pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Hemlagad bärlikör

Publicerad 2010-08-30 21:11:47 i Ätbart,

Vi testar att göra likör, älskling och jag. Det är väldigt enkelt. Vi köpte en flaska konjak på Systembolaget och hällde den över frysta hallon och blåbär. Jag är lite missnöjd med de krossade hallonen men förhoppningsvis kommer spriten täcka bären hela tiden.

Hemlagad bärlikör

Flaskan står nu i kylskåpet och spriten tar till sig smak. Om någon vecka får vi se hur resultatet blir!

En hemgjord fritös

Publicerad 2010-08-29 12:23:06 i Ätbart,

Igår hade vi ett gäng kompisar över på middag och vi hade bestämt oss att bjuda på vegetariskt. Som förrätt blev det bruchetta på ungsrostat bröd och till huvudrätt en ost med askrand som kan köras i ugnen alternativt grillas. Till detta skulle vi ha friterad potatis. Det fanns bara ett lite krux. Vi har ingen fritös.

En titt på Clas Ohlson fick oss att inse att priset på en fritös inte var motiverbart, i alla fall inte för denna gång. Så vi bestämde oss för att göra en egen. Kostnad? 40 kr.

fritössil

Vi köpte en sil i metall, böjde till handtag och de där stöden på sidan. Sedan var det bara att fylla största kastrullen med frityrolja och fritera! Kanten på silen var helt perfekt, den höll potatisbitarna kvar i silen.

Projekt kopplat till symaskin

Publicerad 2010-08-28 17:37:39 i Shoppat,

Igår var jag i Linköping med två kompisar och det blev en del shoppande.

Ohlssons tyger hade rea. Rea på rean... Nu har jag många projekt på gång; kjolar, klänningar, linnen, kassar etc. Och vad gick hela paketet på? Bara 200 kr!

Efter lite annat shoppande och strosande i Linköping drog vi oss till slut mot stationen för att ta pendeln norrut. Då fick jag syn på vad som kanske kanske kommer att bli min symaskin. En Bernette med svart hölje och guldmotiv. Kan man köpa en symaskin för att den är estitiskt tilltalande?

Biskvier med päron och kokossmak

Publicerad 2010-08-28 14:36:47 i Ätbart,

Jag håller på att testa igen alla recept på biskvier jag har här hemma. Recept nr 2 kan sammanfattas med:
¤ Mandelmassabottnarna var ingen höjdare, då har jag för mig att de jag gjort innan var betydligt mycket bättre.
¤ Krämen var det inget fel på i smaken men lite omständig att göra. Den här gången skulle vatten och socker kokas upp för att sedan svalna, tror inte jag hade sådant jobb med receptet från 7 sorters kakor.

Dessa blev också större än de jag gjort innan. Mindre är faktiskt bättre. Då kan man med "gott samvete" ta två!
Jag har en förkärlek för vit choklad ovanpå biskvierna. Den här gången blev det vit choklad med kokos. Kokossmaken tar tyvärr lite överhand så om man smaksätter krämen (som jag alltid gör och alltid kommer att göra) så rekommenderas en ren choklad istället för någon med smak.

På slutet var jag tvungen att smälta lite mer choklad för att det skulle räcka att doppa biskvierna i. Då tog jag en billigare vit choklad och blandade med den finare från Lindt. Dålig idé, överväg aldrig att ta en billigare variant på choklad. Visst, du kan få två till priset av en men sedan blir det inte heller lika bra.

En höstinspirerad kasse

Publicerad 2010-08-26 12:28:34 i Sömnad,

Igår beväpnade jag mig med nål och sax och dök ner i tyghögen. Här skulle det sys!

Zoofii var snabbt framme och erbjöd sig att hjälpa till att nåla. Den katten brukar vara snäll och hjälpa matte emellanåt...
Lillan tröttnade faktiskt lite och försökte hitta något att busa med någon annanstans (matte kunde pusta ut)

Nami uppskattade mer innefodret till väskan. Han är inte fullt lika hjälpsam som sin lillasyster utan gillar mer att ligga och titta på när matte pysslar.

Jag använde mig av samma mönster som till kassen min syster fick när hon disputerade. Denna gång blev det däremot inget tidsödande broderi på framsidan.

Det var enklare den här gången, troligen för att jag redan hade sytt en sådan här och kände igen proceduren. På innefodret sydde jag fast en liten ficka som jag kan lägga nycklarna i. Det är alltid något jag brukar stå länge och väl och gräva efter i väskan.

Jag letade fram en knapp som troligen hemmahör på ett par jeans och bankade fast den.
Det tog ett par timmar att göra tygkassen men den är faktiskt ganska kul att sy. Jag funderar på att göra någon till julmarknaden men det får verkligen bli ett fåtal, dels eftersom de tar så lång tid att göra och folk (som inte har vett att uppskatta hantverk) är väldigt ovilliga att betala vad något egentligen kostar att göra.

Hur kommer det sig egentligen att en marknad med hantverk likställs med en loppis?

Lite extrafärg till badrummet

Publicerad 2010-08-24 16:27:10 i Pyssel,

Jag har roat mig med att färga en del handdukar. Det är väldigt enkelt, allt som behövs är
  1. Handduk
  2. Schablon
  3. Textilfärg (tror Palette är den bästa)
  4. Stöppelverktyg

För att försöka undvika att få den grå färgen på bladen använde jag mig av ett papper som begränsade var den stöpplade färgen hamnade.

 

Jag tror bestämt det börjar bli dags att köpa mer färger! Saknar blått och rosa, till att börja med...

En ask i kärlekens tema

Publicerad 2010-08-23 21:26:36 i Altrat,

Förra helgen var vi iväg på bröllop och jag hade gjort presentasken till brudparet (som sedan lades i en flätad, rosdekorerad korg med papperstrassel i botten och sist inslagen i cellofan).

Alla kanter är färgade med Brilliances Orchid. Längs sidorna fäste jag ett härligt mönstrat papper som gick i samma rosa färg som asken. Locket kläddes in med samma papper, fast utan de starkare rosa swirlsen.

Storleken på asken var helt perfekt så mönstret följde med även på kortsidorna! Texten på locket är en rubons. Visst passade den in helt perfekt?!

Asken är faktiskt ganska enkel att göra.

Locket var 9,5 cm brett och 16,5 cm långt. Jag gjorde även en bottenplatta som var 9×16 cm.

0,5 cm in från kanten på locket skärs en öppning som den 3 cm långa remsan sticks igenom och sedan limmas fast på locket. Det blir en fördel att dekorera locket med ett annat papper för att dölja den lilla fliken... Jag fick lite problem med att få asken att stänga sig snyggt men det räckte med att klämma till lite på locket på baksidan så förslöt den sig fint.

Inspirationen till asken hittade jag inne hos Anita. Titta gärna in hos henne, hon har gjort flera stycken sådana här askar och de är hur fina som helst!

En njutningsfull resa till Småland

Publicerad 2010-08-22 22:05:09 i Ätbart,

I torsdags satte jag mig på först pendeln ner till Linköping för att där hoppa på Bus4you ner till Jönköping. Jag vet, jag är en sann smålänning men resan blev inte bara billigare än om jag åkt med Swebus, den blev bekvämare! Jag kan varmt rekommendera bus4you, sätena är bekväma, rymliga och priset väldigt tilltalande. Och de ska faktiskt börja köra från Norrköping!!!

En resa ner till mina föräldrar involverar alltid ett besök på torget i Jönköping på lördagen, denna vistelse avvek inte från normen. Jag hittade tyg till nya gardiner, lite annat tyg som passar till tygväskor och u-n-d-e-r-b-a-r-t goda plommon! Vad jag längtat efter dem. Det går inte att köpa dem i matbutik, det är inte alls samma smak på dem.

När jag var lite yngre brukade jag ta mig en promenad runt trädgården under sommaren och samla på mig en massa gott för att sedan...

Mmm. Goda mackor! Det blev inte riktigt som det brukade vara men likväl gott! Den till vänster blev mer "kylskåpsingredienser" och skinkan var sååå god! Tror den var basturökt, inga E-nummer eller sånt.

Skogen rakt utanför mina föräldrars dörr innehöll en massa sådana här. Jag hann plocka på mig 3-4 liter men det kändes så trist att åka ifrån resten som satt kvar på risen. Varför kan inte Vrinneviskogen här i Norrköping innehålla lika fina bär?!

Bara någon timme innan det var dags att sätta sig på bussen norrut hittade jag dessa:

Jag blev så glad, så glad! Tyvärr var många av dem väldigt små så jag tvingade ut mamma i skogen för att visa var de växte så hon eller pappa kan plocka dem om några dagar.

Många blev det inte till oss men ändå något!

Stövlar i min smak

Publicerad 2010-08-19 09:42:25 i Naturmaterial,

För ett tag sedan köpte jag ett par stövlar på loppis, närmare bestämt sådana här:

Rosa är dock inte riktigt min färg...

Myyycket bättre! Mossan är fastsurrad med grön sytråd. Jag tror att mossa som inte så lätt trillar isär är den bästa att använda.

Nästa gång ska jag se till att ha lite mossa som sträcker sig en bit ovanför stöveln för att dölja skaftet. Jag tog istället små mossrester och hängde över kanten.

Jag blev väldigt nöjd med mossfallet längst fram på stöveln. Den här biten är väldigt svår att surra fast med sytråden så mossans struktur var helt perfekt!

Jag hade plockat på mig lite höstliga dekorationer ute i naturen som sedan stacks ner i oasisen. Päron, äpplen och nypon fästes med en bit ståltråd.

Mossan kommer jag duscha regelbundet så att den håller sig fin och sedan blir det upp till bevis vilka av dekorationerna som står sig en längre tid!

Mera målade värmeljus

Publicerad 2010-08-17 17:49:22 i Målade värmeljus,

Idag har jag grundmålat 24 stycken stora värmeljus och därefter målat en del av dem. Nu funderar jag på vad för motiv som säljer bäst. Jag tänkte nämligen måla och sälja på julmarknaden. Vad för motiv tror ni det är som lockar folk?

Jag är ju jättesvag för katter och är den inte hur söt som helst?!

Det är en julmarknad, men betyder det att folk bara vill köpa juliga saker?


 

Som sagt, jag gillar katter... Tror syrran gillar de med katter, de är så himla lika hennes Pillo!

Lämna gärna en kommentar vad ni tror funkar bäst, jag har nämligen 15 värmeljus till som ska dekoreras!

Mall till Tri-Shutter kort

Publicerad 2010-08-17 11:05:53 i Korttillverkning,

Ute i pysselbutiker går det att köpa färdigvikta kort i diverse storlekar och former men roligast är det att göra egna vikningar. Nu har jag testat en vikning som kallas för Tri-Shutter. Det blir dock lite mätande...

Pappret är 12'' gånger 6''. På längden valde jag att skära pappret 1,5'' in från kanten. Sedan är det bara att göra berg-och-dal-veck. När det var klart var det dags att ta till linjal och skärkniven igen.

Nu ska jag bara komma på vad för dekorationer jag vill ha!

Organisering av stämplar

Publicerad 2010-08-16 12:40:41 i Pyssel,

För lite mer än ett år sedan började jag samla mina stämplar i pärmar. Nu har jag fyllt de två ganska väl men ändå fortsatt köpa på mig fler stämplar. Så det fick bli en tur till Clas Ohlson för att köpa en ny pärm och lite fler plastfickor med dragkedjor på!

Precis som sist fäste jag lite tapet runt pärmen.

Den här tapetbården är faktiskt rester från mitt gamla rum hos föräldrarna!

En av pärmarna innehåller bara monterade stämplar, i de andra två samsas nu en massa clearstamps! Oftast köper jag dem i lite större förpackningar men emellanåt blir det bara någon enstaka clearstamps och dessa var i stort behov av att samlas på ett bra, överskådligt sätt!

Jag stämplade upp dem på ett vanligt A4-papper som beskurits så det skulle passa in i plastfickan. Därefter fäste jag det på en kartongbit med självhäftande bokplast. Stämplarna får sitta på baksidan där kartongen är lite glatt som de fäster bra på.

Alla omonterade stämplar får också en genomgång. En del har väntat på montering i nästan ett års tid! Det är med andra ord hög tid att montera dem, stämpla lite och sedan åka och köpa nya på mässan i Göteborg i höst!

En resa i bilder

Publicerad 2010-08-15 20:02:45 i Pyssel,

I fredags bilade vi ner till Halmstad eftersom vi
a) Kände för det
b) Tyckte det var en bra idé att bo på hotell, så varför inte i Halmstad?

Efter incheckning blev det en liten promenad och då fick jag syn på den här skylten:

Kom genast att tänka på Fiia som har en son vid namn Knut...

Charterresor har jag hört talas om men adoptionsresor? Tja, varför inte?

Lite känsla av paparazzi måste man ju ha, jag var ju typisk turist med kameran i högsta hugg!

Några kändisar såg vi inte direkt till men vi hittade Orups ställe! Och det var inte jag utan Mårten som valde vilket hotell vi skulle bo på...

Halmstad är uppenbarligen inte så stort så det är bara ett litet helvete som får plats. Solen tittade till slut fram och temperaturen steg lite så vi tog ett annat ställe (väljer ni en restaurang med livemusik, välj att sitta inne alternativt ta med öronproppar)

Det var dags att köra ifrån det första hotellet och leta upp ett nytt. Vi var inte välkomna tillbaka till en andra natt, det hade varit fullbokat i 3 månader. Det var något tjafs om Roxette och spelning. I synnerhet den där Gessle är visst poppis i Halmstad. Det var lika bra att dra vidare söderut!

Vi lämnar Halland och åker in i Skåne län. Något blir mycket fel, detta kan ju inte vara Skåne! Skåne är ju platt! Bensinförbrukningen steg till det dubbla i denna backe (som såg lite mer imponerande ut när jag började gräva efter kameran)

En rolig typ dök upp när vi satt på en uteservering i Halmstad. Klockren bild!

På lördagen var det dags att gästa bröllop nr 3 för i år. Jag begick misstaget för någon vecka sedan att prova den här klänningen. Jag var bara tvungen att ta med den hem! En liten kul grej är att bruden och jag har en historia om den. Någon månad innan hon tråkigt nog flyttade från Norrköping var vi och tittade på en massa vackra klänningar i Boutiqe Igelkotten och då fick jag syn på den här. Tursamt nog provade jag den inte då. Den kändes helt rätt att ha på ett bröllop och visst matchar älskling och jag varandra fint?

Nu blir det framkallning av bilder från bröllop 1, 2 och 3 och sedan en massa scrappande!

En smarrig kaka

Publicerad 2010-08-11 10:15:46 i Ätbart,

Igår var det pysselträff hemma hos mig. Så hemskt produktiva var vi kanske inte men vi hade himla trevligt! Till andra fika blev det den här smarriga kakan!

Bottnen hade jag förberett dagen innan och den innehåller:

150 g vit choklad
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
1 tsk rivet citronskal


Smör och choklad smältes över vattenbad och blandades sedan med de torra ingredienserna. Därefter tillsattes ägg och citronskal och allt rördes samman till en smidig smet. Sedan var det bara att hälla det i formen med avtagbar botten (jag glömde bröa den, det kan nog underlätta annars funkar det nog att smörja den med, men man måste dra en kniv runt kanten innan formen lossas!)
In i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter

Glasyren:

2 dl creme fraiche
½-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker


Vispa allt tills det blir en tjockare glasyr (detta tyckte jag var ganska svårt att avgöra när det blev). Bred ut glasyren över kakan och garnera med granatäpple (kom ihåg att ha på förkläde när du plockar ut kärnorna, den röda saften kan skvätta ner en hel del...)

Nej, nu ska jag ta en bit till förmiddagskaffet innan det är dags för mer pyssel!

Dekorativa tallkottar?

Publicerad 2010-08-08 10:32:50 i Naturmaterial,

Det går att köpa hur mycket som helst i pysselväg och utbudet känns ibland så stort att det är lätt att glömma att man själv kan göra en hel del. Ska jag göra kransar eller andra saker i naturmaterial finns det en hel del att hämta ute i naturen. Förra året köpte jag små julgranskulor, filt, metalltråd etc för att dekorera julkransar
Nu var det inte bara köpedekorationer utan det blev även kastenjer och torkade apelsinskivor (hemtorkade, inte köpta - de kostar för mycket om man ska ha många). Naturen har dock mer att erbjuda och det går ju faktiskt att piffa till det lite!

Först målade jag tallkottarna med vit allmogefärg. Efter att de torkat klickade jag ut lite glitter som jag med en pensel strök ut. Bortsett från kottar har jag allt hemma, men funderar på att köpa lite guld och silverfärg.

Trasselbollar

Publicerad 2010-08-05 10:20:29 i Pyssel,

I blombutiker har jag sett bollar av metalltrådar. De är väldigt fina, speciellt att ha i dekorationer men så tänker jag:
Varför köpa när jag kan göra själv?

Så hemskt svårt är det inte, men lite pilligt. En rundtång var till stor hjälp, utan den tror jag det skulle ha varit svårare. Sedan var jag även bara tvungen att försöka göra ett hjärta också. Funkar dessa som dekorationer? Ska jag köpa mer tråd i andra färger, eller ska jag helt enkelt gå ner på stan och köpa när jag ska ha dem?

Saker man kan göra med ett överkaste del 1

Publicerad 2010-08-04 23:43:48 i Sömnad,

Häromdan tog jag och älskling en långpromenad ut till Jysk. Det är säkert helt normalt att gå totalt 9 km för ett nytt överkaste men det kändes motiverande då det gamla som passade 140 cm sängen perfekt inte riktigt passar den nya. Zoofii älskar verkligen det överkastet (och matte är svag för kinesiska tecken) så det blev ett likadant fast några dm bredare.

Jag börjar bli rädd att jag har svårt att slänga saker och ting. "Detta kan jag altra". "Detta kan jag sy något av". "Detta kan jag..." Ja, host, lite problem. MEN! Ett fint överkaste som en av älsklingskatterna tycker om måste man väl kunna göra något kul av?

Jag blev faktiskt positivt överraskad hur lätt det var att klippa och sy i det! Jag vek det helt enkelt dubbelt och sydde ihop det. Det blev inte så tjockt men det borde väl vara betydligt mycket skönare att ligga på än tråkigt trä?

Zoofii var lite svårflörtad när jag visade henne vad jag suttit och sytt till hennes hylla. Nami samarbetade lite granna men sa sedan väldigt snällt att han trivs bäst i sin korgstol (och han verkar fullt nöjd med den solblekta kudden där, så matte ska inte lägga tid på att sy något till honom)

Jag kan rekommendera en ägare till 200*180 cm säng att köpa ett större överkaste än det vi köpte. 220 var inte tillräckligt, i synnerhet inte då sängen kommer upp en bit från golvet. Zoofii har inga problem att krypa in under det, så det får väl duga ändå. Om några år har jag säkert sytt upp allt från det gamla så...

Ornamentbollar

Publicerad 2010-08-02 23:50:32 i Pyssel,

På pysselforumet hittade jag tips på hur man kan göra en trevlig och dekorativ boll. Den känns ganska passande till jul men jag var ändå bara tvungen att testa!

Jag och min shape cutter kom inte riktigt överrens. Kniven kunde inte följa mallen, pappret trasades sönder, jag hittade inget grepp om kniven som funkade... Ja, det var nästan nära att den åkte rakt ner i sopporna! När det känns så är det bäst att lägga det åt sidan en liten stund och sedan försöka igen.

Det gick faktiskt vägen. Det blev 4 stycken cirklar i 5 olika färger. Med en embosspenna drog jag upp en likbent triangel på alla 20.

När man kommit så här långt är det dags att hämta lim och snöre!

Nu är det bara att limma "remsan" till en cirkel och fästa de andra två delarna på den.

Tada! Men nu var jag lite frestad att testa dekortation på kanterna. På pysselforumet visades bilder med guldkant men jag orkade inte sitta med glitterlim eller embossing så en stämpeldyna fick duga!

Ljuset utifrån hann förändras lite men visst blir det en ganska stor skillnad?

En liten stund senare hoppar lilla Zoofii upp på bordet och jag inser att hon är helt röd på tassarna. Busfröet har knuffat ner stämpeldynan på golvet och lekt med den!!! Självklart tyckte hon inte det var lika roligt när matte skulle tvätta bort färgen!

En uppiffning av en gammal pärm

Publicerad 2010-08-02 10:34:49 i Sömnad,

Jag har länge haft planer på att fixa till en gammal pärm som det varit tidningar i. Den är helt perfekt att läsa tidningar ur och de tidskriftssamlare jag har är sedan länge fyllda.

Nu har jag äntligen tagit tag i det hela! Det var lite kul att syssla med lappteknik och nu behöver jag bara fler pärmar så jag kan fortsätta sätta lite färg i bokhyllan!

Självklart blev den första grön men nu har jag planer på en som går i rosa och lila och en i gula toner.

Nu ska jag fylla den men misstänker att det går väldigt fort. Jag gjorde ett överslag igår kväll på hur många pysseltidningar jag har. Två pärmar till kommer inte att räcka...

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela