pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Bär så goda, nyttiga och blå

Publicerad 2009-07-31 21:31:13 i Gå bort present,

Idag planerade jag att tillbringa någon eller några timmar i skogen och plocka blåbär. Vädrets makter var inte på min sida... Det började regna lite när vi hämtade upp bilen på verkstan och jag passade på att höra av mig till kollegan hur läget skulle utvecklas. Kraftigt regn på ingång blev svaret. Så jag var riktigt snabb och hann plocka ca en liter innan himlen öppnade sina portar. Mutter mutter. Det var bara att springa till bilen. Är det lite trevligare väder imorgon blir det kanske en tur till Vrinneviskogen. Hoppas bären är lika fina där som i Kimstad!

Innan älskling, lilla Zoofii och jag åkte till Uppsala för någon vecka sedan hade jag plockat blåbär, samt lite ris. Syster fick en väldigt fin "blomma" när vi kom fram. Jag hade stuckit ner blåbärsris fulla med blåbär i lite oasis. En fin bordsdekoration, som dock inte lämpar sig så bra för en kattägare.

Blåbärsris inomhus
Nu har ju jag också katt och Zoofii ville givetvis titta! Och tugga... Vi har dock en ganska bra överrenskommelse. Jag vill ha bären, hon vill ha bladen.
När jag var yngre brukade jag göra så här med smultron, det blir jättefint! Blåbärsriset sitter ganska tätt så oasisen syns knappt, med smultronblad kan man verkligen dölja den! Synd att smultron inte är lika lätta att hitta som blåbär.

Lila, rosdoftande tvål

Publicerad 2009-07-27 09:15:24 i Hälsoprodukter,

Först när min syster frågade om jag var intresserad av att göra egen tvål sa jag nej. Jag har faktiskt samlat på mig nästan lite för många hobbies. Men en idé fick möjlighet att gro och det dröjde inte många dagar förrän jag bestämde mig för att testa. Under mitt besök i Uppsala köpte jag på mig vad jag behövde och igårkväll var jag på humör att testa. Tvålmassan fick svalna under natten och givetvis var det en av de första sakerna jag var tvungen att ta tag i på morgonen!

Hemgjord tvål
Den lila färgen fick jag skaka ut ur  flaskan och doftoljan var ett ännu större irritationsmoment. Men det är till större delen glömt och nu funderar jag på att göra fler, fast i annan färg. Jag undrar om hobbyaffären nere på stan säljer tvålfärg, jag har ju bara grön och lila färg...

Att klä in ett balkongtak i tyg

Publicerad 2009-07-25 16:19:04 i Inredning,

Taket ute på vår balkong är något av det fulaste som finns! En del av grannarna har inte det betongfärgade gräset i taket och då ser det faktiskt lite bättre ut. Älskling kom på vad vi skulle göra. Vi klär in taket i tyg som hänger i vågor! Nu är vår balkong ganska stor och det kräver mycket tyg för att täcka det taket. Då är det trevligt med torgmarknaden i Jönköping där det passande nog var rea hos tygknallen sist jag var där. Mamma hjälpte mig att hitta ett passande tyg och vi kom fram till att 8 m förhoppningsvis skulle räcka.

Måttband och sax, sedan är det bara att börja mäta upp tyget i lagom långa bitar! Zoofii var snäll och hjälpte till.
Hjälpredan Zoofii
Vi insåg ganska snart att det där fula "betonggräset" faktiskt var väldigt praktiskt! Vi köpte häftstift och fäste tyget i trälisten ovanför balkongdörren och längs innerväggen. Därefter användes häftstift och en del tejp. Resultatet blev ganska läckert!
Tygklätt balkongtak
Helhetsintrycket blir lite trevligare nu, anser i alla fall Mårten och jag. Zoofii undrade lite hur länge vi skulle ockupera hennes balkong samt varför tyget inte kunde finnas inom räckhåll för henne.
Tygklätt balkongtak
Ena tomatplantan blev toppad häromdan, annars hade den hjälpt till att trycka upp tyget mot taket. Här går det att se hur tråkigt det såg ut tidigare.

Hemlagad sylt

Publicerad 2009-07-22 21:11:14 i Ätbart,

Idag åkte jag hem till en kollega och plundrade hennes trädgård. Huvudsyftet var vinbärsbuskarna. Svarta vinbär har aldrig varit min favorit. Utom i saft och gele. Jag har aldrig lagat det själv. Än.

Jag har nu ungefär 2 liter svarta vindbär, gott om socker, en saftsil och recept från mamma som förr lagad mycket saft till min och min systers glädje. Det enda jag saknar är en tillräckligt stor burk att blanda allt i. Det är snart åtgärdat men i vänta på det var jag ju tvungen att göra något åt alla körsbär jag även plockade på mig! Sylt är något jag fram till ikväll inte har gjort. En kompis sa att det var väldigt enkelt och det är det! Om vi bortser från att körsbärskärnor aldrig finns med i sylten... Förberedelserna tog lite tid men till slut var uppkoket klart att fylla på flaskor! Från och med nu hamnar inga glasburkar i glasåtervinningen i det här hushållet. I alla fall inte i "krossa och återvinn dem"-syftet...

Hemlagad körsbärssylt
En av burkarna ska Anna få som tack för att jag fick komma och plundra. Hoppas att den blir god, i så fall blir det mer sylt framöver i olika smaker!

Hemgjort kroppspeeling

Publicerad 2009-07-22 10:49:23 i Hälsoprodukter,

Igår upptäckte jag att en av hälsokostbutikerna i stan faktiskt sålde en hel del intressanta saker. Jag syftar inte på sådant som hjälper dig bli frisk fortare, ger mer ork eller annat bra som går att hitta i en hälsokostbutik. Nej, det var mer i stil med eteriska oljor! Eftersom jag köpt två dofter i Uppsala för bara några dagar sedan var jag inte så intresserad (även om en flaska råkade följa med hem). Jag var i första hand på jakt efter tistelolja. Enligt ett recept i en gammal hobbytidning behövde jag det till kroppspeeling. Nu fanns inte det men jag undrar om det är så viktigt att ha just tistelolja. Vilken olja som helst fungerar kanske? Det är helt enkelt en fråga om att prova sig fram! Det fanns en neutral olja och den tänkte jag skulle kunna räcka ett tag. Men icke! Den var ju bara på 100 ml och till 250 g salt var det precis vad jag skulle ha! Nu rymde burken bara 200g salt så jag uppskattade med ögat hur mycket olja som behövdes. Kan ha blivit lite för mycket olja men tror den blir bra ändå! Övning ger färdighet sägs det och det ligger mycket i det!

Hemgjort kroppspeeling
Äppeldoftande peeling! Hade velat ha lite mörkare grön färg men kändes som att jag då skulle få tömma hela burken med tvålfärgslösning. Givetvis testade jag lite av det som fanns kvar i min blandningsskål. Mina händer känns sååå mjuka och lena just nu!

Påfyllning av Rhodosalbumet

Publicerad 2009-07-20 16:14:19 i Scrapbooking,

Nu var det ett tag sedan jag satt ner med mitt Rhodosalbum. Det blir verkligen inte samma sak om jag inte har tidspress på mig! Men idag fick jag lite tid över innan barndomskompisen tittade förbi på en fika under resan norrut. En sida hade jag påbörjat för ett tag sedan så jag kompletterade bara med texten och fjärilarna. Den är inte överarbetad utan nästan snarare underarbetad... Får se om jag lägger till något mer på den.

Scrapbooking fjärilsdalen på Rhodos
På den här sidan lade jag desto mer tid och energi och jag är sååå nöjd! Till och med sambon uttryckte riktigt fina komplimanger. Sedan gör systers uppriktiga leende väldigt mycket också. Men vem blir inte helt överlycklig av att komma ut i 26-28 grader sol efter att ha lämnat Sverige i början av oktober och sommaren är förbi?
Glad syster på Rhodos

Skördning av smaksatt olivolja

Publicerad 2009-07-20 11:13:30 i Ätbart,

Jag begick misstaget idag att öppna flaskan och lukta på oljan. Den hade en bra doft så jag bestämde mig för att tappa av smaksättningen. Basilikan, soltorkade tomaterna och vitlöken hackades fint till en röra. Det blev inte så mycket, nästa gång får jag väl ha i lite mera! Röran har en ganska markant smak av vitlöken, tror den blir jättegod att ha ner i exempelvis köttfärssås!

Smyckning i hallen

Publicerad 2009-07-20 00:14:52 i Inredning,

Nackdelen med en hall är att den oftast är väldigt mörk. Så är fallet hemma hos oss och en växt skulle inte klara sig länge (möjligen bambu, de ser fortfarande gröna ut i bladen!). För ett tag sedan kom jag på att jag ville ha en hög vas i hallen och sätta ner riset jag hade påskfjädrarna i. Problemet var att jag visste precis hurdan vas jag ville ha och jag kunde inte hitta någon sådan. Tills jag gick på Ikea. Tyvärr var det i Jönköping och jag hade kört dit i caben. Men nu var jag i Uppsala med lite bättre lämpad bil så nu blev köpet av! Givetvis hade fjädrarna för länge sedan plockats bort från riset men lite smyckning skulle det ha.

Annorlunda påskris
Origamibollarna gjorde jag för ganska länge sedan. De är inte direkt något man slänger ihop på en kvart direkt! Däremot väldigt bra tålamodsträning.
Origamiboll eller kusudama origami

Shopping i Uppsala

Publicerad 2009-07-19 18:40:41 i Pyssel,

Sambon, lilla Zoofii och jag åkte iväg för några dagar till Uppsala och hälsade på syrran min. Besök i Uppsala brukar vara lite farligt för min plånbok och det var det verkligen den här gången också! Jag tror att jag ska låta bli att summera hur mycket pengar jag gjorde åt under de 3 dagar vi var där. Hattmonstret inom mig stillades i alla fall efter ett besök i Hattbaren (en dag måste jag nog räkna hur många hattar det blivit vid det här laget!). Oil och vinegar är en väldigt trevlig butik, ett besök rekommenderas varmt. Utöver Uppsala vet jag att det även finns en butik i Jönköping.

De butiker jag mest av allt längtat efter att gå in i är Uppsala färg som är återförsäljare till Panduro samt Scrapbookingstore. Det blev grejer till diverse pyssel på Uppsala färg och en massa till scrap och kort i Scrapbookingstore, där det för övrigt var rea så det damp nog ner lite mer grejer i korgen än vad jag först hade tänkt! Jag lyckades även lura sambon till ett besök på IKEA där notan blev lite större än jag tänkt men sakerna var ju sååå nödvändiga!

Dammsugare så rosa, något för syster Åsa?

Publicerad 2009-07-16 13:20:08 i Ätbart,

Kaksmulor är aldrig något jag har hemma men likväl ska det vara det i dammsugare! Så jag brukar gå och köpa kakor som jag sedan hackar sönder. Ville testa en ny färg på marsipanen. Men visst ser de INTE lila ut?!

Hembakta dammsugare så rosa så
Tidigt lärde jag mig att smeten på insidan är oerhört klibbig! Så jag klickar ut den på lite plastfolie och rullar sedan ut den. Efter en stund i kylskåpet eller frysen går det ganska lätt att få loss den fint från plasten.

Min nya favorit vid chokladbakning, hittade den på Erikshjälpen:
Bra att smälta choklad i
Supersmidig! Kan knappt vänta tills jag får tid till att göra praliner, tror den här blir jättebra att doppa praliner i.

Och dammsugarna? Älskling gav ett väldigt fint betyg på dem: "Mycket godare än de man kan köpa ute"

Kaffefilterhållare

Publicerad 2009-07-15 18:26:59 i Scrapbooking,

För några dagar sedan frågade syrran om jag inte kunde göra något kul att ha kaffefilter i. Jag får faktiskt hålla med henne om att det är ganska tråkigt att bara ha dem liggande i en hög. Så efter lite klurande och mätande och skärande var det bara att skrida till verket med utsmyckningen!

Ena sidan på kaffefilterhållaren

Sida 2 på kaffefilterhållaren

Hade ett kort kvar på Pillo från det album jag gjorde till syrran. Bilder på Pillo går alltid hem så det borde öka chansen att hon gillar min lilla kreaktion! Kortsidan är klädd i svart papper och det gröna pappret har jag gett ett litet slitet utseende längs kanterna.

Kaffe i detalj
Passande nog stämplat med Brilliance "coffee bean". Efter att jag stämplat klart och det torkat kramade jag ihop pappret och färgade sedan kanterna runt om med stämpeldynan.

Forum och böcker

Publicerad 2009-07-14 15:05:47 i Pyssel,

Jag hittade ett riktigt intressant forum idag! Det påminner lite om Svensk scrapbooking men det förstnämnda har lite mer än kort och scrapbooking. Här tänkte jag på direkten bli medlem, tills jag upptäckte att de hade nya medlems-stop, snyft! Jag får vänta tills i höst, suck.

Jag tröstade mig med en runda till biblioteket. Det var länge sedan jag var där senast. När jag senast lånade böcker minns jag inte ens. Innan jag åkte till Rhodos i höstas kanske? Jag tänkte i alla fall kolla om de hade några böcker som tilltalade min pysselsida. Älsklings kommentar var "Oj!!!" när han såg vad jag lånat. 13 böcker blev det. En del handlar om sådant som går att äta (sylt, marmelad, biscotti, godis) annat om odling (plantera på balkong) och sedan diverse annat pyssel (gör egen tvål, askar av papper och flätade, drömfångare, presenter att ge bort). Ja, jag är nog sysselsatt ett litet tag! Börjar undra hur jag ska hinna med pyssel sedan när semestern är slut och jobb, träning, diverse nödvändiga saker (handla mat, städa etc) ska hinnas med bredvid allt pyssel.

Igår tog jag och älskling en långpromenad i det härliga vädret. Vi råkade gå förbi Strömmafabriken och givetvis ville jag gå in! Där säljer de storpack av garn till riktigt bra priser. Min stora gröna poncho är färdig, bortsett från de virkade blommorna som jag behöver lite experthjälp med. Så i väntan på den hjälpen måste jag ha ett annat projekt! En ny jumper är påbörjad och jag tror den kan vara snabbstickad. Eller snabb och snabb, det beror ju helt på hur mycket annat pyssel som får lov att komma ivägen!

Smaksatt olivolja

Publicerad 2009-07-12 16:54:34 i Ätbart,

Att smaksätta sin egen olivolja lät som en kul grej så givetvis var jag tvungen att testa det! Jag skulle promt ha soltorkade tomater i och det var inte så lätt att hitta det, bortsett från de som redan ligger i olja. Men till slut hittade jag och basilikan ute på balkongen blev fint toppad!

Att smaksätta sin olivolja
Jag bestämde mig för soltorkade tomater, basilika och vitlök. Vill man göra det väldigt enkelt är det bara att stoppa ner några kvistar färska örter. En stund senare, efter lite hackande av ingredienserna, var det bara att fylla flaskan med olja! Nu ska det få stå och dra sig i någon vecka innan jag silar av den.
Hemgjord smaksatt olivolja

Lavendelskorpor

Publicerad 2009-07-11 16:35:33 i Ätbart,

För några månader sedan bjöd en kollega på jättegoda skorpor till fredagsfikat och jag såg givetvis till att få receptet! Nu har jag äntligen tagit tag i att göra dem. Frågan är bara om de blev lika goda som Lisas...

Hemgjorda skorpor med lavendel
Recept:
     120 g sötmandel
     100 g mörk choklad
     2 ägg
     2 dl strösocker
     4-5 dl vetemjöl
     2 msk lavendelblommor
     1 tsk bakpulver
     Pensling: uppvispat ägg

Grovhacka mandel och choklad. Vispa ägg och socker, rör ner vetemjöl, bakpulver och lavendelblommor och därefter sötmandeln och chokladen. Smeten blir ganska klibbig men på mjölat bord går det bra att forma till 4 baguetter. Pensla dem (vilket jag lyckades glömma) och in i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Låt dem få svala och skär därefter i snittar. In i ugnen igen på 100 grader i ca 40 minuter så att de torkar till sig. Låt dem svalna på galler och därefter är det bara att börja knapra i sig!

Enkla brödpinnar

Publicerad 2009-07-11 11:59:09 i Ätbart,

Brödpinnar är ganska enkla att göra själv och tar inte så lång tid. Det som behövs är:
     75 g margarin eller smör
     5 dl vetemjöl
     1 3/4 dl mjölk
     25 g jäst
Finfördela smöret eller margarinet i mjölet. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den. Rör ner mjölet och arbeta samman till en blank deg. Skär degen i 24 jämnstora bitar och baka ut till långa stänger. Läs jäsa 20-25 minuter. Pensla  med uppvispat ägg och strö över salt (jag använde flingsalt) och torkad timjan.  Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 225 grader.

hembakta brödpinnar eller crisini

Idé till verklighet

Publicerad 2009-07-09 17:42:20 i Pyssel,

Det bästa med semester måste nog vara att när jag får en idé kan jag förverkliga den samma dag om jag vill. Efter att ha hittat en passande låda var det bara att skrida till verket!

1. Införskaffa passande låda. Ta fram presentpapper och välj ut det som passar bäst. Kartong till att göra kategoriflikar och sax samt en katt.

Gå-bort-present låda

2. Få katten att sluta leka med pappret som lådan ska kläs in i. Förslagsvis intala katten att husse är jätterolig att störa. Efter lite klippande, dubbelhäftande tejp samt lim är det bara att luta sig tillbaka och missnöjt beskåda fula kanter i skarven i hörnen. Fixa detta med lite matchande band.

Låda redo att fyllas med idéer

3. Klipp till kartongbitar i passande höjd och bredd, om de inte redan har bra färg, fäst lite färgglatt papper på dem. Namntagga flikarna. Sedan är det bara att börja fylla lådan med recept eller beskrivningar på annat pyssel. Skönt att till slut få allt samlat på ett och samma ställe!

Beskrivning på gå-bort-presenter

Jag har en idé

Publicerad 2009-07-09 10:31:25 i Pyssel,

Först var jag inne på att göra att litet album som jag kan fylla på med fler idéer allteftersom de poppar upp (ibland är det mer eller mindre de exploderar i ansiktet på mig). Men igår kom jag att tänka på en sak jag sett inne på Pysselpassion. De hade klätt in en låda i fint papper och i lådan hade de flikar för olika kategorier. ungefär som den låda mamma för flera år sedan hade recept i. Fast min låda ska inte innehålla recept. Den ska vara min lilla inspirationslåda för gå bort presenter! När jag satt och började krafsa ner lite grejer jag kan göra hemma och ge bort till folk jag känner började jag inse att listan nu blivit väldigt lång. Kanske skulle trotsa regnet idag och ta mig ner på stan på jakt efter en passande låda att smycka och fylla med idéer?

Ifall man har lite tapet som ligger och skräpar

Publicerad 2009-07-07 23:01:40 i Pyssel,

Jag tror att det väldigt sällan är tomt på extratapeter i hyreslägenheter. I min gamla lägenhet hade jag några oöppnade tapetrullar och x antal öppnade. Men rekordet var i nya lägenheten. En hel hylla i ett skåp var fullt av tapeter i olika färger och längder. Tror inte en enda av dem var samma som fanns på väggarna! Ut med det och med ens gick dörren att stänga. Fast ibland kan det vara bra att ha kvar lite tapet ändå, och gärna fina bårder. Så två mindre rullar bårder fick stanna kvar och nu har de kommit till användning!

Dekorera med tapeter

Dekorera med tapeter
Pärmarna fick ett mycket trevligare intryck! Det är de små detaljerna som gör det ibland. Lite synd att jag inte hade fler mönster. Det är lite väl överdrivet att gå och köpa en rulle bård bara för att man vill smycka en pärm, va? Fast om jag använder den till paketinslagning också så kommer den ju till användning. Hmm.

Rätt och fel

Publicerad 2009-07-06 18:50:52 i Odling,

Finn felet:
Så stöttar man inte en tomatplanta

Korrekt stöttning av tomatplanta:
Korrekt stöttning av tomatplanta

Det är ju trevligt att tomatplantorna har växt till sig liiite sedan jag köpte dem. Då inga insekter vill/kan inte komma in på balkongen har jag börjat pollenera tomatblommorna själv. Det funkar alldeles utmärkt så snart vankas det egenodlade tomater! Jag tror det kan bli en del, med tanke på att jag nu har hela 9 plantor...

Fikasugen?

Publicerad 2009-07-06 11:30:36 i Ätbart,

För första (men inte sista!) gången har jag gjort biskvier. Jag har alltid trott att de ska vara jättesvåra att göra men det var det faktiskt inte. Eller det är kanske inte hela sanningen, lite irritationsmoment fann jag i bakningen... Först vid bakningen av bottnarna, bagerier bara måste ha en form till dem! Och att doppa dem i choklad kräver lite träning. Tror knepet ligger i rätt temperatur (för varm och krämen börjar smälta) och kanske ett annat märke på chokladen än den jag använde.

Hemgjorda biskvier med päronsmak
Givetvis är detta bara en bråkdel! Fick ställa mig och göra en ny sats bottnar då det blev hur mycket kräm som helst över. Smaksatte med päronarom, och några droppar grön karamellfärg. Mmm. Påminner starkt om favoritfikets biskvier så nu slutar jag nog handla där och gör mina egna! Givetvis med varierad smaksättning.

Ordning och reda

Publicerad 2009-07-05 17:10:53 i Pyssel,

Älsklingen min har ett jättebra skåp, som han INTE fick lov att göra sig av med när vi flyttade ihop. Jag var snabb att paxa det. Det rymmer nu det mesta av mina pysselgrejer, det vill säga det som har inriktning korttillverkning och scrapbooking. Tyvärr har det nu hunnit bli en del och det är inte lätt att ha koll på vad jag har. Det behövdes helt klart lite organisering! Har haft funderingar på att fästa mina omonterade stämplar på kartong och sätta i pärm men så ska de ju inte trilla ner i en enda röra i plastfickan. Så kom jag på de vita kartongbitar M hade med sig hem för några månader sedan. Det är lite glattare yta på ena sidan och där fäster stämplarna bra. Så jag knallade iväg ner på stan och kom hem med smidiga plastfickor med blixtlås!

ordna stämplar i plastfickor
Jag ska lossa en del monterade stämplar och sätta in i pärmen också. Så mycket lättare att ha dem omonterade. De tar mindre plats och det är lättare att sätta stämpeln precis där jag vill ha den.

En annan röra jag har är alla blommor och bokstäver. Köpte en smidig väska på IKEA för ett tag sedan som jag tänkte lägga dem i men det här blev resultatet:

Nami var jättenöjd. Speciellt efter att matte öppnade lådan och la i en filt. Myyysigt! Men nu är lilla kissen iväg på sommarkollo och jag tog tag i att fixa till lådan som jag vill ha den.

organisera blommor till scrapbooking
Hmm. Det här innebär att jag har ledig plats i lådorna. Borde inte vara så stora problem att fylla dem med annat!

Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela