pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Min kamera fungerar igen!

Publicerad 2012-03-29 21:20:52 i Odling,

Idag stressade jag ner till stationen efter jobbet (inte så himla lyckat när man varit uppe sedan kl 4, jag var nära att somna på tåget!). Jag har äntligen tagit tag i att få min kamera lagad, den gick ju sönder under hemresan från lille Emils dop (i januari!!! varför ska det vara så jobbigt att ta tag i en del saker?).

Sony hade tipsat mig om Assist i Linköping och jag måste bara säga att de var jättebra att ha att göra med! Jag mejlade dem för ett tag sedan och frågade om det ens var lönt att laga kameran (kanske var det billigare att köpa en ny?). Jag fick ett lååångt svar tillbaka. Det började med en lång beskrivning på alternativa kameror för mig och sedan avslutat med en motivering varför det, för min skull, kan vara värt att reparera den och även ett ungefärligt pris på det.

Jag hittar jättedåligt i Linköping så jag tog mig friheten att fråga hur jag skulle ta mig ut till dem, och hur snabbt de kunde laga den. Svaret innehöll beskrivning på vilken buss som går ut till dem och hur jag hittar till dem från busshållplatsen. Om de hade allt hemma skulle de kunna laga den medan jag tog en tur på Biltema eller IKEA. Det avgjorde saken!

Efter en timme ringde de upp mig och sa att kameran var klar. Smålänningen i mig jublade dubbelt - försäkringen gällde fortfarande! Jag betalade hela 0 kr (eller 115 kr om man ser till reskostnaden). Det är helt underbart, fantastiskt att kunna fota med min kamera igen!

Under väntetiden hann jag köpa något jag saknat ett bra tag.

Biltema säljer en jättebra duschflaska. Okej, den här är inte fullt lika bra som den som gick sönder för mig men det är så skönt att kunna pumpa upp trycket i flaskan och sedan duscha växterna genom att trycka ner en knapp. Mina ormbunkar i skåpet trivs då jag duschar dem regelbundet, och då är den här flaskan till stor hjälp!

På IKEA hittade jag en ny växt till skåpet, en bromelia. Ett litet krux är att på krukan står det den vill ha ca 15 grader. Jag har 10 grader varmare än så i mitt skåp... Jag tänkte testa att montera den på en av mina korkbitar, får väl se om den gillar det!

Så här bra bilder tar inte min lilla kompakta kamera. Jag älskar min systemkamera!!!

Pyssel med äggskal

Publicerad 2012-03-27 07:25:00 i Pyssel,

Idag tar jag över stafettpinnen från Pastill som igår visade hur man gör en fin marsipankanin. Hela schemat på Pysselstafetten hittar ni här.

 

Jag kommer idag tipsa om lite påskpyssel och närmare bestämt vad för pyssligt man kan göra med äggskal.

 

Att använda äggskal som en gjutningsform

I ett äggskal kan man gjuta mycket, inte bara fina ägg av gips som Tesa visade för några dagar sedan.

Äggtvål

Dessa tvålar är lite omständiga att göra men resultatet blir fint! Du behöver:

  1. En ”slit och släng” kastrull
  2. Urdiskad konservburk (det räcker med en liten)
  3. Tvålmassa, tvålfärg och ev doftolja/eterisk olja. Det går åt 60-70 g tvålmassa/ägg
  4. Någon form av trapp med smal öppning, det funkar utmärkt att göra en av vanligt smörgåspapper eller ugnspapper.
Jag hade tyvärr svårt att fota under tiden så hojta till om ni inte hänger med på beskrivningen!
Gör så här:
  1. Blås ut ägget och skölj ur det. Tejpa fast en bit smörgåspapper över det lilla hålet i botten. Jag hällde i lite olja för att ”smörja” insidan och lät sedan oljan rinna ut genom det stora hålet. Ställ ägget i en tom äggkartong (den underlättar senare)
  2. Riv gärna tvålmassan på ett rivjärn, då går det snabbare att smälta den. Jag lade i lite tvålmassa i taget i konservburken och rör väldigt försiktigt. Du vill ha ner så lite luft som möjligt.
  3. När all tvålmassa har smält skummar du ytan, dvs tar försiktigt bort alla luftbubblor som bildats. Droppa i tvålfärg och ev doft. Rör försiktigt om.
  4. Häll ner den varma tvålmassan i din tratt men kontrollera först att den lilla öppningen sitter ordentligt i hålet!
  5. Låt ägget stå och svalna och stelna i ca 40 minuter. Vänta inte för länge, då blir det ännu svårare att få bort äggskalet! Jag fick ta en vanlig kniv till hjälp att få loss skalet på mina.

Äggljus

Smält stearin i en liten konservburk och häll det i ett tomt, halvt äggskal. Tryck ner en liten stump av gult ljus i det varma stearinet. Eventuellt måste du hålla det på plats tills stearinet har stelnat. Äggskalet går senare lätt att plockat bort om man så vill.


Chokladägg

Jag testade att temperera choklad och hälla det i ett äggskal, men det är ganska pilligt att plocka bort äggskalet efter att chokladen har stelnat. Om du gör det, tänk på att sedan fylla det med något ganska svalt (mina chokladskal smälte en del då jag hällde i chokladtryffeln).

Enkelt recept på chokladtryffel:
  • Koka upp 1,4 dl vispgrädde
  • Häll över 100 g hackad choklad och rör runt tills all choklad har stelnat
  • Spritsa i äggskalen

Äggskal som dekoration

 

Plocka med videkissar från promenaden och limma fast på ett tomt äggskal med en limpistol. Tänk på att det går åt ganska många vide till ett ägg.

Att odla smörgåskrasse i äggskal är enkelt. Lägg bara en bomullspad i botten, strö över frön och duscha med en vattenflaska.

Dekorera exempelvis pärlhyacinter med äggskal! Gör större håll i botten och toppen på ett ägg och trä det försiktigt över några pärlhyacinter.

 

Det var allt från mig! Imorgon är det dags för Skapandekaos och Garnmissbruk att inspirera.

Pysselstök i köket

Publicerad 2012-03-26 09:45:48 i Pyssel,

Hoppsan, vad snabbt den helgen försvann! Jag hann med att träffa lite vänner, njuta av solen (och årets första mjukglass!) samt pyssla lite. Nu ser köket tyvärr lite "kom och hjälp" ut så det är bäst att städa lite innan jag ska dra iväg till jobbet. Vad jag pysslat med får ni vänta med och se tills imorgon, för då är det min tur i pysselstafetten! Under tiden tycker jag ni ska surfa in på pysselstafetten.blogspot.com och titta vad alla duktiga bloggare hitills bidragit med!

Irriterande blänk i tavlor

Publicerad 2012-03-24 17:09:48 i Inredning,

Sedan vi flyttade in i lägenheten för tre år sedan har vi haft de här två tavlorna hängande i köket:

Det är bara två vanliga planscher och jag har nog haft dem i säkert 15 år. Så det var hög tid att förändra tavlorna lite! I Amsterdam köpte vi lite snygga vykort och väl hemma köpte jag lite bakgrunder till dem. Resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig...

Jag fick ju även till en liten tavla i mitten så att de flesta av de tråkiga borrhålen döljs. Men motiven syns ju jättedåligt - det är ju heeela tiden blänk i tavlorna!

Det blev även tålamodsträning då jag skulle försöka fota tavlorna enskilt.

Jag skulle vilja ha till någonting mer, kanske stora kinesiska tecken? Men då jag gör om tavlorna blir det med någon annan ram.

I min irritation bestämde jag mig för lite förändring. Tavlorna i köket försvann och blev utbytta mot den målning jag köpte på Rhodos 2008.



Bättre i alla fall! Och de andra tavlorna åkte in i vardagsrummet.

Fortfarande med irriterande blänk...

Tips på påskpyssel

Publicerad 2012-03-20 17:10:37 i Pyssel,

Påsken börjar närma sig och det är snart dags att damma av påskpysslet. Men varför inte göra lite eget påskpynt? Ett litet påskarrangemang går ganska snabbt att fixa iordning.

Små fjädrar sätts lätt ihop med en metalltråd och fästs sedan i exempelvis björkris. Panduro har påsar med olika färger på fjädrar. Det kan bli lite mer prisvärt än att gå och köpa de stora fjädrarna.


Om du gillar papperspyssel kan jag varmt rekommendera dessa enkla blommor:

Beskrivning på hur du gör dessa hittar du här. Och så här fint kan det bli i påskriset:

Jag tycker inte att julen ska vara den enda tiden på året man har en krans på dörren. Den här dörrkransen gjorde jag förra året:

En lite annorlunda presentask i påsktider kan vara den här:

För den som gillar kinderägg är det en perfekt presentask!

Något annat som är väldigt populärt under påsken är alla påskägg. Efter påsken slängs de flesta äggen men nu har jag börjat spara en del. De målar jag om och dekorerar efter smak. Fyll dem med hemlagade godsaker och ge bort!

 

Egengjord anteckningsbok

Publicerad 2012-03-19 19:58:20 i Altrat,

För drygt ett år sedan testade jag att göra en bok från grunden. Det är inte så svårt att binda en bok, instruktion hittar ni här. Nu har jag gjort en till men den här gången fick insidan färggladare sidor.

Till omslaget har jag stämplat med en stor textstämpel på akvarellpapper, på framsidan maskade jag en ros (den blev jag väldigt nöjd med!)

De gröna bokstäverna är utstansade med bokstavsstämplar köpta på Slöjd-detaljer (en investering som jag hitills varit väldigt nöjd med)

GI på menyn

Publicerad 2012-03-18 21:01:31 i Ätbart,

Idag har jag och sambon haft en nyttig dag! Vi trampade ut till Ingelsta och våra cykelväskor visade sig rymma många matvaror. Vi har lagt upp en plan inför kommande vecka med bara GI-maträtter. Vi kickade igång redan ikväll med italienska köttbullar i tomatsås och till det brocolli och haricovert.

Vårat största dilemma är för det mesta vad vi ska ha till exempelvis köttet. Det vill vi ju gärna variera och det ska helst vara något som funkar bra att ha med sig till jobbet dagen efter.

Vårfirande blogcandy

Publicerad 2012-03-15 18:58:39 i Blogcandy,

Nu har vi fått bekräftat att våren kommit till Norrköping och det måste firas!

Jag lottar ut ett par handstickade pulsvärmare i ljusgult och limefärgat Alpacagarn i storlek S/M och reglerna är de följande:


  1. För att ta en lott, kommentera i detta inlägg.
  2. Om du har en egen blogg, länka till detta inlägg och lämna en kommentar där du skriver att du länkat till mig och du har två lotter.
  3. Har du inte blogg men Facebook? Länka till detta inlägg och skriv det i en kommentar och du har två lotter!
OBS! Kom ihåg att ange mailadress (den publiceras ej)

Tyvärr vill inte Facebook automatiskt infoga bild från blogginläggen på blogg.se men gör så här så funkar det:
Klistra in länken http://pysselmani.blogg.se/2012/march/varfirande-blogcandy.html
Klistra in länk till bilden https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/1133190/images/2012/mudd1a_193727697.jpg

Tävlingen pågår till och med lördag 31 mars, söndag den 1 april drar jag en vinnare.
Lycka till!

 

Stickad åkpåse till systersonen

Publicerad 2012-03-14 08:45:42 i Stickning,

Förra året påbörjade jag en åkpåse till min lille systerson. Jag var naiv och trodde att allt man stickar till småbarn går snabbt. Det gäller inte en åkpåse. Tanken var att han skulle ha fått den i julklapp men den blev klar förs nu fram mot våren. Lille Emil blev väldigt glad åt presenten från moster!

Mönstret hittade jag på Garnstudio.com men jag använde mig av Idénas Bamboo, vilket är ett annat garn än det som rekommenderades. Jag använde samma stickor som i mönstret men med mitt garn blev plagget lite större än de angivna måtten. Genom att sticka strl 62/68 blev det istället enligt måtten till strl 74/80. Jag tror att Emil kan ha den här åkpåsen ett tag framöver!

Hihi, lillen ser ut som en liten jedi! Och passande nog hade han en body på sig med Star Wars motiv!

Bakstycket var den tråkigaste biten att sticka. Tror att den varianten av mosstickning kallas irländsk mosstickning. Hur som helst tog den mycket längre tid att sticka än framstycket, och att hela tiden sticka rät, avig, rät, avig slet väldigt mycket på mina handleder.

Framstycket var däremot mycket roligare då det hände lite med mönstret!

Det var flera flätor och eftrhand skulle jag även sticka öppningen och knapphål på den. Nästa projekt till systersonen ska däremot inte var så tidskrävande!

Påskarrangemang i en stövel

Publicerad 2012-03-13 14:51:38 i Naturmaterial,

Igår satte jag mig på tåget till Uppsala för att hälsa på syster, svåger och systersonen. Ibland är det trevligt att ha med sig en blomma. Nu är det mindre än 1 månad kvar till påsk, så varför inte ge dem ett lite annorlunda påskarrangemang?

Jag hällde lecakulor i botten på en mossklädd stövel, satte ner lite påskliljor och dekorerade med vaktelägg.


Jag satte även ner en litet pärlhyacint. Från början fanns det även dekorationer i form av lite fjädrar samt en rosett av gult band. En fyrbent vilde stal dock dem inatt och trots att vi letat överallt så gick de inte att finna. Så en liten rekommendation från mig: ställ ut sådana här arrangemang utomhus på direkten, låt inte busiga katter komma i närheten!

Det vaknar till liv ute på balkongen

Publicerad 2012-03-11 18:45:22 i Odling,

Förra året köpte jag ett par smultronsplantor och planterade dem i balkonglådor. Två av plantorna övervintrade på balkongen. Jag var lite orolig att de inte skulle fixa en lång torrperiod och kylan men för någon vecka sedan såg jag små skott så jag har börjat att vattna dem igen.

Visst blir man extra glad av att se växterna komma igång?!

Mmm. Jag kan nästa känna doften och smaken av smultron!

Virkade muddar med noppkant

Publicerad 2012-03-09 12:30:17 i Virkat,

Kommer ni ihåg den påbörjade pulsvärmaren jag visade för ett tag sedan? Där jag funderade på att repa upp allt? Det var precis vad jag gjorde och det var ett bra val! Annars hade pulsvärmaren blivit på tok för kompakt och oflexibel.

Den första virkade pulsvärmaren är nu färdig och så här blev resultatet:

Mönstret är från boken Virka muddar men jag lade till lite till beskrivningen.

Vid öppningen för tummen virkade jag en extra kant så att öppningen blev svart från båda hållen. Jag gillade inte heller hur nederkanten på pulsvärmaren såg ut så där virkade jag en kant med fm.

Jag ska erkänna att den här mudden inte alls var rolig att göra. Jag virkade hela tiden i bakre maskbågen och resultatet växte väldigt långsamt fram. Det känns som att jag ser snabbare resultat då jag stickar. Mudden var faktiskt så tråkig att jag påbörjade ett par nya, stickade pulsvärmare.

Längst upp finns en virkad noppkant. Den var inte heller rolig att göra! Alpacagarnet vill nämligen tråda upp sig lite (jag märker inte alls av den effekten då jag stickar!). Virknålen fastnade i garnet och det var några noppor jag fick börja om med bara för att virknålen fastnade i garnet jag hade samlade på virknålen. Som tur var har jag haft fint (men slött!) stöd under förmiddagen då jag satt med den.

Bortskämda katter... De har inte varit så förtjusta i kattkorgen jag köpte till dem för någon vecka sedan. Nami resignerade och la sig på den lilla kudden till slut. Zoofii däremot accepterade korgen först efter att matte hämtat en av deras filtar och lade den i korgen! Så här brukar mina lediga förmiddagar se ut (med undantag att båda katterna oftast ligger i soffan och inte på köksbordet!)

Citron och lakritsmuffins och ny tidning

Publicerad 2012-03-08 15:14:16 i Ätbart,

Efter ett tidigt morgonpass brukar jag varva ner med en kopp kaffe då jag kommer hem lite efter lunch.

Det är min fikavecka på jobbet och då jag är ledig imorgon fredag fick jag igår stå och baka och ta med det redan idag. Det blev ett nytt recept som jag fått av mamma. Märkligt hur hennes och mina muffins blir olika trots att vi har samma recept!

Receptet kommer från www.dagensmuffins.se och heter Apelsinkrokantmuffins men vi har korrigerat receptet lite med andra ingredienser och så här blev våran variant:

Citron och lakritsmuffins
150 g margarin
2 dl socker
2 ägg
Rivet skal av ½ citron
½ dl citronsaft
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 100 g Marabou Lakrits

Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör därefter i citronskalet. Häll i citronsaften och vetemjöl blandat med bakpulver. Sist tillsatte jag grovhackad choklad. Fördela smeten i muffinsformar och grädda dem i ugnen på 200-225 grader. Jag använde små formar och de tog ca 11 minuter i ugnen.

Expressen har kommit ut med en ny bilaga som heter Handarbete och Pyssel. Den gick självklart inte att motstå! Det var lite kul läsning men vid det här laget har jag samlat på mig många tidningar och böcker och det är dags att rensa lite. Tror jag håller mig till prenumeration på 101 idéer och köper den här bilagan bara lite då och då.

Ett vinnande kort

Publicerad 2012-03-06 22:07:21 i Korttillverkning,

Pyssel.net hade två tävlingar i februari. Det var en jätterolig skiss som man skulle göra ett kort och en LO av. Jag kände att jag egentligen inte hade tid men så "råkade" jag köpa ett par stämplar från Crafty individuals som jag länge gått och lockats av. Ganska snabbt fick jag ihop ett kort som jag blev väldigt nöjd med.

Stämplarna ser ut så här:

Sambon hjälpte mig att välja ut vilka tre bilder jag skulle ha och de bildade ett landskap (seriöst, kommer han med så bra tips får han helt enkelt stå ut med att jag lite då och då kommer och fråga om hans syn på mina pysselprojekt!)

Och vet ni vad? Mitt kort vann i omröstningen! Det jag vann var ett presentkort på Scraphuset. Och jodå, jag har redan hunnit fastna för en del måste-ha-saker.

Ny familjemedlem

Publicerad 2012-03-05 15:25:58 i Shoppat,

I fredags åkte jag ner till föräldrarna i Småland - jag var ju tvungen att träffa den nya, lilla familjemedlemen!

Visst är hon söt?! Men så här snällt brukar hon inte sitta. Lilla Dezzie är ett energiknippe! Med sylvassa tänder...

Numera är det inte bara katten Goliat som gillar mina fårskinnstofflor, Dezzie vill också leka med dem! Ibland räckte det med att jag bara gick några steg så kastade hon sig över mig och skulle bita i tofflor och byxben. Men det gick inte annat än gilla henne!

Jag och mamma tog som vanligt en sväng in till torgmarknaden i Jönköping på lördagen och det följdes av en fika på Napoleons! På väg tillbaka till bilen råkade vi gå förbi Westers, som säljer bland annat scrapgrejer. Där hittade jag ett billigt album, bara 45 kr! Fast... Plastfickorna ingick inte. Slutnotan blev runt 100 kr och det får ändå ses som ett bra pris.

Servetterna köpte jag på Panduro idag. Jag fick nämligen en idé att dekorera pärmen med decoupage.

Det har dykt upp lite nyheter hos Panduro. Jag var inne en kort sväng förra veckan och fick syn på ett jättefint block med scrappapper.

Ett med cirkusmotiv i pastellfärger och sedan la jag vantarna på sitta blocket med trädgårdstema. Det finns papper med blåmesen på, så då gick det inte att motstå servetterna! Det blev även en rulle med presentpapper med samma motiv. Nu får jag dock ligga lite lågt med pysselshoppandet resten av månaden.

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela