pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Så firar man sin 30-årsdag

Publicerad 2012-01-29 21:37:14 i Pyssel,

Redan för 5 år sedan, då jag fyllde 25 år bestämde jag mig för vad jag skulle göra då jag fyllde 30. Det skulle vara något större, det skulle kännas bra att fylla jämt. Jag skulle ut och resa. Passande nog inföll min 30 årsdag på en fredag så jag och sambon tog ledigt och bokade en weekendresa. Kravet var att inte behöva byta flyg och vi skulle inte behöva ta oss till Skavsta eller Arlanda. Det landade på Amsterdam. Tyvärr blev det inte flyg från Norrköping utan Linköping. Mårtens bror ställde dock upp och skjutsade oss.

Två bekymmer
Dagen innan resan upptäcker jag att min kamera är sönder. Tack och lov kommer min kompis Linda till räddningen - jag fick låna hennes systemkamera!

En trafikolycka sker i södergående fil på E4an men som tur är upptäcker vår chafför det tidigt men efter några km blir det köbildning även på gamla Linköpingsvägen för polisen hänvisar alla bilar ner på den vägen. Efter lite omvägar (som ändå blir genvägar!) kom vi fram och checkade in med hela 5 minuter till godo. Tack o lov att vi hann!

Framme i Amsterdam
Resan rullade på bra och det var inga problem att ta sig från flygplatsen och in till Amsterdam.

Att hitta till hotellet var lätt, det var raka vägen ner från stationen! Jag hade dock väntat mig en smalare byggnad men hotellet var ju ganska pampigt!

Födelsedagsmiddag som heter duga
Vi checkade in, freshade upp oss lite på rummet och gick sedan ner till restaurangen. Vår middag var fantastisk, magnefik, enastående, makalös... Ja, ni fattar! Och jag överdriver inte!!! Tyvärr tog jag inte med kameran ner och synd är det för upplägget var jättefint.

Vi började med ett glas champagne - vi firade ju trots allt min 30-årsdag! Det var nog den godaste champagne jag druckit (och jag glömde självklart skriva upp vad den hette). Vi beställde in en förrätt som var en fröjd för både öga och gom. Tyvärr satte det höga förväntningar på huvudrätten. Betyget blev...ok (och då tog Mårten och jag olika rätter). Desserten var vi båda nöjda med men efter den magnifika middagen var vi tvugna att ta oss en liten promenad! Men Amsterdams nattliv återkommer jag till...

Frukost värdig ett 4-stjärnigt hotell
Frukosten var till belåtenhet och vi var riktigt nöjda med vårt hotell! Det fanns mycket att välja på, inklusive våfflor!

Det var väldigt trevligt med deras stora urval av frukter, ett gott sätt att komma igång på morgonen! Men visst, man lite halvt om halvt rullade ut från frukosten...

Här var det långbord med frukosttillbehör...

Rundvandring i Amsterdam
Efter en ordentlig frukost begav vi oss ut på Amsterdams gator och såg oss omkring. Amsterdam omges av flera kanaler och jag misstänker att det är väldigt vackert under våren och sommaren!


Husen är lite speciella i Amsterdam - smala och höga. Jag hörde något om väldigt höga markpriser, så husen har byggts smala och höga för att hålla nera priset. Trapporna ska visst vara så smala att möbler måste lyftas in med kranar!

Amsterdam är en stor cykelstad och det fanns flera ställen man kunde hyra cykel för att ta sig runt. En del verkar ha tänkt till lite för att lättare hitta sin cykel.

Det finns faktiskt en del stora byggnader, de flesta såg ut att vara kyrkor.

Vi hade inte så många mål med rundvandringen men en sak ville jag hitta till:

Bloemenmarkt

Den som gillar blommor hittar garanterat något längsmed den här kanalen!

Blomsterlökar så långt ögat räcker! Marknadsstånd efter marknadsstånd. Men det var inte bara tulpaner och andra lökar som gick att finna. Nej, det fanns snittblommor och vanliga krukväxter också.

Jag hade faktiskt inte haft något emot att ta med några kaktusar hem! Jag har nämligen funderingar på att göra ett till växtskåp, men då bara med kaktusar.

Jag kanske inte behöver nämna att jag trivdes som fisken i vattnet?

Jag lovar - det lutar!
I Amsterdam finns ganska smarta trafikljus, de räknar ner tills det blir grönt!

Men, lutar inte husen en del?Lite speciellt med Amsterdam
Det gick inte att undvika att lite då och då känna en speciell doft då vi gick runt i staden, och det är kanske inte så konstigt då det fanns coffeeshops här och var (nej, vi var aldrig inne på något sådant ställe).

Något annat som inte gick att undgå var red light district. Vi visste om dem men trodde inte de skulle vara så synliga, och i synnerhet inte finnas inne i centrumdelen.

Amsterdam är en väldigt lugn stad under förmiddagen. Lördagsförmiddagen var snudd på öde men efter ca kl 14 började staden verkligen vaknad till liv med en massa turister. Under kvällarna var det snudd på ännu mer folk ute i rörelse, men det uppfattades aldrig som stökigt eller högljud.

Alla vägar bär till Rom Dam
Vårt hotell var beläget i den innersta ringen, området som kallas för centrum. Under våra promenader tog vi oss utanför den innersta stadskärnan till Jordaan och västra kanalerna. Vi trodde sedan att vi rörde oss lite mot södra kanalbältet, där Bloemenmarkt låg men hux flux var vi tillbaka vid hotellet! Samma sak hände på lördagkvällen då vi var ute och gick. Båda började bli lite trötta i benen och gick troligen och funderade på om vi skulle försöka hitta ut till någon kanal eller spårvagnsspår för att sedan försöka hitta tillbaka till hotellet då...vi helt plötsligt kom ut vid Dam, torget rakt utanför vårt hotell!

Kommentarer

Postat av: Elisabet

Publicerad 2012-02-03 17:38:03

Oh, jag älskar Amsterdam, länge sedan jag var där nu, kanske man skulle spara till en tripp i vår?!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela