pysselmani

En pysselmanikers bekännelser

Bloggen firar 2 år

Publicerad 2011-04-29 21:37:00 i Pyssel,

Idag firar bloggen 2 år. Det känns otroligt att jag har haft den så länge.

Det är mycket som jag firar vid den här tiden på våren. I mitten av april var det 4 år sedan jag flyttade ner till Norrköping. Ungefär vid den här tiden för 3 år sedan träffade jag en jättegullig kille som jag sedan drygt två år tillbaka är sambo med. Och bloggen har gett mig mycket. Först trodde jag min hobby-samling började när jag och Mårten blev sambos men jag tror faktiskt det är bloggen som gör att jag ständigt utmanar mig själv. Kanske ska jag säga på gott och ont?


Jag har nu även lärt mig (för mig) nya finesser i GIMP, ett bildredigeringsprogram. Att leka med bilder blev med ens lite roligare!

Hitta resväskan lättare

Publicerad 2011-04-28 17:42:35 i Pyssel,

På flygplatsen rusar alla fram när rullbandet med resväskor kör igång och det är ofta svårt att få syn på sin väska bland alla andras. Det går att få tag i resväskor i starka färger som är lätta att se men de flesta väskor är faktiskt svarta och det kan bli lätt att växla ihop sin väska med någon annans. Ett sätt att göra det lättare är att märka sin väska.

I båda handtagen har jag knytit fast band. Det ena satt jag och knöt i gula och orange färger men det tar lite tid så därför flätade jag bara det andra bandet.

Sådana här band är enkla att göra. Klipp av en bra bit av tre olika garn. Slå en knut på mitten. Lägg därefter färgerna i ordning. Sett från vänster: färg nr 1, nr 2, nr 3, nr 3, nr 2, nr 1. Tag färg nr 1 och nr 2 på den ena sidan och gör två knutar på nr 2 med färg nr 1. Därefter två nya knutar med färg nr 1 på färg nr 3. Gör samma sak från andra hållet. Nu ligger färg nr 2 ytterst, därefter nr 3 och i mitten ligger färg nr 1 bredvid varann. Upprepa samma sak med färg nr 2 (dvs knyt dig in till mitten). Man fortsätter tills garnet tar slut eller längden känns lagom.

Handarbete i grönskan

Publicerad 2011-04-26 21:45:00 i Virkat,

Den här haklappen blev jag klar med för ett par dagar sedan och nu har även bandet kommit på plats!

Ni har väl inte missat att jag just nu lottar ut två haklappar samt ett par babyskor? Sådana här haklappar blev förra året en uppskattad doppresent. De är bra att ha, har jag fått höra från en med erfarenhet. Det är inte bara då man ska mata den lilla/lille utan även väldigt bra när de börjar få tänder och hindrar då effektivt att inte få kläderna småfuktiga!

Klicka här för att komma till utlottningen

Sommaren är här

Publicerad 2011-04-24 22:12:19 i Pyssel,

Nu börja min påskledighet! Eftersom jag slutade tidigt idag passade jag på att gotta mig i solen och sommarvärmen. Sommaren har kommit till ett par platser i landet. Främst är det i västra Götaland och västra delarna av Skåne. Jag är lite yrkesskadad så idag kollade jag upp sommarstatusen i Norrköping. Igår låg dygnsmedeltemperaturen i Norrköping på exakt 10.0 och det var fjärde dagen på raken så kanske har den meteorologiska sommaren kommit hit. Så värst somrigt kändes det däremot inte imorse strax innan kl 6 då jag cyklade till jobbet. Temperaturen låg då runt 0 grader men under eftermiddagen var det runt 20 grader i centrum. Helt klart bättre!

Jag hade det ganska gott på min filt på gräset i solen! Jag passade på att jobbat med ett projekt jag påbörjade nån gång förra året. Det börjar bli hög tid att avsluta den stickningen (och jag har ev ett projekt på gång till de rundstickorna). Jag hade även med mig en bok som handlade om potpurri. Jag längtar tills alla växter och blommor kommer igång på allvar. Små doftpåsar kan bli perfekta små presenter!

Glad påsk!

Publicerad 2011-04-23 08:33:14 i Naturmaterial,

Igårkväll gjorde jag den här dörrkransen av påskliljor, äggskal, fjädrar och band. Den är väldig enkelt och går fort att göra.

Upphängning på ytterdörren får vänta tills ikväll för nu ska jag nämligen iväg och fortsätta jobba på ert fina påskväder!

 

Glad påsk!

Paket med posten

Publicerad 2011-04-21 21:08:18 i Shoppat,

Jag fick en trevlig överraskning när jag kom hem från jobbet ikväll!

Jag har lånat den här boken på biblioteket och kände att jag ville ha ett eget exemplar här hemma. Tyvärr går den här boken inte att få tag i vanlig bokaffär men jag hade turen att hitta den på Bokbörsen.

Jag funderar på om jag borde ge mig själv bok-köp-stop, det har blivit hemskt härligt mycket pysselböcker på sistone. I maj ska dock både sambon och jag vara duktiga. Vi har pratat om att vara extra sparsamma från 25 april till 25 maj, och se hur mycket vi kan lyckas spara på en månad. Frågan är om pysselshoptokiga jag kan fixa det?

Enkelt påskarrangemang

Publicerad 2011-04-19 19:58:23 i Naturmaterial,

Det här arrangemanget är jätteenkelt och går snabbt att göra!

Jag har gjort hål i botten och toppen på två ägg och trätt dem över pärlhyacinter. Jag använde mig sedan av sådant jag hade hemma: mossa, fjädrar och lite vide som blev kvar på balkongen från förra året.


Ett påskägg till syster

Publicerad 2011-04-18 18:23:42 i Altrat,

Under lördagen var det påskpyssel hemma hos mig och jag pysslade bland annat ihop ett påskägg som min syster fick dagen efter. Ägget hade jag köpt på second hand (de sitter faktiskt ihop bättre de "gamla" äggen än de flesta som man idag köper i affären). Jag grundmålade det och därefter var det bara att beväpna sig med limpistolen och sätta igång!

Och en liten närbild...

En del av de gröna bladen samt de lila pistillerna är från ljusmachetter som jag köpte på Ö&B för ett tag sedan!
Jag hade tänkt fylla ägget med en massa grejer men tyvärr blev jag något av en tidsoptimist. Syrran verkade dock ändå väldigt nöjd.

Kinderägg, fudge med whiskeysmak och tre små flaskor med hemgjort schampo.

Medan jag höll på att altra detta ägg lade syrran upp följande meddelande på Facebook:
Om du har en syster med i Facebook, sätt då detta som din status. Om hon inte kommenterat detta inom 15 minuter måste hon köpa ett skitstort påskägg med godis till dig!

Nästan så jag undrade om hon misstänkte vad jag pysslade med?

Blogcandy för de små

Publicerad 2011-04-16 21:40:16 i Blogcandy,

Nu är det dags för en ny candy! Den här gången blir det något för de små. Två stycken virkade haklappar i bomull och ett par handstickade barnskor (ca 8 cm i fotlängd) lottar jag ut!

Detta gör du för att ha en chans att vinna:

  • Lämna en kommentar i detta inlägg och du får en lott.
  • Kommentera i detta inlägg och lägger upp denna bild i din egna blogg med länk till min blogg så får du två lotter.
  • Har du Facebook? Länka till detta inlägg på din Facebooksida med bild och lämna en kommentar att du gjort det och du får två lotter. (kan vara problem att få in bilden, spara den då på hårddisk och ladda upp så får du med den!)

Du har till 30:e april 23.59 på dig! Därefter drar jag en vinnare.

(psst, även om du gillar det du ser, lämna bara en kommentar till detta inlägg om du vill vara med i utlottningen, det underlättar för mig att hålla koll på räkningen!)

Tips på påskpyssel

Publicerad 2011-04-15 20:11:48 i Pyssel,

Påsken närmar sig och det börjar bli dags att påskpynta! En klassiker är att pynta påskris. Varför inte göra pyntet själv? Allt som behövs är lite creppapper och koppartråd.

Här hittar ni beskrivning på hur man gör dessa söta blommor.

Under påsken äter man mycket ägg. Äggkartongen kan man ta till vara på och altra den.

 

Varför inte fylla den med chokladägg eller kanske kinderägg och ge bort i present?

Sedan har vi en av mina favoriter: altra påskägg.

Börja med att grundmåla ägget och dekorera den därefter med blommor, band, fjädrar eller vad man nu kan tycka passar!

Ett nytt projekt

Publicerad 2011-04-13 19:21:17 i Shoppat,

Idag blev det en tur till second hand efter jobbet. Jag hittade något väldigt färgglatt...

I kassan fick jag frågan vad jag skulle hitta på med allt. Menar de att det inte är helt normalt att köpa 16 långa dragkedjor i olika färger?

Jag ska nog leta lite till innan jag påbörjar projektet. Jag vill gärna hitta lite rött och lila som övergår i rosa.

Helgens shopping

Publicerad 2011-04-12 10:01:52 i Shoppat,

En av utställarna på Syfestivalen var Pearlized som jag hade ett presentkort hos och självklart passade på att utnyttja! Pagoni var också där och dem har jag handlat av förr och varit väldigt nöjd med grejerna.

De söta, färglada blommorna hittade jag hos Anjalu! De funderar jag på att ha på något altrat projekt.

 

Hos Pearlized hittade jag även dessa! Jag tror syrran är lite avis på mig, det är nog bäst att ta med dem hem till henne nån gång så hon får låna dem! Jag funderar på att testa att göra ringar med hjälp av den runda.

Mot slutet av dagen tyckte jag att jag hade handlat lite för lite så det blev 10 garnnystan till bra pris! Jag hittade även ett härligt lilamelerat bomullsgarn som jag ska virka haklapp av.

Det här tyget kunde jag bara inte låta bli att köpa! Jag vet dock inte vad jag ska göra med det. Någon som har något kul tips? Jag funderar på att sy fast någon av bildrutorna på en väska.

 

Utöver det här blev det även lite god fudge (kunde inte låta bli den, citronsmaken var helt underbar!), lite mer tygbitar för quilting och även lite scrapgrejer. De jag köpte det här tyget av sålde lite saker för scrapbooking för halva priset så jag passade på att köpa lite Stickles och svart embosspulver.

Planerar att skämma bort mitt syskonbarn

Publicerad 2011-04-10 18:49:59 i Pyssel,

Jag ska bli moster! Det ska bli så kul och jisses vad jag ska skämma bort mitt lilla syskonbarn! Den blivande mamman virkar emellanåt men stickning sysslar hon inte med.

www.garnstudio.com finns det flera olika mönster på barnplagg. Jag har bara ett litet problem. Var ska jag börja? Eller kanske två problem: hur ska jag hinna med att göra allt, vid sidan av allt annat pyssel?

 

Sedan finns det ju även en hel del roligt man kan sy! En sådan här får väl vänta lite förstås:

 

I fleece borde däremot bli okej, självklart med säkerhetsögon!

Syfestivalen på Elmia

Publicerad 2011-04-09 21:28:16 i Pyssel,

Den här helgen anordnades Syfestivalen för första gången på Elmia i Jönköping och självklart var jag där!

Det måste ha varit omkring 80 olika utställare på plats och utbudet varierade från pärlor till garn och tyg varvat med lite symaskiner och annat smått och gott.

 

Det fanns en hel del kul att inspireras till att sy, eller vad sägs om den här jordgubbspajen?

 


 

Och självklart fanns det en hel del läckra garner att frestas till att köpa!

 

Hos en utställare hittade vi denna roliga lilla kub som rullade fint i handen och då ändrade färg eftersom varje sida på kuben hade en viss färg och mönster.

Därefter fick vi syn på den här stora tavlan:

Den är gjord på trasmattor och vi fick se en enkel demostration på hur man gjorde.


Quiltning var ganska väl representerat och emellanåt gick det att se fantastiska konstverk i tyg.


Att bara gå och titta på de olika små tygbitarna till lappteknik var en fröjd för ögat där de låg i snygga färgrader.


Påsken närmar sig, varför inte dekorera ägget i tyg och band?

Det fanns olika demostrationer, bland annat bandbroderi och knyppling.

 

Man behöver inte bara knyppla raka band, utan med stärkelse kan resultatet formas till en vacker dekoration.

 

Mamma har visst en knypplingsdyna hemma hos sig. Jag funderar på om jag skulle testa den någon dag. Frågan är bara om jag har någon tid över för ännu en hobby? Bäst att ta en kanelbulle och tänka på saken!

 

Nästa gång Syfestivalen går av stapeln är 4-6 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jag kan varmt rekommendera att besök på denna mässa för den kreaktive!

 

Pulsvärmare i två färger

Publicerad 2011-04-08 14:25:34 i Stickning,

För ett litet tag sedan fick jag en beställning på ett par tvåfärgade pulsvärmare. Det är en ganska enkel men himla fin modell. Jag har som vanligt stickat i Alpaca och i färgerna mörkgrå och gammelrosa. Det blev lite gammelrosa över och vilken tur är inte det?! Jag har nämligen hittat ett par jättesöta babysockor som ska stickas i Alpaca. Den är lagd till min ständigt utökade att-göra-lista.

Altrad konservburk

Publicerad 2011-04-06 21:07:58 i Altrat,

En kollega fyllde nyss år och idag fick hon den här konservburken av mig:

Jag hade öppnat en burk i botten, diskat ur den, fyllt den med något gott och därefter limmat igen bottnen (limpistol är ett underbart verktyg för en pysslare!). Därefter var det bara att dekorera den och eftersom jag trodde att hon skulle öppna den på direkten så gjorde jag den ganska enkel. Anna hade däremot en annan åsikt och nu står burken på jobbet i väntan på att hon är i behov av innehållet. Jag undrar hur många dagar det går innan hon blir för nyfiken på innehållet och öppnar?

Hoppsan, jag vann visst igen!

Publicerad 2011-04-05 08:59:55 i Korttillverkning,

Precis efter att pysselforumet avslutat vintercroppen så utlyste de en ny tävling, en veckoutmaning. Man skulle inspireras av en bild och skapa antingen ett kort eller en LO. Jag kände lite att jag inte hann med just då men på söndagen, den sista dagen, satt jag och pysslade med en kompis och hux flux hade jag gjort ett bidrag till kortutmaningen!

Som vanligt har man ingen aning om vem som har gjort vad (älskar verkligen dessa regler hos forumet!). Ett jättesött påskkort såg ut att vinna omröstningen och då jag var lite nyfiken på vem som gjort det surfade jag på måndagen in på forumet då vinnarna redovisades. Jag blev positivt överraskad. Det lottades även fram en vinst, vilket jag totalt glömt bort. Och lotten föll på mig! Vad som dimper ner i brevlådan blir en överraskning.

Örhängen inspirerade av norrsken

Publicerad 2011-04-03 20:36:53 i Smycken,

Dessa örhängen gjorde jag till en tävling på pysselforumet. De var riktigt pilliga! Kedjan skulle klippas av i olika längder och det var många öglor av metall för att lyckas binda samman allt. Det blev faktiskt en väldigt bra träning på att göra öglor och resultatet är jag väldigt nöjd med!

Beslutsångest?

Publicerad 2011-04-01 08:48:45 i Stickning,

Just nu har jag 4 olika projekt igång!

Två av projekten var "jag har en idé som jag bara måste testa på en gång!", det tredje var i väntan på att jag skulle komma iväg till garnaffären och köpa garn till projekt nr 4 som har första prio. Det är bara ett litet krux. Jag vill sitta ner med allt! Men har tyvärr bara två händer. Attans!


Om

Min profilbild

Alexandra

Smålänning som efter studier i Uppsala fastnade i Norrköping och här trivs som fisken i vattnet. Jag älskar att skapa saker och ting själv och letar hela tiden efter nya hobbies.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela