pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Höstvackert på ett fat

Publicerad 2012-09-30 15:34:42 i Odling,

Häromdan var jag förbi blomsteraffären som ligger ganska nära oss (farlig butik!). Jag hittade ett härligt fat och någonting måste ju finnas på fatet så jag gick runt och plockade ihop lite växter så jag kunde göra ett höstarrangemang. Så här blev resultatet:

En färgklick i skåpet

Publicerad 2012-09-28 08:59:06 i Odling,

Nu på morgonen när jag tittade in i mitt skåp så fick jag syn på en färgklick bland allt det gröna!
Visst är den fin? Det förra skottet gav inga blommor men den här gången hade jag tur! Nu hoppas jag att den blommar ett tag.

Sött stickat till den lilla

Publicerad 2012-09-27 10:20:52 i Stickning,

Jag har haft ett mönster här hemma i säkert över ett år och nu äntligen har jag haft lust att ta tag i det samt hade alla färger hemma.
Men nu har jag ju självklart förlagt virknålen någonstans! Och jag hade ju bara picotkanten och knytbandet kvar till den sista sockan... Man skulle ju kunna tro jag skulle ha lite bättre ordning på virknålarna nu när jag sytt ett fodral till virknålarna. Men icke.
Sockorna är stickade i Alpaca från Drops och mönstret finns här hos Garnstudio.

Nu startar pysselstafetten nr 7!

Publicerad 2012-09-24 10:18:00 i Pyssel,

Idag är det dags, den sjunde versionen av pysselstafetten drar igång! Här hittar ni schemat.
 
Det blev faktiskt som så att jag hoppar på den här stafetten också. Men planering är a och o den här gången för mig och just nu har jag faktiskt bara kvar att fota och skriva ihop inlägget! Min tur är dock först nästa vecka så det är iiingen stress eller press.

Söndagsjobb i trädgården

Publicerad 2012-09-23 20:13:26 i Odling,

Idag hade jag bra med ork och det var kul med inga måsten att fixa i trädgården. Sambon röjde nere i källaren och jag rörjde där ute. Det var verkligen kul, och jag hoppas jag orkar fortsätta göra lite även imorgon.
Mitt första projekt involverade den stora spaden! Jag har flyttat två plantor med kärleksört från landet till rabatten under det gamla äppleträdet. Hoppas de tycker det är okej att flytta den här tiden på året! På den vänstra sidan har det under sommaren varit ett större gäng växter med gula blommor. Här måste jag hitta lite andra växter, så det händer något här även under sensommaren och hösten.
Gräsmatten blev klippt! Kanske för sista gången i år (hoppas det, gräsklipparen och jag kommer inte överens, det gäller starten av den så det är ett ganska stort problem!). Tycker det är himla kul att den gula rosenbusken fortfarande blommar (det gör för övrigt även rosenbuskarna på framsidan och fler knoppar är på gång).
 
För ett litet tag sedan jämnade jag bambun med marken och idag började jag försöka få upp alla rötter. Det blir en utmaning... Men de verkar i alla fall vara ytliga så det finns ett visst hopp att helt bli av med den.
 
Sedan blev jag på humör att röja, där resultatet syns på direkten.
Och sett från andra hållet:
 
Morgondagens projekt: köra nerklippta grenar i kompostkvarnen.
 
 
 
 
 
 

Försvinnande goda chokladbollar

Publicerad 2012-09-19 10:01:00 i Ätbart,

Kexchoklad är gott. Chokladbollar är gott. Då måste ju kombinationen vara helt fantastisk eller hur?
Recept
2 dl havregryn
1 dl socker (till chokladbollar föredrar jag finkorningt socker)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1 hg smör
1 kexchoklad
1½ msk kallt kaffe
 
Lägg alla ingredienser i en matberedare. Jag brukar ta kaffet sist, så att mycket av havregrynen har hunnit finhackas innan det tillsätts.
 

Stickad omlottröja till systersonen

Publicerad 2012-09-17 08:52:18 i Stickning,

Igår tog jag och sambon en liten tur norrut och hälsade på min syster med familj. Det var himla kul att se hur min systerson lös upp i världens goaste leende när han fick syn på oss!
 
Jag hade med mig en liten försenad 1-årspresent till honom.
Omlottröjan är stickad i Fabel med en virkad kant av Alpaca. Mönstret från Garnstudio.
Tröjan fick även en liten namntag! Nästa gång ska jag bara sy fast namnbandet längs kortsidorna, så det går att hänga tröjan i tagen om man så vill.
Lille busungen vill ju dock inte vara still på bild! Och sedan tyckte han att den blev lite för varm att ha inomhus, men fint satt den på! Hans moster är mycket nöjd!
Annars tyckte syrrans katt Pillo att han kunde få den till huvudkudde...
 
 

Leverans från Living and room

Publicerad 2012-09-14 15:55:56 i Inredning, Shoppat,

I början av månaden var jag på ett heminredningsparty. Visst låter det kul? Det var det också! Men oj oj oj vad mycket fint det fanns att köpa! Jag tror att detta är relativt nytt i Sverige. Mycket utav produkterna från Living and room är deras egna sortiment, dvs du hittar dem inte ute i butiker utan det är just på homeparty som du handlar.
 
En sak på min beställning var restnoterat men wow vad nöjd jag är med de andra sakerna när jag packade upp dem!
Den här filten har inte bara en väldigt snygg design, den är också väääldigt mjuk och go´! Den blir perfekt att ha nu i höst när jag vill krypa upp i vårt lilla bibliotek med en bra bok och en kopp te.
Dessa lyktor är gjorda av återvunnet glas och de gick inte att motstå! Jag ser fram mot kvällen när jag kan tända ljus i dem (och vakta så katterna inte kommer i närheten!)
 
I produktkatalogen gick det även att välja på porslin, fina skålar och fat, tomtar och mycket annat fint till inredning. Det fanns även några smycken och ett av halsbanden var jag bara tvungen att ha!
Halskedjan är lång så hängena når ner över magen, så långa halsband kan ibland vara väldigt snygga! Och det bästa av allt: det här halsbandet har en läcker baksida!
Tycker det är kul att det här halsbandet går att använda på två olika sätt! Det är även väldigt lätt, och ger ett mysigt ljud ifrån sig när hjärtanen slår emot varann.
 

Vi gillar Ryobi!

Publicerad 2012-09-13 17:59:43 i Shoppat,

Bara någon månad efter att vi flyttat in i huset fick vi ögonen på ett märke som heter Ryobi. Det är batteridrivna verktyg, och det underbara är att ett och samma batteri passar till de flesta verktygen. Efterhand som projekt krävt det så har vi börjat samla på oss en liten samling (en såg till när vi fixade hallgolvet, diverse redskap till trädgården). Augusti månads inköp var en häcktrimmer men den provade jag först häromdan.
Oh, den här var hur rolig som helst! Thujahäcken mot köket har inte trimmats sedan kanske nån gång förra året och nu var det verkligen hög tid! Trimmern var lätthanterlig och resultatet mycket bra. Jag trodde det skulle se lite...trubbigt ut efteråt men häcken blev välfriserad och fin!

En lite större maskin är den här kompostkvarnen. Vi köpte den kraftigare modellen och visst tuggade den väldigt snällt ner en stor rosenbuske! Vi har även beskärt den lilla tallen och alla dessa grenar tog liten plats efter att ha körts genom kompostkvarnen. Ibland får vi köra tjockare grenar två gånger, och den är inte så förtjust i när mycket blad finns kvar på grenarna. Men den gör sitt jobb, och till en förvånandsvärt låg ljudnivå.

Mera cancan men i turkos

Publicerad 2012-09-10 10:15:00 i Stickning,

Cancan är sååå roligt att sticka i! Den här halsduken/scarfen blev jag klar med för kanske en månad sedan. I slutet av förra veckan damp den ner i brevlådan hos en kompis. Hennes favoritfärg råkar nämligen vara just turkos...


Rensning i trädgården

Publicerad 2012-09-09 11:12:11 i Odling, Pyssel,

Igår var vi sjukt effektiva. Sambons pappa kom med bil och släpkärra och vi tömde källaren på skräpet som blivit då vi håller på att riva ut. Det blev två fulla vändor till tippen och jag tyckte detta var ett utmärkt tillfälle att bli av med lite trädgårdsavfall! Nu tusan skulle vi rensa ut lite!!!
Vi tycker det har varit lite...plottrigt i trädgården.
Ni ser det lilla trädet i mitten? Det hade små söta rosa blommor i våras och har nu orange bär, troligen inte ätliga och... Det blev en liten incident med en såg.
Ni kan ana er till rotstumpen som finns kvar. I alla fall tills vi får tag i ett bra spett, därefter blir det gräset som får ta över och komponeringen ser redan mycket bättre ut!
I förgrunden syns en stor rosenbuske. Det var ursprungligen en röd ros men ympad (tror jag man kallar det) på en tåligare rot som egentligen har små vita blommor. Det var lite läckert då den blommade i både vitt och rött i vår/sommar men den står helt fel samt att de små vita rosorna kommer på sikt kväva de röda. Så...det blev en liten incident med en kraftig sekatör. Hoppsan!
Bambun var väl okej att ha för att skugga landet men den är totalt fel planterad. Rötterna har krypit iväg åt höger och vänster och det finns ingen begränsning i hur långt den kan sprida sig. Och egentligen - den är nog inte vad vi vill ha i vår trädgård! Så...
Ett bra tag senare var den jämnad med marken och det visade sig vara en hel del skott! Tror jag samlade dem i totalt 5 stycken högar. Nu är det i alla fall luftigare, vi kommer ha lättare att komma intill med gräsklipparen och det bästa av allt: nu vet jag var våra vinbärsbuskar ska stå! Och vi får inte plats med bara en, vi får plats med två! I landet grävde jag upp en rosenbuske (vad har en rosenbuske att göra i ett trädgårdsland?!). En annan rosenbuske ska eventuellt flyttas, samma sak med löjnatshjärta och kärleksört. Därefter kan trädgårdslandet få lov att formas till. Men det är projekt för våren 2013, nu fixar vi bara bra förutsättningar.
 
Hmm. Busken som skymtas uppe i vänstra hörnet ligger lite risigt till...
 
 

Äntligen klar med boleron

Publicerad 2012-09-07 10:16:55 i Stickning,

Det känns som en evighet sedan som jag köpte garnet till en bolero. Det tog ett tag innan jag tog tag i mönstret och sedan efter ett tag tog det liksom stop. Många andra stickprojekt var roligare och mer lockande att sitta ner med men till slut, nu i sommar avslutade jag äntligen projektet. Sedan kom ju den tråkiga biten med att sy ihop den och så skulle jag sticka en krage. Den kragen repade jag nog upp två gånger så det var verkligen ett trögt projekt!
 
Boleron har faktiskt legat helt färdig här hemma sedan mitt i sommaren men jag har inte riktigt kommit mig för att fota den. Förrän häromdan.


Boleron är stickad i Safran från Drops och mönstret till denna söta bolero hittar ni här. Jag tycker att volangen på tröjarmen är väldigt söt och funderar på att någon gång göra något liknande på ett par pulsvärmare.


 

Dags för pysselstafett nr 7

Publicerad 2012-09-04 18:56:18 i Pyssel,

Stina, som har bloggen Sagolikt Pyssel startade för något år sedan pysselstafetten, där olika bloggare tipsar om pyssel efter ett visst tema. Nu är det hög tid att anmäla sig till den sjunde omgången!


Ni kan säkert räkna ut vad temat på den här pysselstafetten är! Stina stoppade även in en stor skåpa "Ta hand om sig själv och andra". Sista anmälningsdatumet för att vara med och bidra med något mysigt pyssel är 10 september.
 
Jag skulle jättegärna vara med igen men har inte bestämt mig ännu om jag ska tillåta mig att vara det. Jag är nämligen sjukskriven pga stress och min kreaktivitet och skaparglädje går på sparlåga tillsammans med mycket annat i mitt liv just nu. Jag har sagt till mig själv att jag kan få lov att vara med, om jag kommer på ett pyssel som inte tar megalång tid att göra. Så vad har jag tidigare bidragit med till pysselstafetten?
 
Pysselstafett nr 4 - Sommar och semesterpyssel
Sy en kylväska av gamla jeans tog mig ett bra tag att sy ihop! Kul resultat men att sy, fota och skriva ihop hela inlägget... Oj oj!
 
Pysselstafett nr 5 - Julen. Pynt och presenter
Nu bidrog jag med inte bara ett utan två olika bidrag! Mitt i allt julstök, den tid på året då jag vill göra som mest och ska jag bidra med två saker?! Mina bidrag var:
Julig mosstövel (ändå något jag skulle göra till julmarknaden) och...
Julgodis i mandelmassa och marsipan. Oj, vilken tid jag la på att färga mandelmassan och sedan sitta och göra allt!
 
Sedan kom Pysselstafett nr 6 - Vår och Vårlängtan och varför göra det lätt för sig när det kan bli massa kul pyssel som dock tar tid?
Pyssel med äggskal var kul men det blev ju lite småpill att blåsa ur ägg ur skalet för att sedan göra chokladägg, ljusägg, äggformade tvålar etc.
 
Ja, som ni ser så är det lite saker som har tagit en del av min tid i anspråk. Så om jag kommer på ett pyssel som tar typ 5 minuter att göra kan jag anmäla mig till nästa stafett! Japp. Det blir bra. Så blir det. Om jag kommer på något. Om jag orkar.

Det stod en huvklädd man med kofot på trappan

Publicerad 2012-09-02 13:09:05 i Inredning, Pyssel,

Igår ringde det på dörren och det verkade som att sambon gått ner i källarn och inte hörde dörrklockan. När jag öppnade dörren stod där en man med en huddtröja. Huvan var nerdragen en bit över pannan. I händerna höll han en kofot...
 
Sambon och en killkompis håller på att riva i källaren. I maj påbörjade vi renoveringen av källaren. Två stycken små förråd försvann. Vi putsade väggarna, spacklade och målade. Resultatet har blivit väldigt bra och skillnaden är stor. I samma rum, på den högra sidan av gången när man kommer från mitt pysselrum, så finns det ett gammalt kök. Det ska också rivas ut men här finns det lite mer att tänka på. Bland annat vatten- och elledningar. Oj oj vad det lät från källaren igår då de rev ner en del. Det visade sig att en vägg som vi bara trodde var att riva ner hade reglar på sig. Reglar som var fästa i en tegelvägg. Hmm. Nu får vi tänka om lite! Men det är en del av nöjet, vi rusar inte iväg med en del projekt utan hinner tänka om och ibland även få en eller två idéer till som vi ratar.
 
Ett råd till nyblivna husägare brukar vara: Bo in er och fundera på hur ni vill ha det. Mycket klokt. Vi har hunnit sätta lite egen prägel på huset. Projektet i källaren kommer ta den tid det tar. Huvudsaken är att det blir 
a) Ordentligt
b) Snyggt
Sedan, när den delen av källaren är klar, kanske vi påbörjar ett nytt projekt.
 
Idag har det kommit lite andra ljud från källaren. Maskinljud. För en stund sedan var killkompisen uppe och klampade runt på golvet i vardagsrummet. För att testa och se hur det blir i taket vid källarfönstret. Eh. Vågar jag gå ner och titta?

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela