pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Grönskande terrarium

Publicerad 2011-09-29 17:31:22 i Odling,

Växtligheten har börjat komma igång i mitt skåp nu!

Den höga växten i bakgrunden är en avokadoplanta och ska egentligen inte stå i skåpet men för tillfället bidrar den till lite höjd! Och den ser betydligt mycket gladare ut än den äldre plantan som jag har i köket...

Två stycken små ormbunkar har monterats på grenen. Jag försökte skölja bort så mycket av jorden som möjligt och sedan har de surrats fast med fisklina, med skyddad vitmossa runt rötterna.

Pysselstafett med jultema

Publicerad 2011-09-28 19:48:19 i Pyssel,

Sagolikt Pyssel har anordnat några pysselstafetter och den senaste var jag med på, då visade jag hur man syr en egen kylväska.

Nu är det dags att anmäla sitt intresse för pysselstafett nr 5 och temat är självklart jul!

Jag tänker vara med även den här gången, och funderar just nu på om jag ska bidra med inte bara ett utan två förhoppningsvis inspirerande julpyssel. Om du själv är lite pysslig av dig och är intresserad att delta så surfa in här för att läsa mera och anmäla intresse.

St Paula i vitmossa

Publicerad 2011-09-27 08:10:00 i Odling,

Det är jätteenkelt att skaffa nya plantor av St Paula. Ta bara ett blad och stick ner i liten kruka med jord och efter ett tag kommer nya blad upp! Min mamma har en hel del olika St Paula hemma hos sig och jag vet att en kollega också gillar dem. Så när jag var nere hos föräldrarna i helgen tog jag med mig lite blad hem! Men jag stoppade inte ner dem i jord. Nej, jag hade faktiskt fått tipset av mamma att sätta dem i vitmossa! Nu får ni inte blanda ihop vitmossa med renlav (som många gör).
Vitmossa är lätt att hitta ute i naturen men går även att köpa i blomsteraffärer. Om du plockar mossan ute i naturen, var noga med att skölja den och om jag minns rätt ska det vara minst 40° varmt vatten. Då dör snigeläggen, för sådant vill man ju inte ha i krukan...

Pysselmani på Blogg.se

Publicerad 2011-09-26 21:34:49 i Pyssel,

Imorse fick jag en föraning om vad som var på gång då jag kollade mejlen. Då ni kommenterar i bloggen får jag ett mejl och det var en del mejl som hamnat i inkorgen under tidiga förmiddagen. Så jag surfade in på Blogg.se och mycket riktigt...

Kul med nya besök! Hoppas nya läsare hittar något att inspireras av!

Hektisk vecka

Publicerad 2011-09-25 17:59:05 i Pyssel,

Den här veckan har jag verkligen haft fullt upp! Det har varit mycket pyssel men tyvärr har ni inte fått se någonting av det då det är till Pyssel.net's höstcrop. Regeln att utmaningarna inte får visas någon annanstans förrän efter att tävlingen avgjorts så ni får vänta drygt en vecka innan jag visar upp alla utmaningar som jag har hunnit få ihop!

Igår bar det av ner till Småland för att fira en 90-åring och idag har vi firat min sambo! Det var verkligen fullt ös här då hans familj dök upp, med 4 smågrabbar som sprang runt runt runt!

Nu ska jag avsluta en utmaning till höstcropen som har tagit lååång tid att göra och kanske kanske hinner jag med en till (det blir eventuellt utmaning nr 9, har tappat räkningen nu!). Den handlar om att altra en teburk eller en teförpackning. Hmm. Lämnar kvar en bild på en jag gjort tidigare, och blev väldigt nöjd med.

Jag börjar faktiskt först 11.30 imorgon och deadline för höstcropen är 23.59 idag...

Gott med kantareller

Publicerad 2011-09-22 21:09:37 i Ätbart,

Det går fortfarande att hitta kantareller ute i skogen och det finns mycket gott man kan göra med denna svamp!

Ost och kantarellpaj

Creps med kantareller

Jag gjorde en väldigt enkelt fyllning: stekta kantareller och lite vispgrädde samt kantarellfond. Rulla ihop pannkakorna och strö västerbottenost över och in i ugnen.
Svamprisotto

Stek svamp, lök och falukorv. Koka ris och blanda ihop allt i en stor stekpanna. Häll på lite vispgrädde och du får en god och krämig rätt!
Svampsoppa
Här använde vi oss av Keldas svampsoppa och gav den lite extra svampsmak med trattkantareller.

Kantarellsallad
Kantareller, sparris, cocktailtomater, bacon, sallad och krutonger och ovanpå det lite god olivolja!

Sedan är det faktiskt gott att även spara lite svamp till sena hösten eller till och med kunna ta fram lite svamp till en stuvning en vinterdag! Att förvälla och frysa in är enkelt men det finns fler sätt.
Gör inlagda kantareller! Säkert en uppskattad present (om du mot förmodan går och blir trött på kantareller!) 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Svampen läcker jag ner en kort stund i kokande vatten och låter dem rinna av innan de läggs ner i glasburk och lagen hälls över.

Kantareller går även smidigt att torka. Trattkantareller är de enklaste. En del påstår att gul kantarell tappar en del smak men jag och sambon har tyckt den varit helt okej i smaken! Lägg bara ut svampen på tidningspapper och den torkar på någon eller några dagar. Eftersom vi har katt la jag tidningspappret på ugnsgallret och lämnade luckan öppen.

Men ni glömmer väl inte en av de godaste sakerna med kantareller? Kantarellmackan...

Skördefest på Färgargården

Publicerad 2011-09-18 20:52:03 i Pyssel,

Igår var det dags för Skördefest på Färgargården och det var riktigt kanonväder! Sol och även ganska varmt, perfekt dag att strosa runt vid Strömmen med allt annat folk. Det var en stor blandning på vad som erbjöds till försäljning.



Passade på att kolla in "konkurrensen". Alltid lika spännande att se hur andra gör pulsvärmare (och se vad de tar för pris).
Skördefest kopplar jag i första hand ihop med det ätbara som naturen kan ge oss, eller saker som vi kan skapa med våra händer (exempelvis dörrkransar med typiskt höstligt tema). Nu finns det däremot flera som säljer olika typer av hantverk, exempelvis stickat. Så jag börjar fundera på om jag skulle testa att stå på Skördefesten något år med mina pulsvärmare! Hmm. Tåls att fundera på.





Ett härligt inslag är en av utställarna som hjälper dig att identifiera svamp! Tror dock jag håller mig till kantareller ett tag till...

Precis som på Trädgårdsdagen i våras var en butik som ligger nere på stan på plats på Färgargården. Jag blir så imponerad och inspirerad av decoupage-grejerna! För visst är de fina?


Hmm. Kanske skulle ha köpt de där servetterna ändå?

Höstkrans med kastanjer

Publicerad 2011-09-17 10:15:00 i Naturmaterial,

Utöver presentkorgen som jag hade med mig upp till syrran, hennes sambo och deras son blev det även en dörrkrans. Detta är en dörrkrans som går snabbt att göra, i alla fall om alla kastanjer är förberedda... Jag har satt dit en bit tjock blomstertråd i botten på varje. Detta rekommenderar jag att göra i färska kastanjer. Efter att kastanjen torkat sitter blomstertråden riktigt bra, typ i stil med fastlimmad!

Mossan eller lavan (väldigt dålig på namnen där) fäste jag genom att kila fast den med kastanjer.

Jag funderar på om jag skulle göra en sådan här krans till julmarknaden men det finns en nackdel... Att sätta tråd på kastanjerna är väldigt tidsödande och lämnar ömmande händer!

Praktfulla orkidéer

Publicerad 2011-09-15 20:47:17 i Naturmaterial,

Min syster är ett riktigt orkidéfreak och hon är inte så svårövertalad att gå på orkidéutställningen på Blomsterlandet som startade idag i Uppsala! Lille Emil verkade dock inte dela mammas stora intresse utan var snäll och låg och sov. Jag tycker orkidéer är fantastiskt vackra (någon som vågar säga emot?) men det ska vara ormbunkar i mitt skåp, inga orkidéer. Men jag tog en del bilder som ni kan få gotta er i!

Men nej, de här är inte äkta! Den blåa färgen har tillsats på konstgjord väg, men visst är de läckra ändå?









Fast en orkidé var jag lite frestad att skaffa - en masdevalia! Den skulle passa bra bland mina ormbunkar. Tyvärr kändes den här inte riktigt helt rätt.



Okej, liiite mer färg än grönt behövs kanske ändå i ett ormbunkeskåp?

Jag fastnade direkt för den här! Det blir att montera den på roten, efter att den blommat över.

Presentkorg

Publicerad 2011-09-14 20:20:40 i Pyssel,

Packningen idag var lite extra tung på grund av den här presentkorgen:

Korgen hittade jag på second hand och jag fyllde den med saker till lille Emil och till hans föräldrar.

Föräldrarna är ganska förtjusta i min hemlagade saft så det blev en liten med jordgubbssaften jag gjorde i somras och en flaska nygjord klarbärssaft.

Det blev även jordgubbssylt, äpplemos och inlagd, torkad och färsk svamp (svampen är mest till mamman, pappan gillar visst inget sådant)

Det blev även två böcker till syrran!

Emil fick lite nya kläder. Självklart med Disneymotiv! (moster gillar väldigt mycket Disneyfilmer så då han blir äldre finns det mycket filmer att titta på hemma hos moster!)

Min sambo hade även köpt en present till lille Emil under senaste Kina-resan!

Visst är den söt!? Tyvärr på tok för stor i nuläget...

Mycket på gång

Publicerad 2011-09-13 20:47:50 i Pyssel,

Det är mycket pyssligt som händer just nu! Min klarbärssaft håller på att silas (jag och sambon har provsmakat den och den får klart godkänt!). Packning pågår inför morgondagen. Då drar jag till Uppsala för att hälsa på min lille systerson! Det kräver lite extra packning, men vad det är får ni se först imorgon!

Pyssel.net har kört igång en ny crop! Det är hela 12 fantastiska utmaningar och jag tänkte försöka hinna med varenda en! Flera stycken har jag redan idéer på, så jag hoppas kunna förverkliga dem innan den 25e september (som är slutdatumet). Lite pärlor följer faktiskt med till Uppsala men jag tror lille Emil har överseende med att moster sitter och pysslar lite mellan våra gullestunder.

Jag har ikväll skickat iväg ett gäng kort till framkallning. En kollega som är ett riktigt fotofreak rekommenderade Crimson, både för kvalite och snabbhet. Får se om det dykt upp lite foton tills jag kommer hem i slutet av veckan. Det börjar nämligen bli hög tid att scrappa och jag vill ju självklart haka på LO-utmaningarna på höstcroppen!

En frisk fläkt

Publicerad 2011-09-11 19:14:56 i Pyssel,

Jag har äntligen tagit tag i mitt ormbunkeskåp! Det är egentligen lite pinsamt att det projektet har stått stilla sedan i juli... Jag fick ett litet bakslag då jag fyllde vattendelen. Skåpet läckte. De första ägarna hade gjort en riktigt dum lagning då bottenskivan sprack. Jag har nu silikonat om alla kanter (det var inte lätt att komma åt, speciellt då delen till vattenfallet satt extremt dumt till). Hoppas att det är ordentligt tätat så jag kan fylla på vatten och får behålla det i skåpet!

Jag har även fixat till den lilla fläkten som syrran skickade med.

Det är en smart anordning som hålls uppe i taket av ett par starka magneter.
En av ormbunkarna har tyvärr dukat under men de andra två trivs och de har fått sällskap av en ny ormbunke. Jag måste klura ut en bra lösning att få upp ormbunkarna på höjden. Planen är att få till skåpet med ungefär lika många plantor som syrran hade i sitt.

Orkidéer är förstås oftast lite mindre än ormbunkar. Någon katt ska jag däremot inte ha i mitt skåp! Både Nami och Zoofii tycker nämligen att ormbunkar är ganska smaskens...

Sydd pulsvärmare med pärlor

Publicerad 2011-09-10 21:53:06 i Sömnad,

Jag har tyvärr inte haft tid att sitta så mycket vid min nya symaskinen men igår blev det i alla fall lite! Det symaskinen sedan inte kunde fixa fick jag lösa med nål och tråd för hand!

Som grund använde jag en bit fleece som jag sytt fast en bit kantband på (eller vad det nu ska vara, det var något kul jag hittade på Strömmafabriken i alla fall!).

Blommorna är faktiskt från ett par ljusmanschetter och jag har sytt fast en större sead beads i varje. Därefter blev det lite pillgöra att sy fast mindre sead beads i samma färg i över- och underkanten men det gav bra effekt så var helt klart värt det extra jobbet!

Nu ska jag bara göra en till... Känns inte lika lockande, jag vill hellre testa att sy en ny med andra dekorationer!

Mer tips till kattägare

Publicerad 2011-09-09 19:24:04 i Pyssel,

I början av sommaren tipsade jag om hur man smidigt får bort katthår från möblerna. Nu är det dags för lite mer tips!

Håll utkik efter den här i djuraffären! Den är jättebra vid rengörning av kattlådan. Jag sprejar den tömda lådan, låter det får verka ett par minuter och sedan är det bara att skölja ur (nja hyfsat i alla fall, använder Ever clean och lite grus sitter alltid kvar i botten).

Min ena kisse har haft problem med urinvägsinfektion och alla kattägare vars älsklingar har drabbats av detta vet vilka bekymmer man kan råka ut för då... Även om man skrubbar golvet är det en viss doft som inte riktigt vill försvinna helt. Men det gör det med Piss off! Jag blev riktigt imponerade och kommer framöver alltid ha en flaska hemma.

Jag är smålänning ut i fingertopparna och envis så även om det var en bra bit att cykla ut till Grizzly så gjorde jag det, bara för att få ett bra pris på Ever clean (annars en ganska dyr kattsand, men värd varje krona). Det blev inte så billigt eftersom jag även passade på att köpa en ny karda.

Kammen är lite speciell, den är utformade att fånga upp det lösa underhåret men lämna pälsen som "sitter fast".

Detta är inte märket Furminator, men precis samma typ av borste/kam. Däremot en aning billigare, så kolla i djuraffären om ni hittar den i olika prisklasser! Det är kanske inte varje dag man känner för att lägga 400-500 kr på en borste till katten...

En liten demostration hur effektivt det kan vara (lite extra vinklat för syrran som har just maine coon!)

Nami går just nu runt och visar gärna upp sin fint borstade päls! Det vill säga kattrackarn kräver enormt mycket uppmärksamhet och verkar inte alls gilla att matte sitter vid datorn. Undrar om symaskinen är bättre?

Mutor är helt okej, eller hur?

Publicerad 2011-09-05 21:19:07 i Ätbart,

Idag har jag bokat resa till Uppsala för nästa vecka! Det ska bli skönt med lite semester och mest av allt att få träffa min lilla systorson! Bäst att muta föräldrarna lite extra så jag får mycket egen mystid med lille Emil...

1½ kg klarbär och en hiiimla massa socker! Efter att ha hällt på kokande vatten är hinken nu full. Om drygt en vecka är det dags att sila och förhoppningsvis kommer syrran och hennes sambo tycka lika mycket om den här som de tidigare saftsorter jag packat på dem (ganska lätt att packa på dem sådana här saker...)

Någon som har tips på blandsaft med klarbär? Jag tänkte testa klarbär+jordgubbar nästa gång men kan vara som så att det finns klarbär kvar till ett nytt testrecept...

Ett grattiskort till nyblivna föräldrar

Publicerad 2011-09-04 17:00:58 i Korttillverkning,

Den 28 augusti 2011 blev jag moster till en liten Emil! Syrran har skickat ett par urgulliga mms på min systerson och snart ska jag åka upp och hälsa på dem.


Det blev ett kort i blåa färger! Två av blommorna är faktiskt från slaktade ljusmaschetter.

Insidan vållade mig beskymmer... Den skrovliga sidan på cardstock är svår att embossa så det blir bra och ljusblått embosspulver var självklart det som syntes snyggast! Men tredje gången gillt! Är man envis så är man.

Ett trassligt beroende och massor av stickor

Publicerad 2011-09-03 17:57:56 i Shoppat,

Förra månaden var en bra sparmånad men ibland är det väldigt tråkigt att tänka på att spara till hus (så stor insats vi får ihop desto bättre men man måste ju leva lite också!). Pysselshoppinghungern är stor och det märktes idag. Jag skulle bara köpa nya handdukar på Strömmafabriken. Det var i alla fall tanken...

Husletandet drar ut en del på tiden och vi har bestämt oss att börja byta ut en del grejer här hemma under tiden. De nya balkongmöblerna var en sådan sak. De nya sängkläderna som "råkade" hamnade i korgen inne på Strömmafabriken var en annan (och handdukarna ska testas och gillar vi dem ska alla gamla ersättas med ett stort gäng nya!).

Jag lovar, dessa hoppade ner i korgen helt av sig själva!

Jag har inte hunnit sticka så mycket i Brilla-garnet än men det är ett så bra pris så det går inte att låta bli! När jag inventerade här hemma blev det ganska påtagligt...

Den undre raden har jag 10 nystan av varje. Av orange hade jag från början lika många men det försvann en del på den höstfärgade ponchon. Jag har ett flertal mönster här hemma som jag ska testa Brilla på. Det är bara en fråga om tid...

När man ska ta tag i stickning finns det en del verktyg att välja bland.

Strumpstickor, vanliga stickor och rundstickor.

Strumpstickor kan vara lite småknepiga att använda ibland och egentligen föredrar jag vanliga stickor eller rundstickor. Har du problem med handlederna? Det har tyvärr jag börjat få och idag fick jag ett väldigt bra tips. Använd rundstickor! Då arbetar du hela tiden längst fram på stickan och en av de som arbetar på Strömmafabriken sa att det ger mindre belastning från nacken och ner till handlederna. Det kan faktiskt förklara varför jag haft mindre problem med handlederna då jag stickar på boleron (rundstickor) än när jag sitter med pulsvärmare (vanliga stickor). Sen har det ju säkert även hjälpt att jag tränat underarmarna på gymmet.

Det finns ett par stickor som kallas Knit Pro. Jag börjar bli väldigt frestad att byta ut mina stickor mot sådana. Till rundstickor får man trådlängden 40, 60 och 80 cm. Sedan är själva stickan utbytbar. Med hjälp av en nyckel kopplar man loss stickan och byter till en annan storlek. Praktiskt, eller hur?

Sedan är de även extra lätta och väldigt läckra, inte helt fel eller hur? Hmm. Det närmar sig en jul... Kanske skulle addera dessa till min ständigt ökade pyssel-önskelista?

Arrangemang med gratismaterial

Publicerad 2011-09-02 19:14:55 i Naturmaterial,

Det är kul att gå runt i naturen och plocka på sig lite grejer till ett arrangemang.

Resultatet blev dock inte riktigt vad jag tänkt mig, varken till formen eller färgerna men vi är bara i början av september, det finns material att leka med i flera veckor till!

En del av äppleträden på jobbet är tomma eller nästan helt tomma på frukt men päronskörden blir god i år! Den här sortens päron behöver dock liiite tid till på sig att mogna men sen ska det bli inlagda päron och annat gott! Så länge duger det till dekoration.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela