pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Diamond fold card

Publicerad 2011-03-29 21:19:00 i Korttillverkning,

Jag har testat en ny kortvikning! Tyvärr är det väldigt svårt att få det att ligga ihopvikt men å andra sidan är det snyggast när det står utvikt, så det gör kanske inte så mycket?

*host* Jag vet, det är grönt...

Mallen för det här kortet finns här!

Presenter från Kina

Publicerad 2011-03-26 16:33:31 i Pyssel,

I torsdags kväll kom sambon äntligen hem från Kina - och han hade med sig en massa presenter! En sak var en självklarhet: te!

Jag trodde först att alla burkar innehöll löste men de är fyllda med tepåsar. Mårten hade varit hemma hos en tehandlare på teprovning och fick på köpet en del enklare tepåsar:

 

Påsarna är riktigt fina och pysslaren i mig vill spara dem efter att vi druckit upp teet och pyssla med de fina färgerna och mönstrena. Sambon hade även med sig några överraskningar. Han hade frågat mig om jag ville ha en kalligrafipenna och en penna fick jag, men den såg inte riktigt ut som jag väntat mig!

 

Jag fick även ett stämpelset!

Längst upp är det en drake respektive fågel ingraverade. Dosan bredvid innehåller en röd stämpeldyna. Jag undrar hur många som kan skryta med att ha kinesiska stämplar i sina ägor?!

Sambon vet att jag är väldigt svag för grönt och hade köpt en klänning till mig!

 

Tyvärr kommer färgen inte riktigt till sin rätt på bilden. Jag fick även en ljusgrön sjal! Det är otroligt vad mycket han fick plats med i väskan. Till nästa gång han åker på sådana här långresor måste vi köpa en större resväska. För hur ska han kunna köpa en massa roliga saker om väskan är fullpackad redan när han åker hemifrån!? Sedan får jag/han hålla tummarna för lite mer ledig tid. Under de 18 dagar han var iväg var han bara ledig en enda... Jag kanske inte behöver säga att han är glad att vara hemma och att det är helg?

Ett kort i blått, vitt och glitter

Publicerad 2011-03-25 21:23:45 i Korttillverkning,

En av utmaningarna hos pysselforumets vintercrop som var riktigt rolig var en kortutmaning där kravet var att bara använda vitt och blått, samt att det skulle vara något glitter på kortet.

Jag fick lite vitt cardstock över efter den altrade vinflaskan och det använde jag som kortbas. Bland mina vinterpapper hade jag ett med snöflingor som gick i olika blå toner. Carpe Diem embossade jag i blått och pistillen på den stora blomman är ett par jungfruben som jag blötte med stämpeldyna och därefter embossade.

Blommorna fick lite extra glitter på sig med Stickles och bling är ju aldrig fel så jag använde mig av ett par stickers från You do samt små blingstjärna som jag köpt på Panduro (många av dem använde jag att dekorera julgranskulor med i december)

Det känns lite som att jag måste vänta till nästa vinter med att skicka det här kortet till någon...

Altrad vinflaska

Publicerad 2011-03-24 19:53:45 i Altrat,

En av utmaningar på pysselforumets vintercrop var att förvandla det tråkiga. Att altra saker och ting är nästan det roligaste jag vet med papperspyssel och nu testade jag att för första gången altra en vinflaska.

Kanterna på det mönstrade pappret samt det bruna har jag trasat kanterna på. Grattisstämpeln embossade jag i silver på samma bruna papper som jag har runt hela flaskan.

 

Helst hade jag velat ha ett gammalt fotografi men i brist på det stämplade jag en älva (men lät bli att ta färg på hennes vingar) och använde distress ink för att ge bilden en lite brunton. Jag embossade med silver på det bruna pappret och klippte ut som ram.

 

Och baksidan fick sig en snörning!

En snyggare pärm

Publicerad 2011-03-23 10:31:40 i Altrat,

För ett tag sedan hittade jag tre tidskriftssamlare med metallskenor på loppis. Tyvärr är många av mina pysseltidningar för stora för att passa i dem men en viss sort tidning är i perfekt storlek! Den första jag altrade gick i lila toner men då jag är väldigt svag för grönt fick det bli den färgen på pärm nr 2.

Jag embossade enbart hörnen på framsidan och använde mig av ett ljusgult embosspulver.

 

Precis som den förra pärmen fick även den här en titel på ryggen!

 

Jag hade tänkt försöka göra dem så lika som möjligt men då jag stämplat texten och embossat insåg jag att jag förra gången haft luft mellan bokstäverna. Istället fick jag ett litet tomrum bort till ramen som fylldes ut av en liten stämpel.

 

Jag funderar på att låta den sista pärmen gå i antingen blått eller gult. Jag har dock ett tag att fundera då tidningarna bara kommer ut ett fåtal gånger om året.

Jag är hjärtligt glad!

Publicerad 2011-03-21 17:34:18 i Smycken,

Mitt favoritforum, pyssel.net, har haft en vintercrop där vi pysslare blivit utmanade av ett par sponsorer att skapa smycken, kort, LO och alter. Jag var med i 8 av 10 utmaningar och vet ni vad? Jag vann i en omröstning! Utmaningen var att fylla på en kedja med det man tyckte saknades. Detta blev mitt bidrag:

Jag vann ett presentkort hos Pearlized till ett värde av 225 kr. Jag är så himla glad! Extra glad med tanke på att jag knappt sysslar med smyckestillverkning... Jag blev så himla nöjd med det här halsbandet och tror det kan bli ett av mina favoriter.

 

 

Pst, måste jag även tillägga att jag är väldigt nöjd med den här bilden?!

Pulsvärmare med virkad blomma

Publicerad 2011-03-19 22:05:56 i Stickning,

Det här är en ganska enkel pulsvärmare där "basen" är slätstickad. I nederkanten har jag virkat fasta maskor, i övre kanten gjorde jag en liten krage med luftmaskor. Jag testade även för första gången att sticka en bit på tumfingret. Detta gjorde jag i efterhand, nästa gång ska jag göra det under arbetets gång.

Längst ut på tummen rullar stickningen sig. Jag funderar på om jag ska lämna den som den är eller virka en kant så den rätar ut sig. Vad tycker ni?

Boktips till scrapparen

Publicerad 2011-03-17 19:57:49 i Boktips,

Den här boken är riktigt rolig att hämta inspiration till album ur!

En dag ska jag testa att göra albumet på bokens omslag. På en mässa såg jag en kul variant av det albumet. Det var gjort som en receptbok.

Insidan bjuder på olika sätt att göra album, både till vikning och material. Detta kanske kan tilltala en del scrappande kaffedrickare?

 

Kaffefilter kostar inte så mycket och den som redan scrappar har säkert redan en hel del dekorationer att pryda det här lite udda albumet med.

 

Små papperspåsar går emellanåt att hitta till bra paketpris och de kan bli ett litet roligt minialbum.

Boken visar även inspiration på olika dörrskyltar, album gjort av kuvert, bokomslag och en kul idé på att göra ett eget CD-fodral:

Ett minialbum som jag ofta fastnade för i boken var det här:

 

Det är även det enda minialbum som jag än så länge kommit mig för att göra och hur det blev kan ni se här!

Stickcafé och pärlor

Publicerad 2011-03-15 09:26:02 i Virkat,

Uteöver städning och storkok hann jag igår även med en tur på stan. Det blev några småärenden och ett besök i en pärlbutik som har 50% då den ska stänga. Jag försöker hävda för mig själv att jag knappt sysslar med smyckestillverkning men det går ju faktiskt att köpa pärlor till mina andra hobbies! Jag plockade på mig en del pärlor som jag ska ha till stickning och charms passar ju till LO, kort och alter!

Jag träffade två vänner för en fika, och lite stickning. Det är himla kul att kombinera de två sakerna och vi kommer absolut göra det fler gånger!

Jag var väl inte så himla produktiv men jag fick gjort det tråkigaste jag vet med stickning: sy ihop ett arbete. Tyvärr hade jag glömt beskrivningen till ett annat projekt och den här blomman fick jag avsluta hemma:

Den är virkad i beige Alpacagarn med ett par pärlor som jag i omgångar förde in i arbetet.

På hemvägen begick jag ett misstag. Jag gick in på Pressbyrån! Trots mina försök att hävda att jag inte sysslar med smyckestillverkning kom jag hem med den här tidningen:

Måste bara testa att göra det där armbandet en dag! Nami är även med på ett litet hörn. Jag har märkt skillnad på dem nu när sambon är borta. Nami hänger ofta med mig då jag sitter och pysslar men nu söker även Zoofii mer uppmärksamhet än hon brukar göra. Jag trodde det var omöjligt men hon är även mer lekfull än vanligt! Det kanske låter sött men det är inte så roligt då hon attackerar mig bakifrån då jag sitter på en av köksstolarna!

Matlådor till frysen

Publicerad 2011-03-14 22:27:00 i Ätbart,

Idag blev det en produktiv dag! Köket fick en rejäl städning och jag tömde (tillfälligt misstänker jag!) köksbordet på alla pysselgrejer. För ovanlighetens skull kändes det som att jag fick mycket mat för pengarna i affären och det finns nu en hel del matlådor som ska in i frysen.

Jag började med att laga köttbullar till lunch. Receptet har jag fått från mamma och hemlagade köttbullar är det enda som räknas för mig (sambon verkar inte misstycka!).

Till ½ kg blandfärs behövs följande:
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 liten lök
Blanda mjölk och ströbröd och låt det stå och svälla ett par minuter innan övriga ingredienser rörs ner.

Jag slänger in köttbullarna på en plåt i ugnen på 175 grader i 8 minuter. På det sättet får de en fin yta innan de hamnar i stekpannan!

Bäst blir köttbullarna om man river löken men det är dels väldigt tråkigt men även tidvis sorgligt. Vi har hittat den perfekta lösningen:

Löksoppan är i pulver och blir helt perfekt att ha i köttbullarna! Och även i biffar, köttfärssås etc.

 

Nästa kötträtt blev lasange, och det är ju aldrig fel!

 

Min favorit är Hemköps färska lasangeplattor, de passar perfekt i formen och det blir godare än med de hårda lasangeplattorna (som kräver mer vätska och längre tid i ugnen). Jag är inte så förtjust i ostsås och för de som vill ha en snabb men väldigt god lasange kan jag rekommendera den här kryddblandningen:

På baksidan finns världens enklaste recept på lasange! Inom ca 10 minuter var lasangen redo att ställas in i ugnen.

Så medan lasangen stod och färdiggräddades lagade jag en till maträtt! Kan tillägga att den var klar innan det var dags att ta ut lasangen (dvs mindre än 15 minuter i tidsåtgång).

 

Rispudding! Ja, det blir typ köttfärssås med ris.

  • 5 hg fläskfärs
  • 1 burk krossade tomater (jag rekommenderar ICA's 500g med örter!)
  • Salt, peppar, en nypa muskötnöt
  • 4 portioner ris
Varva ris och köttfärssåsen och sen in i ugnen. Ovanpå kan man ha lite riven ost.

Nyservad symaskin

Publicerad 2011-03-11 09:41:20 i Pyssel,

Idag hämtade jag ut min symaskin. Skövde symaskiner har verkligen en enormt bra service! Det var i söndags jag lämnade in symaskinen hos posten och igår kom den tillbaka till mitt utlämningsställe.

Tillsammans med min symaskin låg det ett litet brev där det stod att maskinen nu syr perfekt. Maskinen är rengjord i griparen och servicekillen hade även ställt in trådspänningen. En sak som jag verkligen uppskattar är de här små tygbitarna som följde med:

Det är en sak att skriva att maskinen syr perfekt, det här demostrerar det! Jag räknade antalet lager i jeanstyget. Det är 8 lager... Jag ser fram mot att testa den men det får nog vänta till nästa vecka för det är nämligen min jobbhelg!

Nya pulsvärmare

Publicerad 2011-03-09 16:44:34 i Stickning,

Idag blev jag klar med ett par pulsvärmare som en kollega ska ha. Flätmönstret kommer från Stickhandboken och det var inte så svårt att förstå mönstret då det var på engelska!

Nu kan jag sitta och avsluta ett par andra pulsvärmare! Den första blev jag nästan klar med på en kväll, så jag har gott hopp att avsluta maken i tv-soffan ikväll.

Dessa kommer jag lägga upp till försäljning på bloggen när jag är klar, så håll utskik om någon dag!

Jag tröstpysslar

Publicerad 2011-03-08 17:28:44 i Pyssel,

Min sambo sitter just nu på Arlanda och väntar på sitt flyg. Till Kina!!! Det var länge sedan han var iväg på arbetsresor och jag har gått och blivit bortskämd med att ha honom hemma. Jag får väl sitta och tröstpyssla här hemma medan han är borta. Jag misstänker dock att tröstpyssel är ungefär lika mycket som mitt vanliga pyssel!

Idag har jag bokat SMHI's matsal för pysselträff i maj! Det ska bli otroligt roligt. Nu blir det att börja planera för den dagen! Jag har aldrig varit på någon sådan träff och har ingen aning om hur de brukar styras upp. Fast hur svårt kan det vara?

Inte riktigt som jag tänkt mig

Publicerad 2011-03-06 14:26:59 i Stickning,

Idag grävde jag runt lite i lådorna här hemma i jakt på det lila garnet jag behöver till mönstret jag köpte igår. Enligt mönstret behöver jag 450 g. Jag har 8 nystan á 50 g! Som tur är finns det några nystan som jag nallat på och dessa smånystan gjorde att jag kom upp i rätt vikt. Får bara hoppas att det räcker för det är väldigt osäkert det går att få tag i mer. I nödfall kan jag väl alltid repa upp halsduken jag stickade för ett tag sedan!

Jag är besviken över resultatet! Halsduken rullar sig och den blir inte alls bra att ha på sig. Jag har försökt att nåla upp den och lägga den mellan fuktiga handdukar, virka en stödkant längs sidorna och även stryka den på låg värme. Inget hjälper.

 

Någon som har bra tips?

Fyndat på second hand

Publicerad 2011-03-05 18:57:53 i Shoppat,

Eftersom det är lördag blev det en tur till second hand, och det besöket var jag väldigt nöjd med! Jag hittade en låda som jag ska altra men även böcker.

Är det inte hur bra som helst att hitta böcker för 20 kr/st?! Tidigare hade jag faktiskt inga böcker inom det här ämnet.

Jag misstänker att någon lämnat in hela sin samling med Allt om handarbeta för det fanns mååånga sådana tidningar! De flesta var från 80-talet men jag hittade faktiskt några från 2000-talet (i dem är det aningen mer troligt att hitta saker jag kan tänka mig göra)

Jag ska försöka lägga undan dessa och ta någon då och då, istället för att streckläsa dem.

Det blev även ett besök hos Strömmafabriken. Där försvann onödigt mycket pengar. Jag har inte kunnat få det här mönstret ur huvudet:

Så nu var jag tvungen att köpa mönsterboken! Typiskt att jag inte kunde köpa ett enskilt mönster (garnet har jag redan). Som tur var fanns det många andra fina modeller som jag kan tänka mig göra. Hur jag ska hinna med allt har jag dock ingen aning om.

Att lyckas med biskvier

Publicerad 2011-03-03 20:24:24 i Ätbart,

Biskvier är väldigt gott, kanske ingen som vill säga emot mig på det? Jag är väldigt svag för en viss sorts biskvier som ett av Norrköpings fik säljer; päronbiskvie. Därför blir det extra trevligt att baka mina egna päronbiskvier!

Än så länge har jag inte lyckats få till de perfekta biskviebottnarna. De är inte dåliga de jag gjort, riktigt goda, men ändå inte som de som finns på konditorier... Fyllningen är däremot (onyttigt) god! Jag har använt mig av Sju sorters kakors recept på krämen med en viss skillnad: jag har inte i kakao utan istället lite grön karamellfärg och päronarom! I Norrköping finns en jättemysig butik som säljer olika smakaromer så jag kan variera smaken på biskvierna en hel del.

Biskviebottnarna får stå i kylskåpet en stund efter att jag brett på fyllningen. Jag smälte vit choklad över vattenbad och rörde sedan ner lite olja. Sen gäller det att ha tålamod! Doppa ner biskvien i chokladen och låt överbliven choklad droppa av! Det tar lite tid att doppa alla biskvierna men det är värt det, eller vad tycker ni om de här biskvierna?



Pysselträff i Norrköping

Publicerad 2011-03-01 21:52:32 i Pyssel,

Det finns ett flertal fördelar med mitt jobb. Att klockan emellanåt ringer runt 4-tiden på morgonen känns inte som någon positiv grej men att sluta tidigt är ju trevligt! Och med helgpass blir det stundtals lediga vardagar. Nu har jag kommit på en annan fördel: Jag skulle kunna boka matsalen och anordna en stooor pysselträff!

Nu till frågan: har jag några bloggläsare i Norrköpingstrakten som skulle vara intresserade? Och kanske vet en eller flera kompisar som skulle vilja hänga på? Lämna gärna en kommentar! Den närmsta tiden har jag en del inbokat så träffen blir i så fall troligen av i maj.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela