pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Mossgraffiti

Publicerad 2012-05-31 12:45:00 i Naturmaterial,

För ett tag sedan hörde jag på radion om något så konstigt som mossgraffiti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna kvar och lyssna men var snabbt att googla runt lite så fort jag fick en chans. Jag hittade då bilder från en konstnär som heter Anna Garforth som jag lånat dessa bilder ifrån.Och på den här sidan hittade jag receptet och beskrivning på hur man gör. Allt som behövs är mossa, socker, öl och en mixer!

Halva panellängder?

Publicerad 2012-05-30 19:10:00 i Sömnad,

Måste panellängder gå hela vägen ner till golvet? Det tycker inte jag! Jag kan faktiskt irritera mig på då de hänger ut på grund av fönsterbrädan. Så jag testade att sy korta panellängder till vardagsrummet.

I och med den här lösningen så räckte tyget till alla fyra fönstrena, men det är bara det här som har dubbla paneler. Jag funderar dock på att köpa fler enfärgade paneler till de andra fönstrena men i så fall blir det i en grå ton (svart kan bli för mörkt i alla fönstrena).

Uppsala scrap- och stämpelmässa

Publicerad 2012-05-28 19:25:20 i Shoppat,

Bloggen har fått vila lite. Dels var det en hel del jobb i slutet av förra veckan, och sedan kom min sambo hem i fredagskväll från sin Kinaresa (underbart, han vara bara borta drygt en vecka den här gången!).

I lördags var det ingen sovmorgon. Tåg mot Uppsala avgick strax innan kl 8 och sedan hade jag och två vänner en fantastiskt trevlig dag! Det var en scrap- och stämpelmässa där och det är perfekt att åka iväg på shopping dagen efter löning.

Det är underbart att köpa cardstock på mässor, där är det ofta schyssta priser! Något nytt är stencilerna. Jag misstänker att det bara är ett annat märke än de som exempelvis Panduro säljer. Tror det med dessa går att göra väldigt snygga mönstrade papper (unika och man slipper lägga en massa pengar på dyra mönsterpapper). Mitt EZ-mountark kommer dock gå åt på direkten, för det blev ett gäng nya stämplar!

En var bara självklar att jag var tvungen att köpa med mig hem:

Sååå mig!

Jag hittade en stooor låda full med olika peel off. Det fanns många mönster som jag aldrig sett tidigare. Efter jag börjat samla på mig något fåtal gick det snabbt att få ihop 10 stycken (för 100 kr). Synd att påsken precis varit!

På mässa går det ofta att hitta en hel del inspiration och den här mässan avvek inte.

Hur svårt kan det vara att snickra ihop en sådan här?! Skulle vara underbart att ha en sådan i pysselrummet.


Tror att blomman är gjord med hjälp av silvertejp, stans och färg. Något jag helt klart måste testa att göra själv.

Muffins i "ta mer"-storlek

Publicerad 2012-05-23 20:52:12 i Ätbart,

Jag har hittat en prisvärd muffinsplåt som man kan göra små muffins i! Lagerhaus har en som kostar under hundralappen och mina små mönstrade muffinsformar passade perfekt i dem. Lagerhaus ska visst ta hem små muffinsformar, något värt att kolla upp. Annars har jag köpt mina på Kakburken.

Muffinssmeten är en väldigt enkel men väldigt god citronsmet. Jag tog lite av citronsaften och rörde ihop med florsocker till en tjock glasyr som jag bredde på. Innan den stelnade dekorerade jag med strössel i form av hjärtan. Muffinsen är så små att man utan att skämmas gott kan ta sig en till!

Nackdelen med värme och sol

Publicerad 2012-05-22 21:55:21 i Odling,

Idag och igår har jag slutat senast 13.30. Tyvärr har jag inte suttit och njutit av det fina vädret på uteplatsen utan istället flängt runt och fixat och donat. Ikväll kom dock uteplatsen till användning då jag var värdinna för ett Tupperwareparty! Är det vuxenpoäng på att ha ett sådant party?

En nackdel med all sol och värme är att växterna torkar upp snabbt så det blir några vändor med vattenkannan. Men det är dock inte så jobbigt, snarare trevligt. Sambon försöker upprepade gånger säga "men nu räcker det väl med växter?" Jaja, till slut lyckas väl orden gå igenom bomullen jag tycks ha i öronen! Det blev dock en hel del blommor då jag hade mamma på besök i helgen (man ska ju passa på då någon med bil är på besök!) Det blev en hel del växter till balkonglådor men jag kunde inte låta bli en fin planta med fingerborgsblommor...

Och mer färg har kommit till trädgården.


Jag får nog lov att flytta upp lite pysselgrejer till uterummet, för så fint som vädret är nu känns det svårt att gå ner och sätta sig i källarn (fast där är det förstås svalt och skönt)

Halsduk av nätigt garn

Publicerad 2012-05-20 18:57:40 i Stickning,

Det var lite småknepigt att sticka i mitt nya garn, men efter ett tag vande jag mig lite vid det. Det går hyfsat snabbt ändå att sticka en halsduk. Visst blir det en läcker struktur på den?

Garnet heter can can och finns i flera olika färger (misstänker att jag kommer köpa på mig lite mer garn). I kvällssolen blir det här garnet extra härligt.

Renovering av källaren

Publicerad 2012-05-18 09:29:55 i Inredning,

Man hör talas om flera som strax efter inflytt börjar riva ut köket och bygga om det. Sambon och jag är väldigt nöjda med vårt kök men däremot inte källaren.

Tvättstugan ska vi göra om framöver men genom att plocka ut frysboxen och en extra (trasig?) tvättmaskin för att sedan spola av golvet några gånger gjorde det hela trevligare. I lägenheten hade vi lagt trätrall på balkongen och de plattorna lade vi ut på golvet. Det fyller inte rummet, men i alla fall den yta som man mest går på.

Så här roligt såg det ut ovanför dörren till tvättstugan när vi flyttade in:

Det ser idag mycket bättre ut! Det är skönt att känna en elektriker som man litar 120% på. Han rättade även till del fuskjobb som hade gjorts. El är något man ska låta kunniga personer syssla med, inte experimentera själv!
Vi har även fått hjälp att snygga till elen inne i tvättstugan, och även få den trasiga sladden till torktumlaren utbytt.

Gillestugan är ju schysst, som ni sett lite av men lite småfix behövs (eljobb). Från gillestugan kommer man vidare in i källaren och där har det hänt lite...
Jag glömde tyvärr fota innan sambon tog bort dörrarna och en del lister. Som ni ser är gången lite trång och det är väldigt mörkt.

Matkällaren består av två mindre rum. Det är väldigt osmidigt och dåligt utnyttjande av utrymme men är troligen något som lever sig kvar från den tid då flera personer delade på huset, dvs det var olika lägenheter i det. Då kan det ju ha varit bra att ha varsin del.
Sambon var väldigt lycklig då han gick på väggarna med kofoten! Sedan var det bara för oss att stå och dra ner tapeterna. Bakom dem var det uppsatt gamla Norrköpings tidningar från mitten av 1970-talet, det var ganska kul att se hur mycket saker och ting kostade på den tiden!
Det var väldigt mycket hål i väggen! Vi visste inte riktigt om vi gjorde rätt men det är ju ändå källarn - perfekt ställe att träna på att spackla! Och kul var det.

När spacklet torkat blev det dags för målning. Till att börja med har vi burit hem två lagerhyllor men vi får se om vi fyller upp väggen med sådana, eller om vi bygger egna. Till höger finns ett gammalt kök. Det är nästa projekt, sedan kommer det här rummet vara jätterymligt och ljust! Någonting måste vi även göra åt golvet. Trätrall är en tanke, då lägger vi ju inget direkt mot betongen.

 

Lite uppmuntringsshopping

Publicerad 2012-05-16 17:33:16 i Shoppat,

Idag kände jag mig lite nedstämd efter jobbet. Eftersom det är onsdag idag tog jag därför en tur till second hand-affärerna och hoppades hitta något kul som kunde lätta humöret lite. Tidningshögarna hade blivit påfyllda och jag hittade hela 27 stycken nummer av Allt om trädgård! Bra & Begnat har väldigt bra priser, bara 2 kr/st så det var inget snack om saken - jag tog hela bunten!

En annan bra affär i närheten är Strömma, där jag köpt mycket av mitt garn. Idag kunde jag inte stå emot längre - nu var det dags att testa det där roliga garnet! Det ska gå väldigt snabbt att sticka en halsduk av det. Vi får väl se om det stämmer... Jag har visserligen andra stickprojekt igång men de går så trögt, så en liten paus med något annat kanske kan ge energi att avsluta de andra projekten därefter.

Kan det bli för mycket växter?

Publicerad 2012-05-15 17:45:17 i Odling,

Sambon sa lite försynt häromdagen: "Nu räcker det kanske med växter? Så att du hinner med de du har?" Jag förstår inte alls vad han menar! För tre år sedan gick jag lös på vår balkong så den blev nästan som en djungel, hur lycklig tror ni jag är nu när vi har en hel trädgård?! Att vi bor nära en handelsträdgård gör inte saker och ting lättare...

Fuchsia är något jag kopplar samman med min mormor, i alla fall från tiden i hennes hus. På uteplatsen fanns det varje år en fuchsia och den trivdes så bra! Jag hoppas på detsamma här (måste bara komma ihåg att ge den en liten sup lite oftare, en varm dag och den slokar snabbt!)
Okej, jag gick till lite överdrift för tre år sedan då sisådär 9 tomatplantor trängdes på balkongen. Men ampeltomat lät så trevligt, så det måste jag bara testa! Kanske, kanske hejdar jag mig nu (fyra plantor kan kanske räcka?)

I trädgården fortsätter allt att skjuta iväg på höjden och bredden.

Den här bilden på vår magnolia är jag nöjd med men...Suck, den vita magnolian är lite finare! Tyvärr kändes det som att flera blommor gick från knopp till vissning. Den vita magnolian öppnar upp sina blommor mer.

Den japanska lönnen börjar öppna upp sina blad, tror den blir väldigt fin om några veckor!

I söndags, då vädret var väldigt trevligt, passade jag på att röja i landet. Det visade sig bli ganska gott om plats! Så jag var sedan tvungen att ta en promenad och köpa lite extra fröpåsar...

Trädet vars blommor jag inte riktigt kände igen visade sig vara prydnadskörsbär (kanske inte korrekta namnet, men det är typ samma som de tre små träden vi har på framsidan)

Jag störde mig väldigt mycket på alla skott på plommon- och äppleträdet och var liiite för otålig så surfade inte runt så mycket, utan tog bara en chansning. Det känns inte som världens katastrof ifall det inte blir sååå mycket frukt i år.

Egentligen är det bäst att beskära plommonträd under juli, augusti och september (även kallade JAS-månaderna). Skotten var så långa, och jag började undra om de inte skulle ta väldigt mycket energi från trädet så...

Sekatören åkte fram, så nu hoppas jag bara att trädet inte är allt för vred på mig! Jo, äppleträdet fick också lite trimning. Bäst tid för det är visst tidig vår. Jaja, vi får se hur det går helt enkelt! Jag vet annars ett bra ställe att plocka massor med olika sorters äpplen.

Plantera om brudorkidé

Publicerad 2012-05-13 21:03:36 i Odling,

Brudorkidé, eller phalaenopsis, trivs väldigt bra att planteras om i lecakulor. Det är enkelt och vattningen blir väldigt smidig.

Börja med att försiktigt blocka bort all bark från rötterna. De döda rötterna kan rensas bort men de gröna, friska ska du vara försiktig med så de inte skadas.

Skölj lecakulorna (de är väldigt smutsiga och sådant vatten vill vi inte ha längst ner i krukan!)

Häll lecakulor i botten (2-4 cm) på genomskinlig kruka. Sätt ner plantan i krukan och häll försiktigt ner resten av lecakulorna så de blandas runt rötterna.

Det kan alltid vara lite vatten i krukan, men bara i delen där det bara är lecakulor. Rötterna kommer leta sig dit ner för att samla till sig vatten.

Jag hittade häromveckan en väldigt fin, vit brudorkidé på Lundby i Hageby. Det var precis vad jag ville ha till badrummet! Och en passande kruka hittade jag på second hand till en billig peng.

Nästan som på ett finhotell!

Pysselsuget är tillbaka

Publicerad 2012-05-12 15:35:33 i Pyssel,

Mitt pysselrum börjar komma i hyfsad ordning och nu börjar även pysselidéerna komma tillbaka! Katterna är också väldigt nöjda med hur gillestugan har blivit.
Där har de varsitt fönster att ligga i och spana ut på folk som går förbi ute på gatan men även ett av sina klätterträd. Pysselbordet får dock vänta lite, just nu röjer jag och sambon i den del av källarn där matkällaren är. Eller det ska kanske heta "var"?

Nya möbler

Publicerad 2012-05-10 09:04:26 i Shoppat,

Det hände en hel del i möbelväg i början av veckan! Den ena frysen var trasig och i måndags kom våra nya skåp.

Det är liiite snyggare med rostfritt! Och det känns så bra att ha fräscha vitvaror (den ena kylskåpshalvan rengjorde vi med klorin för att få bort doften som fanns där!)

Det är riktigt trevligt att numera bo väldigt nära två bra second hand-affärer, och ännu bättre att ha en kompis som hjälpte en köra hem bordet jag hittade (efter att hon varit på IKEA och köpt lådor åt mig!)

Flyttkartongerna är borta (undantaget den som är proppfull med bara garn). På vår kattvind stod en liten bokhylla men den funkar inte att ha i pysselrummet, den är för vinglig! (skulle kunna skruva fast den i väggen men den är bara på tillfälligt besök). Nu har jag i alla fall två bord att sitta vid. Måste bara hitta en eller två bokhyllor så jag får upp de sista grejerna från golvet...

På jakt efter en lampa till hallen råkade jag snubbla över en söt liten möbel i en inredningsaffär. Även sambon gillade den och nu har vi en snygg pall att sitta på när vi ska dra på oss skorna!

Det är ganska schysst väder just nu, tror det blir lite fixande i trädgården innan det bär av till jobbet! Det är verkligen helt underbart att bo i hus.

Det händer mycket i trädgården

Publicerad 2012-05-07 21:25:26 i Odling,

För en vecka sedan fick ni följa med på en rundtur i trädgården. Jag tänkte visa hur mycket som har hänt på en vecka!

Och jag har hittat den japanska lönnen! Det är det lilla trädet på andra sidan av dammen. Framför dammen syns våra pioner (ska bli spännande att se vad de har för färg!).

Plommonträdet (?) är i full blom.

Väntar fortfarande på att magnolian ska slå ut... Den vita blommar för fullt på övriga håll på gatan, men vår lila är visst lite skygg.

Ormbunkarna börjar titta upp!

Snart är det dags för årets första rabarberpaj! Bredvis har löjnatshjärtan kommit upp.

Undrar om det här är någon form av körsbär... Känns så på bladen med blommorna känner jag inte igen. Någon som vet vad detta är för träd?

Vi har ett väldigt taggigt träd, men nu börjar det se lite mjukare ut.

Blivande pysselrummet

Publicerad 2012-05-06 17:25:47 i Pyssel,

Det finns ett rum som vi inte gjort någonting i än, utom att ställa in en massa flyttkartonger och annat. Det är i gillestugan, mitt blivande pysselrum. Nu är helgjobbet avklarat och jag är ledig imorgon. Dags att börja städa och packa upp...

Plantering av örter

Publicerad 2012-05-04 18:12:04 i Odling,

Idag har jag fått tag i det sista som jag behövde för att plantera min lavendel.
Steg 1
Se till att det finns hål i botten på krukan/baljan så vatten inte blir stående i botten. Jag hade helst velat ha dubbelt så stora hål, men det här är i alla fall bättre än inget!

Steg 2
Fyll botten med lecakulor. Det hjälper till att ge lite luft i botten och leca håller fukten ganska bra.

Steg 3
Jag blandade örtjord med sand (jag hade fått ett tips av en kompis att lavendel trivs lite bättre i uppblandad jord). Tyvärr hade jag inte så mycket örtjord att det fyllde hela baljan så jag drygade ut med planteringsjord.

Steg 4
Dags att försiktigt plocka ut lavendel ur krukorna och sätta ner dem!

Steg 5
För att lavendeln ska bli riktigt fin buskig, med bonusen att det bli mycket blommor, måste man beskära den.

Baljan får stå inne på den inglasade uteplatsen ett tag, än så länge verkar inte frostrisken helt över. Det ska bli spännande att se hur stora plantorna blir under sommaren!

Min oregano har även hamnat ner i en ny kruka. Den har redan börjat växa till sig fint.

En rundtur i trädgården

Publicerad 2012-05-01 10:15:00 i Odling,

Idag är jag ledig och då vädret ser ut att bli ganska schysst tänkte jag passa på att ta en trädgårdsfixardag!

Under de första två veckorna har jag inte haft så mycket tid att gå runt och utforska trädgården men det känns som det verkligen går undan! Medan jag vårstädar den får ni njuta av lite bilder som jag tog häromkvällen.

Vintergröna bredvid trappan ner i trädgården på baksidan.

Något spännande på gång vid lilla dammen.

Precis som flera av grannarna har vi en magnolia!

Plommon?

Gullvivor och tulpaner under något slags fruktträd.

Dessa känner jag alltför väl igen från föräldrarnas trädgård - körsbär!!!

Hittade raberbarna för en dryg vecka sedan. Då hade de knappt kommit upp ur marken... Snart blir det dags för årets första rabarberpaj!

Och vad gömmer sig bakom kallkomposten? Hallon! Jag älskar hallon!

Det finns ett litet land. Väldigt mycket lökar här... Vill röja upp allt och så sallad, morötter och rädisor!

Det ska finnas en japansk lönn, påstods det. Hoppas verkligen människan inte blandade ihop det med den här bambun! Jag älskar japansk lönn och har velat ha det i min trädgård sedan jag var 12-14 år gammal. Bambu...är kanske okej.
Längst upp till vänster skymtas vår lilla damm!

Ska bli spännande att se hur högt rosorna växer till sommarn!

På framsidan har prydnadskörsbären börjat slå ut. De behöver dock klippas.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela