Pyssel med äggskal
Idag tar jag över stafettpinnen från Pastill som igår visade hur man gör en fin marsipankanin. Hela schemat på Pysselstafetten hittar ni här.
Jag kommer idag tipsa om lite påskpyssel och närmare bestämt vad för pyssligt man kan göra med äggskal.
Att använda äggskal som en gjutningsform
I ett äggskal kan man gjuta mycket, inte bara fina ägg av gips som Tesa visade för några dagar sedan.
Äggtvål
Dessa tvålar är lite omständiga att göra men resultatet blir fint! Du behöver:
- En ”slit och släng” kastrull
- Urdiskad konservburk (det räcker med en liten)
- Tvålmassa, tvålfärg och ev doftolja/eterisk olja. Det går åt 60-70 g tvålmassa/ägg
- Någon form av trapp med smal öppning, det funkar utmärkt att göra en av vanligt smörgåspapper eller ugnspapper.
Gör så här:
- Blås ut ägget och skölj ur det. Tejpa fast en bit smörgåspapper över det lilla hålet i botten. Jag hällde i lite olja för att ”smörja” insidan och lät sedan oljan rinna ut genom det stora hålet. Ställ ägget i en tom äggkartong (den underlättar senare)
- Riv gärna tvålmassan på ett rivjärn, då går det snabbare att smälta den. Jag lade i lite tvålmassa i taget i konservburken och rör väldigt försiktigt. Du vill ha ner så lite luft som möjligt.
- När all tvålmassa har smält skummar du ytan, dvs tar försiktigt bort alla luftbubblor som bildats. Droppa i tvålfärg och ev doft. Rör försiktigt om.
- Häll ner den varma tvålmassan i din tratt men kontrollera först att den lilla öppningen sitter ordentligt i hålet!
- Låt ägget stå och svalna och stelna i ca 40 minuter. Vänta inte för länge, då blir det ännu svårare att få bort äggskalet! Jag fick ta en vanlig kniv till hjälp att få loss skalet på mina.
Äggljus
Smält stearin i en liten konservburk och häll det i ett tomt, halvt äggskal. Tryck ner en liten stump av gult ljus i det varma stearinet. Eventuellt måste du hålla det på plats tills stearinet har stelnat. Äggskalet går senare lätt att plockat bort om man så vill.
Chokladägg
Jag testade att temperera choklad och hälla det i ett äggskal, men det är ganska pilligt att plocka bort äggskalet efter att chokladen har stelnat. Om du gör det, tänk på att sedan fylla det med något ganska svalt (mina chokladskal smälte en del då jag hällde i chokladtryffeln).
Enkelt recept på chokladtryffel:- Koka upp 1,4 dl vispgrädde
- Häll över 100 g hackad choklad och rör runt tills all choklad har stelnat
- Spritsa i äggskalen
Äggskal som dekoration
Plocka med videkissar från promenaden och limma fast på ett tomt äggskal med en limpistol. Tänk på att det går åt ganska många vide till ett ägg.
Att odla smörgåskrasse i äggskal är enkelt. Lägg bara en bomullspad i botten, strö över frön och duscha med en vattenflaska.
Dekorera exempelvis pärlhyacinter med äggskal! Gör större håll i botten och toppen på ett ägg och trä det försiktigt över några pärlhyacinter.
Det var allt från mig! Imorgon är det dags för Skapandekaos och Garnmissbruk att inspirera.