Gott med äpple del 1
Nu är äppleträden fulla med god frukt och det är dags att börja frossa i syrliga och söta äpplen!
På jobbet finns jag vet inte hur många olika äppleträd. I några pentryn finns håvar utlagda så det går att komma åt de stora, finaste äpplena högst upp i träden (förutsatt att de inte är allt för höga men 2-3 m är inga problem).
Jag har redan hunnit plocka med mig två omgångar äpplen, samt lite päron men när jag och en kompis var ute i skogen häromdan hittade vi ett äppleträd och det var så god smak på dem så jag var tvungen att ta med mig en del hem. Idag fick de stifta bekantskap med en kastrull!
Det är oerhört lätt att göra eget äpplemos, så lätt så jag undrar varför man egentligen ska köpa det i affären. Jag började med att skala, kärna ur och skära äpplen i tunna skivor. Den biten kan ju ta ett tag så de färdigskurna bitarna fick ligga i vatten med lite citronsyra så de inte skulle bli bruna.
Lite vatten kommer med när äppleskivorna läggs i kastrullen men om moset önskas lite lösare är det bara att tillsätta mer. Det fick stå och koka samman ett tag under lock tills det mosat ihop sig. När det var klart tillsatte jag socker och natriumbensoat. För lättsockrat mos på 1L äpplemos behövs:
Därefter var det bara att låta det svalna och hälla på burk. Jag ska göra mer mos och sedan frysa in i mindre förpackningar. Det är bara att ta fram när det behövs och så slipper jag stå och slänga äpplemos för att det gått och blivit dåligt i kylskåpet.
På jobbet finns jag vet inte hur många olika äppleträd. I några pentryn finns håvar utlagda så det går att komma åt de stora, finaste äpplena högst upp i träden (förutsatt att de inte är allt för höga men 2-3 m är inga problem).
Jag har redan hunnit plocka med mig två omgångar äpplen, samt lite päron men när jag och en kompis var ute i skogen häromdan hittade vi ett äppleträd och det var så god smak på dem så jag var tvungen att ta med mig en del hem. Idag fick de stifta bekantskap med en kastrull!
Det är oerhört lätt att göra eget äpplemos, så lätt så jag undrar varför man egentligen ska köpa det i affären. Jag började med att skala, kärna ur och skära äpplen i tunna skivor. Den biten kan ju ta ett tag så de färdigskurna bitarna fick ligga i vatten med lite citronsyra så de inte skulle bli bruna.
Lite vatten kommer med när äppleskivorna läggs i kastrullen men om moset önskas lite lösare är det bara att tillsätta mer. Det fick stå och koka samman ett tag under lock tills det mosat ihop sig. När det var klart tillsatte jag socker och natriumbensoat. För lättsockrat mos på 1L äpplemos behövs:
- 1½-2 dl socker
- 1-2 krm natriumbensoat
Därefter var det bara att låta det svalna och hälla på burk. Jag ska göra mer mos och sedan frysa in i mindre förpackningar. Det är bara att ta fram när det behövs och så slipper jag stå och slänga äpplemos för att det gått och blivit dåligt i kylskåpet.