvis överlevde den påhopp från både Nami och Zoofii...

Det här skåpet har haft x antal orkidéer i sig och nu talar vi inte alls om sådana som du kan hitta på Ica, Plantagen och Blomsterlandet (om du inte har extremt stor tur). Nej, min syster har beställt många orkidéer från leverantörer i utlandet. Jag ska se om jag hittar någon gammal bild på hur det såg ut i detta skåp på den "gamla goda tiden". Det vill säga innan hon flyttade till Vänge och orkidéerna dukade under i på tok för varmt klimat. Tråkigt tråkigt men förhoppningsvis blir det inte samma problem hos mig.

Så vad ska flytta in i skåpet hos mig? Nu delar jag inte min systers passion för orkidéer även om jag finner dem väldigt vackra. Jag är däremot mer svag för...

...ormbunkar! Jag hittade tre stycken för billig peng att starta upp skåpet med men efter jag fått igång luftfuktigheten ska det bli fler, gärna lite mer udda och ovanliga sorter. Imorgon ska jag ta tag i vattendelen och få fläkten på plats. Kanske blir det även en tur till akvarieaffären för lite grönt till vattendelen...

Poncho som ger mersmak

Publicerad 2011-07-17 10:32:00 i Boktips,

Om du gillar att sticka och gillar poncho så rekommenderar jag varmt den här boken:

Boken består av 21 olika mönster med varierande svårighetsgrad.

Varje mönster har ett eget uppslag med garnrekommendation och i de flesta fall en ganska kort beskrivning.

Detta var det första mönstret ur boken som jag testade men jag valde ett mörkbrunt garn (annars tycker jag det är väldigt lätt att lockas välja samma färg som på mönsterbilden)

poncho

Jag har även testat ett annat mönster i boken men då använt mig av annat garn än vad som rekommenderades.

Bokens förslag.

Och mitt resultat!

 

Boken innehåller mönster på olika längder på poncho och även olika tjocklekar på dem. Vill man bara ha något tunnare, dekorativt är mönstret Sorbet perfekt.

Poncho är ett väldigt mysigt och praktiskt plagg och jag kommer göra minst två till efter Poncho á la carte mönster.

Boken kan säkert finnas på biblioteket, annars kostar den inte så mycket i nätbokhandeln.

En härva med garn

Publicerad 2011-07-14 13:34:51 i Virkat,

På second hand kan man ibland lyckas få tag i en del fina saker. Den här vindan (tror jag i alla fall att de kallas) hittade min syster i en second hand affär i Jönköping för ett tag sedan. Jag ska väl själv någon gång införskaffa i en sådan, speciellt nu när jag börjat köpa härvor med garn.

Det är bara att fästa den i en bordskant (eller kattmöbel) veckla ut den, trä på garnet och sen börja snurra upp garnet på nystan. Det finns ju självklart ett annat sätt man kan göra det på, nämligen genom att sätta garnhärvan över en eller två stolsryggar. Det går ju förstås att ta hjälp av sin sambo, men jag tror inte min skulle finna så stort nöje i att sitta och hålla garnet i sisådär 20-30 minuter medan jag nystar upp det!

En härva består av ca 200 gram garn och det räcker ju ett litet tag! Jag har redan testat det här kabeltvinnade bomullsgarnet.

En ny haklapp är redan påbörjad och den går i två olika nyanser av lila! Jag är lite frestad att köpa mer garn i andra färger men tror det är bäst att försöka hejda mig till efter marknaden i Söderköping.

Ta tillvara på naturens skafferi

Publicerad 2011-07-12 17:22:56 i Ätbart,

Nu är jag hemkommen till Östergötland igen! Det blev en riktigt härlig, avslappnad start på semestern hos syrran. Och det är helt omöjligt att inte gulla med dessa söta katter:

De fyller fem veckor den här veckan och det är ofta full fart på dem! Om någon skulle vara intresserad av en maine coon katt är det bara att surfa in på syrrans kattuppfödningssida!

Jag är riktigt duktig att sniffa mig fram till en massa gosaker i naturen och jag kunde inte motstå frestelsen att trä ett par av de röda små bären på ett grässtrå!

Syster och jag lyckades hitta ett bra ställe i skogen med många fina blåbärsris och det blev en lite sen födelsedagstårta till hennes sambo.

Smaskens! Och receptet är väääldigt enkelt!

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
4 dl vispgrädde
4 dl blåbär
½-1 dl florsocker

Vispa ägg och socker pösigt och rör ner vetemjölet som du rört ut bakpulvret i. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i ugnen i ca 5 minuter på 250° (ha koll, det går väldigt snabbt!)

Stjälp upp kakan på en fuktig handduk och dra av pappret och låt den svalna.

Vispa grädden. Mosa hälften av blåbären och blandade med hälften av grädden. Smaksätt med socker. Bred ut på kakan och rulla sedan ihop den från kortsidan. Bred på resten av grädden och garnera.

Superenkelt! Så ger er ut i skogen och plocka bär nu men glöm inte kolla er själva efter fästingar...

I dessa semestertider

Publicerad 2011-07-09 20:47:12 i Ätbart,

Just nu försöker jag få det att sjunka in att jag har semester. Jag satt och funderade lite på de planer jag hade på min semester 2010. Hmm. Jag tror inte jag gjorde så mycket av de planerna. Kanske ska jag ha lite mer realistiska planer för semestern i år?
  • Varva ner och koppla bort jobbet
  • Ta tillvara på naturens resuser (hallon, blåbär, svamp etc)
  • Testa min nya symaskin
  • Åka och hälsa på min syster som bor strax utanför Uppsala men även en tur till föräldrarna i Småland
  • Virka och sticka saker till hantverksmarknaden i Söderköping som jag ska stå på den 26 juli
  • Scrappa
  • Rensa ut en del av grejerna som inte används hemma
Jo, men det borde vara lite mer realistiskt, eller vad tycker ni? Jag är redan på god väg på den första punkten och eftersom sambon kom hem tidigare i veckan kunde jag lifta med en kompis upp till Uppsala igår (sambon är kattvakt hemma i Norrköping medan jag gullar med kattungar i Vänge). Jag och min syster har idag haft en trevlig dag inne i Uppsala. Eftersom jag är den jag är har shopping självklart till viss del handlat om pysselsaker (med vars hjälp jag genomför punkt nr 3).

Jag har redan kommit en bit in på punkt nr 2! Denna flaska med nysilad saft fick min syster och hennes sambo av mig när jag kom upp. Det medföljde även en burk med hemlagad jordgubbssylt och en burk med körsbärssylt.

Teservis från Kina

Publicerad 2011-07-08 08:28:00 i Shoppat,

I onsdags kväll kom min sambo hem från sin två veckors arbetsresa till Kina. Jag blev riktigt glad, för det hade först varit sagt att han skulle komma hem på torsdagen. När Mårten kommer hem från sina arbetsresor i utlandet blir det lite som en minijul. På hans första resa i mars hade han med sig en massa te hem. Det hade han köpt även på förra resan och så klart även på den här tredje resan. Fast den här gången hade han även köpt något att ha teet i...

En jättesöt kinesisk teservis! Jag tycker dekoren är riktigt söt, eller vad tycker ni?

Fyra varianter av lila och vitt

Publicerad 2011-07-06 22:15:55 i Virkat,

I slutet av juli ska jag stå på hantverksmarknaden i Söderköping och jag hade bland annat tänkt sälja virkade haklappar. På sistone har jag gjort olika varianter med lilamelerat garn och vitt garn.

Som tur är går jag på semester på fredagen. Därefter hoppas jag på en hel del soliga dagar som jag kan gotta mig i, virkandes eller stickandes!

Dekorera skokartongen med tapet

Publicerad 2011-07-04 21:43:48 i Altrat,

Juni-utmaningen på Svensk scrapbooking var att dekorera en skolåda. Det tyckte jag var en kul utmaning så den hakade jag på!

En skokartong tömdes på garn (jag vet, det kommer som en chock att jag har en massa garnnystan här hemma!) och jag plockade fram tapetrullarna. Det blev två olika sorter, men båda går i lina toner.

Locket gick att veckla ut så det blev platt men här kommer en rekommendation från mig: limma inte fast det så! Tapeten bröts sönder i vecken för mig men om man böjer tapeten runt kanterna håller tapeten och det blir därmed snyggare.

För att dölja den tapet som sprack lite granna satte jag på ett kantband, vilket även framhäver det lila i mönstret.

Locket fick enkel utsmyckning (det ska ju var möjligt att stapla flera ovanpå varann i framtiden)

Det blev även en etikett på lådan! Tim Holtz, självklart! Han har gjort många fina grejer, men tyvärr kostar de lite så det blir stegvis att köpa på sig fina detaljer till alter.

På fotosafari på Kolmården

Publicerad 2011-07-02 22:40:24 i Pyssel,

Idag var jag och en kompis på Kolmården och den här gången tog jag fler bilder än sist!

Kameran var i högsta hugg och vi var båda ivriga att ta bilder på exotiska och sällsynta djur.
Många fina bilder blev det och det börjar bli hög tid att skicka iväg bilder till framkallning och scrappa dem. Här kommer ett litet urval av dagens fotande:

Det kan bli ganska tröttsamt att hela dagarna bli utstirrad och fotograferad...Ibland kan man ha turen att komma tigrarna nära! Tur det finns galler... Tyvärr hann jag inte ställa in skärpan bra, trots att tigern var snäll och gick fram och tillbaka många gånger (till de flestas stora glädje!)

Den här bilden kan vara en av de bästa bilderna jag tog på hela dagen!

Och visst blev det en tur i linbanan även den här gången! Som högst befinner man sig 23-24 m över marken. Det fläktade ganska gott där uppe, och det behövdes då vi säkert hade upp mot 25 grader. Både jag och Linda var glada att det inte var mycket mer än fläktande, då hade det nog inte känts lika härligt...

Det var många djur som låg helt däckade av värmen!

Och vissa var verkligen helt utslagna!

Sån skön stil!

Jag rekommenderar en tur i linbanan innan lunch! Så här lång var kön strax innan kl 14. Undrar hur många som stod kvar och i allmänhet var fortfarande intresserade av att åka när åskan och åskskurarna började strax efter vi passerat.

Kanske fick den här apan huvudvärk av åskan i luften...

Den här tyckte däremot regnet var praktiskt, det var bara att öppna munnen så fick man lite dricka!

Vissa passade på att ta sig ett svalkande dopp denna varma dag. Och jo, vi var en aning avundsjuka!

Hittade en märklig giraff...

Vet inte vad dessa kameler protesterade mot men de såg väldigt bestämda och målmedvetna ut. Kanske de tyckte det var bäst vi gick mot bussen så vi inte missade den. Fötterna var väldigt trött efter x antal km promenad så det var väl lika bra att runda av en lyckad dag.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela